Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 23:38 - Силви Вартан - историята на една любов
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 12641 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 03.08.2009 11:38


image
Силви Вартан дава ръката си на двама мъже, но душата й пее с шума на Марица. Историята на една прокудена емигрантка, която стана символ на България

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 18 юли

Роза, кисело мляко и тракийски съкровища –  с тази троица соц.пропагандата представяше България по изложби в чужбина. За цвят добавяше триумфите на оперните ни светила по световните сцени. Мълчеше обаче за Силви Вартан. Защото певицата, родена през 1944-а в старопланинското селце Искрец, от прокудена емигрантка беше станала идол на Франция. И в един шлагер пееше за своята България – „Марица е моята река, както Сена е твоята.../Всички птици от моята река ни пееха за свобода.../Когато хоризонтът стана твърде тъмен/ Всички птици отлетяха по пътя на надеждата/И ние ги последвахме в Париж”. Думите са от напоената с печал песен La Maritza. Соцрежимът няма как да преглътне алегорията и се прави, че Вартан не съществува. Още повече, че е носителка на „упадъчно влияние” – обявена е за кралица на йе-йе вълната в музиката и е омъжена за лошото момче на френския рок Джони Холидей.

Днес времената са други. Демокрацията отдавна е дошла и Силви посещава понякога родината си, за да види има ли истинска свобода. Последното й гостуване беше през 2007-а. Тогава Вартан и вторият й съпруг – американският продуцент Тони Скоти придружаваха френския президент Никола Саркози при визитата му след освобождаването на медсестрите от затвора в Либия. Чрез асоциацията си „Силви Вартан за България” дари апаратура на детската реанимация в Пирогов.

Тази есен певицата отново се връща. „Вашата победа ме подтикна да приема предложение за изява в София идващия октоври и ще го направя с удоволствие. Очаквам с нетърпение да бъда подкрепа на вашата администрация по всякакъв възможен начин”, написа Силви в писмо до Бойко Борисов.

Гостуването й у нас съвпада с юбилей на звездата. На 15 август Вартан навършва 65 и ще отбележи годишнината със серия концерти. На 18, 19 и 20 септември ще пее в легендарната парижка зала „Олимпия”, която пази спомени за триумфите й, за изпепеляващата любов с Джони Холидей и съвместния й концерт с „Бийтълс”. След това Вартан хваща самолета за България.

Наближат ли солидна годишнина, повечето хора прелистват страниците на живота си за равносметка. Самата Силви редовно води дневник и преди време издаде автобиографията си „Между сянката и светлината”.

Ето няколко кадъра на живота й, в който болката танцува с любовта.

 image

Първи кадър: Зимата на 1952, гарата в София

Възрастен мъж стои на перона и гледа как влакът се отдалечава. Преди малко на трена са се качили най-близките му – синът, снаха му и двете му внучета. Името му е Роберт Вартан – заможен търговец на зърно преди 1944-а. Очите на стария арменец плуват в сълзи. В купето Жорж и Илона Вартан също плачат заедно с децата си – попорасналия Еди и 8-годишната Силви. Семейството уж заминава на екскурзия в Париж, но знае, че няма път назад. Събрало е всичките си спестявания и бяга от комунистическа България. Повече никога няма да видят дядото. А той е човекът, който ги е възпитал в любов към свободата и идеалите на френските хуманисти.

Път назад няма – Силви помни как часове е стояла с майка си на опашка за хляб. Помни и как милиционер ударил Илона, защото не ръкопляскала достатъчно силно на комунистически оратор.

Пътуването с влака продължава три дни и в 5 часа сутринта на 24 декември 1952 четиримата Вартан присигат в Париж. Първото нещо, което правят на Гар дьо Лион, е да пийнат кафе с мляко в бар наблизо. „Париж беше украсен с гирлянди и боровете заслепяваха очите ми. Детските ми очи бяха свикнали само с гледката на една опустошена държава”, спомня си Вартан. Пет месеца фамилията живее в хотел Lion d"Argent на улица „Монторгьой”, но когато парите привършват се местят в по-евтиния „Англия” на рю „Монмартр”. Там остават пет години. Стаичката е малка с биде вместо вана и в нея живеят и четиримата. Прозорците гледат към вътрешен двор.

