Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2007 22:28 - Петте най-известни вегетарианки у нас...и пет вегетарианци, в. Монитор, 1 декември
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 4866 Коментари: 4 Гласове:
0




Петте най-известни вегетарианки у нас… 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА 
ДАНИЕЛ ФИЛИПОВ

Какво е общото между Памела Андерсън, Лили Иванова и Велислава Дърева? Между Брад Пит и Иван Костов? Между ослепителната Петра Немцова и Глория? На пръв поглед е смешно да се търсят прилики между изброените личности. И все пак нещо ги обединява - всички са вегетарианци. Допреди няколко години "тревоядството" у нас беше екзотична мода, изкопирана от Холивуд. Днес нещата са далеч по-различни.
Бърз поглед върху историята на вегетарианството у нас показва, че последователите му се множат най-вече между нотите и депутатските карти. Поне там открихме най-известните консуматори на плодове и зеленчуци. В актьорското съсловие те не виреят - за разлика от колегите им в Холивуд нашите артисти не бърчат нос при мириса на шкембе чорба. Минават на зелена диета, ако ги уплаши кантарът или пък ако са беседвали по-дълго с д-р Емилова.
За повечето представители на вегетарианството у нас, то е филосифия. Други - като чалгаджийската мадона Сашка Васева го използват за реклама и отказват месото на първо число от всеки следващ месец. Тук обаче не се занимаваме със тревопасни-ментета. Потърсихме истинските. Кои са те - четете в култовата ни рубрика "Пет плюс пет"

1. Лили Иванова image Снимка: МОНИТОР

Първата дама на музикалната ни сцена огря със своя звезда Алеята на славата пред кино "Арена" ­ Младост

Кралицата на музикалната сцена у нас зарежда "батериите" не с деликатеси, а с емоциите от концерт и добре свършена работа. От 10 години не вкусва месо и енергията й не секва. "Ям предимно растителни храни - плодове, зеленчуци, кълнове и зърнени зародиши, ядки. От храната си съм изхвърлила брашното, солта и бялата захар. Единствените изкушения, които си позволявам, са черният натурален шоколад и медът", разкрива еликсира на жизнеността Лили Иванова, цитирана в сайта на вегетарианците www.vegetarianstvoto.hit.bg. Освен това певицата никога не е пушила или употребявала алкохол. "За мен това са изключително вредни навици, всеки ден виждаме ужасните им последици", категорична е Лили Иванова.

2. Княгиня Калина
image Снимка: ВЕНЕТА РАЙНОВСКА

Калина и Китин на сватбата си преди пет години. Княгинята е лице на световното вегетарианство.

Заради нея Симеон Сакскобургготски заряза любимото развлечение на коронованите особи ­ лова. Нищо чудно да откаже и кожените дрехи, ако Калина поиска. Защото освен, че е слабост на баща си, княгинята е лице на световното вегетарианство и страстна защитничка на животните. Не вкусва месо, в гардероба є няма кожуси от одрани зверове. Сред аристократите подобни възгледи минават за ексцентричност, но на Калина не є пука. Дивото я зове открай време. Пред ергените със синя кръв предпочете морския вълк Китин Муньос. Вместо в престижна западна клиника, избра да роди първото си дете в България. Не изтъргува фотосите му в световни списания за милиони долари, а покани в дома си репортерите да снимат малкия Симеон-Хасан.


3. Йорданка Христова
image Снимка: bTV

Като шефка на журито в "Мюзик айдъл" Йорданка Христова винаги показваше доброто настроение. Заслуга за него са заниманията є с йога и менюто от зеленчуци.

Една от първите родни певици, която се "хваща за зелено" не от влечение по модата и холивудския лайфстайл, а защото е такава личната є философия.
Изпълнителката на "Ще продължавам да пея" преди петнайсетина години пътува из Индия. Контрастът между мизерията по улиците и душевното равновесие на хората поразява Йорданка Христова и тя обръща поглед към източните философии. Води природосъобразен живот, започва да медитира.
"Живея доста разумно. Не прекалявам в нищо, макар че нищо човешко не ми е чуждо. Водя природосъобразен живот, занимавам се с йога практики, почти не пия", отбелязва певицата.

4. Велислава Дърева image Снимка: МОНИТОР

Легендарната журналистка Велислава Дърева препоръчва за тонус салата от домати.

