Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2007 10:17 - Петте най-ексцентрични кмета…и пет кандидати за такива, в. "Монитор"- 1 септември 2007
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 10388 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2007 10:25



Петте най-ексцентрични кмета…и пет кандидати за такива
Бърз преглед на някои колоритни участници в българския местен вот
ЕЛЕНА КРЪСТЕВА 

Пилците се броят наесен, кметовете също. Докато партиите се пазарят кого да лансират на предстоящите избори, "Монитор" прави бърз преглед на най-колоритните участници в местния вот след изгрева на демокрацията.
Някои от фигурите се изживяват като герои на Дивия Запад, други сякаш са излезли от операта на Маскани "Селска чест", трети преживяват Шекспирови драми.
Според езиковедите "кмет" произхожда от думата "комит" от времето на Първото българско царство. В онези времена тя означавала областен управител. Затова и династията, тръгнала от цар Самуил, е известна като Комитопулите.
Що е то български кмет и на каква почва вирее столетия по-късно? Представител на държавата или местен феодал?
Кои са най-колоритните кметове и кандидати за поста, които познаваме? Колко от тях имат реални успехи или шансове за такива в местната изпълнителска власт и колко участват в изборите само за купона.
Отговори на тези важни въпроси ще намерите в култовата ни рубрика "5+5 този уикенд". 

1. Цонко Цонев 
image
Напоследък спомене ли се думата "кмет", първата асоциация е с градоначалника на Каварна. Обкръжението му в общината, казва, че за Цонев да си кмет не е служба, а призвание. А феновете на рока и метъла му дадоха красноречивия прякор "кметъла". Благодарение на Цонев Каварна се превърна от курорт със затихващи функции в столица на рока. На местния стадион "Калиакра" забиха култови групи като "Менъуор","Назарет", "Дийп пърпъл", "Аксепт", "Саксън", "Скорпиънс".
Цонко е закърмен с тежка музика от майка си. През 70-те години родителката на кмета работи като учителка в българското училище в Братислава. "Тогава станах рокаджия. През това време пътувахме в Полша, Чехия, в Унгария... В Будапеща чух за първи път "Лед Зепелин", запалих се по унгарските "Омега" и "Пирамиш", носталгично си спомня Цонев. 

Аз се движа много, като шило в торба съм, опитвам да съм навсякъде. И затова забелязвам, че обезверените хора вече не се впечатляват особено от приказките на партиите, не им вярват.

-------------------------------------------------------------------------------- 


2. Йордан Лечков 
image
Златното теме на българския футбол. И доказателството, че спортист може да жонглира добре не само с топката, но и с администрацията на 105-хиляден град, какъвто е Сливен. Без съмнение, успехът на Лече на терена на общината дава кураж и на баскетболиста Тити в кметската надпревара. "Който го е страх от мечки, да не ходи в гората", "Следващият кмет на Сливен ще съм пак аз и ще финансирам предстоящата си предизборна кампания от моите лични средства, които съм си спечелил", заяви със самочувствие Лечков.
Освен топка за гол, на главата на Лечков преди години се стовари и компромат - бил смъркал, атакуваха го враговете му, намеквайки, че употребява наркотици. "Смъркам… Енфие", уточни Лечков и осъди вестника, тиражирал информацията. 

"Не можеш да играеш футбол на село и след това да станеш световен шампион. Така е и в политиката. Трябва да си се докоснал до световното, до голямото и тогава да започнеш да работиш. Иначе ще си останеш кокошкар."


-------------------------------------------------------------------------------- 

3. Лазар Причкапов 
image

Заради него нарекоха Благоевград червена крепост. Управлява няколко мандата и не мисли да дава заден ход. Типичен апаратчик от старата гвардия на БКП. Преди 10 ноември Причкапов е секретар на комсомола в Благоевград, председател на Окръжния народен съвет, заместник завеждащ отдел "Организационен" на ЦК на БКП. Бил е и първи секретар на БКП за Софийска област. С идването на демокрацията го изключват от БСП. За да оцелее, търси препитание в частния бизнес, работи в строителни фирми.
Обича да е близо до масите с удоволствие позира с каска, кирка или лопата при полагане на асфалт, първи копки и т.н. По този повод в Благоевградско разправят следния случай - през 1989-а Причкапов, който тогава бил шеф на окръжния комитет на БКП, прави първа копка на пътя Рибново-Места. Местните още си спомнят как кирката на Причкапов се счупила. А пътят стоял на ниво първа копка поне 15 години. 

