Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2008 08:46 - Следа от Елен - Новата звезда на BG-киното изгря с филма “Шивачки”. Кариерата на Колева обаче тръгва с... приключенията на кокошка, в. "Монитор" - 2 ф
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 26154 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2008 09:42


Следа от Елен 

Новата звезда на BG-киното изгря с филма “Шивачки”. Кариерата на Колева обаче тръгва с... приключенията на кокошка 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

imageimageimage

Да попаднеш в шоубизнеса като кокошка и той да позлати перата ти ­ това се случва с младата актриса Елен Колева. През 90-те тя с ентусиазъм разиграва приключенията на кудкудякащото пиле Стоянка на прашен подиум някъде в Монтана ­ такава била първата є по-значителна роля. Миналата година обаче Елен остави собствена следа в BG-киното ­ с лентата "Шивачки" на Людмил Тодоров. Отпечатъкът явно е дълбок, защото неотдавна на церемония във Военния театър Колева беше призната за най-добрата филмова актриса на 2007-а. Отличието дойде за ролята на завеяната мечтателка Елена, току-що пристигнала в столицата с влака от Попово със стабилен куфар и две съгражданки (в ролите Александра Сърчаджиева и Виолета Марковска).
Героинята є е странна птица и няма нищо общо с личността на самата Елен. Убеждаваме се в това на чаша чай в компанията є. Погледът на Колева потапя в същата синева, каквато видяхме при превъплъщението є в съзерцателна девойка. Истинската Елен обаче е дяволита, витална, говори и се смее звънливо.
"В интерес на истината, не ми се е случвало някой да ме спре и да попита: "Вие ли сте тази от "Шивачки"? Дори мои близки ми казват, че изглеждам страшно различна пред камера и в живота", обяснява Елен, заговорнически приведена над диктофона. Засега не изглежда разочарована, че не е познала блясъка на славата, свързан с автографи и вторачване в битовите навици. Нито пък я е обхванала звездоманията. Колева е наясно, че професия като нейната изхабява и лицето є може бързо да омръзне. Не е свикнала на журналистическо внимание и се притеснява, че я питат едно и също, а отговорите є не се различават много-много. "Но какво пък, то не ми се е случило нищо ново, че да говоря различно", примирява се актрисата.
Признава обаче, че е усетила другата страна на известността: "Веднага ме вкараха в някакви интриги и шушу-мушу, без аз самата да го искам", откровеничи тя. В случая е пределно лаконична, защото премълчава дочути подмятания като това, че взела приза, понеже имала любовна връзка с режисьора Тодоров. По тази тема се изповядва само пред електронен вестник. "Да, ние с него сме много близки, имаше някакво духовно влюбване между нас, можехме да се разберем само с поглед, аз усещах какво иска той, страшно много си говорихме и се сближихме".
Колкото и да не обръща внимание на сплетните и коментарите ­ един факт оставя болезнен спомен в душата на Елен. Прегръщайки статуетката, тя се обърна към Йоана Буковска и Александра Сърчаджиева, които също бяха номинирани за приза и благородно обяви, че тази награда е и за тях. След тържеството отишла да им каже "наздраве", а двете є показали перфектните си гърбове.
"Така усетих популярността, но този начин е безсмислен. Иска ми се след тази награда да имам предложения за работа и това да е проявата на славата. Отличието е признание само за тези качества, които съм показала в "Шивачки", за нищо друго", заключава Елен.
Колева си е дала сметка, че интригите са част от живота на всеки, тръгнал да прави кариера в киното и театъра. Готова е обаче да плати цената.
"Никога не съм искала обикновено живуркане. Когато гледах "Едит Пиаф: Живот в розово", си казах: "Елен, какво предпочиташ ­ посредствен, но спокоен живот или съдбата на Едит Пиаф?" Не знам дали съм способна на такъв живот като нейния, макар че ми се иска. Не мисля, че щастието на човечеца, който не гони нищо, би ми било достатъчно", категорична е 23-годишната актриса.
Стремежът непременно да остави следа не е нещо необичайно за възрастта є. В случая на Елен той издава романтична и пламенна натура, изгълтала солидно количество киношедьоври. Филмов прах се стеле край Колева, дори когато кучето є Тифани реши да разтръска козина. Чаровната кокершпаньолка очевидно е взела името си от култовия филм "Закуска в Тифани" с легендарната актриса Одри Хепбърн. Самата Елен пък определя себе си като героиня на Педро Алмодовар.
Колева вярва, че всичко е свързано със знаци и поличби и сериозно обявява, че умее да ги разчита. "Има чудеса, виждам ги, чувам ги. Те се случват на всички, но повечето хора не им обръщат внимание. А при мен всичко е свързано ­ една следа води към друга. Чувствам се като специално създание, дошло на тази земя с мисията да му е интересен животът", разправя Елен.