Легенда в журналистиката, чийто широки пуловери станаха емблема на прехода. Вегетарианка по неволя, защото е алергична към всичко, освен към цигарите (както обявява сама). Спортна натура ­ плува, обожава спортното ходене и бягането на дълги разстояния. Дори бейзбола. Звучи странно, но не поддържа физическата си активност с мръвки. "Става ми зле от месо, все едно ям отрова . Да не говорим за колбаси. Изпадам в истерия само при вида на салам. Според мен той е възможно най-вредното нещо", откровеничи Дърева. От години кара на плодове, зеленчуци, маслини, риба. Е, понякога все пак се "глези" с бульон от пилешко.
"Хората у нас трябва да проумеят, че не трябва да приемат едновременно хляб, месо и картофи. Това е забранено! Яж хляба с доматки или със салатка. Ако искаш месо, си го комбинирай със салатка, но без хляб, без картофи, без ориз", съветва Велислава Дърева в интервю, далеч от любимите и политически теми.

5. Глория
image Снимка: ТАНЯ НИКОЛОВА

Глория поддържа перфектна визия с внимателно хранене и коремни преси.

Гордостта на вездесъщата идеоложка на глада д-р Людмила Емилова. Според злите езици перфектната фигура на Глория се дължи на хирурзите, които й махнали плаващите ребра. Емилова обаче защитава любимката си: "Нека всички, които говорят, че Глория си е рязала ребра, че си удължавала краката да правят като нея - да гладуват по 20 дни в годината- с чай, плод и мед, да гладуват по един ден всяка седмица. Нека да правят като нея по 250 коремни преси всеки ден и да видим дали няма да изглеждат като нея! Нека да се хранят като Глория, която стана вегетарианка. Тя вече не яде меса".
Ние не се наемаме да гадаем доколко ослепителната визия на изпълнителката на "Присъда", "Намери си майстора" и "Щастието е магия" се дължи на естетична хирургия, тренировки и експерт по стайлинга. Важно е, че е днес певицата няма нищо общо с пухкавата Галина Иванова, която в началото на 90-те години напусна Две могили и щурмува професионалната сцена. Строга вегетарианка или не - Гория с гордост може да позира само по зелеви листа. Както стори най-известната суровоядка и активистка на световната организация за етично третиране на животните Памела Андерсън.


…и пет вегетарианци 1. Иван Костов image Снимка: ВЕНЕТА РАЙНОВСКА

Лакомствата в машината за кафе не са в състояние да изкушат най-упорития вегетарианец в парламента Иван Костов.

Най-известният вегетарианец. И най-безпощадният хищник. Едното определение за Иван Костов е свързано с менюто му, а другото ­ с властта. Пред внучето си бившият премиер може и да тананика "Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте…" В политиката обаче Командира не пасе трева, а демонстрира яка захапка. Явно е железен и по време на пости, защото съпартийците му коментират, че е деспотично стриктен преди Коледа и Великден. Тогава забравя за млякото и кара само на плодове и зеленчуци. Ободрява духа и тялото си като катери Черни връх и разговаря с теменужките в двора си.
Преди шест години репортер от агенция "Ройтерс" го определи като "енергичен вегетарианец, изглеждащ по-млад за 51-та си години".
2. Коцето Калки image

При Калки вегетарианството има "странични ефекти". "Леко ми се увеличи либидото, вероятно от магданоза...", разправя през смях певецът.

В професионалните си изяви напоследък Коцето се маскира на извънземен и спасява Земята. Извън шоуто е кротък стоматолог и вегетарианец. Засега остава неизвестно дали чуждопланетяните са тревопасни и дали има причинно-следствена връзка между хранителните вкусове на Калки и поведението му на сцената. Музикантът обаче упорито държи и на двата образа.
Калки станал вегетарианец преди 12 години заради…убийство. По непредпазливост вокалистът на "Медикус" затрил куче. "Отивах на полети с парапланер. Запалих "Ситроен"-а и след като се вдигна, тръгнах... И тогава ми направиха знак, че нещо се случва. Спрях и видях, че отдолу е имало малко кученце. Опитвах се да го спася може би около час и тогава разбрах какво значи да отнемеш живота на някой и по-точно на едно невинно същество. Това беше много мъчително за мен и няколко дни след това не можех да ям. После... просто престанах да ям месо", изповядва се синеокият музикант в издание за вегетарианци. Преди да мине на зеленчуков режим отдавал дължимото уважение на месото и редовно похапвал шкембе чорба и луканка. Сега замества любимите си манджи с имитации, направени от витабел и други соеви продукти.
3. Едвин Сугарев image Снимка: БОЙКО КИЧУКОВ

Едвин Сугарев може да издържи стоически на глада. При вида на лой и шкембе чорба обаче вътрешните му се обръщат.

