Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2009 07:38 - Пет гафа на наши политици...и пет лафа
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 3108 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2009 15:42


Бърз преглед на издънките и „бисерите” от хората на властта

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 14 февруари

 

„Материал” е обикновена дума, която допреди седмица незабележимо и безметежно плуваше сред себеподобни в океана на българския език. Откакто в Чикаго столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов я пусна в обращение по адрес на народа, тя придоби обиден оттенък. На хората не им е особено приятно да ги смятат за „материал” и опонентите на непохватния с езика генерал тутакси се възползваха.

Борисов обаче не е единствената фабрика за гафове. В култовата ни рубрика „Пет плюс пет този уикенд” правим бърз преглед на най-големите издънки на политици от началото на демокрацията до днес. Ще забележите, че липсва парламентарното леке In vivo. Не го включихме, защото депутатите избраха колективно да носят срама на индивида, обидил жена с репродуктивни проблеми.

Освен на гафове, политиците държат авторски права и над оборотни лафове. Събрахме евъргрийните в „Пет плюс пет”.

Пет гафа на наши политици...

 

1.     Бойко Борисов

 

Като пожарникар по образование градоначалникът Бойко Борисов е наясно, че с огъня не се играе. В политиката обаче е новак и отвори ли „поразяващата си уста”, често бълва жупел. Лесно запалим материал се оказа раздумката му с български емигранти в Чикаго. „Материала, който се явява на избори, и можем да избираме кадри, никак не е голям... Няма как! Един милион цигани, 700-800 хиляди турци, два милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ!”, оплака се Генерала отвъд Океана. Този вопъл е тъжното самопризнание на бате Бойко, че все пак не е Бог. Защото Господ е създал Адам от кал, без да се оплаква от лепкавия материал. Утехата на нашенския демиург е, че никой не може да му отнеме етикета „специалист по всичко” – огнеборец, бодигард, топченге, каратист, футболист от „Витоша Бистрица” или кмет. А ако някой ден изкара съкратен курс по човешки ресурси, може да реши и проблема си с „Материала”.

 

962201-1

СНИМКА: МОНИТОР

Бойко Борисов е специалист по всичко – пожарникар, футболист, кмет, телохранител, каратист .

 

 

2.     Георги Първанов

 

Вярно ли, че на „Дондуков” 2 останаха без коледни подаръци?- Да, защото еленът Рудолф се страхува за живота си. Ако този виц не ви се вижда смешен, значи или сте актуален президент на България, или сте пропуснали ноемврийския гаф на Георги Първанов. Държавникът от години е запален авджия, но преди няколко месеца стана жертва на ловните си инстинкти.  При визитата си в Узбекистан с един куршум удари див козел и сложи рога на медийния си ореол. Брадото животно от вида планински архар е вписано в Червената книга и е под закрилата на закона. Наказуеми са дори притежаването на кожа или рога. Заради прословутото си гостоприемство узбеките не строшиха хатъра на Първанов, но гафът остана в президентските хроники.

 

962201-2

СНИМКА: www.parvanov.bg

Тук Георги Първанов позира до убит вълк. Хищникът е „аранжиран” с борова клонка между зъбите.

 

3.     Пламен Орешарски

 

Бивш университетски преподавател, опериран от чувство за солидарност     към учителското съсловие. Финансовият министър си навлече омразата на уважаваните някога даскали, принизявайки протеста им до „седенка”. „Дай да разваляме седенката. Дай да разваляме седенката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...” , призова Орешарски колегата си Даниел Вълчев. В страните, които все сочим за пример, след подобно изказване щяха да хвърчат министерски глави. Тук последствията се сведоха само до „обогатяване” на правоговора с бобовдолско произношение.

Министерският гаф  донесе и точки в кариерата на Виктория Петрова и от току-що постъпила редова репортерка в bTV я изстреля на стола на водещите на новинарските емисии.

 

962201-3

СНИМКА: МОНИТОР

Пламен Орешарски наложи диалектното произношение на думата „седянка” в българския език.

 

4.     Надежда Михайлова

 

Любовта на медиите минава през стомаха – това е урокът, който Надежда Михайлова преподаде на останалите политици. Стори го преди десет години в Ловеч със съвета към сини активисти: „Нахранете журналистите”. Сбирката не беше публична, но запис от нея с постулатите на тогавашния външен министър попадна в медиите и роди скандал с гръмкото име „Ловеч гейт”.

Както в повечето случаи у нас, ситуацията беше „Много шум за нищо” – в крайна сметка, след десетгодишно размотаване по прокурори, записите бяха унижожени. Заветът „Нахранете журналистите” обаче влиза винаги в употреба, зададат ли се избори.

 

962201-4

СНИМКА: МОНИТОР

Зададат ли се избори, политиците прибягват до завета на Надежда Михайлова „Нахранете журналистите”.

 

 

5.     Владимир Каролев

 

През 2001 прати журналистите да ктпат на полето, защото само това умеели. Те не му простиха и оттогава Каролев бразди политиката с прякора Владо Мотиката. Гневът му срещу репортерското братство бликна на предизборна среща на НДСВ в Шумен след въпрос на журналистка. Каролев тъкмо беше направил следното изказване: "За да си направим майтап, сложихме Любка Качакова срещу Костов в София, защото Любка е 10 пъти по-добра от него и защото Костов си е за смях". Репортерката невинно запита икономиста-веселяк колко от водачите на НДСВ в листите са сложени на майтап.

