Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2007 21:37 - Пет сегашни VIP затворници……и пет бивши, в. "Монитор", 15 септември
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 20155 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2007 09:20




Пет сегашни VIP затворници……и пет бивши Кои са най-известните арестанти в България и как прекарват времето си зад решетките ЕЛЕНА КРЪСТЕВА image
"Бягство от затвора" е най-хитовият сериал през последните  години. Сюжетът му се върти около приключенията на несправедливо осъдения на смърт Линкълн Бъроус и гениалния план за спасяването му, измислен от неговия брат Майкъл Скофилд.
Трудно е да се каже, възможен ли е подобен сценарий в реалния живот и то разигран в български условия. Затворниците у нас са други, методите им за бягство - също.
Не е нужно някой близък да си татуира карта на зандана, за да им помогне. Задържаните, чиито имена се въртят из медиите непрекъснато, действат далеч по-прозаично - измъкват се с медицински бележки и други адвокатски трикове. Разиграват циркове в съда и пред тях магистратите, които би трябвало да бъдат орли на правосъдието, изглеждат като опърпани врабчета. Не случайно именно нарочените за най-големи мошеници и бандити дори не попадат зад решетките.
В разгара на поредното обществено недоволство срещу освобождаването на знакови фигури като Вальо Топлото и братя Маргини от ареста или безнаказаността на депутата-педофил Владо Кузов, в "Монитор" правим бърз поглед на VIP-затворниците в България преди и сега.

1. Майкъл Капустин

Фараон с канадски паспорт и местожителство в български затвор. Този особен представител на вида Homo Sapiens се пръкна в първите години на пост соца. Създаде финансовата пирамида "Лайф чойс интернешънъл и завлече 2821 вложители с обещание за бърза печалба.
По време на делата срещу него стана пословичен с разиграването на цирк пред съда. Ту нямал пари дори за адвокат, ту не разбирал магистратите, защото не знаел български.
В зандана Капустин написа книга, подготвя и втора. Той беше единственият затворник  у нас с личен лаптоп. Златка Русева - зам.-министър на правосъдието издаде разрешение да ползва екстрата през 2005-а. После му го отнеха. Страстта му към високите технологии обаче остана - Капустин обучава братята си по килия как да работят с компютър, за да се социализират по-лесно на свобода. Другото му хоби е спортът - всеки ден прави упражнения. От време на време рисува и реди изложби пред надзирателите и останалите затворници. 
image
СНИМКА: ТАНЯ НИКОЛОВА

Отначало осъдиха Капустин на 23 години зад решетките, после наказанието му за измама и присвояване на 259 963 817 лева беше намалено на 17 години.




2. Ванко 1

Всеки уважаващ себе си рапър е длъжен да мине през затвора - поне отвъд океана смятат така. У нас обаче нещата са по-различни. Иван Главчев, по-известен като Ванко 1, казва "сбогом" на хип-хопа. "Приготвил съм четири-пет нови неща. Най-грубо казано, те не са затворнически рап, а са с по-социална тематика", обяви той само няколко месеца преди да излезе на свобода.
Ванко попадна в Пловдивската тъмница заради сводничество. Вместо да отнесе сурова присъда обаче, той се отърва с едва четири и половина години зад решетките и то заради прословутата поправка в член 155 на Наказателния кодекс.
Случайно или не, тя бе кръстена тъкмо на негово име. Според нея тежко наказание за сводничество - от 10 до 20 години се прилага само, ако престъплението е извършено с употреба на наркотици.
"На топло" Главчев успя да свърши важни неща - едно от тях беше да се ожени за дългогодишната си приятелка Диана, от която има три деца - Петьо, Цецко и Ивана. Другото постижение на Ванко зад решетките е, че научи занаят - рапърът стана бригадир на тухларна и като такъв командва 9 затворници. 

image

 

СНИМКА: МОНИТОР

Ванко 1 почти излежа присъдата си.


