Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2008 10:25 - Общината ампутира биографията на режисьор
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 2137 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2008 10:36



Елиминираха предварително Бойко Илиев от конкурса за шеф на театър “София” 
Недомислици в закона забавят избора на нов директор на Музикалния театър


КРИСТИНА СТАМБОЛОВА/ТЕЛЕГРАФ, МОНИТОР

Известният режисьор Бойко Илиев скандално се оказа с недостатъчен стаж, за да оглави театър, сподели самият той пред “Монитор”. Въпреки изрядните документи на театрала с 25 години практика зад гърба си общината не го допусна до конкурса за директор на театър “София”, който ще се проведе утре.
Пред комисията на „Московска” 33, оглавявана лично от зам.-кметицата на Столичната община Йорданка Фандъкова, ще разясняват концепциите си седем кандидати. На препитването ще се явят настоящият и.д. директор Валентин Колев, театроведката доц. Мирослава Кортенска, режисьорът проф. Здравко Митков, актьорите Мариан Бачев, Ириней Константинов и Славчо Пеев, както и зам.-директорът на Бургаския театър Иван Славов.
“След като кандидатствах, получих писмо, подписано от г-жа Фандъкова, че не съм подал документ, с който да докажа, че имам изисквания минимум от 3 години стаж в областта на културата и изкуството”, сподели Бойко Илиев. Режисьорът подал жалба и приложил второ копие от трудовата си книжка. Последвало още едно писмо от общината, вече подписано и от самия кмет Бойко Борисов.
“Съобщават ми, че, да, объркали са се, има такъв документ, но той все пак не доказва, че имам необходимия опит. Стана ми ясно, че ще трябва да се простя с този конкурс, но за мое лично удовлетворение пратих писмо на кмета, в което му припомних кой съм. Все пак още през 1978 г. започнах като осветител именно в театър “София”, възмущава се Илиев.
В деловодството на общината не искат лични карти, нито свидетелство за съдимост при кандидатстване за конкурса, алармираха “Монитор” източници от кухнята на конкурса, пожелали анонимност. Документите са задължителни в конкурсите, провеждани от културното министерство. “Така общината може да назначи за шеф на театър човек, осъждан за финансови злоупотреби”, коментират запознати. Припомняме, че през октомври миналата година предишната директорка Доротея Тончева, съпругата на писателя Стефан Цанев, освободи след скандал шефското кресло, което заемаше цели 11 години. Оказа се, че през това време повече от двайсет актьорски щата са били свободни, докато ръководството е декларирало, че са заети и е прибирало от общината съответните месечни заплати. Неуредици тресат и другите общински театри. Публична тайна е, че настоящият директор на “Възраждане”, общинският съветник Роберт Янакиев, всъщност няма право да заема този пост, понеже няма необходимото образование. Той е завършил Театралния колеж “Любен Гройс”, а законът изисква минимум магистърска степен за такъв пост. До редакционното приключване на броя зам.-кметицата на общината по културните въпроси Йорданка Фандъкова не беше открита за коментар по двата случая.
Недомислици в закона пък забавят избора на нов директор на Музикалния театър, който е държавна собственост. След като един месец проучва кандидатите за поста, министърът на културата Стефан Данаилов свика комисията миналия петък. Никой от одобрените кандидати обаче не събра необходимите 2/3 от гласовете. Досегашният директор, оперният режисьор Светозар Донев, все пак е с най-много точки и ще остане на шефското кресло до обявяването на нов конкурс. Дата до момента не е определена. “Тази процедура може да се протака до безкрай, понеже никъде в Наредбата за провеждане на конкурси за директори на държавни културни институти не се указва краен срок за избор на победител”, алармира класираният на трето място Борис Панкин.


Тагове:   общината,   режисьор,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537566
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930