Дълги години съм бил функционер на комунистическата партия, с което се гордея, защото съм помагал на хората. На мен за един живот една партия и една идеология ми стигат.

--------------------------------------------------------------------------------

4. Фидел Беев 
image
Kръстеният на вожда на кубинската революция Беев е влиятелен бизнесмен и петролен бос. Освен това е един от 11-те депутати, които не са взимали нито веднъж думата в сегашното Народно събрание. Преди да бъде избран за народен представител с листата на ДПС, Фидел Беев беше кмет на Велинград. В разгара на кампанията за местния вот преди две години отвлякоха дъщеря му Десислава и поискаха откуп от 2 милиона евро. Тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов обаче се усъмни дали наистина става дума за отвличане.
През октомври 2004-а прокуратурата в Пазарджик повдигна обвинение срещу Беев, че като кмет на Велинград през 2004 г. е доставял горива на общински обекти ­ детски градини, от собствената си фирма СД "Братя Бееви" на обща стойност 142 240 лв. Това е станало без фирмата да е спечелила обществена поръчка, а общинската хазна е ощетена с 16 352 лв. 

Аз по принцип си говоря по-малко. Иначе не се притеснявам нито да изляза да говоря на трибуната, нито да говоря пред хора, защото аз съм бил и кмет, участвал съм в пет предизборни кампании. За мене не е проблем да си говоря. Но когато говоря нещо, обичам да говоря точно и ясно и да мога да си защитя тезите.

--------------------------------------------------------------------------------

5. Ценко Чоков 
image
Kмет-побойник, осъден условно. Ценко Чоков влезе в историята на местното самоуправление с буквалното прилагане на максимата "Държавата - това съм аз" във врачанското село Галиче. Мургавият Чоков може и да не е чувал за Краля-Слънце Луи XIV, но показа нагледно как действа абсолютната власт в ръцете на селски първенец. През лятото на 1996-а Ценко уличил в кражба свой съселянин. Вързал го на позорен стълб и го пребил с бухалка. Седем години по-късно съдът в Бяла Слатина глоби Чоков за деянието му с 600 лева.
Освен като последовател на Линч Ценко се прочу сред съселяните си и като напорист Дон Жуан. През 2002-а 42-годишният тогава Ценко се залюбил с 16-годишна мома от Галиче. Бащата на девойката помолил първенеца да прекрати ухажването си. Чоков обаче не се "вразумил" и негови съселяни подозират, че за отмъщение участвал в подпалването на колата на бащата и е обстрелвал с автомат "Калашников" къщата му. 

Като ме пуснаха от ареста, една моя комшийка ме прегърна и започна да ми ридае на рамото. Това за мен е голяма награда, да докача нещо в душата на тази жена.

-------------------------------------------------------------------------------- 

… и пет кандида ти за такива
 
1. Йоло Денев 
image

Житейското му кредо сякаш е "Избори до дупка". Денев е вечният кандидат - я за президент, я за депутат, я за кмет. И винаги се е намирал някой, който да пусне бюлетина за него.
Може би, защото Йоло е космически медиатор - посланик на върховния бог Тангра и заедно с това поет и писател, както сам се определя. На местните избори за градоначалник на София през 2003-а събра цели 187 гласа - от роднини, съседи и обикновени сеирджии.
В биографията на Денев има един много важен факт - той единствен от политиците на прехода лежа в затвора - заради взети пари за изборите през 1991, които партията му не връща. 

В Централния затвор не ми даваха редовно листове и моливи, за да пиша стихове. Рових в кофите за боклук и писах на изрезки от цигари, шоколадени кутии, изрезки от вестници... Точих молива с нокти и даже със зъби. Счупих си 3 зъба. Това беше средновековна Инквизиция!

-------------------------------------------------------------------------------- 

2. Константин (Тити) Папазов 
image

“След като Бойко Борисов може да бъде кмет в момента, защо следващият да не бъда аз?" - с този железен аргумент баскетболистът Тити Папазов се хвърли в кандидат кметската надпревара. Дали ще отбележи кош в полето на сегашния столичен градоначалник - предстои да видим.
Засега не е ясно какви козове крие Тити в платформата си. Сигурно е, че разчита предимно на личната си харизма. Папазов е човек на импулса. Преди месеци трогна сърцата на българите като осинови бебе, родено от серопозитивна майка. Две години по-рано не скри сълзите си на погребението на Георги Илиев. 