"Обичам те, Наталия!" image

е първата следа от Колева за драгия зрител. Преди да ни атакува от големия екран с "Шивачки" Елен пръскаше чар от малкия, приседнала на пейка край езерце. Едва ли сте пропуснали рекламата на М-тел, в която блед младеж се провиква: "Обичам те, Наталия!". А в отговор любимото момиче стреля напосоки мъжки имена, но така и не уцелва неговото.
"Обадиха ми се от СИА, отидох на кастинг и се паднах с Мартин. Импровизирахме, те ни взеха и така тръгна. Клипът наистина се оказа успешен и хората го харесват. Никой обаче не ме е разпознал досега", разказва Колева. Вероятно остава анонимна в тълпата, защото крие погледа си зад големи слънчеви очила и е отрязала дългата си коса.
"Често експериментирам с външния си вид. До миналата седмица бях блондинка, платинена. Снимах се в един късометражен филм "Семейна терапия" и там играх 17-годишна пънкарка. Даже и веждите ми бяха изрусени. Но разбираш ли, въобще не съм блондинка, а брюнетка, това е истината. Въпреки, че русото дава мекота. Не си толкова агресивен и не навлизаш в пространството на мъжете", разсъждава младата дама.

Пътят към славата image

за Елен Колева тръгва от Монтана. Ражда се в семейството на актьор и балетна хореографка. Наясно е, че ще атакува сцената и киното още в тийнейджърските си години. По онова време посещава актьорско студио, тренира класически и модерен балет, свири на пиано в музикална школа.
"Средата ми беше такава. Почти не помня баща си, който почина рано, но майка ми също е творец. Показа ми хубавата страна в изкуството въобще. Танцувах много години, но тя разбра, че искам да ставам актриса и дори не сме го обсъждали. Не е казала: "Това не е хубава професия" или "Няма пари", ами: "Щом го искаш, то ще стане, просто работи за това нещо", връща лентата назад Колева.
Елен кандидатства в НАТФИЗ и я приемат от раз. За по-сигурно се пробвала в две специалности ­ Танцов театър и Актьорско майсторство за драматичен театър. И при двете стигнала до четвърти кръг. Тогава преподавателката по танцов театър Петя Стоилова я попитала какво иска повече. Елен отсякла ­ актриса и я приели в класа на Димитрина Гюрова. Дипломира се миналата година.
Днес освен в киното Колева се подвизава и в театъра, но засега големите успехи там предстоят. Феновете могат да я гледат в "Сфумато" в спектакъла "Стари времена". Представлението е по Харолд Пинтър, а режисьор е младокът Мартин Вангелов. От идния месец звездата йще огрява сцената на новия Модерен театър, създаден от Ивайло Христов.


БЛИЦ 

Трудно ми беше да се целувам с Фицата

 Елен, в "Шивачки" ти, както Александра и Виолета, се появявате в голи кадри. Имаше ли колебания дали да се съблечеш?
 

­ О, не ме питай! То бяха колебания, то бяха ревове. Не можех, не исках, не знаех как да направя такова нещо. Людмил (режисьорът Людмил Тодоров ­ бел. ред.) ми каза: "Но ти си актриса, не можеш така да подхождаш към нещата".

­ Събличането ли ти беше най-трудно?
­ Първо ­ събличането. След това скъсяването на дистанцията ­- аз трябва да се целувам с Фицата (актьорът Филип Аврамов). Ама как ще се целувам с него? Беше много трудно. Някои си мислят, че това е глезотия и поза от моя страна. Някои актриси много лесно се събличат. Искам да съм като тях, но аз не съм и тепърва се преодолявам. Трябва ми малко време.

­ В НАТФИЗ не упражнявахте ли голи сцени?
 
­ Не. Въпреки, че един от дипломните ми спектакли беше "Кастинг" ­ руска пиеса, в която играех проститутка. Имахме един стриптийз, който стигаше до черен чорапогащник и сутиен. То и във филма не показвам кой знае какво ­ едни гърди за секунди. Докато при Александра голите сцени бяха сериозни, не знам какво щях да правя, ако аз трябваше да играя Дора. Но Людмил е добър психолог и явно правилно прецени как да разпредели ролите. Когато се явявахме на кастинга всяка от нас мина през трите роли. Впоследствие режисьорът реши коя какво ще играе.

­ Освен режисьор, Тодоров е и драматург на новия Модерен театър. Той ли те доведе в трупата?
­ Да, но най-вече Ивайло Христов, който е гледал дипломния ми спектакъл миналата година. Забелязал ме е, но официалната покана дойде чак след "Шивачки".

