Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2009 16:37 - Петима съвременни будители……и петима всезнайковци
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 2533 Коментари: 1 Гласове:
2



30 Октомври, 2009
ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

Снимка: ВЕНЦЕСЛАВ ЮСКЕСЕЛИЕВ

Ще възкръсне ли духовно България? Има ли днес нацията будители или те са вид, изчезнал още през Възраждането? Тези въпроси ни облъчват всяка година в навечерието на 1 ноември. В "Монитор" отбелязваме утрешния Ден на будителите с бърз преглед на личностите знаци на новата българска култура. Хвърляме и поглед към онези медийни герои, които прекомерните суета и амбиции са вкарали в недотам приятната категория "всезнайковци".

Кои са те, четете в традиционната ни рубрика "Пет плюс пет" този уикенд.

1. Райна Кабаиванска

Световна примадона, която определя себе си като българка… от старо време. Живее от половин век в Италия, мисли на езика на Данте, а после си превежда, но продължава да милее за чистотата на родния си език. "Традициите на всеки народ трябва да се запазят. Преди всичко езикът. Обръщам се към медиите - пазете езика! Пишете на български!", възкликна Райна Кабаиванска при последното си връщане в София през септември. На срещата си с журналистите върна в обращение забравената дума "обилие" и медиите се впечатлиха.

Освен за езика и традициите Кабаиванска тъгува, че България остава бяло петно на картата на Европа. "Последния път, когато се спомена страната ни, беше покрай приемането в Евросъюза. В повечето случаи коментарите не са положителни. Винаги споменават проблемите с корупцията, съдебната система и престъпността", разказа певицата. Кабаиванска не крие, че надеждата й е в младите. "Боря се за тях и дано младото поколение ни спаси", повтаря често тя.

   

Снимка: МОНИТОР

Александър Морфов е неудобният бунтар срещу всяка власт.

2. Александър Морфов

И друг път сме казвали, че Александър Морфов е днешният Дон Кихот и мечтател по изгубени неща като чест и благородство. Хъш от ХХI век. Свободен човек, който опитва да лекува обществото с постановки, филми, думи… „Кой може да ми забрани да бъда аз? Като ми свалят спектакъла, просто отивам на друго място да си правя представленията. Свободен съм, защото не съм в абсолютно никоя групичка на бизнеси", казва Морфов в едно интервю. Обича да „хвърля бомби" в градината на овластените. Преди две години замери с истина министъра на културата. Стори го ефектно - от сцената на Военния театър на раздаването на аскеерите. „Убивате българския дух! Затваряте го в глухи линии. Театърът донася до десетки хиляди зрители послания, душа, напътствия. Нашите артисти получават по 300 лева заплати, а шофьорите си извоюваха по 800", провикна се Морфов. Пожарът от думите му трая три дни и загасна. Страничен ефект беше само забавянето на реализацията на филма му „Хъшове".

   

3. Теодора Димова

Дъщерята на класика Димитър Димов, която е сред най-изявените писатели у нас в момента, сигурно ще се изненада, че попада в подобна класация. Димова не се вписва нито в графата на откритите бунтари, нито при старите авторитети. Тя обаче е типичният будител, ако в XXI век е възможна подобна възрожденска категория. Личност, която отстоява собственото си мнение, без да парадира с него. Образът й не прелива от телевизии и вестникарски страници, не взема отношение по съчинени скандали и риалити герои. Прочетете обаче романите й "Майките" и "Адриана", вижте спектакъла "Кучката" - там се оглеждат душите ни, загубени в прехода.

"Духът се е оттеглил от територията на България, останали са бесовете, непрекъснато срещаме грозните им проявления, всеки ден, навсякъде…

Имаме нужда от светци, от святост, от свята кръв, която да бъде отново обесена или простреляна. Само тя би могла да ни измие и оневини", "стреля" Димова в едно от интервютата си за в. "Монитор".

   

МОНИТОР

Теди Москов е отчаян, защото "почтеността се презира официално от всички".

4. Теди Москов

“Италия и България си приличат по форма и манталитет. Едната има формата на ботуш, а другата на цървул."  Констатацията принадлежи на режисьора Теди Москов. Срещали сме я и в интервютата му, и в спектакъла му "Животно на трона" по Карло Гоци. За съжаление тя не е само част от представление, а диагноза на съвременното ни общество.

В битката си с масовата чалгизация и дирижираната простотия Теди Москов прилича на самотен страж. "Чувствителният човек се отчайва от грубия материализъм и това, че всичко е за продан. Душа се продава, честност, съвест. Загубихме способността да бъдем заедно, да се радваме на малкото и да изпитваме удоволствие от почтеността. Днес това се презира официално от всички", бие често тревога режисьорът. Надеждата е, че винаги има поне няколко салона съмишленици, които да го чуят.

   

Снимка: МОНИТОР

Георги Господинов е автор на най-издаваната съвременна българска книга в чужбина - "Естествен роман".

5. Георги Господинов

Неговият "Естествен роман" беше първата лястовица на новата ни литература. Той е и най-издаваната в чужбина българска книга, но Господинов не се самозабрави от това. Защото знае, че у нас петнайсетте минути слава текат твърде бързо. "В България няма глад за нови лица, а за такива, които са достойни и дълго време не са се провалили. Липсват ни авторитети, които могат да траят дълго. А тъкмо трайността и постоянството са основа на всяка култура. Културата е траене и усилие, а не бенгалски огън", смята Господинов.

Няма да го видим в първите редици да бие гърди като народен трибун, както много паднали авторитети. И той обаче е сред истинските будители. "Проблемът за образованието или културата няма да предизвика революция  у нас, но ако кажеш "Махаме "Аз съм българче" от читанките", въстанието е готово. У нас е налице  непрекъснато повторение на Априлското въстание - всеки път неуспешно, но всеки път с много патетика", констатира авторът на "Черешата на един народ" и "Балади и разпади".

