Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.05.2014 19:04 - Генералът, който искаше да наплаши Русия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2391 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 30.05.2014 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сваленият в Донбас генерал-майор Кулчицки се готвел за партизанска война

Алексей Куприянов
Lenta.ru, 30/05/2014

Новината за успеха на опълченците в Донбас, свалили тези дни вертолет с 12 украински военнослужещи на борда, буквално взриви блогосферата. И не защото на борда на свалената машина се намираше цял генерал-майор — първи офицер от такъв ранг, загинал в хода на силовата операция на югоизток. Прекалено колоритна личност се оказа този генерал Кулчицки.

Биографията на Сергей Кулчицки е достатъчно типична за висш офицер от украинската армия. Роден през 1963г в семейството на военен в град Веймар в ГДР, през 1981 завършва Усурийското Суворовско училище, през 1985 — Далекоизточното висше командно училище „ Маршал Рокосовски”, при това с отличен в дипломата. Служил е в морската пехота на Северния флот. След разпада на СССР заминава за Украйна. Служил е в Нацгвардията, която тогава се явява аналог на вътрешните войски, командвал е десантно-щурмови батальон на морската пехота на НГУ. През 2003 завършва Академията на отбраната, след това дослужва до командир на бригада на вътрешните войски, а преди две години става началник на бойната и специалната подготовка на ГУ ВВ МВР на Украйна.

Бурята в интернет се разрази когато журналистът на „Експерт” Марина Ахмедова потвърди: загиналият Кулчицки и героят на нашумелия мартенски репортаж от Майдана, някой си „високи военен чин” са едно и също лице. И тогава в сухата биография се появяват любопитни подробности.

След победата на Майдана Сергей Кулчицки преминава на страната на протестиращите. Това решение, както той сам признава, е било доста трудно за взимане, но презрението към съществуващата власт и недоволството от случващото се в страната наклонява везните. Въпреки това, докато противостоенето е продължавало, Кулчицки остава верен на избрания президент. Но след смяната на властта генералът започва да готви бившите бойци на Майдана за нови битки — този път с руската армия.

Както разказва бившия морски пехотинец, в случая на избухването на конфликт с Русия киевската власт няма намерение да седи в отбрана, а има намерение да използва всички средства, дори терористични актове. Кулчицки обещава взривове на гари, отравяне на кладенци и скрита война в Крим. Бил е уверен: от тези, които са се били с милицията на Майдана, може да се направят хубави войници за война с Русия.

По думите на Кулчицки, той е имал лични сметки за разчистване с Русия: в началото на 1990-те, според самия него, му е било отказано по-високо воинско звание уж заради това, че той е украинец по националност. И в Украйна той, както сам признава, се мести заради кариерата. И достига това, което иска — ставайки генерал-майор на четиридесет и девет — само за да загине от ръцете на донецки опълченец две години по-късно.

Най-ярките, по мнението на «Лента.ру», изказвания на Сергей Кулчицки:

„Да се бием на дуел с вас със сигурност нямаме намерение, но ще ви трепем в кенефите. И на ваша територия също. Ще се ползват всички средства. Ще се взривяват гарите ви… Все ми е едно кого от вас да убивам: мирно население, немирно. Защо да ви жаля?”

„Ако изведнъж сметнете, че Крим е руски, не изключвам, че там ще започне подполна терористическа дейност. Не вярвам, че ще ни спасяват Америка, Европа или Англия, те, напротив, ще направят всичко, за да воюваме помежду си”.

„Ще направя всичко, за да станат от тях хубави войници. Вече им показвах как трябва да ви убиват. Вече им казах: „Момчета, така не се воюва. Москалите (презрително название, употребявано от украинците по адрес на руснаците – бел. прев.) ще ви премачкат всичките”.

„Ще тровим кладенците ви. Ще насипем някаква гадост във водопроводите ви. Ще ви изтребваме в кенефите. Ще правя това. Хладнокръвно ще ви убивам. Ще пращам бойци, а сам няма да ходя… искам да се боите от нас”.

 









Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pesho - „Каквото посееш това ще пожънеш„
30.05.2014 19:10
„Каквото посееш това ще пожънеш„
цитирай
2. анонимен - Всички гадини ще си го получат.
30.05.2014 20:11
Всички гадини ще си го получат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215513
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031