Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 23:36 - Пет собственици на идиотски прякори...
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 6120 Коментари: 0 Гласове:
0



МОНИТОР -23 януари   ЕЛЕНА КРЪСТЕВА, ДАНИЕЛ ФИЛИПОВ

 

1. Амебата

 

Едноклетъчно - това звучи гордо. Поне докато в прякора Амебата се оглежда Иван Несторов. През 1991-а заедно с Димитър Ковачев-Фънки създаде "София Мюзик Ентърпрайсис". За деветнайсет години фирмата стана най-влиятелната промоутърска компания у нас, а Амебата засмука в цитоплазмата си приходи от световния шоубизнес. Миналото лято парични сокове потекоха от концерта на мегазвездата Мадона, а през юни чакаме ексцентричния Елтън Джон. От професионалната кръстоска на Амебата с Мадона се получи невиждано шоу, гарнирано с оглушително порицание от пловдивския митрополит Николай. Какво ли ще излезе от симбиозата със сър Елтън - предстои да разберем.

 

2. Тюфлека 
За франкофоните тюфлек може и да означава нещо, което върви с определение "тромаво" и "бавно". Средностатистическият българин пък използва думата като синоним на дюшек. Тюфлека в нашата класация обаче е бързоног и изваян. Става дума за халфа на "Литекс" Христо Янев, чийто прякор не бележи физическите му качества, а вербални бисери. Преди петилетка 30-годишният футболист проведе следния дискурс с журналист от bTV. "Няма ли да се извините за срамната си игра", попита репортерът, визирайки резила на младежкия национален отбор срещу Исландия. "На кого да се извинявам? На тебе ли да се извиня бе, тюфлек?", изстреля през зъби Янев. Оттогава играчът, тръгнал към големите терени от "Розова долина"- Казанлък, шества из BG футбола като негостоприемен сламеник. В прилив на благосклонност "почитателите" му използват и друг негов прякор - Джуджето. За честта на Янев обаче трябва да добавим, че "тюфлекът" не е негов патент, а го е заимствал от титана на мисълта и терена Христо Стоичков.

 

3. Универсалното ренде “Вьорнер”
Легионите зрителки на следобедни сапунки знаят, че рендето "Вьорнер" е незаменим помощник, когато свещенодействат в кухнята. То е компактно, лесно преносимо и въпреки че има само три приставки, реже всякакви зеленчуци. И след 7-годишна употреба ножът си е така остър, както в деня на покупката. Сетихте ли се за WS Teleshop и г-н Хорст Фукс с висящата обица и многото пръстени? Задочно той може да мине за кръстник на футболиста Георги Марков. Актуалният капитан на "Локомотив"-София спечели прозвището заради грубата си игра. Излезе ли на терена, обикновено подходът му към противника е безпощадно "рендосване". Съименникът на писателя дисидент, загинал от "български чадър", е абониран за червени картони, но явно не му пука. Извън играта също сече - минава за най-директните футболисти и в интервюта не спестява критиките към подкупни рефери.

 

4. СкакаУец
Заради характерния си пернишки сленг Велизар Димитров се размина със статута на секссимвол. Но се сдоби с прякора СкакаУец, заимстван от култовото парче на "Хиподил". То пък беше вдъхновено от съгражданин на Димитров, участвал в шоуто на Къци Вапцаров "Риск печели, риск губи". За ироничното "кръщение" на Велизар заслуга имат и артистичните му падания в наказателното поле по времето, когато риташе в ЦСКА. Някои от тях наистина напомнят приземяване на насекомо. Затова в чест на Димитров тези дузпи получиха името "велизарки".

 

5. Урсула

 

  Става ли дума за шоубизнес, Урсула е най-известният бивш травестит в България. Във футбола е синоним на ненавист. Така най-отявлените запалянковци на ЦСКА наричат вратаря на "Левски" Георги Петков. Особено ако не допусне гол в "дербито на омразата", както са известни сблъсъците на двата гранда. Тази година Петков влиза в Христовата възраст и нищо чудно вече да прощава грешките на червените ултраси. Още повече, че екс-Урсула се оказа изключително симпатичен младеж и се нареди сред най-приятните участници в танцовото шоу VIP Dance. . ...и пет звездни псевдонима 1. Преслава
  Заради нея Преслава става все по-често срещано име в гражданските регистри. Най-нашумялата звезда в попфолка  обаче се казва Петя Колева Иванова. И точно така остава в аналите дебютът й в жанра с палави звуци. Първото парче на момичето от Добрич е отпреди пет години и носи многозначителното заглавие „Нежен рекет". Важен атрибут в него е прословутият мустак на Милко Калайджиев, защото песента е дует. Споменът за сефтето на Преслава в чалга бизнеса и до днес гъделичка егото на човека, изпял „Я елате, пиленца, при батко". Певицата също не пропуска да спомене, че е негово откритие, а записът на съвместното им изпълнение със сигурност е в златния фонд на телевизия „Планета". Няколко месеца след срещата си с бате Милко г-ца Колева записва самостоятелния сингъл „Тази нощ безумна", който акушира раждането на звездата Преслава.  Артистичният псевдоним явно донася късмет на Петя, защото нейната слава продължава повече от петнайсет минути. А песните й „Дяволско желание", „Тази нощ безумна" и „Водка с утеха" присъстват във фонотеките не само на чалга феновете.

