Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2008 00:32 - Актьорът Валентин Ганев: Да режисираш Лолова е авантюра, в. "Монитор" - 3 януари
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 5210 Коментари: 1 Гласове:
0



Актьорът Валентин Ганев: Да режисираш Лолова е авантюра
Не само за пари трябва да се говори, когато става дума за правене на театър и кино
ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

image
- Г-н Ганев, спектакълът ви "Слънчев удар" се нареди сред хитовете на Сатиричния театър. Какво е да режисираш Татяна Лолова?
- Да режисираш Лолова си е авантюра. Хора като нея са много талантливи, мощни и независими. Кипят от идеи, енергия и желание за работа. Така че, от една страна е лесно, но от друга - достатъчно трудно, защото все пак човек трябва да си знае мястото и да се държи по-скромно. Не мисля, че е проява на добър вкус някой да се хвали, че е режисирал този или онзи. С Татяна Лолова направихме заедно пиесата на Джон Маръл, идеята и поканата да играя и поставям "Слънчев удар" дойде именно от нея. 

- Къде имате по-голямо усещане за свобода - на сцената или когато режисирате?
- Определено на сцената. Нямам особени режисьорски претенции. Любопитството ми се простира до правене на т. н. актьорски театър от време на време. Големият концептуален театър и поставянето на световни пиеси са работа на по-сериозни и по-амбициозни хора в тази област. А всъщност, има само два вида театър, добър и не-добър. 

- Посветихте "Слънчев удар" на Актьора. Защо?
- Занимава ни този особен дух на човека, чийто живот е обречен на театъра. Татяна Лолова играе 75-годишната Сара Бернар. Героинята е с един крак и десет години излиза така на сцената. И е приета навсякъде в света, тя е пример за човек, когото нищо не може да спре. Точно такъв е духът на театъра. Ето, например, покойният Асен Миланов. Когато здравето му се влоши, малко преди да си отиде, той помнеше пътя до театъра, но не помнеше пътя от театъра към къщи.

- Има ли противопоставяне между хората на театъра и на киното? Преди време Александър Морфов разкритикува министъра на културата, че не прави достатъчно за театъра.
- Няма подобно разделение, защото ние сме тези, които правим и едното, и другото. Но Морфов е прав, че трябва да се обърне внимание на финансовите проблеми в театъра, които са приблизително същите и в киното. А министър Данаилов не може да бъде упрекнат, че е безразличен точно към тези две изкуства. Давам си сметка, че от изтупан брашнен чувал може да се пусне малко. Много е трудно да се намират пари. Пък и не само за пари трябва да се говори, когато става дума за правене на театър и кино. Често нещата, направени скромно и с по-малко средства компенсират този недостатък на творческо и идейно ниво. Театърът в цял свят е беден. Суперпродукциите на комерсиалния театър не са еталон за театър. 

- "Хъшове" на Морфов е сред най-добрите представления за последните няколко години. Усещате ли патриотичната вълна в публиката?
- Да и това е много приятно и изненадващо. Общо взето, човек става патриот, когато излезе в чужбина за по-дълго време. Кажат ли нещо лошо за българите, веднага го жегва. И му се иска "да забие шамар" на всеки, който не знае кой е съчинил азбуката, например. Наистина е вълнуващо да усетиш мигове гробна тишина от 800 човека, които кой знае защо сега не кашлят, кой знае защо не им звънят сега джиесемите, нито пишат есемеси. Значи нещо ги е трогнало. Още повече, става дума за автор като Вазов, който се счита за нафталинен поради това, че се учи в училище. 

- Вас лично с какво ви промени този спектакъл?
- Два дни преди премиерата си счупих крака и играх с патерица и гипс. Оздравях, но въпреки това с Морфов решихме да продължа да играя Владиков така. На гърба си изпитах, как едно непредвидено, пречещо обстоятелство, може да роди изразни средства, обогатяващи образа. Има цяла теория за умишлено създаване на препятствия на героя, а майсторството на актьора се проявява в начина на преодоляване. 

- Сега репетирате ли нов образ?
- Задава се постановка на Явор Гърдев в Малък градски театър "Зад канала" по пиесата на Иван Вирипаев „Валентинов ден". Навремето имаше великолепна пиеса на Михаил Рошчин "Валентин и Валентина". Тя беше за момче и момиче на 18-20 години. При Вирипаев присъстват два кратки откъса от нея, сегашната пиеса изследва тези герои или останките от тези герои в днешно време. Рядко съм срещал толкова добре написана пиеса. Тя е умна, човешка и не гъмжи от мутри, проститутки, мафии и перверзии. 

Снимки: АНАСТАСИЯ ВЕЦОВА, АТАНАС КЪНЧЕВ
Валентин Ганев е сред най-добрите актьори на България, освен това се пробва и като режисьор. 


Следващото представление на "Слънчев удар", където Ганев режисира и партнира на Татяна Лолова, е на 18 януари.




Гласувай:
0



1. felicity - Аааааааа.....
03.01.2008 20:32
Любим!!!:))

ПП:Като дойде време за премиерата, свиркайте.;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533035
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031