Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2007 07:39 - Задигнаха шедьоври за 1 млн. евро
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 2290 Коментари: 0 Гласове:
0



Маскирани мъже ограбиха музей в Ница посред бял ден

Задигнаха шедьоври за 1 млн. евро

Откраднати са картини на Моне, Сисле и Брьогел
image "Скали край Диеп" на Клод Моне


image "Алеята на тополите в Море", от Алфред Сисле

Шедьоври на Клод Моне, Алфред Сисле, Ян Брьогел-Стария и Хендрик ван Бален бяха откраднати при въоръжен грабеж посред бял ден в Ница, предадоха световните информационни агенции. Според полицията платната са на стойност поне 1 млн. евро, но управата на Музея за изящни изкуства ги квалифицира основателно като "безценни".
Екшънът се разиграл в неделя. Тогава арт институцията в града на Лазурния бряг пуска посетителите безплатно. Към 13.00 часа в сградата, строена през XIX век, нахлули маскирани мъже и заповядали на персонала да легне по очи на пода. Всички размахвали оръжие.
За отрицателно време бандитите награбили маслените платна "Скали край Диеп" на Клод Моне и "Алеята на тополите в Море" на Сисле. Освен това задигнали и два шедьовъра, рисувани с маслени бои върху дърво - "Алегория на водата" от Ян Брьогел-Стария и "Алегория на земята" от Хендрик ван Бален.
Бандитите са били четирима или петима. Двама са избягали с моторница, а останалите с кола, уточняват ченгетата в Ница.
Моник Беле, асистент куратор в музея описва инцидента: "Един от служителите на първия етаж каза, че мъжете му заповядали да легне на пода, докато те прибират платната в чанти. Искали са да вземат и пета картина, но не са успели". Реставраторката в музея Патрисия Гримо допълва: "Опитали са да вземат още една картина на Сисле, но им се е сторила твърде тежка или обемиста и са я зарязали като счупили рамката".
Задигнатите творби са подписани и са прекалено известни, за да бъдат продадени. Затова от полицията предполагат, че са откраднати по поръчка на частен колекционер. Собственост на музея в Ница са само картините на Брьогел и Ван Бален. Платната на Сисле и Моне са притежание на парижкия музей "Орсе" и са гостували временно на Ривиерата.
Това е втория път, когато крадат "Скали край Диеп" на Моне и трети път за картината на Сисле. През 1998-а двете платна бяха задигнали от същия музей, но бяха открити седмица по-късно на лодка, закотвена в близък град. Тогава кураторът на музея беше обвинен в кражба и лежа пет години в затвора заедно с двама съучастници.
"Алеята на тополите в Море" на Сисле е била задигната и през 1978-а, когато музеят в Ница я дал назаем на галерия в Марсилия. Няколко дни след кражбата шедьовърът е открит в градските клоаки.
Музеят за изящни изкуства в Ница съхранява произведения на изкуството от четири века. В сбирката му има шедьоври на импресионизма и постимпресионизма, както и скулптури на Огюст Роден и керамика на Пабло Пикасо.
Противно на очакванията, в сградата не са поставени камери. Андре Барт - заместник-кмет на Ница по въпросите на културата оправда липсата на допълнителна охранителна техника с мотива, че хората са по-добре подготвени за тази дейност. "Камерите не са застраховка. Крадците режат жици, маскират се. Така че това не е идеалното решение", коментира чиновникът.


Тагове:   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537359
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930