­ Повечето красиви актриси се изживяват като фатални жени. Ти такава ли си?
­ В живота ми съм имала много фатални неща по отношение на любовта. Бих могла да изиграя жената-вамп и ще ми отива, но не съм такава в живота. По-скоро съм жената дете.

­ Мерилин Монро пее, че диамантите са най-добрите приятели на момичетата, ти падаш ли си по лукса?
­ Аз имам много лица. Мога да нося маратонки, дънки и да изглеждам като момче. Но мога да нося и много бижута, това ме привлича. Нямам граници. Обичам лукса и съм убедена, че когато имам възможност, ще си купувам доста неща, които харесвам. Не съм глезла , но мога да бъда.

­ На премиерата на "Шивачки", както и на награждаването във Военния театър, освен ролята ти, коментираха и роклите ти...Чие дело са?
­ Церемонията по раздаването на наградите беше сърдита и тъжна. Дали, защото беше студено или няма пари за кино. Всички бяха облечени в черно. А аз отивам, сякаш съм в Кан. И след наградата журналисти ме питаха "Тази рокля издава, че сте знаели". Не, не знаех, просто тази вечер ми беше празник. И роклята е дизайнерска ­ на Галина Блажева ­ моя приятелка, която учи мода в Англия. А червената рокля за премиерата на филма... Нея я взех от един магазин на "Зара" за 12-годишни деца. Видях я на витрината и казах "Това е роклята на Одри Хепбърн, страхотен цвят, това е моята рокля". Наистина е за деца, не си измислям!
Интересно... питаш ме за роклите, но нищо не попита за гадже и любовни връзки...

­ Нарочно премълчах този въпрос, но щом ти напира, кажи си...

­ Ами, чак да ми напира... Чакам принца...В момента съм в период на равносметка. Не допускам никого до себе си, защото анализирам поведението си и предишните изживявания.


МОМИЧЕ ЗА МИЛИОН ДОЛАРА 

ТРЕНИРА БОКС, ОТКАЗАЛИ Я ОТ КЮЧЕЦИ Видът на Елен крие пълна заблуда за противника. Едва ли някой допуска, че крехката актриса има железен юмрук и раздава крошета. Досега не е налагала никой в реалния живот, но на ринга се представя добре. "Вече година и половина ходя и съм овладяла техниката. Но да не забравяме, че все пак тренирам женски бокс и нещата тук са в доста по-лека форма, отколкото при мъжете", скромничи хубавата Елен. В програмата є за поддържане на тяло влизат и занимания с тае-бо. Известно време ходила и на ориенталски танци, но инструкторката я отказала от кючеците с оценката: "Схващаш бързо, имаш усещане за ритъма, но въртиш кокали, а не плът. И не стои красиво".

ДОСИЕ Родена: 31 март 1984 г.
Образование: Завършва НАТФИЗ през 2007 г.
Филмография: "Шивачки", "Карго: Изгубена невинност", "Църква за вълци", "Последната пастирка", "Ден и нощ", "Поглед в очите".
Кръстена е на оперната певица Елена Николай.
Любима пиеса: "Човешкият глас" от Жан Кокто. Открива текста, когато е втори курс. Оттогава мисли над него и някой ден ще направи моноспектакъл.




Тагове:   BG,   Монитор,   новата,   кокошка,


Гласувай:
0



1. play - Хайде честито!
12.02.2008 16:20
Бебе в "Монитор", културата се увеличава

Преди броени минути, в следобедните часове на 12 февруари, културната редакторка на "Монитор" Елена Кръстева, корифей на тема театър и други изкуства, роди момиченце в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София". Малката се казва Владислава, да е жива и здрава.
А Кръстева, след като даде своя принос към демографския просперитет на нацията, да се връща по-бързо на работа, че трябва да се пишат статии, очерци и 5+5...
цитирай
2. felicity - Ааааааааааааааааа:))
16.02.2008 12:57
Честитоооооооооооооооооо!
Да е живо и здраво бебчето и мнооооого да те радва!*пляс, пляс*:))

ПП:Хъмм... и на г-н Мутафчиев бебката да честитим... че и на една дата:)) водолей-театралчета:))

Усмивкииииии!:))
(за Елен е ясно, че я харесваме:))
цитирай
3. анонимен - Eh, Elena....
19.04.2008 20:39
Скъпа Елена! От колко време не сме се виждалиииии!!!! Векове!Паздравления за бебчо! Най-важната роля в живота на една жена:)))

Б.Петринска
цитирай
4. анонимен - елен колева
31.05.2010 17:43
какво лицемерие,колко лъжи,не те ли е срам колева,изтрещяла си тотално от безсилие,знаем и кои пише за теб по поръчка,и това фалшиво смирено благородство и как си позволяваш да коментираш с ирония кои как е бил облечен.точно ти,спри да плещиш наизустени фрази-излагаш се-то всъщност няма на къде повече...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533284
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031