Много ме боли, когато някой казва, че съм патерица на някого. Аз съм дошъл тук и съм биткаджия, може да лазя по корем, но ще се боря и ще докажа, че съм Тити Биткаджията.

--------------------------------------------------------------------------------

3. Димитър Маринов-Пищова 
image

И той като Йоло Денев е кандидат на всички избори. Този път атакува болярския престол на великотърновски градоначалник със завидна агитационна платформа. Пищова, известен още и като Питона, както гальовно нарича важен атрибут от тялото си, примамва гласоподаватели с обещания за зелени площи и паркове. И понеже знае, че народът трева не пасе, обещава на онези, които пуснат бюлетина за него по пет кокошки, 10-килограмово прасенце от 10 кг и 20 кг фураж за всеки гласувал. Въпреки че е шеф на конкурса "ВИП моделс", Митьо започнал предизборното ухажване не с манекенките, а с бабите, на които вече раздавал пари за лекарства. 

Обещавам пред целия български народ, Вили (леля Вили от третия сезон на "Биг Брадър - бел.ред.) да изкара 15 дни в Арбанаси . Тя е голяма, хубава българска жена. Ще й предложа работа при мен-като главен готвач. Ще й давам 2000 лв. заплата. Ще обучава младите
-------------------------------------------------------------------------------- 

4. Димо Гяуров 
image

Другият генерал в кметската надпревара. Официалният десен кандидат на Варна. Заради факта, че се задържа цели шест години като шеф на разузнаването - от март 1997-а до март 2003-а, около него витае ореол на Джеймс Бонд.
Гяуров не вдига шум около себе си освен на стрелбището където, според мълвата, се упражнявал със своя "Магнум". Когато навремето го назначи за шеф на разведките, бившият президент Петър Стоянов го представи като психически устойчив и интелигентен. Това едва ли се е променило.
Освен с генералски пагони Гяуров стъпва на кандидат кметската писта и с опита на посланик в Унгария - именно там го пратиха след съответните благодарности за вярна служба на родината.
Екс шефът на архива на МВР Серафим Стойков твърди, че само той знае какво има в папката "Гоце". Самият Гяуров потвърждава, че лично е занесъл запечатано делото в специален куфар, но не дава повече подробности по въпроса. 

Онова, което съм заварил в папката (става дума за папката "Гоце"), това съм и оставил в нея. Така че всякакви инсинуации, че тя по някакъв начин е променила съдържанието си през годините, са несъстоятелни.

-------------------------------------------------------------------------------- 

5. Стоян Александров 
image
Банкер, бивш финансов министър, преподавател. Това са част от професионалните превъплъщения на Стоян Александров, пробвал се като кандидат-кмет на София на местния вот през 2003-а. Каквито и длъжности да има в биографията си Александров обаче, той си остава Малката секира - прякор, даден му от студентите в Икономическия преди много години.
Според неговата интерпретация не особено ласкавото прозвище тръгнало, защото бил асистент на проф. Георги Петров, наричан Секирата. Версията на тогавашните студенти обаче е друга. Професорът наистина сечал на изпитите, но все пак е имало шанс някой да се промъкне, докато със Стоян Александров не било така. Оттам тръгва и академичният фолклор - Голямата секира удря силно, но с плавни, бавни движения и можеш да минеш между ударите, докато Малката секира блъска начесто и никой не може да се промъкне.
Александров е известен и с острия си език. През 2001 г. той е депутат само за един ден от квотата на левицата. "В този зверилник няма да издържа", отсича финансистът по адрес на парламента и си взема шапката.


В БСП имат навика да раздават анонси и надежди на всеки един и на определен етап хората се озлобяват един срещу друг. Подозирам, че по същия начин действат и в НДСВ. Тук човек се пита - толкова ли е "сламена" фигурата на кмета, че всеки може да бъде кмет?



Тагове:   Монитор,   най,   кандидати,


Гласувай:
0



1. ssstto - Каварна столица на рока друг път
01.09.2007 23:35
Само полумумифицирани рокери ходят там да изнесат последния си концерт и да умрат на брега на морето когато изгрява слънцето на 1 юли.Трябва ли да минат 20 години,че Пърл Джем да идат в Каварна?АРРРГХХ!
цитирай
2. анонимен - Ценко Чоков
15.04.2008 16:05
Не мога да виня кмета на Галиче че ги наказва по този начин.Иван Гешев не е за бой а за убиване.Аз като негов най-близък човек също бях украден от него.Полицията беше безпомощна да го прати на мястото му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533087
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031