Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2009 07:41 - Пет блондинки за пример...и пет брюнетки
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 19627 Коментари: 3 Гласове:
0



Бърз преглед на дамите с мозък и стил по света и у нас

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 7 март

„Как можеш да намериш работа на една блондинка поне за два часа? – Като й дадеш лист, от двете страни, на който пише „Обърни”. Жените с руси коси приписват този виц на брюнетките. Измислили го, за да заглушават тишината в самотните си спални.

Войната между светлите и тъмните представителки на нежния пол едва ли някога ще секне. В навечерието на 8 март, отбелязван в 21 страни като международен ден на жената, хвърляме птичи поглед на бойните действия. Както по света, така и у нас – не липсват умни блондинки. Една от тях измисля замразяването на сладоледа, а после става министър-председател на страната си. Брюнетките също имат удари. Българка с тъмни коси контролира бизнес за 60 милиарда долара. Кои са тези дами, четете в култовата ни рубрика „Пет плюс пет този уикенд”.

 

1.     Маргарет Тачърimage

 

Всички знаят, че Маргарет Тачър е първата жена, станала министър-председател на Великобритания. Малцина обаче са чували, че Желязната лейди, както я нарича радио „Москва”, по образование е химик. Търсила е метод за запазване на сладоледа и е част от екипа, който първи е замразил лакомството. Оттогава има слабост към сладкишите, но не и към сладките приказки.

Тачър влиза в политиката, едва навършила 25 години. Като основно предимство пресата по онова време отбелязва, че е „хубавичка, женствена и не прилича на кариеристка”. През 1950 е най-младата жена кандидат сред консерваторите и печели място в Дратфорд. Четвърт век по-късно вече е лидер на Консервативната партия. Пробивът е огромен, защото историята на Британската империя не познава подобен пример. Постът й разчиства пътя към премиерското кресло след още седем години. Желязната лейди ръководи Англия три мандата. Като отплата за вярната служба кралица Елизабет Втора я прави баронеса.

 


СНИМКА: corbis

 

В далечната 1971-а, когато оглавява Торите в Англия, Маргарет Тачър казва в интервю за The World This Weekend: „Не мисля, че някога през моя живот, ще има жена министър-предсеател. Аз съм винаги реалист”. Животът обаче я опроверга.
 

2.     Силви Вартанimage

 

Арменка, родена в българското село Искрец. Изгряла като звезда на музиката и киното във Франция, сега живее в Америка. На двайсет е русо изкушение, любимка на всички французи и жена на сърцеразбивача Джони Холидей. Днес е благородна дама, отдадена на милосърдие. Понякога  лети до Париж, за да взриви публиката на поредния концерт. На 18 и 19 септември ще пее отново в легендарната зала „Олимпия”. Не е ясно дали скоро ще идва у нас. Благотворителната й фондация „Силви Вартан за България” обаче не спира работа. Без излишен шум организацията подпомага домове за сираци и дарява медицинска апаратура на родилни домове. Самата Вартан също се грижи за българско дете. През 1997-а заедно със съпруга си Тони Скоти осинови Дарина. “Мисля, че това е най-доброто, което съм направила за моя съпруг, който дотогава не беше имал деца.  Дарина е нашето слънчице. И това е нещо, което ми носи силно удовлетворение. Защото едно е да си биологически родител на едно дете, а съвсем друго - да дадеш шанс в живота на някого.”, разказва певицата в интервю за сп. „Пари мач”.

 

СНИМКА:

Силви Вартан ще пее в парижката зала „Олимпия” през септември.

 

3.     Татяна Лоловаimage

 

Лолова винаги е била със светъл цвят на косата, но никога не се е вписвала в определението „руса амбиция”.  Блестящият й ум е съчетан с деликатност и пълна липса на професионално нахалство. За разлика от много други нейни колежки, Лолова не пробива с перхидрол, а с чудовищен талант. Затова някои почитатели я наричат „актрисище”. Подобно определение е малко плашещо, затова ние я наричаме Слънцето на българския театър. Самата тя обича да се шегува със светилото и с охота разправя как една журналистка започнала интервю с нея и Георги Русев с констатацията „Вие сте звезди на сцената”. Лолова обаче я прекъснала: „Не, ние не сме звезди, ние сме слънца”. И с право, защото в наше време угаснаха доста звезди-еднодневки.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Голямата актриса Татяна Лолова има и писателски талант – видяхме го в биографичната й книга „1/2 живот”, която претърпя няколко издания.