 

2. Мариус Куркински

 

Куркински не се наема да дефинира истинското си Аз. „Всяка една моя проява -  това съм аз. За мен няма граница между сцената и онова, което е извън нея. Аз съм си един и същ. Човек не е двоен, той е милионен. Да кажем, че се опитвам да се събера в едно отново, да се... фокусирам", разсъждава явлението на българския театър. Задълбае ли в проумяването на живота, Куркински е на път да стигне до крайности. "Може би живея отровен живот. Може би съм пропуснал да бъда нормален човек. Може би, ако не бях изкушен от изкуството, щях да преживявам любовта, която искам наистина, а не само на сцената… Звучи банално, но извън сцената не мога да открия човека, който е самостоятелен, чист, индивидуален и освободен от театъра", разголва душата си Мариус в едно интервю.

3. Астор
Истинското име на илюзиониста, носител на „Оскар" за магическо изкуство, е Антраник Арабаджиян. Дълго като заклинанието „абракадабра", но трудно за запомняне. Роденият преди 66 години в Шумен арменец става Астор по изискване на Цирковата дирекция в София. „Одобриха ме за работа. Поискаха ми снимка и да кажа псевдонима си, но не можех да се спра на никакво подходящо име. Убеден бях само, че то трябва да започва с "А" и да бъде кратко. В един момент някой извади от чантата си кутийка гръцки ножчета за бръснене. На опаковката на червен фон имаше черен силует на мъж с пелерина, с цилиндър и с бастун. Образът бе съвсем като на магьосник. Върху ножчетата с големи букви бе изписано "Астор". Това име много ми хареса. На следващия ден трябваше да играем в Тервел. Тогава за първи път използвах новото си артистично име", разказва магьосникът, за когото не е проблем да си махне главата.

 

4.Глория
Още една жена, избрала блясъка на славата пред битието на провинциална домакиня. Няма спор, че псевдоним като Глория дава плавници във водите на шоубизнеса, made in BG. Докато рожденото й име Галина навява асоциации за кухненски уют с бульоните „Галина Бланка" и слогана „Любов от първата лъжица". Псевдонимът на Глория означава слава, великолепие, блясък, триумф. А gallina от италиански се превежда единствено като... кокошка.
Оставяйки настрана иронията, не можем да не отбележим, че Глория е кралицата на фолка, която от петнайсет години насам никой не е успял да детронира. Миналата есен отпразнува три петилетки на върха, отбеляза и две декади на сцената - толкова време е минало от първите й изяви с оркестър „Извор".
 „Не съжалявам за нито една стъпка, която съм направила. Изминалите години са само началото, подготовка за най-доброто, което предстои. Тепърва ще създавам още по-хубави песни. Даже в някаква степен съжалявам, че не съм била още по-напориста и амбициозна", вярва Глория.

 

5. Ботрен

Така се подписва скулпторът Красимир Трендафилов. Псевдонимът е роден от събирането на първите две срички от презимето му Борисов и фамилията Трендафилов. За разлика от мнозина представители на BG арта Ботрен не досажда с медийно присъствие. За него е по-важно, че творбите му красят знакови места.  Скулптурата му "Походът на сънищата" посреща служителите и гостите на БНР, а пластиката му „Аз, Буки, Веди" - посетителите на НДК. Засега тя остава най-мащабният проект на ваятеля. Макар да е с образите на светите братя Кирил и Методий, Трендафилов не пропуска да подчертае, че това не е техен паметник. А пластичен знак за онова време и събития, знак за книжовността. Има нещо символично във факта, че "Аз, Буки, Веди" беше роден от 313 оръдейни гилзи. Боеприпасите с общо тегло един тон бяха претопени и от отлетия метал Ботрен създаде емблема на книжовността.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533157
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031