Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2007 19:25 - Защо тъгува Теди Москов, в. "Монитор", 11 октомври
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 2703 Коментари: 1 Гласове:
0




На моменти постановчикът минава границата на добрия тон, за да изпита публиката 

Защо тъгува Теди Москов 

В “Животно на трона” слънчевата усмивка на режисьора е жлъчна гримаса 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

image
"Италия и България си приличат по форма и манталитет. Едната има формата на ботуш, а другата на цървул". Тази констатация принадлежи на режисьора Теди Москов и може би е ключ към новия му спектакъл "Животно на трона". Представлението вдигна завеса снощи в Малък градски театър "Зад канала" и въпросната реплика сложи началото на поредица от скечове и сентенции с марката "Москов".
В афиша на постановката пише, че тя е по пиесата на Карло Гоци. Дошлите с нагласата да гледат класическа трактовка по произведението на италианския драматург обаче ще останат разочаровани. Теди Москов взима историята на крал Дерамо само като повод да разкаже днешни сюжети - за все по-малкото любов, за масовата чалгизация, за липсата на мислещи хора.
Спектакълът трае два часа и през цялото време публиката се залива от кикот. Смешките на Теди Москов обаче са различни. Вече го няма добродушният присмех от времето, когато Теди беше слънчевото дете на българския театър. Усмивката на Москов е станала жлъчна гримаса.
Режисьорът тъгува, че всички са оплетени в паяжината на чалгата и битовизма и "явно мислят с гъза си", както констатира един от персонажите. Друг пък директно казва: "Ще се събера с друг тъпанар, ще си основем партия и ще спечелим изборите".
Хубавото е, че Теди Москов не е изгубил самоиронията си. От време на време през сцената минава и Смисъла, облечен с хартиена рокля с кринолин, за да напомни, че в представлението все пак нещо липсва. Но както ни убеждават героите на "Животно на трона" - нека не търсим логика, защото тя е най-големият враг на изкуството. Този спектакъл може да се приеме и като теста "Москов" - на моменти режисьорът преминава границата на добрия вкус и потапя зрителите си в простащини. Едва ли реплики като: "този стол е с цвета на жълто зелен сопол и се нарича е сополеп. Като ви дойдат гости да има къде да си лепят сополите" или пък песнички с рефрен "лай-но-о" са особено вдъхновяващи за любителите на театъра. Но така Москов изпитва и публиката, и медиите - знае, че каквото и да направи винаги го величаят и му е любопитно дали и този път ще му ръкопляскат на финала.
image




Тагове:   Монитор,   октомври,   Москов,


Гласувай:
0



1. felicity - :)
11.10.2007 20:44
Ще си призная - за първи път харесах Московия театър.Може би се дължи на факта, че влязох в салона с нулеви очаквания.Е, хареса ми.И, да, простотиите не ме вдъхновяват, но бяха доста прибрани, така да се изразя...
Владо Пенев е....няма думи за него.:)Светлана Янчева..., Петрушинов..., Пенко..., Евгени..., Ирини..., та и Христина( която харесвам все повече и повече с всяка следваща роля).Всички играха...добре(без суперлативи...този път:))2-та часа се изтъркулиха за нула време, а аз продължих да ръкопляскам, докато залата не се изпразни...
Браво, Москов най-накрая ме спечели!:))
Поздрави за статията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533042
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031