Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2008 09:02 - Петима рибари във властта...и петима в шоубизнеса, в. "Монитор", 6 дек. 2008
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 5779 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.12.2008 09:14


Никулденско преброяване на едрите „щуки” във водите на политиката, парите и забавленията

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

МИРОСЛАВА МИТОВА

 

Кое кълве по-бързо – рибата или жената? Кои министри и депутати си мерят...въдиците? По какво си приличат риболовът, политиката и бизнесът? Наистина ли „Рибата знае всичко”, както дрезгаво пее Иги Поп в култовото парче към филма „Аризонска мечта”? Все любопитни въпроси покрай днешния Никулден.

В рубриката „Пет плюс пет този уикенд” правим преброяване на едрите „щуки” във водите на администрацията, парите и забавленията.

Констатирахме интересно наблюдение – свети Николай Чудотворец е покровител и на банкерите, но хората с дебели портфейли рядко хвърлят мрежи в реките. Предпочитат дълбоките финансови води. Ако все пак ги засърби ловен инстинкт, мятат пушка на рамо и хващат гората. Коренно различно е положението в политиката. Въдичарите масово се множат именно между депутатските банки. Прозрението, че рибарството е полезно за всеки политик, защото развива умението лесно да се преглъщат загубите, се е родило тъкмо в парламентарна глава. Напомняме го на народните представители, защото идат избори. 

Петима рибари във властта...

1.     Асен Гагаузовimage

 

Едра риба и в държавните дела, и във въдичарството. Каква стръв да прилага в тези уж различни начинания Гагаузов научил в родния си Сливен. Именно в местната Асеновска река настоящият министър на благоустройството и регионалното развитие хвърля като дете първата си плувка. Там печели и първите си избиратели. Гмуркането на Гагаузов в администрацията става в далечната 1980-а, когато заема длъжността „Началник управление „Планиране на капиталните вложения” в Окръжния народен съвет на Сливен. По-късно става главен данъчен инспектор, а през 1999-а дори кмет на града на Стоте войводи с листата на БСП. За последно Гагаузов лови публично риба преди три години. Тогава дори покани всички братя по въдица да открият заедно сезона на баластриерата на село Мечкарево. Според министъра пъстървата е сред най-хитрите риби, но той отдавна й е хванал цаката. Избира винаги правилната кора и я подмамва плячката със скакалци.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Министърът на благоустройството и регионалното развитие Асен Гагаузов знае на какво кълват рибите.

 

 

2. Лютви Местанimage

 

Риболовът не е просто хоби, а потребност на духа” – тази мисъл принадлежи на зам.-шефа на парламентарната група на ДПС Лютви Местан. И той прекарал детството си край речен бряг и дебнене на риба в момчилградското село Островец. Не изоставил хобито си и в депутатските времена. Явно часовете, прекарани в мълчаливо съзерцание на плувката са го превърнали във философ. Според него риболовната страст е дълбоко закодирана в мъжката същност. В генетическия ни код е запазена тази първична функция на лова, но днес това не е най-важното. Съвременното отношение към природата предполага тя да се приема не толкова като ресурс за задоволяване на биологически нужди, а като неизчерпаема възможност за задоволяване на духовните потребности", категоричен е Местан. Затова и не обръща толкова внимание на трофеите. Важното в риболова е общуването със себе си, и с природата, разсъждава депутатът.

 

Часовете прекарани насаме с плувката са превърнали Лютви Местан във философ.

 

 

3.     Петър Димитровimage

 

Планинец по рождение, морски вълк по призвание, а по занятие - министър на икономиката и енергетиката. Преди да стане червен апаратчик, роденият в Клисура Петър Димитров, е уважаван преподавател в Икономическия институт във Варна. И през ваканциите редовно излиза за риба с лодка в морето. Гмурка се и за миди. Сега министърът плува в проблемите на световната финансова криза и българската топлофикация и няма време за преживявания с въдица и плавници. Най-много да хвърли поглед на закона за рибарството и аквакултурите и да нададе ухо за проблемите на екипажите на риболовните кораби по света и у нас.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров плува в свои води, когато стане дума за риболов.

