Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2017 09:57 - българска история накратко
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 3655 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


История во кратце о болгарском народе славенском
Написа Иеросхимонах Спиридон Габровски в лето 1792

За Иллирик, първия български крал. Българският народ, който е един от най-­първите и най-­стари народи в християнство и царство, глава и предводител на целия славински род, води племето си от Мосоха, както и другите славински народи.
Първо излезе иззад Черно море в годината от сътворението на света 4522 [986 преди Христa] и се засели от двете страни на Дунав, и се наричаха тогава мисини, поради което и тая земя се нарече Мисиния по името на праотеца Мосох; на север от Дунава тая земя се нарече Малка Мисиния, а на юг от Дунав се нарече Голяма Мисиния.

Първият, който се постави за крал беше по име Иллирик, и този Иллирик първи се би с тракийския крал Ираклий и го победи и го прогони зад морето. Беше Иллирик голям юнак и се биеше с околните народи и винаги побеждаваше. И разшири своята земя от Черно море, дето се влива Дунав, към запад от двете страни на Дунава, даже до река Слава или Сава, дето сега е Белград. И построи три града над Истър, сиреч Дунав: първия Радостол — Силистра; втория град Преслав, тоя град беше недалеко от Шумен и беше разрушен от гръцкия цар Цимех в лето господне 992, сега едва се разпознават градските стени. В следващото слово  ще разкажа подробно. Третият град беше Тернов, гърците го наричат Мисипопол, а четвъртия град построи над река Сава и го нарече на своето име — Иллирик. И защото беше голям юнак и славен, нарече народа и земята на името си Иллирик — иллирийци.

За Бладилий, втори крал иллирически. След Иллирик дойде втори крал на име Бладилий в годината от сътворението на света 4685 [823 преди Христa]. Той първи се би с македонските царе и ги победи, и ги направи поданици, и като живя достатъчно време, умря. .

За Колад, трети крал илирически След Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на света 4745 [763 преди Христa]. Той беше много нечестив, зъл, сластолюбив, блудник, суров и просто да кажа: баща на всяка неправда, а най­ много — мъчител немилостив. Поради това сатаната го залюби и го постави отдясно на себе си, отдавайки му чест, достойна за делата му. Когато се смесиха с елините и римляните, иллирийците видяха, че те имат кумири и идоли и им се покланят. И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал. И роди два сина: името на първия беше Болг или Боу; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден, да ядат и да пият и да пеят песни, сиреч: „Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе“, и прочие [песни] повтарящи многократно и споменаващи името Колад. Даже и до днес има такъв празник у българите. Ако и да се покръстиха, българите не забравиха този дяволски обичай. След това Бог го уби с гръм и така измоли окаяната си душа.

За Брем, четвърти крал илирически След смъртrа на Колад дойдоха [на трона] синовете му Болг и Брем в годината от сътворението на света 4785 [723 преди Христa], и защото много крале победиха и много земи завладяха, възгордяха се и не мируваха помежду си: разделиха своята земя на две части, сиреч Брем взе [земите] на север от Дунав и на запад, и завоюва земите даже до Балтийско море до Померания, и се заселиха там и народът му се назова по името на своя крал — бреми или пеми — сегашните чехи. Померания, която е земята Брандбурия и не само Брандбурия, но и Сведия и великата Скандинавия, която сега се нарича Данимарко. И когато се върна оттам, отиде срещу сарматите и русите и ги победи, и град построи в земята им и го нарече Нов­город. До  тогава русите нямаха град, ни села: живееха като диви в къщи по полята, сиреч прехождаха от място на място. И когато се върна оттам в Сармация, беше убит от своите.

За Болг, петия крал илирически. Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, [стигнa] даже  до Бяло море и Рим. И той беше подобен на своя баща — голям мъчител: заповяда на народа да се нарича на неговото име болгаре, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река иде [името] болгари. Гърците, като нямат словото „буке“ [буквата „Б“], не могат да кажат болгари; а римляните, имащи буквата „Б“, могат да кажат болгари.

