Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2007 00:07 - Лятото на Лолова и Сара Бернар - рецензия за "Слънчев удар" в Сатирата
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 1486 Коментари: 0 Гласове:
0



Актрисата се придвижва с протеза и инвалидна количка в Сатирата Лятото на Лолова и Сара Бернар “Слънчев удар” е спектакъл за съдбата на актьора ЕЛЕНА КРЪСТЕВА image  "За широката публика аз съм се превърнала в един дърт обезводнен гущер, който се изтяга под огнената пестница", изрича Татяна Лолова и хвърля кос поглед на колегата си Валентин Ганев. А той кротко й възразява. Двамата актьори водят подобен разговор в спектакъла "Слънчев удар - едно лято на Сара Бернар". В него 73-годишната Татяна Лолова играе великата французойка. Ганев е нейният секретар Питу. Той е и режисьорът на представлението по пиесата "Мемоари" на канадеца Джон Маръл.
Постановката е посветена на Бернар само на пръв поглед. Същността й е друга - за Ганев и Лолова животът на френската актриса е само повод да кажат свои истини за театъра и за съдбата на актьора изобщо. Да поразсъждават за борбата на духа, затворен в тленното тяло. Да покажат, че актьорът живее само, когато играе.
Целият спектакъл е изтъкан от контрасти. Началото е с мрачен ковчег, от който се протяга левият крак от най-изящната двойка нозе на Сатирата, както определят крайниците на Татяна Лолова. Веднага след това се показва и дървена протеза, заместила ампутирания крак на Сара Бернар. Саркофагът пък се превръща в лодка с весла. Неизменните аксесоари на актрисата също са подчинени на контраста - в едната й ръка е любимото й чадърче от оризова хартия в бледо розово, а в другата - кафяв бастун. image 
Ганев изгражда постановката си на принципа театър в театъра. Публиката става свидетел на уникални превъплъщения на Лолова. Покрай Сара Бернар, тя влиза за малко в образите на Тоска и Федра. Изправя се дори пред Хамлетовата дилема "Да бъдеш или да не бъдеш" - защото великата Бернар е първата жена, дръзнала да изиграе датския принц. Татяна Лолова е толкова поразяваща като Хамлет, че те побиват тръпки. Особено, когато произнася последната му реплика "Останалото е мълчание".
Лолова винаги е изпитвала неудовлетворение от това, че я смятат преди всичко за комедийна актриса. През 90-те тя покори публиката с трагичната роля на Уини в "О, щастливи дни" по Бекет. Със "Слънчев удар" отново се връща към драмата.
image Снимки: АТАНАС КЪНЧЕВ

Татяна Лолова играе великата Сара Бернар в края на живота й. По онова време французойката е носела дървена протеза, защото десният й крак е бил ампутиран.



Тагове:   удар,   рецензия,   Лолова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533060
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031