Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2007 05:24 - Ламбо - дъвката на Сашо Морфов - коментар във в. "Монитор"
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 2658 Коментари: 0 Гласове:
0



Ламбо - дъвката на Сашо Морфов ЕЛЕНА КРЪСТЕВА На вчерашния 24 май настроението на културния министър Стефан Данаилов едва ли е било много празнично. По-вероятно е актьорът-държавен чиновник да е усещал горчив вкус в устата си заради звучната плесница, която режисьорът Александър Морфов му зашлеви пред 800 души на церемонията "Аскеер" във Военния театър. Постановчикът обикновено не си поплюва и дори е склонен да прибягва до физическа разправа с враговете си. Така преди години стисна за гушата един журналист на премиерата на "Вампир" в Народния театър. Миналата вечер обаче Морфов действаше фино - удари министъра не с кроше, а с думи. А от тях боли повече.
Между две примлясквания с дъвка режисьорът изнесе паметна тирада.
"Господа министри, банкери и всички тия, които седите на първи балкон. В киното се наливат пари от спонсори, там са големите хонорари. Но най-успешният български филм има 7900 зрители, а успешните български спектакли имат поне 30 000 души публика. Едно-единствено изкуство има най-много публика в тая държава и това е театърът. Той донася до десетки хиляди зрители някакви послания, душа, напътствия. И в тоя момент, знаете нашите артисти, получават по 300 лева заплати. Когато шофьорите си извоюваха по 800 министърът е заел изчаквателна позиция "от мен нищо не зависи". Моля Ви се, направете нещо! Това не може повече така да трае! Това е убийство на българския дух, а вие го убивате! Вие го затваряте в някакви глухи линии", емоционално произнесе Морфов с поглед, закован в Стефан Данаилов.
В този момент камерите на БНТ, които предаваха пряко, следяха ту очите на културния министър, ту съпругата на режисьора Рени Врангова. Също като мъжа си и тя дъвчеше дъвка и гледаше победоносно.
Ламбо се насълзи  - дали от съчувствие към съдбата на актьора или от унижение, само той си знае.
Факт е, че всичките му колеги мислят като Морфов, но не смеят да му го кажат лично. Защото Ламбо е Мастера от НАТФИЗ, който дава мило и драго за студентите си, любимеца на гилдията и никой не иска да го огорчава.
Морфов няма подобни скрупули. Не е тайна, че между него и Данаилов тлее стара вражда. Преди пет години режисьорът напусна Народния театър и замина за Русия. Официалната причина беше, че покойният предшественик на Данаилов Божидар Абрашев не спазил обещанията си. Гилдията обаче знае, че истината е друга. В разговор на маса Морфов си позволил да коментира бизнес интересите на Ламбо, думите му излязоха в столичен вестник с гръмко заглавие и последваха закани за съдебни дела. Разправии в съда нямаше. Колегите на двамата театрали обаче знаят, че Данаилов дърпа конците в Народния. Неслучайно Морфови представления бяха свалени от афиша, въпреки че после пак ги върнаха.
Така че сега е вторият рунд на двубоя Данаилов-Морфов. И този път режисьорът като гърмян заек е далеч по-подготвен. Защото отстоява кауза и критиката му към министъра не прилича на лична разправа тип "Морфов отвръща на удара".
     


Тагове:   Монитор,   Ламбо,   Морфов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537567
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930