Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 22:23 - Пет прочути братя и сестри...и пет братовчеди
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 11955 Коментари: 0 Гласове:
0



Бърза проверка дали семейството още е основна клетка на обществото

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 31 януари

 

„Малка страна – всички сме братовчеди” – крилатата фраза на Иван Костов, изречена по времето, когато беше премиер, някой ден може и да влезе в учебниците. Защото тя е сочна илюстрация на сухия постулат за начинаещи социолози и педагози, че семейството е основна клетка на обществото.

Важи ли още този принцип? Кои са най-известните роднини в политиката, шоубизнеса, спорта и културата? Само кръвни ли са връзките помежду им? Опасно ли е да си брат на министър-председател и братовчед на Главния прокурор?  Наказание или късмет е да си рода с личност като Азис? Талантът предава ли се генетично?

Все важни въпроси, отговор на които търсете в редовната ни рубрика „Пет плюс пет този уикенд”

Пет прочути братя и сестри...

 

 

1.     Сергей и Георгий Станишевиimage

 

И двамата са с претенции за строители на съвременна България. Единият конструира коалиции и геополитически партньорства. Другият чертае сгради и луксозни комплекси. Колкото и да са различни заниманията им, пътищата на премиера и архитекта се пресичат не само на чаша чай при майка им.

Двамата Станишеви наливат основите на „българския Дефанс” –правителствен комплекс на терен от 700 декара до бул. „Цариградско шосе”. Амбицията е центърът да засенчи небостъргачите на прочутия парижки квартал „Дефанс”. Инициатор е министър-председателят, брат му пък е консултант на проекта.

Георгий Станишев е и двигател и в изграждането на ваканционния комплекс „Блек сий гардънс” върху 2000 декара девствена природа край Бяла. Идеята отнесе доста критики, защото зоната е защитена и влиза в „Натура 2000”. Не се е чуло обаче братът-премиер да е спрял Черноморските градини.

Преди да го осветят прожекторите, по-възрастният Станишев пръска мисъл в академичните кръгове –доцент е в УАСГ и професор в Московската академия по архитектура. Кариерата на Сергей също тръгна с наука – всеизвестен факт е, че завършва с отличие История в Москва, а темата на дипломната му работа е „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия”.

 

962201-1

СНИМКА: БУЛФОТО

Братя Станишеви се появиха публично на откриването на изложбата на прочутия архитект сър Норман Фостър в София преди две години.

 

 

2.     Гергана и Михаела Грънчаровиimage

 

Две руси амбиции, плод на една яйцеклетка. Сестрите Грънчарови са най-известните близначки, стигнали до върхове в управлението на държавата и бизнеса. Гергана е по-малка с десет минути от Михаела, но е първият министър по европейските въпроси на България. Сестра й, която след сватбата си от Грънчарова стана Калайджиева, пък е висш мениджър в телекомуникациите. Години наред Михаела ръководеше отдела за правни отношения и връки с институциите в „Глобул”. А от няколко месеца е генерален секретар на БТК груп.

 Да имаш близначка е истинско вълшебство. Живееш с чувството, че си се сдобил с магическо огледало, в което можеш да се огледаш от всички страни едновременно", повтаря министър Грънчарова,  стигне ли се до роднински коментари. Както всички близнаци, и те имат сценки от типа „Двойната Лотхен”. Не разигравали родителите си, а обожателите – веднъж Гергана настояла сестра й да я смени на среща с момче, което не искала да вижда. Пак заради настоящия евроминистър Михаела влязла „Право”. Двете се явили заедно на конкурсните изпити, но Гергана изкарала по-високи оценки и така „издърпала” близначката си от „Психология” в Юридическия факултет.

 

962201-2

СНИМКА: БУЛФОТО

Гергана Грънчарова в компанията на близначката си Михаела Калайджиева – открийте разликите.

 

3.     Пламен и Юлиан Константиновиimage

 

Атила е брат на Гибона – подобно роднинство се оказва възможно. В случая става дума за ролята на прочутия бас Юлиан Константинов в едноименната опера на Верди и прякора на брат му Пламен - капитан на националния ни тим по волейбол и Мъж на годината за 2008-а.

И двамата Константинови са със звезден статут. Басът на Юлиан е изправял на крака „Ла Скала”, „Ковънт гардън”,  „Метрополитън”, Виенската щатс опера, театрите в Рим, Берлин, Барселона, Женева, Рио де Жанейро, Буенос Айрес. Сега отеква в Софийската опера в новата й премиера „Алеко” от Рахманинов. Пламен също има фенове в цял свят – наелектризира ги с играта си под мрежата.