За Лил или Ладо, шести крал български .
След Болг дойде шестият крал на Болгария на име Лил или Ладо, в годината от сьтворението на света 4920 [588 преди Христa]. Зунар пише за този Лил или Ладо: дойде срещу Рим с голяма войска, излезе да го посрещне римският цар на име Таркиний Лука, и като се примири с него, върна се назад. Този български крал и до днес се помни и като бог се почита. В навечерието на [деня] на свети Василий, в първия ден на януари, се събират юноши и девици на едно високо място, събират пръстените си и ги полагат в едно котле и пеят песни, [в които] често се споменава името на този бяс: „Ладо, тъй Ладо“, сиреч вечерта срещу свети Василий слагат пръстените си в едно котле, да пренощуват пръстените в това котле, а сутринта пак се сьбират на едно високо място и пеят песни, изпитвайки своето щастие, сиреч пеят песни различни, щастливи и нещастливи; и когато запеят щастлива песен, тогава една девица пъха ръката си в котела, разбърква пръстените и гледат чий е този пръстен; на когото е пръстенът, той ще бъде щастлив; така като прелъщават себе си, покланят се на идола.

За Перун или Пеперуд, крал български .След смъртта на Ладо дойде Перун или Пеперуд. По това време се роди Александър Македонски и той [Пepyн] взимаше данък от Филип Македонски, докато порасна Александър. Когато Александър възмъжа, дойде срещу Перун и разби войската му, уби Перуна и зароби двата му сина. Сега българите почитат Перуна по време на суша: събират се юноши и девици и избират един, или от девиците, или от юношите, и го обличат в мрежа като в багреница, и му  плетат венец от бурени в образа на крал Перун, и ходят по домовете, играят и пеят, и често споменават този бяс. И поливат с вода, и този Перун, и себе си. Хората са безумни, дават им милостиня, а те, като съберат милостинята, купуват ядене и пиене и правят трапеза. Ядат и пият за славата на този Пеперуд. И като правят това, кланят се на идола и не считат това за грях. Така и във вечерта на Рождество Христово ходят цяла нощ, пеят песни богомерзки и не считат това за грях.

За Александър Македонски. След смъртта на Перун Иллирикия остана под властта на Александър. И взе Александър цялата войска иллирическа и двата сина на Перун, и тръгна да бие вселената. Когато Александър се завърна от Индия, иллирийци поискаха от Александър част от земята си и той им даде Македония, своето отечество, в годината от сътворението на света 5038 [470 преди Христa]; и им даде писмо, написано на кожена хартия със златни слова: „народ славен и непобедим“; [даде им] още и царска титла за преголямата храброст и за преславната победа, с която победи с тях вселената, а сам [Александър] остана във Вавилон. И от тогава приеха българите името славяни и македонци да се наричат.
И така, както рекох: българите владееха не само изток, но и запад, Германия, Франция, Италия, и самия велик Рим, даже до годината 5604 [96 след Христа].

