Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2008 23:34 - Един войвода на 70 (портрет на актьора Васил Михайлов), в. "Монитор" - 26 април
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 10659 Коментари: 4 Гласове:
0




Един войвода на 70

Васил Михайлов пръска величие и в Космоса, защото старозагорци кръстиха звезда на негово име

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА
image
"Ало-о-о, Военният театър ли е? Не, другарю Михайлов, папата е! Аз съм ваш почитател и редовно ви гледам". Този виц е любим на Васил Михайлов и актьорът не спира да го разказва през последните няколко десетилетия. Майтапът тръгнал още с първото излъчване на легендарния сериал "Капитан Петко войвода" по телевизията през 1981-а. Години по-късно и филмът, и изпълнителят на главната роля в него са поостарели, но публиката им остава вярна.
Преди няколко седмици Васил Михайлов навърши достолепните 70 години, 40 от които е прекарал на сцената. За изненада на мнозина Войводата, както го наричат приятелите, отказа шумен бенефис. Вместо на празненство в театъра на Армията плътният му тембър отекна зад стените на Пето основно училище в Стара Загора. Това е родното му школо и той не пропусна да влезе в някогашната си класна стая и да приседне на дървен чин. Побеседва с учениците за нещата от живота, както и с активисти от местното Тракийско дружество "Одринска епопея". Уважи и публиката - специално за заралии Михайлов докара от София спектакъла "По-големият син". В представлението на Николай Ламбрев по пиесата на Александър Вампилов Михайлов играе Сарафанов. Понеже ролята е на година и половина 

актьорът се побоя да не омръзне 

на софийските зрители, ако чества юбилеите си с нея. В Града на липите обаче не го бяха гледали в образа на забравения стар музикант, когото вече търсят само за погребения, и колосът на театър "Българска армия" беше в стихията си. В повечето си интервюта, дадени през послединте десетилетия Васил Михайлов не пропуска да подчертае, че е зодия Овен. Според наръчниците на астролозите този вид рогати екземляри винаги получават исканото. Освен това са с широка душа и обичат да са център на внимание. Почитателите му са наясно с този факт и не случайно старозагорци откупиха звезда от небето и я кръстиха на негово име. Така екранният капитан Петко войвода пръска величие от Космоса.
За четирите си декади на сцената и в киното Михайлов е изиграл повече от двеста роли. Първата е още в детска възраст на сцената на същото Пето основно училище. В самодейните представления на школото малкият Васко редовно слагал костюма на Дядо Мраз. Нямал никаква конкуренция именно заради характерния си глас, с който питал: "Ти беше ли добро дете?", докато раздавал подаръци на другарчетата си. Ролята на белобрадия старец се оказва добър прощъпулник и през годините Михайлов изиграва много герои-емблеми. Превъплъщенията в исторически личности, обявени за национални светини, стават негова запазена марка. Титаничният актьор е бил и Стефан Стамболов, и хан Кубрат, и хан Крум, и Петко Каравелов.
Голямата популярност обаче го спохожда със сериала "Капитан Петко войвода". Михайлов толкова сполучливо изгражда образа на хайдутина, че печели всенародната любов завинаги. Филмът на Неделчо Чернев по сценарий на Николай Хайтов излиза през 1981 година. Тогава децата започват да играят на "Петко Войвода и Турчев". Актьорът пък е посрещан като национален герой с хляб и сол при обиколката на екипа по българските градове. И с охота разправя на публиката как на снимките мъкнел по баирите 40 килограма снаряжение и какви травми е претърпял. Оттогава тръгва и страстта му да колекционира ножове.
Към днешна дата спомените около сериала не веселят някогашния бохем Михайлов. Той не крие разочарованието си от изчезналите възрожденски идеали и тъгува, че няма личности като хайдутина. "Някога хората са се жертвали, за да бъдат полезни на родината си. Сега се случва обратното. Всички у нас сме мистър Сенковци", повтаря често Войводата.
Понеже съдбините на България винаги са му били болна тема, той също се изкуши от политиката. И се погнуси от нея. 

