Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 07:50 - Пет фобии на известни жени... и пет на прочути мъже
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 4246 Коментари: 0 Гласове:
0



Мониторинг на страховете в душите на българските знаменитости

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 14 март

 

Как ятрофобията стопява усмивката на Любо Нейков? Ще развие ли скоро кметът Борисов рупофобия? Как ануптафобията движи живота на мадам „Искрено и лично” Миглена Чакракчиева? Накратко – какво е да те е страх от лекари, мръсотия и безбрачие? Все интересни въпроси покрай шоуто „Страх”, излъчвано по Нова тв. Над 10 000 бяха мераклиите да ядат хлебарки и да пият жлъчка от говедо в първото издание на формата у нас.

Малцина от тях обаче знаеха, че в света са регистрирани над 1030 фобии и че всеки четвърти жител на планетата страда от някакъв тип невроза. Сред тях е дисморфобията (страх от физическа непривлекателност), която кара много жени да прекаляват с визитите при пластичния хирург. Не са за пропускане рититофобията – страх от бръчки, верминофобията –  ужас от микробите.
Според психолозите най-много се боят хората на възраст до 30 години, като тръпките полазват предимно  високо интелигентните.

В култовата ни рубрика „Пет плюс пет” този уикенд правим бърз преглед на фобиите и страховете, които мъчат българските знаменитости.

 

Пет фобии на известни жени

 

1.     Камелияimage

 

Фолкпевицата, която от понеделник става малката сестра на Големия VIP-брат в риалити шоуто по Нова тв, е типичен пример за жертва на клаустрофобията. Изпълнителката на “Огън момиче” и “Фалшива кожа” трудно си намира място в солариум. „Направо полудявам, тясното пространство ме потиска ужасно”, откровеничи Камелия, цитирана от hotnews. Освен от тесни помещения, еротичната провокаторка се бои и от водата. Възможно е това да се дължи на инцидент в детството и на страх от удавяне, обяснява науката.

За късмет на Камелия, работата й е свързана все с широки и сухи пространства. Така ще е и в „Малката сестра” – певицата няма опасения за дебютната си изява с аутокю и няма паника от камерата.

 

СНИМКА: PLAYBOY

Камелия не обича ограниченията – нито в буквален, нито в преносен смисъл.

 

2. Миглена Чакракчиеваimage

 

Мадам „Искрено и лично” държи имидж на смела жена, но е брилянтен пример за лице на страха - от това да останеш неомъжена/неженен. Страданието е класифицирано като Ануптафобия и се изучава от психолозите. Миглена лекува ужаса си от моминството като се хвърля от брак в брак. Понастоящем тя държи рекорда за най-много обещания за вечна вярност сред телевизионерите – давала ги е пет пъти. Актуален съпруг е Живко Чакракчиев, шеф на Националната браншова камара „Охранители и детективи”. От предишните си бракове Чакракчиева има четири деца.

Понеже в България често взимаме за пример чуждия опит, отбелязваме, че жената с най-много сватби в света е 68-годишната американка Линда Улф, минавала под венчило 23 пъти. Миглена едва ли ще я догони, но ако си постави за цел, може да изравни постижението на легендарната актриса За За Габор с нейните 9 брака.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Мадам „Искрено и лично” страда от сериозна Ануптафобия.

 

3. Биляна Петринскаimage

 

Херпетофобия е диагнозата на Петринска, стане ли дума за страхове. Актрисата от Народния театър изтръпва при мисълта за лазещи гадини. „Ужасявам се от всичко, което може да пълзи по мен – влечуги, паяци,  хлебарки. Гъсеници, червеи – отвратително!”, гнуси се Биляна. Фобията обаче не спряла Петринска от тур из пясъците на Сахара. Звездата от спектаклите „Идеалният мъж” (в Народния театър) и „Казанова” (в „Сълза и смях”) посрещна годината в Тунис и разходка с камила била сред гвоздеите в забавлението. „Странно, но не ме беше страх  дали нещо няма да изпълзи от пясъка. Той беше като брашно – не просто ситен, а на направо смлян на прах”, разправя Петринска. Не пропуска да уточни обаче, че все пак е била „на високо” – между гърбиците на камила.

 

Актрисата от Народния театър Биляна Петринска се бои от пълзящи гадини.

 

 

4. Кремена Халваждиянimage

 

Ексцентричната стилистка страда от класическа авиофобия и трудно понася въздушния транспорт. Страхът й от самолетите се появил преди десетина години, когато с мъжа си Магърдич се прибирала от Брюксел. Точно преди приземяването се подпалило крилото на возилото. Кремена през цялото време предупреждавала корифея в продуцентството, че й мирише на изгорели кабели, но той не взел насериозно страховете й. Петнайсет минути преди кацането обаче Халваджиян зърнала през илюминатора, че крилото на машината гори. Оттогава фобията я преследва. Кремена опитва да се излекува като от време на време лети самичка до Париж и други градове на модата.

 

Кремена Халваджиян става свидетел на пожар в самолета и оттогава избягва въздушния транспорт.

 

5.     Силвия Кацароваimage

 

Параскевидекатриафобия – тази умопомрачителна за изговаряне дума идва от гръцки език и обозначава страха от съчетанието на числото 13 с деня петък. Цялото човечество има едно наум, когато това съвпадение се случи, а Силвия Кацарова твърди, че може и книга да напише. На петък, 13-ия, преди много години, тя почти се удавя на Слънчев бряг. Пак на такъв ден губи куфарче с хиляди долари, спечелени в чужбина.