 

4. Михаил Комитскиimage

 

В света на парите не мирише на риба. Въпреки че Свети Николай е патрон и на банкерите, мъжете с дебели портфейли хвърлят мрежи само във финансови операции. Засърби ли ги ловен инстинкт, повечето мятат пушка на рамо и хващат гората. В това отношение зам.-директорът „Корпоративни клиенти” в Societe Generale Експресбанк Михаил Комитски е приятно изключение. „Рибар съм от петнадесет години. Когато бях на тринайсет, бях със семейството си край река Искър, където видях за първи път как се лови риба и рибарите там ми дадоха да опитам. След това работих едно лято и със спечелените пари си купих първите принадлежности – естествено руски по онова време”, ниже историята си Комитски. Той отдавна е сменил съветските такъми с цялостно къмпинг оборудване и зарибява и приятелите си. „Най-голямата ми уловена риба е шаран, който тежеше 2 килограма. Това се случи на язовир Искър преди повече от 10 години. За съжаление, през тези 10 години, повече от 6 години от тях прекарах в чужбина, където нямах щастието да упражнявам любимото ми хоби”, разказва банкерът. Покрай риболовната си практика Комитски е обиколил доста язовири – „Батак”, „Искър”, „Дъбника” – „те доста се промениха през последните години. Хубав улов може да има основно на платените водоеми, но за мен предпочитани си остават естествените водоеми”, категоричен е банкерът с въдицата.

 

Зам.-директорът „Корпоративни клиенти” в Societe Generale Експресбанк Михаил Комитски има нетипично за банкер хоби – да ходи за риба в свободното си време.

СНИМКА: АРХИВ

 

 

5.     Любен Шекерджиевimage

 

Специалистът по микрокредитиране на Първа инвестиционна банка отсрамва финансовото съсловие с озъбена щука. Хванал я преди две години на 11 септември на баластриерата край Долни Богров. Оръжия на Любо били седем лагерована пръчка на пръчка на фирма „Мичел”, модел „Шекспир” и блесна тип клатушка пети номер. Плячката с остра муцуна заковала кантара на 5,09 килограма. „Запленен съм от магията на риболова, откакто водя съзнателен живот. Родителите ми разказват, че още четиригодишен съм можел да назовавам и разпознавам почти всички сладководни видове риби обитаващи  българските водоеми”, разказва Шекерджиев. Сред любимите му места за въдичарство са Шабленскто езеро, язовир Жребчево, поречието на Марица край Свиленград и на Тунджа край с. Червенаково.


Любен Шекерджиев от Първа инвестиционна банка отсрамва банкерското съсловие с петкилограмова щука

 

СНИМКА: АРХИВ

 

...и пет в шоубизнеса

 

1.     Велко Къневimage

 

На сцената и в киното Велко Кънев може и да търпи конкуренция. Край водата – не. Колегите на актьора единодушно го признават за най-големия риболовец сред театралите. „При него е болестно състояние. Ако му останат два часа свободни, отива на някой платен водоем около София, плаща си въдицата, каквото хване, мерят му го на кантара и си го купува на цена като в магазина. Няма място в България, където да не е ходил”, свидетелства аверът му на сцената и в някогашния Клуб „НЛО” Антон Радичев.

Коридорите на Народния театър още помнят миризмата на пържена риба, подарена от Велко на колегите му. Преди години актьорът хванал 28 кила, занесъл улова в стола на театъра и там мятали рибоците в тигана дни на ред.

Кънев обича да дебне шарани на язовир „Върба” край Радомир – именно там гътнал трикилограмов „змей” с хриле. Шаран лапнал куката на Велко дори в далечна Америка. Актьорът разказва как часове преди обратния полет за България наш емигрант го закарал за риба. „Стигнахме реката, той метна в нея няколко килограма макарони. След малко водата завря. Толкова много шарани, един връз друг, в България не съм виждал”,  спомня си с умиление Велко Кънев.

 

Велко Кънев е признат за риболовец номер едно сред хората на театъра.

 

 

2.     Нина Николинаimage

 

Нина Николина тачи 6 декември не само, защото празнува имен ден. Свети Николай Чудотворец пълни мрежите на певицата и в буквалния смисъл, понеже тя е запалена рибарка. Заради страстта си към пътешествията Нина често мята въдици в чужди води. Изпълнителката на хита „Ти” посрещнала тази година със забележителен улов край бреговете на карибския остров Сейнт Бартс. Плячка станали екземпляри от местния вид уахо. Един ден на въдицата на Николина се закачила риба, която според изчисления на туземен въдичар сигурно тежала петнайсет кила. Изведнъж обаче нещо силно взело да дърпа пръчката и да повлича риболовците към водата. Тогава мъжът се разкрещял да пускат такъмите, защото "акула е изяла тяхното уахо". "Остави ни без обяд тази хищница. След това и рибите се уплашиха, дълго нямаше какво да се лови. В друг ден обаче си хванахме уахо, 25 кила беше, разфасовахме го и го сготвихмe", разказва Нина в интервю за списание „Максимум”.