   

… И петима всезнайковци

   

Снимка: МОНИТОР

Размисълът на един "Гугъл" енциклопедист.

1. Георги Лозанов

Определението „медиен експерт" е скромен евфемизъм за призванието на г-н Лозанов. А то е "майстор на медийния локум". Папийонката и къдриците на Гого, както го наричат познатите му, летят навсякъде. Гостуват във всевъзможни тв предавания, появяват се по изложби, не пропускат коктейли - независимо дали ги организират държавни мъже, или са в чест на поредната Мис България .

Лозанов е истински "Гугъл" енциклопедист - един ден е жури в конкурс за роман, на следващия се проявява като капацитет по архитектурни въпроси и разсъждава за сграда на годината. На по-следващия пък дискутира кой  е достоен за титлата "Мъж на годината". Не се е изказал само за участието на плеймейтката Николета във VIP Dance - сигурно защото проявява солидарност към фамилията й Лозанова.

Тази седмица се промъкна в средностатистическото домакинство като звезден репортер на Нова тв. С вещината на народопсихолог анализира раните, оставени от прехода в българското съзнание, обсъди с „десни" политолози единството на лявото и разнищи сексизма в телевизионните реклами. Не коментираме представянето му като репортер, но силно се надяваме някой от сценаристите в "Шоуто на Слави" по bTV да е хвърлил поглед над конкурентната Нова тв. Защото последните изяви на медийния експерт ще захранят с нови идеи двойника му Лозан Гогов. Пародийният образ, изигран брилянтно от Мариан Бачев, е сред най-добрите попадения в продукцията на Дългия.

   

Проф. Вучков остава неразгадан телевизионен феномен.

2. Юлиан Вучков

Той толкова се е вживял в образа на народен будител, че не излиза от него дори когато е обул домашните си пантофи. Ако можеше да се види отстрани, театралният критик Вучков щеше да си намери доста кусури - преиграване, едноплановост, никакво развитие на героя освен смяната на старите му кастанети с ново чене. Нищо чудно да изригне с любимия си лаф „Гледам и не вярвам на ушите си!".

Въпреки че е неизменно на екран, за почитателите си 73-годишният Вучков остава неразгадан телевизионен феномен. Враговете му пък въздишат, че за него „бронебойни патрони няма открити. Няма открити".

Каквото и да се случва, Професора остава пълен непукист. Може да върти очила и телевизии по-често от дамите на сърцето си, но нрава си не мени. За разлика от възрожденските будители не е заразен от безвъзмездност. При него събуждането си има тарифа и когато от една телевизия го помолиха за интервю, той го даде, но срещу заплащане.

   

Снимка: МОНИТОР

Татяна Дончева е всезнайко с партиен билет.

3. Татяна Дончева

Първа цигулка в стогодишен оркестър. Поразяващата уста. На всяка манджа  Татяна Дончева. Напористата дама е всезнайкото с партиен билет в нашата класация. Какво се случва в ДАНС, кой да управлява, как да изтребим корупцията и да се справим с трафика в столицата, заплашена ли е националната ни сигурност - Дончева знае най-добре. В последните години я видяхме в две надбягвания - за градоначалник и за БСП лидер, и макар да загуби, още е далеч от графата „Уморени коне". Продължава да чака своя час и стриктно следва завета на стратега Лилов „Да не пречим на врага да греши".

Освен в партийните и обществените дела Дончева е навътре и в синодалните. Изобщо пенкилер! Засега обаче няма достатъчно желаещи да опитат илача на колоритната лечителка.

   

Снимка: МОНИТОР

Милен Цветков изнася урок по родолюбие в столично училище.

4. Милен Цветков

Цар на заядливия тон и парадното опозиционерство. Влиза с летящ старт в класацията на всезнайковците със стремежа си да е „последна инстанция" по всякакви въпроси - къде да бъде погребан Доростолският митрополит Иларион, какво да правим с паметниците от тоталитаризма, кога да раждат циганките...

Цветков щеше да е незаменим, ако се подготвяше сериозно за срещите си в студиото. И ако изслушваше докрай събеседниците си, вместо да ги прекъсва с дръзновението на току-що излюпен комсомолец.

Стремежът да играе контра на всяка цена вкарва тв водещия в капана. Защото често подплата на развяното от него мнение не са фактите, а пустата Миленова суета. За щастие понякога Цветков успява да й сложи юзди -  във VIP Dance приложи стратегията „Убий глупака с мълчание" и така срази „опосумите" Иван, Андрей и други животни.

   

Снимка: МОНИТОР

Руслана Попова е сред най-уморяващите фигури от тв екрана.

5. Руслана Попова

Нагледният пример как една българка на средна възраст с неразумни амбиции се превръща в медийно плашило. Преди да стане зъл език в риалити шоуто "Биг брадър", Попова беше известна като бивша половинка на знаменития волейболист Димо Тонев. Не се наемаме да гадаем какви чудеса от храброст е проявявал някогашният капитан на националния ни тим в съвместния си живот с Руслана, но му съчувстваме.

В собствените си очи Попова е едва ли не дисидент във време, "когато предпочитан начин на общуване е да се казва само това, което гали ухото, което е угодно и приятно, без да има значение дали е истина". Реалността обаче е друга и Руслана е сред най-уморяващите фигури на тв екрана.

 




Гласувай:
2



1. kobata - Хареса ми! Може да поспорим за Го...
10.11.2009 17:05
Хареса ми! Може да поспорим за Господинов и съвременната литература.:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537499
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930