Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2008 21:55 - Пет прочути тандема баща и син...и пет баща и дъщеря
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 12120 Коментари: 2 Гласове:
0



Бърз преглед на най-известните фамилии показва вярна ли е поговорката за дървото и крушата

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 14 юни

Поредният „вносен” празник стъпка по стъпка си проправя път в календара на редовия българин. Известен е като Ден на бащата и го дължим на американците, които го въвеждат официално през 1972-а по времето на президента Ричард Никсън. Янките, а след тях и останалият свят, вдигат наздравица за татковците в третата неделя на юни.  Тази година мъжете в семейството купонясват на утрешния 15 юни.

В София бащи-мечти ще се съберат в Борисовата градина с отрочетата си и ще мерят сили кой е по-по-най в спорта и на сцената, съобщиха организаторите от Асоциация „Любов и грижа” и списание „9 месеца”.

В „Монитор” също подкрепяме идеята и правим бърз преглед на най-известните татковци в Републиката, създали прочути синове и дъщери. Мониторингът ни потвърди старата истина, че крушата не пада по-далеч от дървото.

Кои са най-известните тандеми баща-син и баща и дъщеря у нас в културата, спорта, шоубизнеса и политиката, четете в култовата ни рубрика „Пет плюс пет” този уикенд.

 

Продължава на 20-21-а стр.

 

1.     Наум и Христо Шопови

 

imageimage

Великият Наум Шопов винаги е казвал, че актьорската професия е тежък кръст. Затова и не я препоръчвал на децата си. Точно Кръста обаче отведе сина му Христо до лелеяния от всеки артист Холивуд. Шопов-младши изми ръце в суперпродукцията на Мел Гибсън „Страстите Христови” и критиците похвалиха трактовката му на образа на Пилат Понтийски. Ролята впечатли и легендарния му баща. „В този филм за пръв път се поуплаших от него – от присъствието му, от стойността му и се запитах - аз познавам ли този човек? Син ли ми е? Оказа се, че не познавам тази светла струя, която лъчи от неговото присъствие на екрана”, изповяда Наум Шопов преди време в интервю за в. „Монитор”.

 

962001-1

962001-2

СНИМКИ: МОНИТОР

Когато за първи път гледал „Страстите Христови”, Наум Шопов се запитал дали наистина познава сина си.

В лентата на Мел Гибсън Христо Шопов изигра Пилат Понтийски.

 

 

2. Кирил и Владимир Ампови

 

imageimage
Помните ли Графа преди да се окичи с благородническа титла? От времето, когато беше отворено хлапе и рапираше: „Вече десет години съм на този свят/, но възрастните хора така и не разбрах”. В края на миналото хилядолетие вездесъщият днес музикант беше бурмичка от семейното трио „Спешен случай”. Двигател беше баща му Кирил Ампов, а муза – майка му Тони.

Владимир Ампов, както се води Графа по паспорт, отдавна излезе от сянката на симпатичните си родители. Дори и да припява пророческия им рефрен: „Девет милиона мишлета, изкарват се взаимно ченгета. А котараците подхвърлят досиета и си пият кафето”, сигурно го прави само под душа. През останалото време създава класики като „Давам всичко за теб” и „Искам те”.

От висотата на днешното си положение Графа се допитва до баща си само понякога. Ампов-старши е съавтор на текстовете му за “Влюбени сълзи”, „Крадена любов” и “Грях”. Освен професионални съвети Кирил дава на сина си и житейски напътствия. Сред най-важните от тях е да не играе комар.

 

СНИМКИ: АРХИВ

962001-3

962001-4

 

Кирил Ампов съветвал сина си да не играе комар.

 

Графа отдавна излезе от сянката на баща си.

 

 

3. Исак и Соломон Паси

image 

Бащата е жив класик на философските науки и един от последните ерудити у нас. Синът е – математик, бивш външен министър, евроатлантик, депутат. С други думи фамилията Паси прокарва собствено трасе, както в културата, така и в политиката на България.

Но докато Исак Паси е големият мълчаливец, то Соломон обича да ораторства и на родна, и на натовска трибуна.

 

962001-5

Исак Паси в компанията на ректора на Софийския университет Иван Илчев и сина си Соломон.

