Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2016 18:51 - Саудитска Арабия се сбогува с петрола
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1426 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.05.2016 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Саудитска Арабия се сбогува с петрола Автор: Gres на Днес, 20:25
  • image
  • 0
  • image

Минерални ресурси са не само добри, но и проклятие. Те могат да възпрепятстват развитието на многостранната икономика в страната. Ето защо, Саудитска Арабия е решил да се отърве от зависимостта от петрола.
http://www.zahariada.com/

image


Хадж - годишното поклонение в Мека - не само благочестив акт, но също така и една добра причина да печелят допълнително пари. Туристически агенции, авиокомпании, хотели и ресторанти всяка година печелят милиони верни, които идват да посетят светите места. Например, през 2012 г. само една нощ в хотел в близост до централната джамия в Мека, струва около $ 700.

 

Дори и по-скъпи пребиваване в клас "лукс" хотели, които са запазени за онези, които, дори и в тези дни на духовно пречистване не възнамерява да се откаже от комфорта на познатото. Дори и прости подаръци са баснословни суми, Би Би Си журналисти съобщават. Например, молитвени килимчета - дори тези, които са произведени в Китай.

Саудитска Арабия прави добър вярващите мюсюлмани: през 2012 г., благодарение на хадж в хазната са получили около $ 10 милиарда, каза Търговската камара на Кралство.

 

Въпреки това, Саудитска Арабия ще отнеме още повече туристи. Следователно, Кралство обяви намерението си да привлекат повече туристи до най-малкия брой на арабите и мюсюлманите. Втора принц Мохамед бин Салман страна Ал Сауд въведе нова програма Vision 2030 реформа, която ще подготви страната за времето, когато петролните запаси са към своя край и страната ще трябва да намери други източници на доходи. Такива като туризъм, който, обаче, се откроява не толкова роля в проекта на икономическата реформа.

 

Зависимостта от петрола

 

"Саудитска Арабия е станала твърде зависима от петрола," - каза принц Мохамед бин Салман и добави, че това е опасно и "през годините попречили на развитието на много други индустрии." Време е да се сложи край на това."Проект Vision 2030 - е еталон за бъдещото ни развитие и икономическите ни цели", - каза принцът.

 

Това е колко важно е за царството, за да се отърве от зависимостта от петрола, стана особено очевидно в последните месеци. От лятото на 2014 г., световните цени на суровия петрол са паднали: от близо $ 100 за само $ 35 за барел. За страна, която има 80 на сто от приходите си, получени от продажбата на петрол, това е тежък удар. И наистина, през 2014 г., Саудитска Арабия е била подложена на бюджетен дефицит.

 

Икономика Transformation

 

"На фона на променящата се световна енергиен пазар, както и демографските промени, страната вече не може да разчита на приходите от петрол и публични инвестиции за генериране на икономически растеж," - каза той в едно от изследванията си консултантска фирма McKinsey.

на пазара на труда на Саудитска Арабия в бъдеще ще трябва да вземе много повече висшисти. И ако страната ще се промени собствената си структура, икономиката може да нарасне, със значителен темп. При благоприятни обстоятелства размера на БВП на страната може да се удвои от сегашните 800 милиарда до $ 1,6 трлн.

 

стратегия икономика преориентиране е залегнало в проекта на Vision 2030. Според принц Мохамед бин Салман, до 2020 г. страната може да се направи без масло. За да се постигне тази цел, а малка част - по-малко от пет процента - държавната петролна компания Saudi Aramco, ще бъдат продадени на частни инвеститори. стойност на компанията се оценява днес на 2 - 2,5 трилиона долара. "Дори и да са пуснати за продажба само един процент от Saudi Aramco, тя ще се превърне в един от най-големите IPO (първично публично предлагане -. Ed) В историята" - каза Мохамед бин Салман.

 

Най-големият фонд в света

 

В същото време царството планира да създаде обем инвестиционен фонд от два трилиона долара: това е еквивалентно на десет процента от всички инвестиции в света, каза принц.
В същото време в страната ще трябва да се реформира структурата на икономиката, отбеляза той в едно проучване (МВФ) на Международния валутен фонд. Но диверсификация е ограничен. "От 2008 г. Саудитска Арабия е създал 2,7 милиона нови работни места милион от тях са взели на царството, обаче, повечето от тези работни места влезе в публичния сектор .." - описва ситуацията на МВФ.

В дългосрочен темп на трябва да се направи още по частния сектор, заяви МВФ. За този фонд препоръчва реформи, най-вече в областта на образованието, пазара на труда, както и за насърчаване на развитието на малките и средни предприятия

 

Целите са постижими?

 

Експертите се различават в оценките за това как Саудитска Арабия е в състояние да изпълни желаните реформи.Страната е изправена пред сериозни проблеми, пише вестникът The Economist: "От една страна, това е най-слаб капацитет на публичния сектор, за да се реализират тези амбиции, от друга - влиянието на кралското семейство и ултра-православен клир, които блокират други реформи, необходими за привличане на инвеститори Разширяване на частния сектор, насърчаване на прозрачността. и принципите на правовата държава и овластяване на жените. "
Въпреки това, МВФ е по-оптимистично настроени за бъдещето, тъй като до сега, Саудитска Арабия сравнително добре да се справят с изпълнението на реформите. Ето защо, в един трезв подход, концепцията на Vision 2030 г. биха могли да се превърнат в реалност.

 



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Само че, за да стане тая работа, е ...
02.05.2016 19:48
Само че, за да стане тая работа, е нужно и да се работи. А тези мързеливи негодници, освен да се кланят на Аллаха, друго не умеят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39757206
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031