Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2007 00:38 - Владо Пеневата чета - С Маргарита Младенова и Светлана Янчева общува в театъра, с боровете и магнолиите - извън него.
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 3628 Коментари: 0 Гласове:
0



Владо Пеневата чета С Маргарита Младенова и Светлана Янчева общува в театъра, с боровете и магнолиите - извън него. ЕЛЕНА КРЪСТЕВА
Секссимвол и двойник на Джордж Клуни ­ такива етикети залепиха на Владимир Пенев, когато спечели първия си “Аскеер” през 1996-а.
Преди месец актьорът прибави втора статуетка на гол воин с меч в ръка в колекцията си с награди. За разлика от холивудския красавец Пенев не се звездее, нито позира. Най-малко пък демонстрира плейбойско отношение към жените. Той е настроен на философска вълна и предпочита да брои не любовните завоевания, а постиженията си в театъра.
“Толкова много неща се случиха от времето на първия “Аскеер” досега. Надявам се, че съм по-различен. Глупаво е да оставаш един и същ, прави си равносметка Пенев. ­ В това има нещо нередно, би трябвало човек да се променя. Не мисля така позитивно. Навремето всичко ми предстоеше. Сега си давам сметка, че все повече работи ми се случват за последен път, а пък малко неща за първи. Почти на 50 години съм, най-малко физически се ограничава кръгът на възможностите. Сега не мога да правя нещата, които правех, когато бях на 38”, философства актьорът.
Каквито и промени да са настъпили обаче ­ в живота му има постоянни величини. И преди и сега,
две жени са във Владо Пеневата чета в театъра.
Едната е режисьорката Маргарита Младенова, а другата ­ актрисата Светлана Янчева.
Пенев среща Грети, както наричат Младенова в гилдията, като студент във ВИТИЗ. Той учи в класа на Николай Люцканов, а Маргарита е асистент на големия режисьор. “Двамата бяха коренно противоположни в естетическите си търсения. Тя ­ млада, амбициозна жена, модерна. Той ­ класически, улегнал, професор. Получихме най-доброто и от двамата, за което съм много благодарен”.
Именно под режисурата на Младенова Пенев спечели и двата си “Аскеер”-а. Преди 11 години взе наградата за играта си в “Нирвана” от Константин Илиев ­ постановка на Маргарита Младенова в Народния театър. image
Втората статуетка на Чапа “кацна” в колекцията му с награди покрай ролята на Едгар в най-новия спектакъл на Грети “Мъртвешки танц” по Аугуст Стриндберг в театрална работилница “Сфумато”. През годините Пенев е предпочитан актьор за Младенова ­ играл е в постановките є “Тартюф”, “Три сестри”, както и в съвместните є проекти с Иван Добчев “Апокриф”, “Черното руно”.
Освен с Младенова “Мъртвешки танц” го събра пак и със Светлана Янчева. Актьорите отдавна не броят съвместните си изяви, сред които са спектаклите “Спи с мен”, “Вуйчо Ваньо”, “Три сестри” и филмите “И Господ слезе да ни види” и “Приятелите на Емилия”.
От всички обаче най-късметлийски се оказва тъкмо “Мъртвешки танц”, защото освен на Владо донесе “Аскеер” и на Светлана.
Иначе двамата се познават от началото на 80-те. По онова време Пенев вече е артист във Варненския театър, а Янчева ­ студентка в първи курс. Заедно със свой колега поставяла американска пиеса. Владо също се присъединил към екипа. Естествено, проявил талант, но в неочаквана посока. Вместо на сцената, той се изявил като дизайнер и
скроил и ушил собственоръчно
сценичните костюми.
Пенев е от хората, които намират сродни души не само сред хората от собствената си професия. Пада си философ и може часове да разговаря с….камъни, цветя и дървета. Пази в тайна обаче споделеното с тях. image Снимка: КАЛИН РУЙЧЕВ

Владимир Пенев в гола фотосесия за списание "Ева" през 2003 г.