 

 

4. Иван и Петър Попйорданови

 

Бащата Иван е роден за ръководител – в соцепохата беше шеф на Киноцентъра в Бояна, после стана генерален директор на БНТ. Синът е сред най-обичаните български актьори. Кръстили са го Петър, но всички го знаят като Чочо – за едни е талант, за други обикновен нехранимайко. Всички обаче признават, че има харизма.

Страстта към киното не е единствената обща черта на родителя и наследника му. Онези, които ги познават, са категорични, че и двамата са много сладкодумни. Особено, когато разказват семейни истории. Пойорданови са потомци на бунтовнически род от Вардарска Македония, дал герои като Миле и Орце Пойорданови.

 

962001-6

962001-7

 

СНИМКИ: МОНИТОР

Бившият шеф на БНТ Иван Попйорданов описа живота си в книгата „Кадър по кадър”

 

Синът му Чочо продължава да е сред звездите на Народния театър

 

 

 

5.Вратарите Михайлови

 

Бисер, Борислав, Николай Михайлови – три поколения вратари, излезли от „Герена”. Дядото се радва на достойни старини, вторият Михайлов е президент на футболния съюз, а най-младият тренира в „Ливърпул” и ухажва манекенки.

Най-старият Михайлов пази за "Левски" от 1961 до 1974 г. Има 226 мача мача за "сините" в шампионата. Той е сред първите вратари, които изпълняват дузпи. Синът му Борислав застава на вратата на сините две декади след него. Някогашният капитан на националния ни тим твърди, че сам е избрал поста, макар баща му да бил против. „Като малък играех и нападател, и вратар, но аз настоявах и сам си извоювах да "наследя" баща ми. И синът ми Николай никой не го е карал да избере вратарския пост. Той също по детски турнири играеше едно полувреме като нападател и едно на вратата. Това не е случайно - и брат ми Руслан беше вратар, така че явно има някакъв ген.", твърди Боби в интервю.

 962001-8

962001-9

СНИМКИ: МОНИТОР

Като президент на футболния съюз някогашният левскар Боби Михайлов сега решава проблемите на ЦСКА.

 

Синът му Николай тренира с отбора на Ливърпул.

 

 

... и пет баща и дъщеря

 

1.     Вили и Хилда Казасян

 image

Казасян е арменската династия в българския шоубизнес, а маестро Вили нейният родоначалник. Очилатият диригент даде на музикалната ни сцена Биг бенда на БНР и дъщеря си Хилда. Не е изключено един ден внучката му да поеме същия път.

„Хилда е луда в най-хубавия смисъл на думата - едно симпатично голямо дете. Малко е инат, но не е от тези, които ще ти противоречат и ще налагат своето мнение. Тя хитрува - на пръв поглед се съгласява, а след това по един много дяволски начин прави това, което иска”, описва наследницата си маестрото. Тя „отвръща на удара” с комплимент: „Искам да съм широко скроена като татко, да притежавам умението му да е над нещата”.

Освен на любовта, кръвта и музиката, фамилия Казасян се крепи и на кулинарията. И Вили, и Хилда не готвят, а свещенодействат, когато са в кухнята. Преди време предизвикаха слюнкоотделяне у самия Ути Бъчваров, приготвяйки традиционното арменско ястие мантъ.

 

962001-10

 

СНИМКА:БУЛФОТО

Галантен както винаги маестро Вили Казасян целува ръка на дъщеря си Хилда на промоцията на неин албум.

 

 

2. Димитър и Теодора Димови

 image

Теодора Димова мълчи красноречиво по темата: „Баща ми в мен”. Авторът на „Тютюн” и „Осъдени души” напуска този свят, когато малката му дъщеря е едва петгодишна. Години наред тя се страхува да пише, за да не я сравняват с класика. Преподава, превежда, занимава се и с журналистика. Накрая се предава. Днес Димова е сред най-нашумелите български писатели, получили признание и в чужбина. (През 2005-а романът й „Майките” спечели голямата награда на Австрия за източноевропейска литература).

Теодора постоянно води мислени диалози с баща си. Най-новата й книга „Адриана” е обяснение в любов към него, твърди самата тя. Томчето се роди от недовършената творба на Димитър Димов, наречена „Роман без заглавие”. В него главната героиня е Адриана. „Тя е останала жива и недовършена. Трябваше да й помогна да умре”, казва Димова. Писателката не знае дали баща й харесва написаното, но е сигурна, че не се срамува от нея.