За Троян, римския кесар В годината от сътворението на света 5604, от Рождество Христово 96, дойде в Рим цар по име Троян. Този Троян, като прие скиптъра на римското царство, запита съветниците си: „Има ли в света царство, което да не ни се покори?“ Съветниците отговориха: „Има, царю, народ див, славянски, който воюва с Александър Македонски; този народ не само че няма да ти се покори, но още и дан взимаше от римските царе.“ Троян запита съветниците: „Какъв е този народ, когато вселената се покорява на великия Рим?“ Защото тогава Рим държеше под властта си не само западните страни: Франция, Германия, Испания, които са в Европа, но и цяла Африка, и Азия, Понт, Армения, Колфия, Иверия, Алвани, Сирия и всичките източни страни бяха под негова власт. „Нетърпейки срам – говори Иапиан, ритор римски, – [Троян] събра безчислена войска от различни езици и дойде срещу Декефал, словенския крал, за да му отмъсти. Това свидетелствува Иапиан ритор в 23­то слово, написано за римляните. Не търпеше всяко лето да им дава данък, а  пожела да им отмъсти, защото тогава славяните имаха крал на име Декефал. Неговият [на Декефал] народ се беше преименувал на даки и той имаше престол в Будим. Като видя Декефал, че Троян иде срещу него с голяма сила, изпрати посланици в източните
и северните страни и призова целия славянски народ: руси, алани, сармати, костобоки, печенеги, пеми, болгари. В станалото сражение, първи словените убиха много от фригите, много от римляните бяха ранени и падаха, защото се намериха в това обкръжение, и сам Троян раздра дрехите си и ги превърза. И завладяха тая страна много трудно и римляните се приближиха до палатите на Декефал. Като видя това, Декефал изпрати посланици при Троян да рекат: „Предавам ти оръжието и нашата хитрост и всички твои искания ще изпълня, мир направи с мене.“ След това дойде сам и му се поклони до земята като на самодържец. След това Троян се върна в Италия, водейки със себе си славянските посланици. И като дойдоха на събора, свалиха оръжието си, и като свързаха ръцете си като пленници, беседваха много и помолиха за мир, и се примири с тях. И като сключи мир, те развързаха ръцете си и облякоха оръжието си. След това Троян направи тържество в Рим по случай победата над славяните. Но след кратко време Декефал не удържа на думата си и пак се вдигна срещу Троян. Троян събра голяма войска и дойде пак срещу Декефала, и направи мост на Дунава, такъв, какъвто е невъзможно да се каже сега. И с голяма мъка преминаха Дунава, и Троян победи славяните и ги гони чак до Нестра. Декефал, като се отчая от живота, закла се сам.

image

/ Детайл от Траяновата колона в Рим — Декефал се кани да отнеме живота си./

Говори свети Димитър Ростовски: Троян не би победил Декефала, ако християнската войска не беше с Троян, защото по това време в Рим имаше много християни, които тайно служеха на истинския бог, и те бяха не само от простите, но и благородници. А след това с венци мъченически се сподобиха, на своите угодници Бог даде Траянова победа. А останалите славяни — сармати, руксоалани — направиха от Нестър даже до Дунав окоп и отново се опълчиха срещу Троян, и като не можаха да го победят, се върнаха. И дето е окопът, той и до днес стои, го нарекоха Троян [Траянов окоп/вал]. А останалият славянски народ от Нестър даж до Дунав /троян/ събра и пресели в далмация, а да не би като се отрече от него пак да въстане, и ги нарече шерби, сиреч по римски език – роби. И тогава този народ се нарече серби и колкото се намираха в неговата земя курви, разбойници и тия, които се намираха в Италия, ги пресели в Дация, сиреч дето сега живеят влахите, защото влахите от италия водят племето си. И построи палати Троян над река Прут и постави стража, сиреч предел или граница.И постави там 20-хилядна войска, а сам премина Дунав при Никопол и заповяда да се построят каменни мостове над реките от Дунав даже до Бяло море, през цялата България – дето и до днес тези мостове се знаят. И от тогава остана Иллирик или Болгария роб на римляните чак до великия Константин.


Копие от http://www.otizvora.com/2016/05/7767



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. stela50 - Липсваха ми твоите публикации, Бвен...
19.01.2017 16:46
с удоволствие прочетох.
Поздрави !
цитирай
2. bven - И на мен ми липсваше битието в блога, Таня - статии, коментари,мнения и емоции,
19.01.2017 18:14
но най-важното - да научаваме и да можем да осмисляме новите факти!
Радвам се на твоето присъствие и благодаря за добрите думи!
цитирай
3. oris - Що за глупаво съчинение. Българ...
31.01.2017 23:03
Що за глупаво съчинение. Българските традиции са по-верни от религията, ако не знаеш!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14900489
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39056
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава