Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 09:17 - Петима мъже с имена на цветя... и петима с фамилии на животни
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 9673 Коментари: 0 Гласове:
0



Как флората и фауната се оглеждат в известните личности

  

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 11 април

 

Какви са мъжете, кръстени на цветя и дървета? На възход или поражение мирише край тях? Любопитни въпроси в навечерието на утрешната Цветница. Отговор ще намерите в култовата ни рубрика „Пет плюс пет”.

Там правим бърза проверка играе ли името шах със съдбата на човека, който го носи. Хвърляме и поглед над известните личности с животински фамилии. Така става ясно защо един Краваров предпочита чайките, вместо общуването с едър рогат добитък? Как да разчетем шифъра на Свинаров? Има ли гущери в парламента?

Петима мъже с имена на цветя...

 

1.     Росен Петровimage

Росенът е отровно, но и лечебно растение, четем в учебниците за начинаещи ботаници. Зависело от дозата. Слави Трифонов изпита на собствен гръб двойното му действие. Години наред Росен Петров беше най-яркото цвете в букета със сценаристи на гологлавия шоумен. Лекуваше рейтинга му и беше неговите „очи и уши”, когато Дългия закъса със здравето. Миналото лято обаче реши да се еманципира и леко загорча на шефа си. Особено откакто се сдуши си с дрийм тима на Евтим Милошев и Любо Нейков  - другите „ренегати” от лагера на Слави. Под тяхната шапка Росен пробва да освежи имиджа си на водещ с патриотично-историческата  „Операция Слава”. Засега обаче лежи повече на стара слава.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Дълго време Росен Петров беше цвете в градината на Слави Трифонов, но предпочете да играе соло.

 

2.     Цветелин Кънчевimage

Популярен е като Дон Цеци и е сред най-ароматните екземпляри на политическата флора у нас. В края на 90-те беше депутат от Евролевицата, но репутацията му замириса и Кънчев бързо смени кулоарите на Народното събрание с килия в затвора.  Осъдиха го за отвличане и побой през 2000-та. Стоя „на топло” две години и излеза предсрочно за добро поведение.

Сега циганският бос с нежно име отново е на път да се завърти в политиката. Тези дни от червената централа излетя новината, че БСП преговаря за предизборна коалиция с „Евророма”, на която Дон Цеци е бос. Кънчев принизи информацията с коментара, че на този етап няма „нищо сериозно” и така даде тон за цигански пазарлък със столетницата.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Лидерът на „Евророма” предпочита звънтящия етноним „циганин” пред дипломатичното определение „ром”.

 

3.     Здравко Желязковimage

Така се води по паспорт силната половинка от златния дует „Ритон”. Името явно е дало отражение върху характера му и певецът се радва на добро здраве и железен професионализъм. Трийсет години Катя и Здрвко бълват хит след хит, но освен с евъргрийни като „Джалма”, „Накъдето ми видят очите” и „Някога, но не сега”, са известни и с откровеността си. Ритонецът винаги нарича нещата с истинските им имена и затова минава за „зъл език” в естрадната гилдия. „Стига с мегаспектакли на измислени звезди от близкото минало. Старото куче, което не е направило и една нова песен, не бива да има претенции. Не става, братче! Без работа не вървиш. Да лежиш на старите лаври е порочно. Не се страхувам от истината. Защото тук се побъркахме - всички сме супер, всички сме №1", сече Здравко в интервюта.

СНИМКА: БУЛФОТО

Здравко от „Ритон” не търпи мижитурките – нито на сцената, нито извън нея.

 

4.     Явор Гърдевimage

В масовото съзнание явор и клен може да са различни дървесни видове, но ботаниците ги използват като синоними. Листо от клен грее на флага на Канада, а режисьор, кръстен Явор, е знаме на цяло поколение в българския театър. Понеже е научил латински в Класическата гимназия Явор Гърдев знае какво означава името му. Според една хипотеза то идва от acris (остър) заради твърдостта на дървесината. Древните воини правели копията си от явор. В наши дни Гърдев пронизва със спектакли, които не оставят никого равнодушен. За последното му представление „Калигула” чухме коментари от „Осанна!” до „Разпни го!”. Първият му филм „Дзифт” пък се превърна в сензацията на кинофестивала в Москва и спечели награда „Сребърен Георгий”. Лентата впечатли и Лив Улман и музата на кинолегендата Ингмар Бергман подари целувки на режисьора и актьорите.

 

Явор Гърдев е лицето на съвременния български театър и кино.

СНИМКА: МОНИТОР

 

 

5.     Ясен Петровimage

Най-дебелият ясен се намира в Лонгозната гора край варненското село Старо Оряхово. Висок е 30 метра, а обиколката на дънера му е 9 метра. Най-пъргавият Ясен „вирее” по стадиони и съвсем не е дърво на футболния терен. Носи фамилията Петров, а прякорът му е „Пловдивския Джанини”. За незапалянковците уточняваме, че Джузепе Джанини е легендата на италианския тим „Рома”, обожаван като „Принца на Рим”.

За разлика от него, Ясен Петров напоследък отнася предимно псувни. Цял Пловдив настръхва, щом чуе името му, защото звездата на Петров изгря в „Ботев”, после беше треньор на този отбор и се радваше на успехи. След това обаче „предаде”  родния си клуб и оглави кръвния враг „Локо” (Пд). Нещо повече –  в дебютния му мач като селекционер на „смърфовете” преди две години, отборът смля „Ботев” с 4:0. Този месец Петров пак беше калесван за наставник на „Ботев”. Агитката обаче се вдигна на бунт и пусна декларация до ръководството на клуба. В резултат Петров се оттегли.

