Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2007 04:05 - Параскева Джукелова: Спектакълът ми роди две сватби , от СВЕТОСЛАВ ПИНТЕВ
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 4235 Коментари: 2 Гласове:
0




Спектакълът ми роди две сватби 

“Става дума за любов…или е опит за убийство” действа потискащо на мъжете, казва Параскева Джукелова 

СВЕТОСЛАВ ПИНТЕВ 

image

Параскева Джукелова е завършила актьорско майсторство в класа на Стефан Данаилов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1992). През изминалия театрален сезон пожъна фурор на сцената на Народния театър с моноспектакъла си "Става дума за любов… или е опит за убийство" и с играта си в постановката "Бягащи странници".
Преди 5 години Джукелова водеше единственото по рода си предаване по БНТ за български филми "Понеделник 8 и 1/2".
- Параскева, кога ще те видим пак са сцената след лятната пауза?
- На 2 септември представяме "Бягащи странници" от Александър Казанцев, с режисьор Николай Ламбрев- Михайловски, на "Аполония" в Созопол. Иначе съвсем скоро закрих сезона. С моноспектакъла си " Става дума за любов …или е опит за убийство" гостувах на един дамски театрален фестивал в Пловдив. Играхме в двора на възрожденската Хандилянова къща. Страхотно е, но е малко трудно за актьора. Най-интересното е, че в момента, в който представлението започна, избухна страхотна заря, която заглуши думите ми. Вероятно откриваха някакъв търговски обект. Наложи се да изчакаме десетина минути. Това, обаче някак ни сближи с публиката. От организатора на фестивала разбрах, че на мъжете пиесата им действа доста потискащо. Може би, защото спектакълът започва със следния монолог на героинята ми Изабел: "Да, ама аз не съм щастлива. И знаеш ли защо? Защото ми писна всяка сутрин да се събуждам и да виждам пакетчето масло покрито със скапаните трохи от препечената ти филия." И точно преди сватбата го наръгва с нож десетина пъти.
- И аз се потиснах от това начало…
- В началото си мислех, че правя комедия, но се оказа, че много от хората доста се замислят. След всяко представление при мен идват зрители и ми споделят, че са припознали себе си в текста. В крайна сметка това не е чак толкова лошо. Да осмислиш недостатъците на човека до теб, да разбереш, че на са кой знае колко големи и страшни. Сигурно заради това две от момичетата, свързани със представлението решиха да се омъжат. Или просто им е дошло времето. Сценографката видя как се правят нещата за сватба и реши да ги повтори (смее се). Явно това представление трябва да се играе преди сключването на брак. Гледат го в петък и в събота решават дали да кажат: "Да". Сериозната театрална критика очакваше нещо по-различно вероятно, но важното е, че пиесата се харесва на хората.
-Свърши сезона и ти си се отдаде на почивка, нали?
- Да. Доколкото ремонтът вкъщи може да се нарече почивка. Свалям тапети, лепя други. Страшна работа е това. Не се смей. Изобщо не е смешно. (Тук интервюиращият и интервюираната дружно избухват в още по силен смях-б.а.) Има и приятели, които ми помагат. Къде ще ходят.
- Да се върнем към изкуството, с кои режисьори ти се работи?
- С всеки един от тях ми се работи изключително много. И с тези режисьори, с които вече съм работила, и с нови хора. Имам много интересни предложения за есента и зимата на театралната сцена, но не искам да ги уточнявам, защото нищо още не е сигурно. Докато не видя заповед…
- А с любимия ти режисьор? Имам предвид приятеля ти Виктор Божинов.
- С любимия ми режисьор съм работила само веднъж. Това беше за един негов студентски филм във ВИТИЗ. Оттогава не ме е снимал. Той работи повече като помощник-режисьор в чуждестранни продукции. Не че ако прави собствен филм веднага ще ме вземе. Засичали сме се на терен, по кастинги. Той, обаче е коректив на работата ми. Подлага на жестока критика всички неща, които аз правя. Понякога го прави дори без да е наясно с процеса на работата ми, без да е вътре в него. Много е лесно да седиш отстрани и да даваш акъл. Имаме непрекъснати спорове и дрязги на тази тема. Големи разправии са. Затова не му дадох да дойде нито веднъж на репетициите на последната ми пиеса. В крайна сметка не той е режисьор. Ако работим заедно, е друго. Той имаше забележки по абсолютно всичко - като започнеш от размера и оформлението на плакатите, та до детайлите в представлението. Важното е, че след премиерата каза: "Вече нямам никакви забележки. Той в момента снима един руски филм на остров Малта. В началото на август ще му гостувам там.
-Скоро беше на концерта на "Ролинг Стоунс" в Белград. Как мина?
- Те са чудовища, зловещи хора. Търчат по сцената като бесни тийнейджъри. По едно време се усетих, че половината концерт съм го изгледала със зяпнала уста. Беше невероятно, страшно въздействащо. Бях като хипнотизирана. Аз не съм някакъв много върл фен на "Ролинг Стоунс", за да ги хваля толкова, но наистина беше впечатляващо. Освен това, тези концерти са уникални по свой начин. Много е възможно да са последните на групата. Не се знае дали ще имат сили за още едно такова турне



Гласувай:
0



1. анонимен - !!!!!
13.03.2008 14:11
Горката женица - актриса в Цървуландия световно потисната и слугиня в къщи.
цитирай
2. анонимен - за коментара на "анонимен"
07.02.2009 11:30
Голяма простотия.типично за селендур /ка/ в София. Нямам в предвид произход, а манталитет.Иска ми се да попитам:някога да си влизал /ла/ в театрална зала? Да си говорил /а/ за нещо освен за мобилни телефони, дрехи и чанти ? Е, няма как да е друго след като си клечал /а/ в кенефа в двора на къщурката в крайната махала на забутаното си село. Даже не зная защо се впрегнах да реагирам на "мъдрото" ти изказване. Боже, прости му-той /тя/ не може да носи отговорност
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533069
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031