Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2008 21:30 - Проф. Кирил Топалов, писател: С тест влизат и студенти, които почти не знаят български
Автор: elenak Категория: Политика   
Прочетен: 5793 Коментари: 9 Гласове:
0



image
Днешните “народни водачи” жертват общественото благо за своя имот и живот

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, ПОЛИТИКА - 18 юли

- Проф. Топалов, председател сте на комисията, която формулира темите и провежда изпита по литература в Софийския университет. Приемате ли критиката на някои родители и кандидати, че темите за Вазов, Ботев и Дебелянов били нестандартно формулирани и архаични?
- Странно как формулировките на темите са им се сторили хем нестандартни (сиреч не-шаблонни, не-традиционни, не-познати от миналото), хем в същото време архаични. Аз пък гледах в един телевизионен репортаж една очевидно интелигентна баба на кандидат-студент, която много хареса темата. Самите студенти посрещаха обявяването й най-често с радостни възгласи. 

- Трябва ли да се променя форматът на изпита според вас?
- Едва ли някой би имал нещо против формата да се промени, ако се намери по-добра. Правихме няколко опита, създавахме работни комисии във Факултета по славянски филологии, но засега не се стигна до по-добра концепция от тази, която съществува. Някои университети преминаха на тестове, за да имат повече студенти и приходи. Но от наши колеги, които работят там, научаваме, че са започнали и първите им не особено приятни изненади. 

- Какви са тези не дотам приятни изненади?
- Оказва се, че с тест могат да станат студенти и младежи, които почти не знаят български език. Никой не е против мултикултуралността, но това не означава, че в държавица от (вече) няколко милиона трябва да се употребяват равнопоставено няколко езика. Докато тя все още се нарича България, логично е задължителен официален, канцеларски и литературен език да е българският. Не познавам друга държава в света, която да позволява дискусия по такъв въпрос, а примерите изключения от близкия балкански регион не са много утешителни. Истинска и пълна проверка на знанията и уменията по български език и литература може да даде само писмен текст - тема или есе - върху родната литературна класика, която, както знаем, формира най-сигурно твоята национална, културна и морална идентичност на български гражданин. 

- Преди време предложихте с български език и литература да се кандидатства за всички специалности. Изоставихте ли тази идея?
- Не. Продължавам да я предлагам, но няма кой да чуе. Смятам, че изпитът по български език трябва да е решаващ за някои специалности, както е досега. А за останалите - съпътстващ като проверка на задължителната за българския гражданин езикова и поне обща култура. В напредналите страни не можеш да станеш студент по каквото и да е, ако не напишеш така нареченото есе - текст по зададена тема. Само че ние не се учим нито от себе си, нито от другите. 

- Защо есето толкова стряска мераклиите за студенти? Какви са вашите впечатления - научени ли са младите хора да си служат с езика?
- Така нареченото есе, или по-свободната интерпретативна форма, както някои го определят, изисква не по-малка литературна култура и умение за анализ, както си мислят някои кандидат-студенти, прибягващи към него, за да прикрият недостатъчната си подготовка. Есето изисква и способност за асоциативно мислене, за съпоставяне на привидно различни понятия, категории и факти, за намиране на скрит смисъл там, където не всеки би могъл да го намери, за сериозни обобщения и т.н. Затова не е никак лек жанр. Понякога четем и много интересни есета. Що се отнася до езика на младите хора, аз не съм от песимистите, които виждат в настъплението на компютърната лексика някакъв апокалипсис за езиковата култура на бъдещите поколения, но положението е наистина тревожно. Младите хора все по-малко четат и все повече общуват помежду си и със света чрез компютъра. Хубавите писмени работи, които четем, обаче ме карат да мисля, че никой не е по-голям от две неща - от хляба и от словото. То винаги е оцелявало, а чрез него и нашият слаб и лесно поддаващ се на всякакви трусове човешки род. 

- Ядосан ли сте, че неволният ви лапсус, когато обявявахте темата по БНР, предизвика такъв отзвук?
- Не беше лапсус, а и написаното в един всекидневник въобще не отговаря на истината. Журналистката от "Хоризонт" бързаше да си предаде съобщението за темата, бяха се разположили в тъмен кът на фоайето и тъй като в ръцете ми бяха листчетата както с темата, която бе изтеглена, така и с контролните теми, чрез които се виждаше, че в петнайсетте плика има петнайсет различни теми, аз произнесох само първата сричка на първата дума от една от тези контролни теми, след което веднага се поправих и прочетох правилната тема. Така че твърдението, че съм бил прочел темата за "Под игото" и това било предизвикало "шок" сред родителите навън, са нелепи измислици. Името на Вазовия роман беше в края на заглавието, от което, както ви казах, аз произнесох само една сричка от първата дума. 

- В момента освен изпитите сте и на възрожденска вълна покрай изследването си на литературата ни през Възраждането. Виждате ли днес възрожденци и будители и кои са те?
- Във всеки случай тези будители няма да ги намерите сред политиците, както е било през Възраждането, например. Тогава те са жертвали имот и живот за общественото благо, днешните "народни водачи" жертват общественото благо за своя имот и живот. Дребна разлика, но съществена. А ако хората на изкуството продължават да се правят, че не ги интересува какво става в обществото, в което живеят, или пък клакьорстват на тези, които продължават да ликвидират държавността, да тикат народа във все по-страшна мизерия и в условията на все по-неовладяна престъпност, да не винят за това само другите. 