 

3. Кондьо Савов

Мургавият чалгаджия, пръкнал основополагащи за фолка парчета като "Мъни, мъни", "Доко, Доко" или "Хайде, Муцка", е записан в регистрите на Бургаския затвор. Беше осъден на 29 декември миналата година за трафик на жени и склоняване към проституция. Присъдата му е 3-годишна, след това допълнително получи още 10 месеца условна присъда. За разлика от други сводници, Кондьо не припява рефрени в душна килия, а е настанен в общежитие към зандана от отворен тип.
Въпреки, че е бивш боксьор със завидно телосложение, и неговото здраве се разклати сериозно, щом разбра, че го чака тюрма. Савов влезе в затвора със закъснение, понеже редовно представяше болнични листове. Първо страдаше от хипертония и сърце, след това му правиха операция на крака заради тромбофлебит.
Каквито и болежки да го мъчат обаче Кондьо е късметлия - и него го хвана го скандалната поправка "Ванко 1" в текста за сводничество. В резултат окръжният съд в Сливен намали присъдата му от 10 на 3 г. Глобата му също падна драстично - от 100 000 на 8000 лв. 

image
СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Благодарение на поправката "Ванко 1" Кондьо се отърва с лека присъда за сводничество.


 

 4. Красимир Маринов - Маргина (под домашен арест)

Бос на бившата силова групировка СИК. Срещу него и брат му Николай се точи дело за подготовка на убийството на бизнесмените Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и ген. Любен Гоцев.
И двамата Маринови не са в затвора, а се радват на домашен уют. Красимир Маринов, известен като Големия Маргин, обитава палат на ул. "Иван Радоев" в столичния жк "Витоша".
Въпреки тежките обвинения, той напусна следствения арест още през февруари. Месеци преди това го мъчеше дископатия и затова му правиха операция. След това Маргина не се е явявал в съда, а представяше медицински бележки, че не се чувства здравословно възстановен.
Междувременно стана ясно, че докато Красимир и Николай са обитавали следствения арест, чрез подставени лица са си пазарували имоти в София и по испанското крайбрежие. Парите доставял друг актуален подсъдим Евелин Банев-Брендо.
Маргините също направиха смехотворна родната прокуратура. Стигна се до там Градският прокурор Николай Кокинов да въздъхне кахърно пред БНР: "Делото срещу бившите босове на СИК братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, е в патова ситуация". 

image
СНИМКА: ВЕНЕТА РАЙНОВСКА
В момента Големия Маргин е под домашен арест. Прокурорите признаха, че делото срещу братя Маринови е в патова ситуация.


 
5. Майкъл Шийлдс

Грозното лице на добрата стара Англия. Беше осъден на 10 години затвор, след като пиян нападна и удари с 4-килограмов камък по главата бармана Мартин Георгиев в "Златни пясъци" през май 2005-а. Трагедията стана след мача "Ливърпул" - "Милан". В родината на футболния хулиган таблоидът "Сън" поведе кампания по освобождаването му. Футболистите и агитката на "Ливърпул" също подкрепиха Шийлдс. Самопризнание направи и 20-годишният електротехник Греъм Санки, че не Майкъл, а той в нетрезво състояние е ударил Мартин. Жертвата обаче разпозна именно Шийлдс като нападател и присъдата не беше отменена.
Майкъл прекара една година в български затвор и после получи разрешение да доизлежи присъдата си във Великобритания.

image
СНИМКА: МОНИТОР
Майкъл Шийлдс беше преместен в затвор във Великобритания.


… и пет бивши

 1. Янчо Таков

Архитект по образование. Именно по негова идея тръгва легендарното предаване "Всяка неделя". Син на бившия член на Политбюро на БКП Пеко Таков. За да атакуват баща му, обвиняват Янчо в контрабанда на кожени палта и така Таков сменя креслото в БНТ със затворнически нар в продължение на 30 месеца. Годината на ареста му е 1981-а. Първоначално бил в килия № 36. "Правех бобини, и то качествено. От дебелия цимент ми остана водата в двете колена", спомня си десетилетия по-късно Таков. След това го преместили в Казичене и попаднал в дърводелница към МВР. "По това време строяха блоковете в "Белите брези" и през ръцете ми са минали парапетите на стълбищата там", допълва Таков.
Наследникът на комунистически величия признава, че пандизът е школа. Когато в зората на демокрацията всички странят от него и никой не го взима на работа, той оцелява с научените "далаверки" в пандиза, изповядва се Таков в предаването на Венета Райкова "Горещо". 