По-късно Каролев и целият икономически екип на жълтите пратиха факс с извинение на шуменските журналисти за „възникналите портиворечия”. То обаче не изчегърта петното от имиджа на Каролев.

 

962201-5

СНИМКА: МОНИТОР

Владимир Каролев бразди политическото пространство с прякора Мотиката.

 

 

...и пет лафа

 

1.     Нейчо Неев

 

На първо четене човек може и да не се сети кой е Нейчо Неев и за какво се е „борил”. Едва ли обаче неговата фраза „Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер” някога ще бъде изтрита от историята на съвременна България. Без да иска, Неев направи блестяща диагноза на прехода. Изказването му оправда опасенията на целокупното население, че живее в държавата Абсурдистан. Протоколно отбелязваме, че Неев беше министър на транспорта и вице в правителството на Любен Беров. Министерстването му беше зрелищно – успя да продаде вода на Турция, обещаваше да залее с ток Гърция, инспектираше тоалетните на БДЖ и хокаше колегите си, че ще им чете лекции как се управлява държава. Най-ефектен беше денят на оставката му –тогава Нейчовата уста отрони репликата за поколенията.

 

962201-6

СНИМКА: МОНИТОР

Нейчо Неев остава в паметта на поколенията с репликата „Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер”.

 

 

2.     Иван Костов

 

И Командира държи авторско право над крилати фрази. Сред най-популярните е откритието: „България е малка страна, всички сме братовчеди”. Не е ясно как тази мисъл се е загнездила в мозъка на синия лидер – може да е резултат от общуването с теменужките в драгалевския му двор. Или пък се е родила, когато е реел самотен поглед към София от Черни връх. Факт е обаче, че Иван Костов я изрече като министър-председател от парламентарната трибуна, за да оправдае правителството си по обвинения в корупция. Така целокупният електорат разбра на практика дефиницията за семейството като основна клетка на обществото.

 

962201-7

Снимка: МОНИТОР

На Иван Костов дължим откритието, че понеже България е малка страна, всички са братовчеди.

 

 

3.     Димитър Попов

 

"За Бога братя, не купувайте!",  закле бившият премиер Димитър Попов току-що проходилите в пазарната икономика сънародници в далечната 1993-а. В хватката на глобална икономическа криза днес призивът му има същото значение като лозунга „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!”

Навремето Попов употреби израза с надеждата да сложи юзди на инфлацията. Сега обаче фразата лети във всички области – граждански сдружения призовават партиите да не купуват гласове, потребители клеймят некачествени стоки. Лафът намери пристан и в страните от Евросъюза. С такива дума миналата година комисарят по земеделието Мариан Фишер Бел призова гражданите да не купуват повече храна, отколкото им е нужна.

 

962201-8

СНИМКА:МОНИТОР

Призивът на бившия премиер Димитър Попов от зората на демокрацията у нас: „За Бога братя, не купувайте!” вече е актуален и за останалите страни от Евросъюза.

 

 

4.     Румен Петков

 

Миналата година освен с прякора „Запалката” и истории за плевенските фонтани, бившият вътрешен министър Румен Петков блесна и със сочни изрази. Трудно оставаме равнодушни към експресията в закачката му „Куйович, Муйович, Уйович...всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива." Няма да гадаем кои са Муйович и Уйович и каква роля имат в живота и кариерата на Румен Петков. Будимир Куйович обаче е сочен за наркобос, сдобил се с български паспорт. Именно заради него премиерът Станишев даде на Петков команда „Свободно” и закачливият министър подаде оставка от силовото ведомство.

Историята с Куйович ни напомня и изцепката на друг висш държавен служител – бившия главен прокурор Никола Филчев. След като освободи креслото на пръв обвинител, Филчев отлетя за Казахстан като посланик на България. Когато репортер го потърси по телефона да коментира прокурорски проверки по скандални дела, Филчев изстреля потресаващия въпрос „Кво ще проверяват – к..а ми Янко, кво ще проверяват?

 

962201-9

СНИМКА: МОНИТОР

Бившият вътрешен министър Румен Петков обича да импровизира със сакрални срички.

 

 

5.     Жорж Ганчев

 

Майсторът на фехтовката и евъргрийните „Не ме гледай умно, българино”, „Сладур, ти си цвят за живота ми!”, „Не ме учи, момченце” определено липсва в актуалния политически пейзаж. Няма кой от днешните депутати да засуче мустак и с пламъче в погледа сам да се нарече народен трибун. Откакто не участва в петъчните пледоарии на парламента, Ганчев се оттегли с любимата си Шуши в Резово и шепне на морето. Летовниците рядко виждат Жорж в действие. Разветият байряк от кулата на къщата му обаче напомня, че трибунът отдалеч бди за съдбините на родината.

 

962201-10

СНИМКА: МОНИТОР

Жорж Ганчев ръсеше лаф след лаф в парламента, но „Не ме гледай умно, българино” е безспорен евъргрийн.

 



Тагове:   НАШИ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537586
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930