Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2007 01:29 - Актьорът Любомир Нейков: Гледах кандидатите за някои градове и ми стана мъчно - в. "Монитор" - 29 октомври
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 1367 Коментари: 0 Гласове:
0



Любомир Нейков, актьор: Гледах кандидатите за някои градове и ми стана мъчно
Иска ми се новият кмет на София да не дава никакви поводи за осмиване, казва известният комик
ЕЛЕНА КРЪСТЕВА 

image
- Роден на 7 февруари 1972
в Червен бряг
- Завършва "Актьорско
майсторство за куклен театър" в НАТФИЗ през 1998 г.
- Създател и съпродуцент
на шоуто "Комиците" заедно
с Евтим Милошев
- Известен имитатор на Бойко Борисов още от епохата на "Шоуто на Слави"

- Г-н Нейков, някои гледат на изборите като на шоу, съгласен ли сте с подобна трактовка на вота?
- Да. Ако сте гледали предизборните клипове, особено на някои кандидат-кметове от провинцията, със сигурност щяхте да се забавлявате много. Почерпихме много идеи за нови образи. За много градове ми стана мъчно, гледайки тези клипове. Има невероятни кандидатури, приличащи на карикатури. Питам се, къде е Доньо Донев сега...
- Покрай изборите попълнихте ли репертоара си с някой "кметски" виц?
- Един кмет на предсмъртния си одър се обърнал към жена си: - Кажи ми мила, колко пъти си ми изневерявала. Моля те, бъди честна. Сигурен съм, че докато съм решавал кметски проблеми, ти си ми изневерявала. Моля те, кажи ми честно.
- Само три пъти. Помниш ли, когато за първи път те вкараха в болница, че никой не искаше да те оперира. Наложи се да преспя с хирурга, за да удължа живота ти.
- А втория път?
- Помниш ли как не ти достигаха пари за кандидат кметската кампания и никоя банка не искаше да ти отпусне кредит. Преспах с шефа на една банка и ти отпуснаха кредит.
- А третия път?
- Помниш ли как не ти достигаха три хиляди гласа, за да те изберат за кмет ...
- Сред най-известните Ви персонажи е кметът Бойко Борисов. Какви препоръки бихте дали на новия градоначалник на София?
- От все сърце ми се иска, новият кмет на София да не дава никакъв повод за осмиване, и все по-малко да влиза в нашите скечове. Ако е възможно, нека влезе по-дълбоко в проблемите на София. Те не са никак малко. Всеки от нас иска да живее все по-добре и в по-чист град, с по-малко задръствания и дупки и т.н. Проблемите наистина са много сериозни и доста се коментираха в публичното пространство. Сега изпускам доста от тях, за да не ги повтаряме всички. Нека новоизбраният кмет на София да си върши работата сърцато. Дори да не свърши всичко докрай, столичани биха му простили. Но само да приказва и нищо да не се случва... Еми заболяха ни устите от толкова говорене и ушите от толкова слушане на извинения и оправдания.
- Вие сте сред най-популярните личности у нас, не се ли изкушихте да се включите в надпреварата? Със сигурност щяхте да вземете доста гласове не само в родния Ви град Червен бряг...
- Никога не съм се замислял за връзката между популярността и кметския стол. Да, може би, да те познават хората е полезно. Да правиш всичко възможно да им се харесаш допълнително, е важно. Но аз мисля, че дори да не си познавам кмета, ще е по-добре. Стига да си върши добре работата. Забелязвам, че амбициите на много от кандидат-кметовете са базирани единствено и само на популярността, която имат. Ако разумът трябваше да следва тази логика, всички кметове по света щяха да бъдат хора от шоубизнеса. Представете си наистина да има сериозен и наболял проблем в столицата и да се появя аз в някакъв образ и под формата на скеч да дам своите шеговити отговори. Сигурно би било много забавно, но съм убеден, че ще ме линчуват на третата минута. Дано бъдещите кметове да бъдат актьори само на сцената, а в кабинета да решават проблемите на своите съграждани.
- Имаме актьори-депутати, актьор-министър, как гледате на реалността актьор-кмет? Възможна ли е тя в живота или е подходяща само за сцената?