В училище на Силви й е трудно. За разлика от родителите си, не знае и дума френски и адаптацията е мъчителна. Две години в училище я гледат като рядък вид животно или я съжаляват. А съжалението е нещо, което тя не понася.

 image

Втори кадър: 1962 г. зала „Олимпия” в Париж.

Какво ли щяха да разкажат кулисите на легендарната парижка зала, ако можеха да говорят? По тях можи и да е останала някоя прашинка от 1962-а – годината, в която Джони среща Силви на концерт в „Олимпия4. По онова време Вартан е само подгряваща изпълнителка, а Холидей е дошъл да гледа приятеля си Венс Тейлър в компанията на Еди Вартан – по-големият брат на Силви. След концерта двамата се отправили към гримьорната на Тейлър. „В този момент мина Силви. Нямах представа, че е негова сестра на Еди. Казах му: „Виждаш ли това момиче? Хубава е. Той замълча. Само извика Силви и каза: „Силви, представям ти Джони, мой приятел. Джони, представям ти Силви, моя сестра. Не знаех къде да се дяна”, разказва Холидей в едно интервю. Бъдещата му половинка допълва картината: „По онова време не бях много известна и все още не получавах телеграмите, които се изпращат на звездите след премиера. След този спектакъл получих само една – беше ми я изпратил Джони. Запазих я”.

image 

Трети кадър: Отново шейсетте години - „Бийтълс”, сватба и турнета.

На 15 август 1963-а е рожденият ден на Силви и тя го празнува в Монтрьо заедно с Джони. Романтичната оферта е придружена с първата собствена кола в живота на 19-годишната чаровница. „Беше прекрасен малък зелен „Астън”, спомня си Силви. На другия ден вестниците отпечатват новината за годежа им. До сватбата обаче има още време. През януари 1964-а Силви пее като звезда на „Олимпия” в компанията на „Бийтълс”, а Холидей психически се стяга за казармата. Няколко месеца по-късно влиза в Армията. Частта му е в околностите на Страсбург и Силви навърта хиляди километри, за да бъде до любимия си. Той вече е станал кумир на младите, тя също задава модата. Обикаля на грандиозно турне Япония, Чили, Аржентина, Уругвай. „Помня, че разписанието с полетите ми беше дълго поне два метра”, спомня си певицата.

Между две световни обиколки си разменя съдбовното „да” с Джони на 12 април 1965 г.

image
Церемонията е в църквата на градчето Локонвил, където родителите й имат къща „Направихме всичко възможно да запазим тайна, но въпреки хиляди се бяха изсипали. Приличаше на цирк”, връща лентата Силви. Феновете на двете звезди трябва да са благодарни за шоуто на местното кюре. Ако падрето не си беше развързал езика, събитието на годината щеше да бъде пропуснато.
Над 2000 фена и 180 журналисти обсаждат църквата. На другия ден събитието е отразено в пресата. Снимката на Силви, обляна в сълзи от щастие обикаля кориците на всички списания „Експрес”, „Пари мач”, „Жур дьо Франс”. Прокрадват се обачи и зли езици, че бракът е менте и пиар акция на звездите. Измама обаче няма – следва бърз меден месец на Канарските острови, където журналистите продължавата да ги следват по петите. Сватбеното пътешествие приключва скоростно, защото Холидей се връща в казармата, за да доотбие военната си служба. Силви пък предизвиква друга сензация – гостува в "Tйlй-Dimanche" и излиза на сцената с панталон.  „Стана скандал, за първи път жена пееше в панталон!”

 

Трети кадър: 1966 г., раждането на Дейвид

На 14 август, в навечерието на собствения си рожден ден Силви ражда сина си Дейвид.  В този момент Джони е край нея, защото се е върнал светкавично от турне в Италия. Седмици по-късно обаче бащинството изглежда, че му идва в повече. Бяха от ревовете на бебето на запивки с приятели. Силви търпи отсъствията му месеци наред. Един ден, когато се забавлява с антуража си, Джони получава новината, че Вартан е подала молба за развод. Новината смразява Холидей и той рухва психически. По същото време има проблеми с данъчните, а и се тревожи, че славата му е намаляла за сметка на популярността на жена му. Музикантът се затваря в банята и прави опит за самоуибйство като поглъща куп сънотворни. За щастие, е спасен. Малко след това Силви се връща при него, обляна в сълзи.