Влезе в Седмото Велико народно събрание 

с червен билет. "Ако си спомняте, 130 души бяхме решили уж да не си вземаме заплатите като депутати в Народното събрание. И какво стана - останахме само трима- четирима. Аз, Нешка Робева, Светлин Русев и отец Панкратий. Тогава си дадох сметка, че посредствеността завладява България. От горе до долу - посредственост!", напомня при всеки удобен случай Васил Михайлов.
Актьорът не крие левите си убеждения и с чувство за хумор разправя как бил спечелен за каузата. Една от лелките карала малчуганите да затворят очи и да кажат: "Чичко Хитлер, дай бонбонче". После децата се ококорвали, но шепичката им била празна. След това обаче лелята нареждала: "Кажете сега "Чичко Сталин, дай бонбонче" и докато хлапетата мижали, тя им пъхала в ръцете лакомството.
Така Михайлов отишъл в училище добре подкован идеологически. Затова се почувствал силно пренебрегнат, когато го приемали за септемврийче. Повечето ученици получили червена копринена връзка, а той, въпреки че бил любимец на учителката останал с памучна, понеже хубавите свършили. И бъдещият Войвода надул гайдата.
Десетилетия по-късно Васил Михайлов се раздели със столетницата без рев. След края на Великото народно събрание, търсейки начин да е полезен, той напусна социалистическата партия и се присъедини към Нов избор на Димитър Луджев. Но този път не успя да влезе в парламента.
Днес големият актьор бистри политиката на чашка с приятели като Джоко Росич и Иван Кръстев, с които преди шест години засне рекламата на Ловешка ракия. Не е изключено обаче отново да го видим в предните редици - както на сцената, така и в обществото. Защото натурата му е да бъде локомотив, а не обикновен пасажер.

ЖИТИЕ И СТРАДАНИЯ Любопитни подробности от битието - Преди седем години на раздаването на наградите „Аскеер" във Военния театър апаш открадна мобилния му телефон. Злосторникът проникнал в актьорските гримьорни, дегизиран като участник в тържеството. Докато Михайлов е на сцената заедно с Анастасия Ингилизова и Кристина Янева, крадецът задига бижута, часовници и джиесеми. Към днешна дата още не е разкрит.
- Първата заплата на Васил Михайлов като актьор била 63 лева.
- Две години (1958-1960) работи като шлосер-матричар пети разряд в старозагорския завод "Светлина". За онова време заплатата му от 300-400 лева е космическа.
- Подвизавал се е също като работник в строителството, копал е канали, пренасял е въглища.
- Дебютира в киното, когато е на 24 години. Първият му филмова роля е Неприятния в "Хроника на чувствата" на Любомир Шарланджиев.
- Почетен гражданин на Стара Загора
- Рекламно лице е на Ловешка ракия, но любимото му питие е мастиката.
- Топи излишните килограми с черешова диета - десет дни яде само костилковите плодове и пие минерална вода. ДОСИЕ Роден: на 6 април 1938 г. в Стара Загора.
Образование: Завършва ВИТИЗ през 1964 г. в класа на проф. Желчо Мандаджиев.
Семейно положение: Женен, с двама сина, има и внук