- Не е невъзможно, дори е съвсем нормално един актьор да е кмет. И според мен, би се справил много добре. Възможно е и обратното, един кмет да се превърне в актьор. Всички видяхме, как кметове се снимат в клипове и участват сериозно в шоубизнеса.
- Как се справят актьорите в политиката и управлението на страната?
- Вече има актьори в парламента, даже имаме актьор-министър. Видимо е, че не се справят по-зле от техните предшественици. Друг е въпросът, че им възлагаме много надежда и се надяваме всички да се справят с новото си амплоа поне толкова добре, колкото са се справили като актьори. Разликата от театралната сцена и политическата сцена е, че играта в политическия театър е по-мръсна.
- Мислите ли, че сатирата може да пребори простотията на политиците?
- Не, но си заслужава да се опита. Сатирата е силно оръжие, но е много важно кой го използва. Понякога се получава маймуна с бомба, не знаеш кога и в каква посока ще я хвърли. Всеки политик трябва да има чувство за хумор, а последните няколко седмици сме свидетели, как всички се взимат насериозно и неумело използват това чувство. Много от сериозните проблеми не позволяват да се шегуваме с тях. Като пример ще дам стачката на учителите в България или войната по пътищата. Ние, от "Комиците" предприехме кампания "Шофирай разумно, спаси живот". Смятаме,че няма нищо по-важно и скъпо от човешкия живот и по тази тема не можем да си позволим даа се шегуваме.
- Според Вас, защо в изборите се включиха толкова разнородни кандидати - от генерали до футболисти?
- Смятам, че в политиката трябва да има представители на всички професии.
- С какво кандидатът, за когото гласувахте, превъзхождаше останалите?
- Този път наистина изборът, който ни се предложи, е доста по-голям от предходните години. Дадох вота си за човека, който съм убеден че ще се справи най-добре с проблемите на столицата. Давам си сметка - четири години не са достатъчен период всички проблеми да се решат като с магическа пръчка. Надеждите ми са големи и вярвам, че ще живеем в един по- чист и по-красив град. Но тук е и нашата роля - самите ние да имаме отношение. Да пазим града ни чист. Нека знаем правата си, но да сме отговорни към своите задължения.
- С какво Ви допада и дразни София?
- Допада ми, че срещам повече усмихнати хора, отколкото преди. Това се отразява на атмосферата в града. Мръсотията по улиците обаче ми вгорчава настроението. Дразня се, че няма платени паркинги - надземни или подземни и колите са паркирани безразборно навсякъде. Притеснявам се за хората, които живеят на тъмни улички или в квартали с изпочупени лампи. Не съм сляп нито за безумието на безразборното строителство, нито за дупките по улиците. Ще ми се да има повече зеленина в града ни...
- Ще продължите ли със скечовете за Бойко Борисов и след изборите?
- Да, особено, когато има поводи за това. Около него винаги е весело и в "Комиците" ще заемем своята позиция. Колкото повече поводи, толкова повече ще присъства като главен герой в нашите скечове. Това е начинът да изразяваме своите позиции за всичко което се случва около нас.
- През лятото турнето на "Комиците" обиколи цяла България. Какви са настроенията сред електората?
- Това, което видяхме на турнето с "Комиците", са много позитивни и топли хора, искащи да се забавляват и да се смеят. Заедно се забавлявахме много и се радвам, че за кратко успяхме да ги откъснем от делничните проблеми. Сблъскахме се с огромната любов, с която ни даряваха, за което искрено им благодарим.
- Какво предстои на "Комиците"?
- Всичко, което предстои, зрителите ще го видят скоро. Няма да споделя, за да запазим магията. Със сигурност и този сезон ще се забавляваме много.
- В театъра ще Ви гледаме ли и в представления, реализирани извън трупата "Мелпомена"? Разучавате ли нови образи?
- Засега не, защото работата около проектите, с които се занимаваме е твърде отговорна и се любувам на няколкото месеца почивка от театрални проекти. Имам много предложения. Радвам се, че някои от тях са склонни да чакат.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537083
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930