Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2009 09:04 - Петима в абсурда, без да броим публиката
Автор: elenak Категория: Изкуство   
Прочетен: 4261 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2009 19:43


„Краят на играта” е представление, което е трудно да понесеш, но невъзможно да напуснеш

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 5 февруари 2009

image

Николай Урумов катери стълба към небето, но небе няма. Йосиф Сърчаджиев и Илка Зафирова надигат глави от кофи за боклук, за да зърнат света, но той е само една сива килия. Валентин Танев лъска черните стъкла на очилата си, но никога няма да погледне през тях. Защото е сляп.

Четиримата актьори, всеки със свой знак в българския театър, са лица на „Краят на играта” от Самюъл Бекет. Мозъкът е режисьорката Лилия Абаджиева, която постави изключителната пиеса на абсурдиста в Театър 199 „Валентин Стойчев”. Премиерата мина преди няколко дни.

„Вие сте на земята, за това лек няма!” – може би тази реплика е ключ към спектакъла. Светът е място да изтърпиш наказанието-живот, а спасението се отлага, защото всеки е окован в собствения си недъг. Клов (Урумов) е куц и не може да сяда, Нел (Зафирова) и Нак (Сърчаджиев) са с отрязани крака. А Хам освен в мрак, е обречен да прекара остатъка от дните си и в инвалидна количка. Сакати герои в сакат свят.

Единственото освобождение е смъртта и недъгавата четворка чака края на играта ден след ден, премятайки все същите въпроси, все същите отговори. Пиесата на Бекет е тежка и за пресъздаване, и за възприемане. Представлението в Театър 199 прилича на главния герой Хам – трудно е да го понесеш, невъзможно е да го напуснеш. Но публиката преодолява вътрешната си съпротива да вдиша толкова отчаяние, страхове и безизходица. С титаните на сцената Сърчаджиев, Танев, Зафирова, Урумов и режисьорката Абаджиева, това е възможно. Как те самите са преодолели текста  – по-добре да не знаем.

Усилията в „Краят на играта” са родили актьорски постижения. Валентин Танев имаше нужда от подобна роля. След Радичковата „Лазарица”, поставена от Крикор Азарян, не го бяхме виждали в толкова сложен образ и майтапите му в тв шоуто „Господари на ефира” определено не са ни достатъчни.

Николай Урумов също прави голямото си завръщане на столична сцена с „Краят на играта”. Вярно, че е в щатния състав на Младежкия театър, но в спектакли като „Оливър”, „Три сестри” или „Страхотни момчета”, той е един от многото. А в представлението на Абаджиева е едновременно наблюдател, двигател и спойка между отделните герои и съдби.

 image

каре

САМО ФАКТИ

 

-         Самюъл Бекет печели Нобелова награда за литература през 1969 г., но отказва да я получи лично. Раздава премията на бедстващи артисти.

-         Умира на 21 декември 1989 г. в Париж в пансион за стари хора.

 

-         „Краят на играта” е втората постановка на Лилия Абаджиева по Бекет за последната година. Другата е в „Очакване на Годо” и се играе в Сатиричния театър.

 

-         Преди девет години покойният режисьор проф. Гриша Островски постави „Краят на играта” в Театър „София” с Любомир Младенов и Мариан Бачев в ролите на Хам и Клов. Оттогава заглавието не беше влизало в столичния афиш.

 

 

СНИМКИ: ТЕАТЪР 199

 

Валентин Танев и Николай Урумов като Хам и Клов са обречени да изтърпяват себе си и битието в „Краят на играта”.

 

Илка Зафирова и Йосиф Сърчаджиев – героите им Нел и Нак са живи трупове, които чакат избавлението на смъртта в кофи за боклук

 




Гласувай:
0



1. felicity - !
05.02.2009 22:32
Направо !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533165
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031