 

 

962001-11

962001-12

 

СНИМКИ: МОНИТОР

Теодора Димова пази като реликва везни за измерване на 1 милиграм, останали от баща й.

 

 

3. Иван и Марта Кондови

 

imageimage

Иван Кондов - кроткият титан на българското кино и театър мечтаеше да види сънародниците си помъдрели, а дъщеря си Марта – реализирана актриса. Първото не се случи. За щастие, доживя второто.

Големият актьор си отиде през септември 2004-а - шест месеца след като Марта беше призната за изгряваща звезда от Съюза на артистите и взе награда „Икар”. Няколко години по-рано Иван Кондов беше продал любимия си трабант, за да бъде дъщеря му красива на абитуриентския си бал.

Днес Кондова е сред големите надежди на Народния театър и участничка в най-елитните представления на трупата. Камерата също я обича и Марта е предпочитана актриса от кинорежисьорите. Покрай ролята си във филма на Красимир Крумов „Под едно небе” получи прозвището „новата Невена Коканова” и приз на името на покойната кинозвезда. Продукцията е паметна и с факта, че тъкмо тя събра за пръв и единствен път заедно пред камерата двамата Кондови – баща и дъщеря.

 

962001-13

962001-14

 

СНИМКИ: МОНИТОР

Покойният Иван Кондов е сред титаните на българското кино и театър.

Дъщеря му Марта върви по неговите стъпки – този кадър е запечатал как колосът Армен Джигарханян й връчва театралната награда „Икар” през 2004-а.

 

 

4. Йордан и Лора Караджови

 image

Дали за да си спести приказките, че я лансират, защото е дъщеря на фронтмена на „Сигнал” или по друга причина, но дълго време Лора Караджова не показваше големи амбиции за сцената. Подвизаваше се спорадично в чужди парчета и късно засия със собствен блясък.

Данчо Караджов също не побутна дъщеря си – явно е чакал сама да узрее.

Каквото и да прави Лора, той я подкрепя. Музикантът не спестил възторзите си нито от разголените й снимки в списание „Максим”, нито от оскъдното й облекло в клипа на приятеля си Део Stay with me.

Разкрепостеният Данчо не робува и на клишето, че бащите ревнуват дъщерите си от гаджетата им. Караджов често пие ракия в компанията на Део. Тези дни двамата дружно зяпат мачовете от Европейското.

 

 

962001-15

 

СНИМКА: МОНИТОР

Йордан Караджов предложил на Лора да напише песен за нея, но тя отказала, защото парчето звучало като „Сигнал”

 

 

5. Григор и Мартина Вачкови

 

Когато разбрал, че дъщеря му иска да става актриса, Григор Вачков тръгнал да я разубеждава. Не успял. Затова още в първи курс на ВИТИЗ Мартина станала жертва на злобни подмятания, че е връзкарка. Макар да изигра важни роли в театъра Вачкова намери свое лице в телевизията. Първо в студентското предаване „Ку-ку”, после в „Каналето” и „Защо не”. Днес Мартина е по-известна като тв водеща на токшоуто „Жените”, отколкото като актриса. Не изглежда да е огорчена от този факт.

Стане ли дума за баща й Вачкова подчертава две неща – че любимият й филм е „Мера според мера”, където се засичат пред камерата. И че Гришата й остава мерило. „Всичко сравнявам с татко. Винаги си мисля какво би казал той, как би постъпил. Болката е непреодолима, но се научих да живея с нея”, изповядва Марта в свое интервю.

 

962001-16

962001-17

 

СНИМКИ: МОНИТОР

Григор Вачков не искал дъщеря му да става актриса.

Години по-късно Мартина Вачкова намери пътя си като тв водеща.



Тагове:   дъщеря,   баща,


Гласувай:
0



1. felicity - :D
15.06.2008 14:47
Дълго се чудих кои ми липсват, радвам се, че са пропуснати.:D
цитирай
2. анонимен - е как
18.01.2011 13:42
Ицхак и Самуел Финци? Димитър и Ива Гочеви? Стефан и Иван Москови? Йордан и Йордан (Внук) Радичкови? Яне Сандански и Яне Янев също ... хехехе тва последното си е ташак...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537578
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930