Любопитното е, че преди да се посвети на белкантото, по-големият брат Юлиан също се пробва във волейбола. Учи в спортно училище, даже играе в юношеския тим на „Левски”. След казармата обаче прави рязък завой – зарязва спорта и влиза в Консерваторията в класа на проф. Асен Селимски. По този повод Гибона често се шегува, че като приключи със спорта може да пропее. Покрай брат си е направил вярно наблюдение – че някои певци издържат на сцената до 70 години, а спортистите - едва до 30-35.

 

962201-3

СНИМКА: БУЛФОТО

Пламен Константинов дойде на церемонията „Мъж на годината” с брат си Юлиан и племенника си.

 

 

4.     Боряна и Анна Шехтовиimage

 

Изявите на котешката пътечка като манекенки на „Ексграунд” абонираха близначките за панаира на суетата. През годините освен атракция на хайлайфните сбирки, двете сестри бяха постоянно присъствие в реклами на мастика, бира, кафе, мобилни оператори, хотели, обувки. Обичаха да разказват, че се родили през пет минути и как на конкурса „Мис Туризъм на планетата” в Атина предизвикали объркване сред организаторите...

Нещата се промениха откакто Анна роди. Тя се оттегли от подиума и се посвети на благотворителни каузи. Повлече и еднояйчната си половинка и малката си дъщеря Виктория. Преди няколко месеца трите Шехтови станаха лица на Националната кампания срещу рака на маточната шийка „За теб и тези, които обичаш". „От позицията си на майка аз съм отговорна пред себе си и семейството си за моето здраве и бъдещето на дъщеря ми.. Ракът на маточната шийка е предотвратим, ако сме активни и говорим със своя гинеколог за начините на предпазване, необходимите прегледи и ваксинацията, мотивира участието си Анна.
Виждайки черната статистика, посветена на заболяването, си мисля, че незнанието за сериозността на проблема и липсата на достъпна информация са в основата на това, толкова много жени годишно да се разболяват”, допълва на свой ред Боряна.

 

962201-4

Анна Шехтова стана лице на кампанията за борба с рака на маточната шийка. За каузата привлече и сестра си Боряна и дъщеря си Виктория(

 

5.     Атанас и Пламен Бобокови

 

Братя по кръв и едър бизнес, родени в Русе. Собственици на рафинерията „Приста ойл”, завода за акумулатори „Монбат” и предприятие за моторни масла в Турция. Колекционери на антични монети и артефакти. Почитатели на покойния мъдрец Йордан Радичков.

Бобокови са сред малцината бизнесмени, които човек може да срещне на конкурси за красота и премиери на книги. Както и във Външно министерство. Миналата година по предложение на Киев вицепремиерът Калфин направи Пламен Бобоков почетен консул на Украйна у нас. Оказва се, че братята са сред дарителите на българската общност там. Стоят зад изграждането на паметник на Кирил и Методий, помагат на Катедрата по българска филология в Одеския университет, издържат танцовия ансамбъл към Българксия културен център в Одеса. Сред добрите им дела са дарения за ветераните на Одеския морски флот и ремонтиране на Първа гимназия в Одеса.

 

962201-5

Бобокови узакониха нумизматичната си сбирка и я показват в музеите.

 

...и пет братовчеди

 

 

1.     Борис Велчев и Борис Панкинimageimage

 

Прокурор и режисьор - внуци на влиятелна комунистическа фамилия. И двамата са кръстени на дядо си – члена на ЦК на Политбюро на БКП Борис Велчев. И двамата завършват Английската гимназия в София. И двамата търсят истината – единият в изкуството, другият - в съда.

Преди да стане Главен прокурор на България Велчев гради университетска кариера и е сред водещите капацитети по Наказателно право в републиката. Председател е и на правния съвет на президента.

Пътят на режисьора Панкин изглежда по-трънлив. От филиз на червената аристокрация след 1989-а става емигрант в Канада. Кариерата му там започва в ръчна автомивка, минава през миенето на чинии, пълни пликове в супермаркет, разнася поща...На третата година отвъд океана се озовова в театъра – по обява намира работа като звукооформител, после става сценичен мениджър, след това режисьор. Гордее се с три постановки в театър „Кентавър” в Монреал – „Майстора и Маргарита” от Булгаков, „Другата смърт на Жана дАрк” от Стефан Цанев и „Антигона” на Жан Ануи.

След пет години в Канада, Панкин се прибира в България и става пионер – постави за първи път в Източна Европа мюзикъла „Коса” и за първи път в света направи сценична адаптация на култовия филм „Ах, този джаз”. Най-новият му проект е мюзикълът „Оркестър без име”, реализиран в Пловдив. Представлението ще гостува в Народния театър на 24 февруари. Сред публиката се очаква и обвинител № 1 Борис Велчев.