image
СНИМКА: ТАНЯ НИКОЛОВА
Когато в зората на демокрацията никой не го взима на работа, Янчо Таков изхранва семейството си благодарение на научените "далаверки" в пандиза


 2. Тодор Славков (оправдан)

Внук на бившия първи Тодор Живков и син на Иван Славков-Батето. С процеса срещу него започна серията дела срещу фамилията на Тато. Съдиха го по обвинение за групово изнасилване на Мила Гешева. Процесът продължи 11 години. Началото беше на 18 декември 1989-а, по това време Славков-младши изобщо не беше в България. Години по-късно го оправдаха.
Синът на Батето изкара две години по арести - в продължение на 8 месеца беше задържан в Швейцария, а след екстрадирането му през февруари 1995-а, престоя още 13 месеца в българска килия.
Тодор Славков отдавна е загърбил преживяното зад решетките. Върти частен бизнес, а миналата година стана баща на щерка. Кръсти момиченцето Катерина, по името на баба си по бащина линия. 
image
СНИМКА: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ
Делото за изнасилване срещу Тодор Славков се точи 11 години. Накрая магистратите отсъдиха - "Невинен".



 3. Любомир Павлов (арестант)

Битието му е любопитна картина от въртележката на демокрацията. Той е дипломиран психиатър, който става банкер. И като такъв се озовава в ареста.
В началото на 90-те 50-годишният днес Любомир Павлов беше просто мъж на жена си - тв журналистката Диляна Грозданова. Все пак имаше и самостоятелни изяви - участваше в кръглата маса от квотата на СДС. После стана шеф на Общинска банка. Задържаха го в началото на 2005-а и прекара няколко нощи в ареста.
Оказа се, че няколко общински фирми, които са акционери в Общинска банка, са джиросали акциите си на частни дружества, близки до бившия кмет Софиянски. След тайната операция общината загуби право да сключва сделки и да взима самостоятелно решения в собствената си банка.
От това време на зрителите на новините им остана споменът за банкера Павлов - със страдалческо лице и надянал балтон.
Сега Павлов, известен и с недотам изисканото прозвище Любо Пъпката, плува в медийния океан - съпругата му е ключова фигура в TV7, а брат му Юлиан е издател на вестник "Експрес". 

image
СНИМКА: ВЕНЕТА РАЙНОВСКА
Любомир Павлов показва абоката на дясната си ръка .


 4. Валентин Димитров 

(под гаранция)
Най-невзрачният и най-мразеният човек в републиката. Защото е символ на бутафорната ни държава. Г-н Димитров трупаше милиони в чужди банки със старанието и постоянството на гражданина Корейко. Но за разлика от героя на Илф и Петров, отмаряше от тази непосилна за мнозина дейност в перлена вана и джакузи в компанията на апетитни манекенки.
Валентин Димитров, наричан от всички Вальо Топлото, остана "на топло" само една година. Преди месеци излезе на свобода срещу гаранция от 20 000 лева. Докато беше в ареста Димитров не чакаше развоя на събитията, а ги предизвикваше. Написа писмо, в което завъртя инициалите "Р. Овч." Последваха правителствен скандал, обвинения в корупция и предишният министър на енергетиката Румен Овчаров подаде оставка. 
image
СНИМКА: ИВАН НЕГРЕВСКИ
Вальо Топлото излезе на свобода срещу гаранция от 20 000 лева.


 5. Йоло Денев

И друг път сме обръщали внимание на Йоло Денев в култовата ни класация. Сигурни сме, че и в бъдеще пак ще пишем за него. Затова сега поместваме само негово самопризнание, публикувано в сайта му http://yolodenev.info. Йоло попадна в затвора заради взети пари за изборите през 1991, които партията му не връща.
"В Централния затвор ме вкараха незаконно и не разрешаваха на близките ми да донесат и да чета даже стиховете на Ботев, Гео Милев и Вапцаров. Не ми даваха редовно листове и моливи, за да пиша стихове. Рових в кофите за боклук и писах на изрезки от цигари, шоколадени кутии, изрезки от вестници... Писах и на вратата на затвора и на една стихосбирка на Йосиф Петров, на чиито полета написах 100 стихотворения. Точих молива с нокти и даже със зъби. Счупих си 3 зъба. Това беше средновековна Инквизиция! Искаха да ме тровят с инжекции и лекарства на 4-ти километър, където бях вкаран сам в килия. Биха ме на площад 3-ма полицаи. Счупиха ми 3 ребра, 3 пукнати и други натъртени".
image СНИМКА: МОНИТОР
Йоло Денев представя поредната си книга



