Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2009 22:25 - Герои на Толкин населяват белоградчишка кухня
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 1669 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.06.2009 22:26


За пет години служителят на Нова тв Ивайло Игнатов е моделирал 200 фигури от „Властелинът на пръстените"

Двойникът на певеца Георги Христов не търси печалба от хобито си   ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 27 юни 2009 image

Да събереш героите от трилогията на Джон Толкин „Властелинът на пръстените" в една белоградчишка кухня, е трудна, но не и невъзможна мисия. Особено когато си обсебен от фентъзито. За пет години Ивайло Игнатов е направил от пластмаса и метал миниатюрите на 200 персонажа, моделирал е градове, крепости и реки и ги е „настанил" на огромна маса. Остават му още неколкостотин участници в битката между Доброто и Злото за Средната земя. Те обаче ще превземат друга мебел.

image


„Изобщо не знам дали ще ми стигне животът да завърша всички ключови сцени от романа, но не се отказвам. Това ме успокоява", разказва Игнатов. Както може да се очаква, освен фен на Толкин той е почитател и на новозеландеца Питър Джаксън. Добре знае факта, че на режисьора му трябваха осем години и $280 милиона, за да филмира книгата в три части. Но пък резултатът беше приходи от милиарди долари и богата жътва на оскари в различни категории.

Иво не гони печалби от заниманието си. Преди няколко години, когато направил първата изцяло завършена сцена с петнайсетина фигури с размер между 2 и 5 см, почитатели на Толкин от Гърция му предложили 2000 евро. Игнатов отклонил предложението, без да влиза в пазарлъци. По онова време работел като охрана на нощен клуб в страната на древните елини. Сега също е пазител, но на Нова телевизия и „Диема вижън". Малцина от колегите му са наясно

за флирта с „Властелина" извън работно време.

image

Защото Ивайло е прословут мълчаливец и хвалбите не са му присъщи. Познатите му от кафене „Фавола" близо до Окръжна болница в София, където Игнатов често се отбива, също не подозират интригуващото му хоби. За тях Иво е просто двойник на певеца Георги Христов и не пропускат да се пошегуват с приликата. Затова, когато Игнатов стоварва няколко кутии с десетки миниатюри на хобити, орки, елфи и рицари и подрежда съдържанието им на масата, ченетата поголовно увисват. В този момент някой припомня мисълта на Екзюпери, че „най-същественото е невидимо за очите". А друг се сеща, че фигурката на човече, изваяна от восъчните опаковки на френски сиренца, която стои над бара, е именно дело на Ивайло.

image


„Непременно уточнете, че тази „изложба" е импровизирана и не в пълен блясък. Някой ден ще ви заведа в дома ми в Белоградчик, предвидил съм цяла стая за всичките сцени", настоява Иво пред екипа ни.На специализиран език хобито му се нарича стендов моделизъм.

В соцвремената то беше любимо на подрастващите юноши, които сглобяваха основно умалени копия на съветски самолети. Днес все още е разпространено, аеропланите са разнообразени с танкове и неколцина стендомоделисти всеки уикенд се събират в магазин в „Младост" да показват творенията си. Имат си и собствен сайт. Ентусиасти, които да правят фигурки на герои от книги и филми от типа на „Властелинът на пръстените" ,обаче липсват.

image СНИМКИ АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ

„Скъпо занимание е. Навремето големите фигури струваха 90 евро, а малките около десет", уточнява Игнатов. Той се е запасил с необходимите му съставни части още през 2005-а в Гърция. „Когато излезе филмът, там пуснаха и списание „Властелинът на пръстените". С всеки брой вървяха и частите към няколко фигури със съответните бои и указания. Запалих се", разказва съзерцателят на фентъзи светове. Покрай стотиците залепени крайници на миниатюрите Игнатов научил и гръцки.image

 „Стана отнемайкъде, трябваше да разбирам указанията как да сглобя моделите", пуска усмивка Ивайло. Така освен забавление „Властелинът на пръстените" му донесъл и познание.

Към момента Игнатов е завършил изцяло пет сюжетни сцени. „Не може да се каже колко време отива - винаги е различно. Една фигура може за час да я направиш, а друга за пет. Един злодей ми отне три дни, за да го довърша", детайлизира моделистът. Готов е с главните герои като хобита Фродо, крал Арагорн, джуджето Гимли, магьосника Гандалф, елфа Леголас. Ам-гъл обаче го измъчва. „Той е най-труден. По-дребен е, с облещени очи и сбръчкан", обяснява Иво, докато ни показва модел на обладания от мисълта за пръстена герой.
За да докара пълна прилика между фигурките си и познатите образи от лентите на Питър Джаксън, преди 5 месеца Игнатов си купил лупа с огромно увеличение - от онези, с които работят златарите. Сигурен е, че тя ще даде нова искра в моделирането на Средната земя. А когато един ден успее да завърши всички фигури, ще хвърли зар с някой приятел и ще започнат партия „Властелинът на пръстените". Защото стотиците миниатюри се оказват част от игра с елементи от шаха и таблата. И сглобяването им е само подготовка към нея.

.


Тагове:   Толкин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1538230
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930