ХОБИ И СВОБОДНО ВРЕМЕ Колекционира ножове

Васил Михайлов обича около него да витаят легенди. Като тази, че винаги ходи със затъкнат нож под сакото. Може да е леко преувеличено, но е факт, че актьорът има колекция от хладни оръжия, подарявани му през годините.
Импулсът за сбирката може и да е дошъл и покрай ролята на Петко Войвода. За щастие досега актьорът не е вадил нож при самоотбрана. Доскоро използвал камите главно, за да реже сланина. Напоследък обаче се замисля дали да не препаше ятаган - за да е в безопасност в смутните ни времена. ТОП 10. Най-добрите роли във филми 1. Капитан Петко Войвода от едноименния тв сериал, реж. Неделчо Чернев
2. Старшията - "Герловска история", реж. Гриша Островски
3. Хан Кубрат - "Хан Аспарух", реж. Людмил Стайков
4. Бъч - "Събеседник по желание", реж. Христо Христов
5. Вълкадин - "Вълкадин говори с Бога", реж. Иван Андонов
6. Ибрям Али - "Краят на песента", реж. М. Николов
7. Сюлейман ага - "Време разделно", реж. Людмил Стайков
8. Нерезанов - "Маргарит и Маргарита", реж. Николай Волев
9. Гешев - "Петимата от РМС", реж. Вл. Икономов
10. Д-р Панов - "Хирурзи", реж. Иванка Гръбчева ТОП 10. Най-добрите роли в спектакли 1. Човекът - "Сизве Банзи е мъртъв" от А. Фюгърд, реж. Крикор Азарян
2. Той - "Насаме с всички";
3. Дантон - "Делото Дантон" от Ст. Пшибишевска, реж. Анджей Вайда
4. Стефан Стамболов - "Величието и падението на Стефан Стамболов" от Стефан Цанев, реж. Николай Ламбрев
5. Фил Хоугън - "Луна за несретници" от Юджийн О`Нийл, реж. Николай Ламбрев
6. Васка Пепел - „На дъното" от М. Горки, реж. Леонид Варпаховски
7. Лопахин - "Вишнева градина" от А. П. Чехов, реж. Крикор Азарян
8. Димитър - "Буре барут" Деян Дуковски, реж. Крикор Азарян
9. Аврам Танурков - "Бая си на бълхите" Боян Папазов, реж. Крикор Азарян
10. "Финале Гранде"- авторски спектакъл на Камен Донев  image

Снимки: ИВАН НЕГРЕВСКИ, ТЕАТЪР "БЪЛГАРСКА АРМИЯ"
На миналогодишната церемония "Аскеер" актьорът излезе на сцената нежно обграден от колежките Йоана Буковска, Александра Сърчаджиева и Нети Добрева. 





Гласувай:
0



1. ivoimv - ОТ ВОЙВОДА КЪМ ВОЙВОДА
18.11.2008 17:01
ПОЗДРАВ ВОЙВОДО,
СПОМНИ СИ 1993 ГОДИНА КОГАТО ХОДЕХМЕ С ТЕВ ИЗ ТЪРНОВСКО И ЛОВЕШКО ДА ПРАВИМ ""НОВ ИЗБОР"
ВЕЧЕРИТЕ, КОИТО СИ ВЪОБРАЗИХМЕ ЧЕ ИМАМЕ СИЛИ ЗА ПРОМЯНА !!УВИ ПРОМНАТА НЕ СЕ СЪСТОЯ !!
ПОБОРНИЦИТЕ ЗАВЗЕХА ПОЗИЦИИ , ВЕЧЕ СА НЕПОКЛАТИМИ ,ВОЙВОДО!!
извинете ,че емоцията наделя!!
БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ !АКО ЮНАЦИТЕ СПЯТ!!
цитирай
2. анонимен - Да си жив и здрав Войводо!
13.06.2009 11:50
''Турчев, Турчев и с по големи турци от теб съм се оправял!''
цитирай
3. анонимен - Дълголетие
03.12.2010 21:24
Петкольоо капитане нине Петкольо кмандири лее
цитирай
4. анонимен - Нов избор
03.12.2010 21:26
ivoimv написа:
ПОЗДРАВ ВОЙВОДО,
СПОМНИ СИ 1993 ГОДИНА КОГАТО ХОДЕХМЕ С ТЕВ ИЗ ТЪРНОВСКО И ЛОВЕШКО ДА ПРАВИМ ""НОВ ИЗБОР"
ВЕЧЕРИТЕ, КОИТО СИ ВЪОБРАЗИХМЕ ЧЕ ИМАМЕ СИЛИ ЗА ПРОМЯНА !!УВИ ПРОМНАТА НЕ СЕ СЪСТОЯ !!
ПОБОРНИЦИТЕ ЗАВЗЕХА ПОЗИЦИИ , ВЕЧЕ СА НЕПОКЛАТИМИ ,ВОЙВОДО!!
извинете ,че емоцията наделя!!
БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ !АКО ЮНАЦИТЕ СПЯТ!!

Е добре де пък нов избор на кой беше? Пак мафиоти бяха, от къде инъче толкова пари да направят такава мащабна кампания, пък и Христо Стоичков да ангажират. Аее не се правете на различни от другите моля ви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533342
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031