Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2007 08:39 - Рецензия за "Оливър!", Младежки театър, в. "Монитор"
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 1954 Коментари: 0 Гласове:
0



“Оливър!” оправда надеждите на Младежкия 

Мюзикълът по Дикенс връща трупата в отбора на престижните театри

Тодор Колев и Койна Русева - сред звездите в постановката ЕЛЕНА КРЪСТЕВА image Снимка: ИВАН ДОНЧЕВ

Тодор Колев като човечния мошеник Фейджин в "Оливър!"

Тодор Колев фъфли с изкуственото чене на мошеника Фейджин, а хорът на Софийските момчета му припява. Комикът е облечен в прокъсан балтон, децата са с мърляви лица, но погледите им светят. Зад тях в мъгла плуват покривите на Лондон. Такава е общата картина в мюзикъла "Оливър!", където Колев и момчетата са сред главните действащи лица.
Премиерата мина преди броени дни, представлението оправда надеждите, които му възлагаха, и Младежкият театър се сдоби с безапелационен хит в афиша си.
Може и да звучи еретично, но това си е изненада. Не за друго, а защото в последните години режисьорът на мюзикъла Андрей Аврамов избълва един куп постановки от типа на "Далавера за леваци", "Шантави пари", "Призраци в Неапол", които меко казано са на границата с кича и бутафорията. Покрай тях публиката позабрави, че този режисьор има стойностни представления като "Слънчево с гръмотевици", например.
"Оливър" е покоряващ спектакъл - и заради разказваната история, и заради енергията, която тече от актьорите към зрителите и обратно. Самият Аврамов има сантимент към него - преди 20 години го постави за първи път и мюзикълът стана легенда. Въпрос на чест е вторият опит да бъде успешен поне колкото предишния.
Мюзикълът няма нужда да бъде разказван. Достатъчно е да споменем, че в основата му е романът "Приключенията на Оливър Туист" на Чарлс Дикенс. На сцената на Младежкия театър актьорите пеят на живо - някои на моменти звучат фалшиво, но като цяло се справят. Изключително силна е играта на децата - Емил Угринов и Димо Дяков се редуват в ролята на Оливър, а Ясен Атанасов и Георги Стойков - в ролята на Доджър.
Сред участниците в спектакъла са и Николай Урумов и Цветан Даскалов (редуват се като директора на сиропиталището мистър Бъмбъл), Койна Русева (Мисис Сауърбери).

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Автор на "Оливър!" е Лайънъл Барт. Той пише либретото и музиката, вдъхновен от романа на Чарлз Дикенс "Приключенията на Оливър Туист".- Днес от някогашния екип на първата постановка "Оливър!" на Андрей Аврамов е художничката на декора и костюмите Екатерина Енева.- През 1987-а "Оливър!" се играе на неудобната сцена на Студентския дом.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537352
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930