Владо започнал общуването с другите светове преди години. Нещата обаче се задълбочили след посещение в Канада. “През 1997-а бях в Монреал. Там попаднах в един парк, прочут като Каменната градина от Киото, защото е направен по подобие на двора в един будистки храм в Киото. Там, между другото, Куросава е снимал “Рашомон” ­ изключителен филм, обожавам го. Та градината в този храм представлява правоъгълен двор, заграден с високи бели стени. Има процепи, през които  съзерцаваме онова, което е вътре. А вътре се вижда покрита с чакъл равнина. Чакълът е едър, а върху него са разпръснати големи безформени камъни. Около всеки камък монаси очертават концентрични кръгове с дървени гребла. Става така, че виждаш все едно замръзнала вода. Сякаш зад всеки камък има вълнички. Има три гледни точки ­ и където и да застанеш, виждаш 12 големи камъка. Любопитното обаче, че те са 13 ­ тоест от един камък винаги се крие. Не знаеш дали е един и същ или от всяка гледна точка е различен и това няма значение. По-важно, е че никога очевидното не изпълва същността. В един момент започваш да се питаш дали само един камък се крие или са много повече”, потъва в обяснения Владимир Пенев.
След време, когато попада в Япония покрай спектакъла “Черното руно”, среща един възрастен човек. Мъжът му разказал за градината, която отглеждал от 30 години. Обяснил му, че съобразява грижите си за растенията не само според сезоните, но и с различните часове на денонощието. “Осъзнах, че няма смисъл да отглеждам растения вкъщи. Затова садя дървета. Посадил съм сребърен и гръцки бор, два тиса, два чемшира, две плачещи върби, четири кипариса, една изключително красива магнолия”, рапортува актьорът. В градината му има и жив плет, пълзи клематис, цъфти китайска роза. Отделно расте и джанка.
Цялата тази райска градина Пенев поддържа сам, без да задълбава в специализирана литература. Имам green fingers ­ каквото растения сложа, хваща се. Само му казвам някакви неща”, хвали се актьорът.

Не обича поклоните, дразнят го аплодисментите За разлика от повечето актьори Владимир Пенев не обича поклоните на финала. "Това ме поставя в не особено достойна позиция спрямо публиката", смята актьорът. И продължава "това е някаква отживелица, анахронизъм". Може да звучи невероятно, но той има фобии и от аплодисменти по време на представлението. "Ужасно ме дразни. Как не си дават сметка че нарушават някаква цялост? Това не е опера, в която след края на всяка ария има предвидено време за ръкопляскания", пали се актьорът. И разказва, че най-хубавите представления се получавали на "Нирвана" ­ постановка на Маргарита Младенова по пиесата на Константин Илиев, родена от драмата на Пейо Яворов и Лора Каравелова. "Най-хубавите представления бяха тези, в които хората не можеха да почнат да ръкопляскат. Ясно е, че спектакълът е свършил ­ чуват се два изстрела, героите умряха. Но вместо аплодисменти в залата се носи само мълчание. Това е знак за въздействието на едно представление. Останалото са баналности", категоричен е Владимир Пенев.
Другият му дразнител, когато е на сцената, е невъзпитаната публика. Пенев споменава няколко случая, когато спирал представление. Преди години играе "Любовникът" от Пинтър с Диана... "Две бабички си говореха на първия ред. Търпях, търпях, а накрая спрях представлението и им казах да излязат навън и да си говорят. Беше ужасно, адски ме възмущаваше! След това започнахме отначало", връща лентата назад актьорът. Този случай се помни не само от него, но и от колежките му Цветана Манева и Илка Зафирова. Двете актриси били сред зрителите в залата и останали доволни, че е защитил честта на гилдията.
"Спирал съм и едно представление, което играехме с Аня Пенчева в театър "Възраждане". На "Арт" в "Зад канала" също съм спирал, но без да слизам от сцената", разказва Пенев. По този повод актьорът отправя критики и към учителите. "За уволнение са онези учителки, които не могат да накарат децата да прочетат "Дон Кихот", а вместо това ги водят да го гледат на театър. Това е абсурд! Абсолютно ненужно е ­ по-добре не го води, ако не можеш да му създадеш интерес". ЕДНО КЪМ ЕДНО image

Със Светлана Янчева в спектакъла "Спи смен" в театър "Зад канала".

