Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2007 21:48 - Азарян и Александра - рецензия за "Чайка", в. "Монитор" - 18 октомври
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 4156 Коментари: 1 Гласове:
0




Азарян и Александра С “Чайка” режисьорът и актрисата изживяват катарзис. Публиката също ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

Че Крикор Азарян е сред режисьорите, които знаят най-много за човека, е христоматийна истина. И когато мъдрец като него свърже съдбата си с познавач на душата от ранга на Антон Павлович Чехов, резултатът е пречистване. Защото най-новият спектакъл на Азарян - "Чайка" в театър "Българска армия" е представление-катарзис.
Азарян влиза в пиесата на Чехов като в старо убежище, където се кръстосват несподелени любови, творчески терзания, неудовлетвореност от фалша, скуката и монотонността. С този спектакъл Коко, както всички с обич го наричат, за пореден път убеждава сам себе си и зрителите, че има смисъл от усилията в театъра.
"Чайка" е катарзис и за Александра Сърчаджиева - актрисата, която Азарян качи на крилете на Нина Заречная. Това е първата й голяма роля в театъра. С удоволствие виждаме как врабчето, израснало под крилото на незабравимата Пепа Николова, лети уверено на сцената на Военния. В играта на Сърчаджиева няма следа от дебютантска плахост или комплекси от сравнения с майка й и баща й - великолепния актьор Йосиф Сърчаджиев. Под грижите на Азарян Александра ни се представя като завършена актриса, способна да даде плътност и свой облик на ролята и прословутия монолог "Целият живот завърши печалния си кръг и угасна… Студено, студено, студено. Пусто, пусто, пусто. Страшно, страшно, страшно". 
Досега по-често сме гледали Нина Заречная като отвеяна мечтателка с въздушен поглед. И героинята на Сърчаджиева мечтае, но в същото време излъчва борбеност и непоколебима решителност. Вероятно такава е самата Александра в живота. Ясно е, че оттук насетне, тепърва й предстоят големи роли. В момента звездата на Сърчаджиева блести и новия български филм "Шивачки". Не можем да не отбележим, че играта й заедно с превъплъщенията на другите две актриси - Елен Колева и Виолета Марковска, е сред най-големите достойнства на лентата.
Освен Александра, в "Чайка" добри роли правят Бойка Велкова (Ирина Аркадина), Анастасия Ингилизова (Маша) и Иван Радоев (Треплев).
image

image



Гласувай:
0



1. felicity - и пак аз:)
19.10.2007 16:40
На Алекс отдалече й личи, че я бива!Чакам да намалят билетите за "Шивачки" и отивам да ги гледам, 'щото и Виолета е едно бижу(Покрай "Хотел България" хората си извадиха грешни заключение, включвам в това число и себе си.), а Елен...о, страхотен човек!(Не съм я гледала на сцена.)
Анастасия ми е сред любимките.(То понеже имаме много добри актриси, разбираш ли...)
Ще го гледам!Трябва!(колкото и да не харесвам Армията...)
Усмивки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1536802
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930