 

Ясен Петров е персона нон грата за агитката на „Ботев”(Пд)

СНИМКА: АНТОН УЗУНОВ

 

 

... и пет с фамилии на животни

 

1.    Николай Свинаровimage

 

Да бъде повелител, а не част от стадото. Такъв код е заложен в името и колоритната фамилия на бившия военен министър, настоящ депутат и лидер на Българска нова демокрация. Като дете Николай Свинаров може и да е търпял солени шеги, но днес се представя с гордост. А първата му съпруга Росица с умиление събираше фигурки на прасенца.

За протокола поясняваме, че първото име на Свинаров е с гръцки произход и означава „побеждавам народа”. Дали това ще се случи на предстоящите избори – предстои да видим.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Колоритната фамилия на Николай Свинаров му носи допълнителни симпатии сред избирателите.

 

2.     Александър Краваровimage

 

Първото му име означава „защитник на мъжете”, фамилията му подсказва роднинство с каубои и пасторал с едър рогат добитък, а на дело е кмет на Банско и покровител на...чайките. Миналата есен Краваров, който е градоначалник втори мандат, стана световна атракция за над 300 чужденци, съобщи сайтът на Банско. Германци, руснаци, сърби и гърци се надпреварвали да снимат как Краваров храни чайки с български бисквити. Акцията се развива на ферибота от Урануполи, с който банскалията пътувал към Атонските манастири. „Трябва да се погрижа за чайките си, те ме познават и ще ме чакат да ги нахраня”, обявил Краваров на прехласнатите туристи. Пернатите кълвали от ръката на нашенеца цял час. „Някои са по-лакоми, една се опита за ми отхапе заедно с бисквитата и пръста”, съобщил после кметът.  Чужденците го гледали в захлас и брояли залъка на птиците – така за историята остава статистиката, че Краваров е нахранил ято гларуси с 50 бисквити, купени от бензиностанция в Банско.

СНИМКА: БУЛФОТО

Александър Краваров предпочита общуването с чайките пред едрия рогат добитък.

 

 3.     Добромир Гущеровimage

 

При опасност гущерът къса опашката си и така се спасява. Далновидният бизнесмен пък продава успешния си бизнес за много пари и се гмурва в политиката, години преди световните борси да помиришат финансова криза.  „Ако върхът на икономическата пирамида е банковото дело, то ореолът на тази пирамида е застраховането. Не виждам сфера от общия живот, който познаваме, която да няма отражение върху този колос на човешкия гений, наречен застраховане”, разсъждава Добромир Гущеров в разгара на прехода. Години по-късно се преориентира, продаде акциите си от застрахователния холдинг „Орел - Г” на „Дженерали груп” и се превърна в червен депутат с избирателен район в Силистра. Междинната фаза  на метаморфозата беше спонсорството на БСП. „„Аз съм сменил 12 правителства и съм виждал какви ли не корифеи, за които днес народът не се сеща“, обича да се хвали Гущеров по интервюта.

 

СНИМКА: МОНИТОР

Добромир Гущеров винаги се застрахова с план Б.

 

 

4.     Рангел Вълчановimage

 

Човекът, създал филми-емблеми като „Лачените обувки на незнайния воин”,  „На малкия остров”, „Слънцето и сянката”, „А сега, накъде”, винаги  е минавал за чешит, но последните години го превърнаха във вълк-единак. Защото никому не е приятно да му напомнят закона, че няма вечна обувка и лаченият чепик рано или късно се изтърква като селски цървул. „Ние, обувконосците, в краткия ни и понякога съдържателен живот чрез любимите си мазоли сме разбрали що за цвете за мирисане са обувките, които са надявали на нашите народни краченца. Ние ли не знаем миризмата на обувката. Няма значение цветът й. Дали е червена, синя, жълта, оранжева или пембена. Всеки цвят обувки ни даряваше съответния цвят мазоли...”, анализира режисьорът отношенията между електората и политиците.

 

СНИМКА:МОНИТОР

Големият режисьор се е превърнал във вълк-единак.

 

 

5.     Йордан Соколовimage

Носи фамилия на горда птица, но се слави с прякора Кинжала в пазвата на Филип Димитров. Сред най-близките хора на Командира Иван Костов. Основател на ДСБ и депутат в три народни събрания. В момента е извън парламента, но нищо чудно да набира сили за полет в следващия. Освен със законотворчество, е известен и с дакела си Съни, с чиито разходки навремето бяха ангажирани и гардове на НСО. Сред най-отявлените врагове на Соколов е  Илия Баташки – 156-килограмов хирург от Пазарджик, който беше червен депутат в 38-то Народно събрание. По същото време пък Соколов беше шеф на Парламента. За да му се подиграе Баташки му подари шишенце с лак за нокти. Народният трибун Жорж Ганчев също не е любимец на Соколов. Преди години фехтувачът с китара се провикна гръмогласно „Искам да знаете, че господин Соколов може да бъде ученик на Лаврентий Берия, но той трябва да спре да ни мародерства”.

СНИМКА: МОНИТОР

Освен с политическа дейност, Йордан Соколов е известен и с дакела си Съни, пазен от гардове на НСО.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533300
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031