През следващите години – чак до ноември 1980-а, когато е годината на развода им, френската преса ще излиза със заглавия за техните събирания и раздели.

 

Четвърти кадър: 1970 .г, автомобилна катастрофа, Силви е обезобразенаimage

На 21 февруари 1970 г. Силви и Джони бързат за концерт в Безансон. Холидей е натиснал силно газта, защото закъсняват. Недалеч от Белфор колата поднася по заледен участък и се обръща в канавка край пътя. По чудо Холидей няма драскотина, но Силви лежи безжизнена и обляна в кръв. Джони я мисли за мъртва. Оказва се тежко ранена. Обезобразена. „Това е най-ужасният ми спомен. Мислех си, че ще остана обеозбразена за цял живот”, споделя Вартан. След два месеца на легло във Франция лети за САЩ. Там в продължение на половин година един от най-добрите пластични хирурзи в света вае отново лицето й. През юли Вартан се връща във Франция, за да се ссблъска със смъртта на баща си. Две години по-късно ще му посвети песента "Mon pиre".

 

Пети кадър: Наши дниimage

Силви Вартан е щастливо омъжена за американския продуцент от италиански произход Тони Скоти. Освен любов, той й дава спокойствие и стабилност, които винаги са й липсвали при Джони. Двамата се грижат за дъщеря си Дарина, осиновена от българско сиропиталище през 1997 г. и не се появяват много-много в медиите. Преди пет години обаче списание „Пари мач” изповяда Силви. „Прекарах живота си в стремеж към Запад. Когато френските комунисти влязоха в правителството през 1981 г., майка ми си стегна куфара. Тя, а и аз никога няма да забравим какво ни причиниха те навремето. Днес живея еднакво щастливо и във Франция, и в Щатите. Съдбата пожела мъжът, когото обичам, да работи в Лос Анджелис. Но моята публика и повечето от най-близките ми и любими хора са във Франция”, признава жената, чието изпълнение на гурбетчийската песен „Облаче, ле бяло” отдавна е станало химн на българските емигранти по света.

 

 5 ФАКТА

 

-         Илона, майката на Силви била бедна сладкарка от унгарски произход. Ето как опитала да откаже брачната оферта на Жорж Вартан – наследник на зърнени търговец. “Аз не съм свободна и освен това вие сте много дребен. “Височината няма значение, помислете си за Наполеон“, бодро отвърнал Жорж, гледайки я отдолу нагоре.

 

-         Скоро след като пристигнали в Париж Силви и майка й виждат симпатично кожухче на витрината на един магазин. Стояли там половин час, но си дават сметка, че не е по джоба им. Два дни по-късно, Илона Вартан се връща с кожухчето и го подарява на дъщеря си. пресметнала, че ако в продължение на седмица семейството яде само юфка ще съберат пари за дрехата. С първия си хонорар Силви Вартан купува жакет на майка си.

 image

-         Песента  La Plus Belle Pour Aller Dancer е написана специално от Шарл Азнавурза Силви Вартан.  У нас парчето е известно като „Тази вечер аз съм хубава” в изпълнение на Богдана Карадочева. Преди няколко години Дони и Нети също се упражниха върху него.

 

 

-         През 60-те са Вартан и Холидей са наречени „Златната двойка” на Франция. В свой шлагер Жилбер Беко ги споменава като пример за огромна любов. Лирическият герой се кълне Je serai ton Johnny/ Tu seras ma Sylvie…(„Аз ще бъда твоя Джони, ти – моята Силви”)

 

-         Силви Вартан се врича на втория си съпруг Тони Скоти на 2 юни 1984 г. в Лос Анджелис. Присъстват само майка й Илона и синът й Дейвид. В САЩ Силви се чувства добре – има свободата на анонимността. Животът й е коренно различен и я вдъхновява за  книга – по почина на актрисите Виктория Принсипал и Ракел Уелч издава книга със съвети как да сме красиви и в добра форма „В занаят . Четивото е без аналог във  Франция. „В занаят като моя, не бива да се занемаряваш”, съветва в него Вартан.






Гласувай:
2



1. inel379 - Прекрасен постинг за Силви Вартан!
10.09.2009 13:41
Хубаво е да се сещаме по-често и по подобаващ начин за онези, които дават пример за любов към България, с достойнство и постоянство. Те са наши посланици по света.
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1536986
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930