За щастие, легендата на LZ напоследък е преодоляла страха си. Признава, че всички гадни случки, свързани с черния петък, са  останали в миналото хилядолетие.

Мнозина историци са изследвали прословутото суеверие. Според една от теориите, то води началото си от 13 октомври, петък, 1307 г. Тогава френският крал Филип IV заповядва унищожаването на Ордена на тамплиерите. Рицарите са обвинени във всякакви грехове, дори магьосничество. С благословията на папа Климент стотици тамплиери са изгорени на клада.

 

Вокалистката на LZ има фобия от петък, 13-и.

 

 

... и пет на прочути мъже

 

 

1.     Бойко Борисовimage

Столичният градоначалник  не си е признал публично да има някакви страхове. Не е изключено обаче скоро да стане жертва на рупофобия. С това наименование психолозите определят страха от мръсотия, а както е известно Бате Бойко се сражава с всякакви боклуци от зори до мрак. Засега без особен успех. Покрай разправиите с концесионери по чистотата Генерала стигна до там, че му хрумна да раздаде  на софиянци чували за отпадъци. „По-добре да се заринем докрай в боклуци, да носим чували цялата администрация и аз, но да изгоним Вълка от София", призова Борисов в началото на месеца. Засега не му се е наложило да осъществи идеята си. Подозираме, че подобно начинание ще е кауза пердута.  Народната приказка учи, че българинът хвърля смет не срещу безплатни торби, а когато насреща му има хубави сливи.


Покрай главоболията със столичния боклук кметът Бойко Борисов има опасност да развие рупофобия

СНИМКА: МОНИТОР

 

2.     Любо Нейковimage

 

Звездата на „Комиците” страда от ятрофобия – страх от лекари. Нейков буквално се гипсира, попадне ли в болнично заведение. „В „Пирогов” ходи зад човека и гледа гърба му или краката си, само и само да не гледа какво става наоколо”, разказа преди време братът на Любо в предаването „Търси се” по bTV. Както може да се очаква, ужасът от белите престилки се корени в детството на комика. „Преживял съм доста травми и бъбречни кризи. Хапала ме е пепелянка и от нея са първите ми бели коси”, разправя Нейков. Актьорът намислил да се освободи от фобията си с помощта на свой приятел – лекар. Помолил го да го вземе на операция. „Като припадна и повърна два-три пъти, ще ми мине”, мислел си Любо. Останал си обаче с намеренията и досега е гледал операция само на кино.


СНИМКА: БОЙКО КИЧУКОВ

Усмивката на Любо Нейков замръзва, зърне ли човек с бяла престилка.

 

 

3.      Орлин Павловimage

Певецът с бисерна усмивка има фобия от призраци. „Духове, извънземни и други такива ме стряскат”, признава Кралят на бала, цитиран от сайта hotnews.bg. Този род страхове обикновено са свързани с огледала, където виденията намират отражение. Специалистите ги наричат „Спектрофобия” и съветват чувствителните натури да не се задържат дълго в стая с много огледала. Звездата от крими сериала „24” Кийфър Съдърланд е изхвърлил всички от дома си, защото и той е жертва на спектрофобия.

Победителят в Dancing Stars Орлин Павлов обаче едва ли ще се раздели с огледалото си – професията му налага освен престой в звукозаписно студио и упражнения пред огледало.

 

Орлин Павлов се плаши от близки срещи с третия вид.

 

 

4.     Димитър Павловimage

Синеокият остроумник от радио и тв ефира не се отличава с оригинална фобия. Страда от типичния за всяко хлапе страх от зъболекар. Но той отминава, бият ли му упойка. По-трудно преодолима страхът на Павлов от летене със самолет (авиофобия). Завъртят ли се перките на машината, водещият придобива лимонен тен и от ведрите му закачки няма помен. Ето как описва пътуването си до Франция за снимките на първия „Форт Бояр” в едно интервю: „Абе самолет, турбуленция, става ми лошо, страх ме е, слязохме на летището, качиха ни в кола, с едно корабче в морето, за да стигнем до крепостта. Едва накрая овладях, как да не ми става лошо... Беше смешно, защото аз с всичките ми страхове, а ходя, моля ти се, да вдъхвам кураж на някакви хора, които трябва да играят във “Форт Бояр”.

 

На водещия на „Това го знае всяко хлапе” и „Форт Бояр” му прилошава от самолети.

 

 

5. Мартин Стоевimage

Бившият наставник на националите ни по волейбол също страда от авиофобия. Затова, ако дестинацията е в рамките на Балканския полуостров, вместо да се вълнува има ли пилот в самолета, сяда зад волана. Далечните разстояния обаче му докарват кошмари – не гадаем как Стоев е преодолял миналата година мъчението да лети до Япония и Китай, за да наставлява тима в мачовете за Световната купа и Олимпиадата. Сигурно е обаче, че в Страната на изгряващото слънце му просветва. Там освен другите чудеса, треньорът оцени и уюта на местния ж.п транспорт – взе разстоянието от Окаяма до Токио със свръхскоростния влак „Шинкансен” за четири часа. Постижението е наистина олимпийско за трен. Особено като се има предвид, че по въздух играчите са  преодоляли трасето за 1 час.

 

 



Тагове:   мъже,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533210
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031