Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2007 10:22 - Без опиянение в “Празникът на Бакхус”, в. "Монитор" - 20 декември
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 2035 Коментари: 1 Гласове:
0




Без опиянение в “Празникът на Бакхус” Карамазов, Духовникова и Вергов в любовен триъгълник по Шницлер ЕЛЕНА КРЪСТЕВА image

Юлиан Вергов (вляво) се справя отлично в образа на писателя. Вместо измамен съпруг, накрая той се оказва най-големият манипулатор.

Любовта прилича на самотна гара, където се срещат и разминават влакове-самотници. Такова внушение оставя пиесата на Артур Шницлер "Празникът на Бакхус", която е най-новото заглавие в афиша на Народния театър. Постави я Антон Угринов, публиката аплодира премиерата преди седмица.
Действието се разиграва на провинциална гара. Главните герои ­ съпругата Агнес (Теодора Духовникова), писателят Феликс (Юлиан Вергов) и любовникът Гуидо (Владимир Карамазов) заформят емоционален триъгълник с всички произтичащи от това последици. На пръв поглед сюжетът звучи опростено. "Празникът на Бакхус" обаче е сложна пиеса и трудно представление. Много неща остават недоизказани, за да се случат само в съзнанието, както е в повечето творби на Шницлер. И пиесата, и спектакълът ни занимават не с изневярата, а с механизма на манипулацията, с неудовлетвореността и лутането, заложени в душата на човека.
Хубаво е, че тъкмо млад режисьор като Угринов се захваща с текста на австрийския писател и въвлича в авантюрата си талантливите лица от новото поколение в българския театър. Засега обаче спектакълът остава суров. Теодора Духовникова е много добра актриса, но сякаш още търси път към образа. На моменти играта є копира тази на колежката є Рени Врангова в други спектакли, а знаем, че Духовникова има достатъчно богат собствен актьорски арсенал. Карамазов пък прекалява с театралниченето. Юлиан Вергов обаче се справя отлично със задачата си да пресъздаде измамения съпруг, който се оказва блестящ манипулатор.

СЮЖЕТЪТ Празникът на Бакхус (Дионис) е обичай на старите гърци. Една нощ в годината, по време на гроздобера на хората се разрешавала в пълна свобода. Тогава всички семейни връзки били отменени. Мъже, жени, млади момичета напускали при залез слънце дома си и се отправяли към светия лес, за да празнуват. Когато пукнела зората, вакханалията свършвала и всеки участник бил длъжен да забрави с кого е прекарал нощта.

image Снимка: ЕЛЕНА СПАСОВА

Владимир Карамазов (като Гуидо) е положил глава в скута на любимата жена Теодора Духовникова (в ролята на Агнес). Двамата очакват появата на съпруга й.




Гласувай:
0



1. анонимен - hi
20.06.2008 09:56
hi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533283
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031