 


 

4.     Елена Йончеваimage

 

Крехкото доказателство, че словосъчетанието „умна блондинка” не е оксиморон, а описва явление, срещано в природата. В случая на Йончева езерният поглед и слънчевите коси са идеално прикритие на милиарди сиви клетки и воля на пълководец. Засега нейните филми от невралгични точки на света като Ирак, Косово, Алжир, Чечня, Афганистан или Северна Корея, остават най-добрите документални ленти от този жанр у нас.

В последните месеци обаче свързваме Елена Йончева с по-различни медийни продукти. Журналистката-еталон за професията стана дръзка салонна лъвица и се завъртя на паркета на Dancing Stars. Дефилира и по кориците на лъскави списания. Най-скорошната й изява беше в Harper’s Bazaar – специално заради списанието от ефирна руса фея Йончева се превърна във фатална брюнетка. Дали черната боя е променила с нещо Елена, предстои да разберем.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Елена Йончева предпочита експериментите в работата, а не във външния вид.

 

 

5.     Петя Славоваimage

Меката й усмивка прикрива челюстите на финансова акула. Петя Славова е бизнес принцесата на България. Според сайта milionerite.com предполагаемото й състояние възлиза на 87 милиона лева. Дали световната криза е стопила част от парите – не се наемаме да гадаем. Сигурно е обаче, че понастоящем нежната дама е единствената българка – шеф и собственик на банка, винпроми и хотелиерска верига. Кариерата на Славова започва в Стара Загора, минава през Варна, стига до София и се разпростира по целия свят. В края на 70-те години чаровната дама завършва Икономическия техникум в Града на липите и заминава да следва във Варна. През 1991-а  идва на следдипломна квалификация в София и започва бинес с внос на детски дрехи от Дубай. Работи в любов и съдружие с тогавашния си съпруг Митко Събев. Освен с облекла за малчугани,  двамата управляват и студентската кооперация "Бонита". Търгуват с метали,  вина, коняци и горива. Междувременно се разделят в живота, но съвместният им бизнес продължава до 2000 г. Купуват банка и се появява Международната ортодоксална банка "Св. Никола". По-късно финансовата институция е преименувана на "Нефтинвестбанк", а днес "Инвестбанк". Петя Славова е председател на Надзорния й съвет.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Освен първа бизнесдама на България Петя Славова е и меценат. От години спонсорира раздаването на престижните театрални награди „Аскеер”.

 

 

 

 

1. Мадонаimage

 

Заклеймена от Ватикана, обожавана от милиони. Брюнетка, маскирана като блондинка. На 29 август явлението Мадона ще сполети и София. Концертът на най-провокативната жена в световния шоубизнес от три десетилетия насам, ще е тринайсет дни, след като закръгли половин век. Билетите за уникалното събитие свършиха само за десет минути.

„Материално момиче”, „руса амбиция”, „слугиня на Сатаната” са все определения, родени по адрес на Мадона. А пътят й към голямата слава тръгва с уроци по пиано и десетки часове в залата за балет.

Каквото и да прави Мадона Луиз Вероника Чиконе, то неминуемо става модел на поведение и копиране. Независимо дали се съблича, пуска език на жени или се саморазпъва на кръст по време на концерт.Сухата статистика отчита мъжете, хитовете и милионите на звездата. Трудно ни е да изброим всички, затова уточняваме, че Мадона фигурира в Книгата на рекордите „Гинес” като най-печелившата певица със състояние от близо половин милиард долара.

 

 

2.     Лили Ивановаimage

 

Кралицата на музикалната ни сцена. Стопроцентова брюнетка, избрала да омекоти волевия си характер с прикритието на блондинка. А може да е изсветлила косите си просто за разнообразие. Когато става дума за Лили Иванова цветовете нямат значение – тя може да си позволи всякакви експерименти – с прически, тоалети, поведение. Излезе ли пред публика, не е първа между равни, а Единствената. Извоювала си е това право с над 10 000 концерта в цял свят и милионни тиражи продадени албуми. Тези дни Лили отново е във вихъра на събитията. Примата настръхна, защото месец преди да излезе официалната й биография записана от Мартин Карбовски, бял свят вижда романът на Исак Гозес  „Лили. Един живот, една съдба”, издаден от „Слънце”. На нарочна пресконференция певицата обяви, че завежда иск в съда. Развръзката предстои, но не е изключено да се окаже изчислен PR-ход, който да продаде добре и двете книги.