Тагове:   VIP,   Монитор,


Гласувай:
0



1. анонимен - Тодор Славков е паразит
16.03.2009 22:41
Тодор Славков и баща му Иван (Батето) бяха едни от най-облагодетелстваните хора по времето на социализма. Всичко им бе позволено, всичко им бе поднесено на тепсия. Ползваха неограничени привилегии и си живееха по-добре от царе по него време, когато магазините в България бяха празни, когато даваха месечно по 1 кило банани на семейство, когато излизането на Запад беше мисия невъзможна, освен за изявените комунисти и децата им. Такива хора не са достойни за уважение, нито пък е редно да бъдат лансирани на обществения подиум. Те бяха едни паразити, които сега ронят сълзи на умиление по онова безвъзвратно отминало време, когато им бе позволено всичко, за което народа дори нямаше право да мечтае на глас. Асен Проданов, Бургас
цитирай
2. анонимен - ЗАСЛУЖАВА ДА РАБОТИ ЗА ПОЛОВИНКА ХЛЯБ НА ДЕН
18.03.2009 22:30
Отвращава ме държанието на Тодор Славков във ВИП Брадър 3,държи се арогантно и нагло досущ като комунистически велможа, ....няма как да е иначеслед като близките му са били точно такива!
п.с.Този ПАРАЗИТ с когото на времето всички са се съобразявали,заслужава да бъде бит всеки божи ден и да му се дава по половинка хляб за да не умре от глад! ЧЕРВЕН БОКЛУК!
цитирай
3. анонимен - Тодор Славков няма вина за живота ...
19.03.2009 22:25
Тодор Славков няма вина за живота преди1989г.Децата на сегашните олигарси виновни ли са за просяците,мизерстващите,сираците и ровищите в кофите наши баби и дядовци.
цитирай
4. анонимен - Браво Тоше
19.03.2009 23:49
Много ми харесва тънкото чувство за хумот на Тодор :) Страхотен е за омпания.....а и симпатяга....:)
цитирай
5. анонимен - z
21.03.2009 10:11
kogato se gleda samo nazad vav vremeto se stiga do nikade 4ovek se rajda i gre6i,pada stava i se bori i ostava ne6to sled sebe si
цитирай
6. анонимен - Тошето не е виновен за нищо
24.03.2009 03:15
Мисля, че Тодор Славков, както и всеки друг не е имал право да избира родителите и роднините си. Така че не бива да го съдим за чужди грешки жъпреки, че е вил облагодетелстван от тях.Даже именно той е най засегнатия, и сега плаща за грешките на дядо му.Иначе Тоше супер си, много ги кефиш всички.(:
цитирай
7. анонимен - Тодор Славков
29.03.2009 18:01
Тошко Славков е супер пич-мн.интелигентен и чаровен.Не знам дали е виновен,по скоро не.Всъшност,за някои неща е прав.Но каквото и да е,е мн.интелигентен и симпатичен мъж.
цитирай
8. анонимен - Тошко Славков е супер пич-мн.интелигентен и чаровен.
18.04.2009 21:23
Това е мнението за него,което непрекъснато насаждат сценаристите чрез Ники Кънчев. Нека Тошко-пича каже какво е сътворил със собственни ръце! Стига богославяния с чужди заслути, ако тези на баща му и дядо му, могат да се нарекат заслуги!
цитирай
9. анонимен - много обичате тошко,
19.07.2009 20:41

но дядо му и бащаму са го учили как да се държи и да краде! няма начин да не е пич, нали сте дупе_лизци.... моя дядо ме е учил как се става търговец,как да печелиш пари,как да мразя комунистите. той също се е учил но в друго училище. където вие няма да бъдете,защото сте лайнарчета.но вие не сте виновни,вашия кумир е виновен,използвайки случая че сте глупави....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533231
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031