 

962201-6

962201-7

 

СНИМКИ: МОНИТОР

Режисьорът Борис Панкин е с една година по-голям от братовчед си – прокурора Борис Велчев

 

 

2. Димитър и Киприан Бербатовиimageimage

 

Генетичен код за шампиони държи родът Бербатови. Освен с „червения дявол” Димитър благоевградската фамилия се прочува и с 12-годишния шахматист Киприан. Хлапето, което е трети братовчед на футболиста от „Манчестър Юнайтед”, миналата година стана шампион на Европа при юношите. Освен това има и бронзов медал от световно първенство в същата възрастова категория. „Страстта ми към шаха бе породена от баща ми. Първоначално играх с един от братовчедите си. По късно намерихме клуб в Благоевград, където започнах тренировки”, разказва Киприан. Шахматистът Бербатов не говори много за футболиста. „Рядко следя мачове, рядко гледам и изявите на братовчед си”, отбелязва набързо Киприан. Вместо пред телевизора, той предпочита да сърфира из Интернет или да решава задачи.

 

СНИМКИ: АРХИВ

962201-8

962201-9

„Искам да надмина успехите на братовчед ми Димитър Бербатов, но ще е сложно, защото футболът е на много по-високо ниво от шаха в момента, с много повече фенове”, казва 12-годишният Киприан Бербатов.

 

 

3. Веселин и Максим Ешкеназиimageimage

 

Двамата братовчеди са сред най-успелите възпитаници на Музикалната академия в София. Веско Пантелеев-Ешкенази е виртуоз на цигулката, а Максим дирижира положението от пулта. От години не живеят в България – Веско кръстосва със своята „Гуарниери” сцените в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия и Китай. Максим пък се установява в Калифорния, музикален директор е на оркестрите "Бейкърсфийлд", "Музика на промяната" и помощник-диригент на Американския младежки симфоничен оркестър.

От време на време братовчедите идват в България за съвместни изяви. Предпочитат да ухажват родната публика с романтиката на Чайковски и Бърнстейн.

 

СНИМКИ: АРХИВ

962201-10  Веселин Пантелеев-Ешкенази е брилянтен цигулар.

 

962201-11 Диригентът Максим Ешкенази се установи в Калифорния.

 

 

4. Азис и Асяimage

 

Хвалбата на Васил Боянов, че „животът не е просто шоу, а е вечерното шоу на Азис”, може и да ни дразни. Но няма как да не признаем, че в шоубизнеса  Василка винаги е с едни гърди или други интимни части напред. На костинбродския славей му доскуча да е сам под светлините на  рампата и реши да вкара там и родата си. Първо направи сестра си Матилда перкусионистка, след това дойде ред и на братовчедка му Ася. Александрина Владова, както е цялото име на девойката, захвърли дрехи и задръжки в провокативна фотосесия. На кадрите, заснети от Дилян Марков миналата година, тя позира между Азис и бившия му любим Ники  Китаеца. „Беше ме малко срам, но каквото каже батко, е закон за мен”, уж свенливо призна Ася. Особеният урок на тема „Как да получим своите минути слава” явно е допаднал на Ася, защото тя показа изкусително тяло и в конкурса на мъжкото списание FHM - Bulgaria"s Next Top Model. Със снимки, преливащи от еротизъм, Ася дори грабна първото място под носа на още 18 конкурентки.

 

962201-12

СНИМКА: ДИЛЯН МАРКОВ ЗА СП. „ПЕТ ЗВЕЗДИ”

Братовчедката Ася, притисната от Азис и Китаеца.

 

5.     Албена Денкова и Манол Велев

 

10 юни 2007 г. - далечните братовчеди по бащина линия Албена Денкова и Манол Велев и вдигат наздравица за щастлив живот на младоженците Стефка Костадинова и Николай Попвасилев. Партито е в курорта „Елените” и световната шампионка по фигурно пързаляне и бизнесменът логично са в компанията на половинките си Максим Стависки и Весела Лечева. Пийват заедно, снимат се с булката и помежду си. Фотообективът на Агент Тенев дори е запечатал Макс в прегръдка с Велев и Лечева. Никой не подозира, че съдбата скоро ще ги подложи на изпитания.

Само месец по-късно – на 11 юли килър стреля от упор в Манол Велев и оттогава предприемачът се бори за живота си. След три седмици - на 5 август,  Стависки катастрофира и убива 24-годишния Петър Петров. 18-годишната му приятелка Мануела Горсова изпада в кома. Сега я лекуват в израелска клиника. За роднинството на Денкова и Велев се разшумя особено настойчиво напоследък – според публикации в жълтата преса Албена молела Весела Лечева, която е шефка на ДАМС, да задейства връзките си и да помогне Стависки да не влиза в затвора.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537211
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930