СНИМКА:

Почитателите на Лили Иванова ще разлистват живота й в две книги.

 

3.     Меглена Куневаimage

Когато лидерите на Евросъюза хокат управниците ни, нашенците замазват очите им с Меглена Кунева. Защото  е образцовото лице на България. В края на 2008-а след  анкета  списание „Юръпиън войс” я обяви за Европеец на годината. „Кунева показа, че защитата на интересите на потребителите помага да се направи ЕС по-популярен сред гражданите му. Нашите читатели възнаградиха нейната работа, коментира Дана Спинант, редактор в "Юръпиън войс". Явно така мислят и читателите на „Юръпиън аджента”, което пък омяви българката за Комисар на 2008-а. Изобщо, миналата година донесе доста признания на Меглена Кунева зад граница. Потребителите у нас обаче засега не са усетили драстична промяна в спазването на правата им. Въпреки успехите на комисаря си, България остава страна на ментетата и незачитането на клиента.

СНИМКА:http://ec.europa.eu

Меглена Кунева беше обявена за Европеец на 2008-а.

 

4.     Саша Безухановаimage

 

Пример за това,че американската мечта понякога дава плод и на  българска почва. В зората на прехода Саша Безуханова бута бебешка количка между палатките в Града на истината, където се е заселила със съпруга си в подкрепа на демокрацията. Днес ръководи бизнес за 60 милиарда долара.  Собствениците на технологичния гигант „Хюлет –Пакард” ,чието представителство у нас оглавяваше в продължение на години, й повериха и контрола върху филиалите на компанията в Средна и Източна Европа. Безуханова отговаря за продажбите на концерна в 27 страни, сред които и Русия, както и за сделките с НАТО, Световната банка и институции от Евросъюза и Програмата на ООН за развитие. Според сп. Financial Times тя е сред българите с най-голям принос за икономическото развитие на страната си.

И до днес за  повечето ни сънародници остава необясним фактът, че програмистката Безуханова не емигрира, когато цветът на инженерната мисъл се изнася в чужбина. Явно за нея да остане в България е кауза. Така както е било кауза за дядо й да крие комити. Живял е преди Освобождението и за наказание и назидание турците са отрязали ушите му.

 

 

СНИМКА:

Саша Безуханова отговаря за бизнеса на „Хюлет-Пакард” в Централна и Източна Европа. Пазарът възлиза на 60 милиарда долара.


5. Даниела Тренчева image

 

Излъчване на интелектуалка, талант на актриса, нюх на хрътка. Тези качества нареждат Даниела Тренчева сред истинските звезди на Нова телевизия. Брюнетката, която тази година навършва трийсет, реализира някои от най-скандалните разследвания на медията. Тя беше човекът, извадил на „светло” как д-р  Кръстьо Пенчев наставлява Митьо Очите да се прави на болен. И то по време на стачката в „Пирогов”. Пак Тренчева показа схемата, по която сутеньори вербуват непълнолетни проститутки, а полицаите си затварят очите. За целта Даниела влезе в ролята на мераклийка за танци на пилон в Боровец. Работата й я отведе и до затвора на българските медици в Либия. Понастоящем журналистката е лице на късните новини по Нова, а резултатите от разследванията й гладаме в предаването „На чисто”.

Любопитна подробност е, че преди да тръгне по следите на престъпленията, Тренчева следва културология. Известно време учи и операторско майсторство.


СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Даниела Тренчева е сред най-добрите журналисти в екипа на Нова тв.

 


... и пет брюнетки



Гласувай:
0



1. rotazia - Интересно, за което благодаря!
07.03.2009 08:00
Интересно, за което благодаря!
цитирай
2. miroslavavramov - kakwa
08.03.2009 00:30
е тая порнография.от Маргарет на доло не трябва да ся в пунликацията. Срам.
цитирай
3. анонимен - Истината за Петя Славова
21.10.2010 10:37
http://www.ndt1.com/article.php/20100920075959744

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533194
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031