"Вечният кинжал", както го наричат враговете му, станал вегетарианец в казармата. Оттогава са минали повече от 30 години, но Едвин продължава да отстоява каузата. Не си правете погрешни изводи, засечете ли го в прочутия със сръбската си скара ресторант "Ниш". Сугарев винаги е с шумна компания, но докато останалите лакомо поглъщат меса, човекът, написал преди седем години "Стихове на откачалката", съсредоточено хрупа зеле.
Най-голямото изпитание за стомаха на Едвин не беше гладуването му срещу приемането на конституцията през лятото на 1991-а. Нито гладната му стачка две години по-късно с искане оставката на тогавашния президент Желю Желев. Вътрешностите на поета се разбунтуваха, чак когато отиде посланик в Монголия. Както е известно, в страната на юртите консумират предимно овче месо и лой, а това изобщо не се връзва с хранителните навици на Сугарев.
Чак при мандата си в Индия след това Едвин се родил, защото местната кухня, макар и люта, е 70-80% постна.
4. Дони image Снимка: ТАНЯ НИКОЛОВА

Дони композира съсредоточено. Засега не е съчинил химн на вегетарианството.

Вегетарианец от петилетка. Според коридорната клюка във Военния театър, където се подвизава, Добрин Векилов минал на плодове и зеленчуци заради Айнщайн. Музикантът вероятно е разбрал не само Общата теория на относителността, но и посланието, закодирано в следната мисъл на физика: "Не желая да превръщам тялото си в гробище на мъртви животни".
Заедно със съпругата си Нети Дони набляга на чая и зеленчуците. "През лятото мога да кажа, че почти не готвя. Ядем домати, сирене, диня", признава Нети в свое интервю и продължава. "Последното нещо, което научих това лято на морето беше ориз със зеленчуци. Звучи елементарно, но така го бяха направили едни наши приятели в ресторанта специално за нас­ беше невероятно. И понеже Дони е абсолютен вегетарианец, веднага взех рецептата".
5. Владимир Димитров-Майстора image АВТОПОРТРЕТ НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ-МАЙСТОРА

"Животните дават мляко, от което получаваш масло, извара и сирене - помагат ти в изхранването на семейството. За всичко това, за благодарност ти ги заколиш и изядеш. Не ти ли е съвестно?" питал художникът съселяните си.

Понякога родните вегетарианци размахват като знаме името на най-големия живописец. Ето как е описан Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) в книгата на Владимир Алексов "С Майстора в Рая". Авторът цитира Евга Стоянова, която е била модел на художника: "Майстора много обичаше постен боб, защото месо никога не ядеше". Веднъж децата го запитали защо не яде месо и той, обръщайки се към бащата на едно от тях, казал: "Ето, Кольо, ти сега ще запрегнеш кравите и ще отидеш да работиш с тях, ще докараш отавата. Друг път ще ходиш да ореш, да си прекараш ябълките, гроздето или пък да свършиш някаква друга работа. Те са ти първи помощници. Даже вечер, когато заедно сте грохнали от работа, ти ще ги запрегнеш в колата, ще се качиш в нея и те ще те докарат до дома. През това време ти си почиваш, а те продължават да работят. Дават ти мляко, от което получаваш масло, извара и сирене ­ помагат ти в изхранването на семейството. За всичко това, за благодарност ти ги заколиш и изядеш. Не ти ли е съвестно? Аз не мога така, на мен ми е съвестно. Не е честно спрямо животните. Защо да не ползваме от тях само млякото, маслото, сиренето, яйцата? Защо да не се храним само с това, което ни дава земята ­ плодове и зеленчуци?"


Тагове:   най,


Гласувай:
0



1. анонимен - Krusteva, Krusteva!
30.11.2007 23:40
E na tva mu se vika titan na misulta! Ne kato tia, deto samosindikalno smeniat zaglavia za Lili Ivanova, da re4em...:)
цитирай
2. анонимен - Много добра статия!
04.06.2008 22:29
Поздравления за статията! Прочетох я с удоволствие и се разпространява сред приятелите вегетарианци (много сме!) Има интересни неща, които не знаех!
цитирай
3. анонимен - Интересна статия
18.09.2008 02:02
Интересна статия за хора от нашия светски живот :)
цитирай
4. анонимен - Вегетариенец съм
04.05.2009 01:14
Вегетариенец съм от както се помня.Доста често получавам упреци за това и се дразня, когато неинформини хора ми гледат чинията и ....
Тъпаци,селяни,боклуци....
Аз ли съм тъп,че не ям трупове на умрели животни?Конфуций,Платон,Сократ,Питагор,Твен,Толстой,Да Винчи,Айнщайн и те ли?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1536145
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930