Парите и емиграцията
Ако искаш да си богат в България, има начини да станеш такъв, макар че сме бедна страна. Смятам обаче, че е абсурдно хората на изкуството да опитват да сменят средата си по икономически причини. В Канада ни показаха уважение, точно заради това, че живеем в неблагоприятна среда. Навсякъде ме представяха като “много голям актьор от България”. Всички казваха “Да, това е прекрасно”. Но никой не ти казва: “Защо не останете тук, за да обогатите и нашата културна среда”. Даваш си сметка, че цялото словосъчетание “много голям актьор от България”, като му махнеш “от България” изчезва и “голям”, и актьор. За тях ти си никой. Отиваш там в поредицата от безименни и нуждаещи се от финансова подкрепа емигранти, които чакат нещо да им се случи.
Градски истории
Искам хората, които са дошли в София по икономически причини, да се отнасят с респект към този град. В градинката, която поддържам, всекидневно изхвърлям фасове, боклуци, хартии. Хората минават и хвърлят точно там, при положение че от двете страни има огромни кофи. Сега дори не крадат цветята! А гледат да унищожат. Манталитетът на новопристигналите хора в този град е отвратителен и не знам как би могъл да бъде променен.
Театър, любов моя
Театърът е любов, там е всичко. Напоследък някой ми обясняваше колко големи артисти има в киното. Това е абсурд, холивудските артисти не разбират нищо от тази професия. Те са празни кукли, добре водени. Актьорската професия в театъра изисква качества, които не са задължителни за киното. Цялото кино след “новата вълна” в Италия разчита само на натуршчици. А натуршчик не може да изиграе в театъра. Това е кошмар, никой не  може да го направи, ако не е подготвен  предварително. ВЛАДО V/S GEORGE Владимир Пенев остава безразличен към определението "българският Джордж Клуни. "Нямам необходимост да бъда сравнявам с никого. Надявам се да съм уникален, да съм просто Владо Пенев. Не ме занимава това с кого ме сравняват", лаконично коментира актьорът.
Етикетът "секссимвол" обаче явно му е приятен. "Ако за някой ти си обект на желание, това е хубаво, защото е част от професията ти. Задължително е да си достатъчно въздействащ, за да си преносител на идеи и сериозни неща, но по емоционален път. Предаваш на хората някакви емоции, които те преработвайки ги на подсъзнателно ниво, могат да ги превърнат в смисли, да се обогатят, да станат по добри и да се възвисяват. Няма нищо лошо, ако това минава през сексуално усещане. Но може и да не преминава през толкова плътски неща" Владимир Пенев image РОДЕН24 октомври 1958 в София. Четвърто поколение софиянец, родна улица “Иван Вазов”.КАРИЕРА
Театър
- Десетки роли в театъра. Награди: “Златна маска” на Международния театрален фестивал “Охридско лято”
Кино: “И Господ слезе да ни види”, “Приятелите на Емилия”,ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИГрадината пред родната му кооперация. Отглежда Бял бор, лоза, магнолия, хвали се, че има green fingersУЧАСТИЯ В РЕКЛАМИНегов е гласът на футболния “диктор” в рекламата на “Кока-кола” - “За тези, които знаят какво искат”
СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕЩастливо разведен, както сам казва. Има 17-годишна дъщеря Яна. image Джордж КлуниРОДЕН6 май 1961 в Лексингтън, Кентъки. С ирландски корени
КАРИЕРАМежду 1994-1999-а проби със слушалките на д-р Рос от сериала “Спешно отделение”. Превзе Холивуд с “Перфектната буря”, “Тънка червена линия”, “О, братко, къде си?”, “Бандата на Оушън”, “Непоносима жестокост”, “Сириана”
Награди: “Оскар” за поддържаща роля в “Сириана”
Пробва се като режисьор на филма Good Night, and Good Luck; Театрални изяви: няма
ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ 18 години живя с прасето Макс. 135-килограмовият питомец с черна четина се спомина на 1 декември 2006.
УЧАСТИЯ В РЕКЛАМИв актуалната за нашите тв канали реклама на Martini
СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕРазведен с актрисата Talia Balsam, с която живя от 1989 до 1993 г. След развода се закле, че няма да се бракува отново. Спечели бас с Никол Кидман и Мишел Пфайфър, че няма да стане баща до 40 г. image Снимка: ИВАН НЕГРЕВСКИ

С втория "Аскеер" за най-добра мъжка роля.

image Снимка: Бойко Кичуков

Актьорът не крие, че мръсотията в София го вбесява. 

ФАМИЛИЯ. ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ СЪС СЪЩОТО ИМЕ

- Боян Пенев - литературен критик
- Владимир Пенев - художник, син на “поета с ватенката” Пеньо Пенев
- Владимир Пенев - единственият български монах в манастира на свети Франциск в Асизи
- Димитър Пенев - треньор по футбол. “Стратега от Мировяне”, който изведе българския национален отбор до четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г.
- Любослав Пенев - бивш футболист, племенник на Димитър Пенев
- Пеньо Пенев - поет
- Пламен Пенев - “Мистър България” за 2004 г.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533294
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031