Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2008 23:05 - По котешката пътечка с Мариус, рецензия за спектакъла му "Укротяване на опърничавата", в. "Монитор" - 3 април
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 10241 Коментари: 5 Гласове:
0




По котешката пътечка с Мариус 

Куркински постави "Укротяване на опърничавата" като шоу и припомни, че Шекспир e винаги на мода 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА
image
Мариус качи текстовете на Шекспир на модния подиум. Действието в най-новия му спектакъл "Укротяване на опърничавата" се разиграва на котешката пътечка, в каквато е превърната сцената на Сатиричния театър. Така Куркински уж на шега, но всъщност съвсем сериозно, напомня, че Шекспир никога не е излизал от мода. И всяка постановка по негова пиеса е поредният урок по театър.
В това представление Мариус е различен. Досегашните му режисьорски опити имаха изповеден характер. Помним "Зимна приказка" от Шекспир, "Синята птица" от Метерлинк , "С любовта шега не бива" от дьо Мюсе, "Кралят-елен" от Карло Гоци. Там Куркински споделяше с публиката и искаше да бъде разбран. А "Укротяване на опърничавата" е шоу. Ако е вярно, че спектаклите приличат на режисьорите си, то в момента Мариус явно е свободен и щастлив.
Публиката се залива от смях през цялото време, защото е свидетел на забавни импровизации и съпоставки. Едва ли някой е очаквал словата на Шекспир да звучат под съпровода на... гъдулка, а Петручио да укротява избраницата си Катерина, прочиствайки гърло с народната песен "Катерино, моме". В театъра обаче всичко е възможно, и когато е измислено и изпълнено брилянтно, резултатът е чисто забавление.
Историята, описана от Шекспир, може да се случи навсякъде и по всяко време. Затова сред атрибутите на персонажите са плейстейшън,  лаптоп, калкулатор. Транио - слугата на младия Лученцио, пък гордо е навлякъл червен анцуг с надпис СССР.
Без съмнение големият коз на Мариус в това представление са актьорите. Държиш ли аса като Вяра Коларова и Камен Донев, можеш да си позволиш да кажеш "пас" и да ги оставиш да се развихрят в импровизациите. Точно така е постъпил Куркински и именно тези актьори, изгрели преди години в Теди Московото шоу "Улицата", са двигател на спектакъла.
Не е за пропускане и играта на дебютанта Александър Кадиев в ролята на Лученцио. Това име е добре да се запомни - младокът е наистина талантлив и тепърва ще го гледаме в големи роли. Засега шумотевицата около него идва не само от добрата му игра в историята за опърничавата Катерина. А и от факта, че Кадиев е син на опърничавата Катерина Евро.
 image

Александър Кадиев като Лученцио спечелчва сърцето на Александра Василева - Бианка в "Укротяване на опърничавата".

image
СНИМКИ: АТАНАС КЪНЧЕВ

Вяра Коларова (в средата) е неузнаваема в ролята на бащата. До нея са Камен Донев - Петручио и Стефка Янорова в ролята на укротената Катерина.




Гласувай:
0



1. felicity - Ахх:)
02.04.2008 23:47
ем', време е да отида и аз до Сатиричния.
Най-малкото заради Мариус. И още повече заради Александър, който е един от малкото талантливци, излизащи на сцена тази година.

ПП:Ние в блога сме няк'ви вип персони:) Вече четем утрешния вестник.:))
цитирай
2. elenak - Хехе, верно
02.04.2008 23:53
така се получи с утрешния вестник. А защо талантливците се броят на пръсти тази година? няма ли добра реколта в НАТФИЗ?
цитирай
3. анонимен - мЪ хич:))
03.04.2008 00:15
"И утре е ден!"
"И догодина е година!" :D

felicity
цитирай
4. анонимен - аз
03.04.2008 11:46
Отварт! С тази постановка Мариус достигна дъното на пошлостта и простотията.Съжалявам, но не са ми смешни и не ме забавляват пръдни, падания, спъвания и прочие лигни по сцената… Прекланям се пред актьорския талант на Мариус,но като режисьор е пълна скръб. Къде са типичният за него интелект и финес - тук са само простотии и евтини номера. Да ни е честито масовото духовно падение на нацията!!!Да имаше поне един Меркуцио сред журналистите да се осмели да каже истината за посановката…

Поздравления за Кадиев.
цитирай
5. chocobon87 - Да...
18.06.2008 03:02
Кадиев наистина е много талантлив и безспорно най-големите козове на това представление са най-вече Вяра Коларова и Камен Донев. Мисля, че актьорите ни трябва да взимат пример от тях. Много малко от актьорите ни си позволяват да импровизират, а импровизацията някак си освежава пиесата в която играят.
Аз също не харесвам много, много Мариус Куркински като режисьор, защото постановките му са ми малко скучни. Вярно, че в драматичния театър водещо е словото, но когато се прекали със слово без да има действие на зрителя му доскучава (поне с мен е така).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533351
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031