 

Нина Николина обича да мята въдица на Карибите.

СНИМКА:

 

 

3. Иван Ласкинimage

 

Трудно е да се каже кое при Иван Ласкин кълве повече – рибата или нежният пол. Сигурно е обаче, че и в двата случая някогашният Васко да Гама от село Рупча знае как да заложи стръвта. Връзката му с рибата прилича на океан от любов с неминуемите приливи и отливи. Риболовът е както отношението към една жена. На етапи. Има си своите криви, своите удоволствия, върхови моменти, чакания под дъжда ей така за нищо, неуспехи и радости”, анализира актьорът от Военния театър на раздумка с други въдичари. И с тънка усмивка добавя, че жените са му по-сигурни от рибата. Ние пък се сещаме за филма „Аризонска мечта” и дрезгавата песен на Иги Поп „The fish doesn"t think because the fish knows everything. The fish knows everything...” (Рибата не мисли, защото знае всичко. Рибата знае всичко).

Актьорът е обиколил повечето водоеми у нас, но най-често замята на язовир „Батак” и на „Нови извор” край Асеновград. И понеже е дете на театъра – оръжието му е... Шекспир. В случая обаче не става дума за Барда, а за модел въдичарски прът.

Сред любимите му трофеи е пъстърва над две кила. Хубавото е, че освен освен да дебне рибата Ласкин може и да я готви. Хване ли пъстърва - пълни я с топено сирене, смесено с масло, босилек и фини кубчета сланина. Отгоре реди бекон, увива във фолио и я мята във фурната.

 

„Жените са ми по-сигурни от рибата”, доволен е актьорът Иван Ласкин.

СНИМКА:

 

4.     Ути Бъчваровimage

 

В последно време дебне рибата повече край печката, отколкото в тръстиката. А все пак е въдичар от години. През 90-те слушахме лакърдиите му по БНР в „И ловец съм, и рибар съм”. Името на предаването беше заимствано от парче на бесния чалгаджия Валдес, а партньор на Ути зад микрофона беше настоящият сценарист в Шоуто на Слави Иво Сиромахов.

Бъчваров научил номера на шарана преди двайсетина лета. Именно с това сладководно е свързана една от най-веселите случки в риболовната му кариера. В мутренските години на демокрацията Ути почивал с компания на брега на язовир „Малко Шараново”. Аверите кротко си ловяли риба, докато един ден двама горски не смутили идилията им. Мъжете в униформи помолили рибарите за помощ, защото засекли бракониери. „Когато отидохме, видяхме десетина цигани с пет километра мрежи. Започнаха да ни заплашват, тъй като работели за известен варненски бос. По онова време, аз играех "лошите" роли, бях не добродушният готвач, когото хората са свикнали да гледат във "Вкусно", а злодеят от филмите”, връща лентата назад Ути. Бъчваров респектирал мургавите братя със съответния тон и физиономия. Ромите бързо омекнали и предали плячката. „Това беше най-голямата слука през живота ми – 400 кила фантастичен див шаран”, през смях разправя Бъчваров.


Напоследък Ути Бъчваров дебне рибата край печката, а не в тръстиката.

 

СНИМКА: БУЛФОТО

 

 

5.     Ани Саличimage

 

Салич сигурно е единствената тв звезда, еднакво сръчна и със спиралата за мигли, и с червеите. Докато първото умение е вродено на всяка жена, то за второто новинарката от bTV положила доста усилия. Преди осем години гледала с боязън как членестоногото се гърчи на кукичката. Сега го закача за секунди, без да й мигне окото. Проявява каприз само относно цвета на червея и категорично предпочита червен пред бял. Ани се запалила по риболова от своя колежка и винаги, когато има свобоно време бяга на вода. Предпочита спокойните реки. „Обичам да ловя на плувка. А съм с женска въдица, която е къса и е много чувствителна. В спокойната вода не пропускам рибата и винаги успявам да я засека, като се закачи. Но имам проблем с ваденето на големите риби. Така на един платен водоем големите шарани ми късаха кордата", съобщава тв водещата. Понеже има вила в пернишкото село Рударци Ани най-често мята въдицата край местния язовир.

 

Новинарката Ани Салич има претенции само за цвета на червеите. Най-бързо закача на кукичката си червени членестоноги.



Тагове:   Монитор,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533145
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031