- Спрягаха името ви като възможен кандидат за директор на театър „София". Имате ли амбиции освен драматург да бъдете администратор на театър?
- От вас научавам, че името ми е било спрягано за директор на този театър. Това е абсурдно допускане. Преди година като общински съветник се опитах заедно с моите колеги от комисията по култура да помогнем на общинските театри и мисля, че успяхме да направим немалко. Аз бях сред тези, които най-много искаха да се помогне на театър "София" да излезе от тежката криза, но по закона на Мърфи именно аз излязох виновен. Ще се радвам след конкурса, който е обявен, в този театър с чудесни актьори и режисьори да отиде човек, който да не държи дълги години десетки свободни щатни бройки, да управлява финансите на театъра в интерес на театъра, да осигури добър репертоар и въобще да върне имиджа на този някога толкова успешен театър. 

- В края на 90-те години бяхте посланик в Гърция - какво даде дипломатът Топалов на писателя Топалов?
- Урок, че никога не трябва да си губи времето с неща, които са от ранга и мащаба на средно кадърен чиновник, който гледа да не върши нищо, за да не сбърка нещо. С това не искам да обидя малцината от тази професия, които си гледат работата както трябва, защото дипломацията, ако се отнасяш към нея сериозно и национално отговорно, е изключително важна работа. Не ти оставя време дори и за четене, а това е, което ми тежеше най-много.
 
- Как се чувстваше един почетен гражданин на Атина в общинския съвет на София?
- Там никой не се и интересуваше, че имам едно от най-високите гръцки общински отличия. Просто - както в Атина правех каквото мога за сближението й със София, така и в софийския общински съвет гледах да съм полезен на родния си град. 

- Били сте преподавател във Франция, защо не останахте там?
- Защото няма щастлив емигрант, защото отидох преподавател в западен университет в късна възраст, след като десет години не ме пускаха да пътувам в свободния свят, и защото камъкът си тежи на мястото. Освен това ние, българите, може да живеем в обществено-политическия ад, но все пак живеем в географско-природно-климатичния рай. А аз съм от тези, които издържат на натоварвания от политически характер. 

- Бяла държава ли е днес България? Промени ли се манталитетът на хората във властта?
- Първо да видим, че имаме държава, после ще определяме и цвета й. Иначе сме като латерната на Вазовия герой хаджи Ахил, в която е надникнал слепият Колчо и вместо свободна България вижда само всемирна тъмнина, както би се изразил Иванчо Йотата. 

- Какво пишете сега - пиеса или роман?
- Пиеса. Политическа сатира. Ако ще ме отвличат, моля да е, след като получа хонорара - около 500 лева (при това в случай че я поставят), та да могат близките ми да ме откупят.


Тагове:   топалов,   писател,


Гласувай:
0



1. felicity - ...
18.07.2008 23:10
Знаеш ли колко неграмотници кандидатстват журналистика?
Харесах "Нерви за любов".:)
цитирай
2. ikoni - Браво, Елена! :-)
19.07.2008 09:01
Много хубаво интервю! Отдавна не ме беше "грабвал" някой така...
И със съжаление трябва да призная, че констатацията за утребата на тестове при кандидатстване, води до удивителни случки. Като например: "Испидите на I курс са: Ре. - дата, По. - дата, Ли. - дата"
Черпя всеки, който разгадае съкращенията. ;-)
цитирай
3. elenak - felicity, проблемът е не само, че кандидатстват
19.07.2008 22:25
ами масово влизат, че после идват и по вестниците :)
цитирай
4. elenak - Рости, благодаря!
19.07.2008 22:27
Умувам, умувам, още не мога да измисля кои са "испидити" - да не би Ре да е "Ресуване", По - "Полски", "Ли" - литературознание???
цитирай
5. ikoni - Хихих, :-)))
20.07.2008 08:24
по-семпло е: "испидите" са: "редовна" - дата, "поправка" - дата, "ликвидация" - дата. Още не мога да повярвам, че някой е способен да съкрати "ликвидация" на "Ли." (не, че редовна и поправка са съкратени правилно), но.... тези студенти са вече II-ри курс.
цитирай
6. анонимен - Правопис и пунктуация-под есякъкво ниво!
05.07.2009 19:45
Това е човек, който съм слушала с удоволствие на лекции.. А колкото до съкращенията- знаете ли кое е едно от нещата, които той казваше постоянно-" За жалост повечето некадърни журналисти са излезли оттук! И не защото е лощ университетът, а защото в така наречената "специалнот" не се изучават прости правила за правопис и пунктуация".
цитирай
7. анонимен - как да се свържа с проф. Кирил Топалов?
07.10.2010 21:05
Здравейте! Как мога да се свържа с проф. Кирил Топалов? Филолог съм по образование, но когато следвх, той беше посланик в Гърция, да съм възпитаник на доц. Катя Станева. Има ли имейл?
цитирай
8. анонимен - За имейл на проф. Топалов
17.10.2010 08:10
- има, но не мога да го пиша тук. Ако имате регистрация в blog.bg, пишете ми лично съобщение. А ако нямате - оставете ваши контакти. Елена Кръстева
цитирай
9. анонимен - До Елена Кръстева относно проф. Топалов
23.12.2010 21:22
Здравейте уважаема Елена Кръстева, простете, че Ви безпокоя, моля Ви за имейла на проф. Топалов. Моите координати са: pmihailov@abv.bg Благодаря за отзивчивостта! Весели празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533197
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031