Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2008 09:33 - Петима българи в Холивуд...и пет холивудци в България
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 5553 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2008 09:37


Бърз преглед на сънародниците ни в Меката на киното и на “вносните” звезди у нас

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА, ДАНИЕЛ ФИЛИПОВ/МОНИТОР, 18 октомври


Петима българи в Холувид

Холивудско було покрива плътно София, както никога досега. Кметът Борисов редовно показва излъчване „ала Марлон Брандо" при беседите си със звезди като Силвестър Сталоун и Антонио Бандерас. Вал Килмър пазарува по джапанки в местните бутици, а миналата седмица най-тиражният италиански всекидневник „Кориере дела сера" пусна обширен репортаж от Киноцентъра в Бояна. И го украси с безапелационното заглавие „Холивуд (България)".
Главните герои в „българския Холивуд" са само вносни, подбрани от Дейвид Варод - шеф на компанията "Ню Имидж - България", която е собственик на комплекса „Ню Бояна". Засега наш актьор не се е уредил с водеща роля в някоя от десетките чужди продукции, реализирани на местна почва.
В същото време в истинската Мека на киноиндустрията българи заемат ключови позиции.  Наша сънародничка топи перото си в страстите и скандалите на кинаджиите в Ел Ей и ги изкарва на страниците на в. „Холивуд рипортър". Българин измисля визуалната концепция на суперпродукции като „Беоулф" и „Полярен експрес". Пак наши хора рисуват героите в най-популярните анимационни сериали. В списъка на наградените с най-престижното тв отличие „Еми" четем и българско име.

1. Владимир Тодоров
image
Българската следа в суперпродукции като „Хари Потър", „Стюарт Литъл", „Хрониките на Нарния" и „Полярен експрес". Художникът, решил да покаже Анджелина Джоли само по злато в „Беулф". image44-годишният Тодоров се дразни от рамката „един нашенец в Холивуд", защото не си пада по напомпания патриотизъм. В редките си контакти с български журналисти говори много за работата си и малко за себе си.
В последните години Тодоров е ангажиран главно с motion capture филми. При продукциите от този род актьорите се снимат в празно помещение, цялото им тяло е покрито със сензори. Инфрачервени камери улавят движенията им и ги "пренасят" в компютър. Оттам аниматорите напластяват фантазиите си над точковото тяло, съобразявайки се със скиците на Владо. За да изгради образите в „Беулф", Тодоров използва фотореалистична техника, т. е. микс от снимки и рисунки.
Работата сближава аниматора с режисьора Робърт Земекис. Кинаджията се съгласил да екранизира книгата, която художникът написа заедно със съпругата си Боряна. Томчето The Moon Rock се появи миналия ноември на англоезичния пазар. "Водим преговори за филмовите права. Оптимистично настроен съм, но все още не искам да правя гръмки изявления. Ако си стиснем ръцете, продукцията ще излезе на екран до 2-3 години", разкри Тодоров в интервю за сп. „Тема" преди време. 

2. Нели Андреева

imageТя е дипломиран физик, но е обречена да прави телевизия или да бъде неин хроникьор. На българска почва чаровната дама беше продуцент, сценарист, директор на тв продукция. Името є нашумя с легендарното студентско предаване „Ку-ку". Андреева беше и сред идеолозите на „атомното" издание на шоуто, разтърсило цяла Европа с фалшивата новина, че е гръмнал АЕЦ-ът в Козлодуй.
Засега Нели няма подобни прояви на холивудски терен, където живее от края на 90-те. И в Меката на киното обаче спрягат името є с почитание. От осем години тя е перо на „Холивуд рипортър" и следи отблизо процесите в кино- и тв индустрията. Андреева е на линия и когато сценаристите стачкуват, и когато в Ел Ей раздават наградите „Еми". Първа научава колко взема Чарли Шийн на епизод и защо се муси Дейвид Хаселхоф. Пред колегите си в „Холивуд рипортър" Андреева признава, че „Америкън айдъл" е единственото риалити шоу, което гледа. Извън работата Нели е отдадена на съпруга си и двете си тригодишни близначки.  

3. Башар Рахал
imageimage
„Башар е пребит много лошо на снимки, с пострадала скула и огромен оток. Прилича на Мики Рурк", „Башар стои в караваната си и слуша колко е зле финансовата система", „Башар пак учи текст и набива нервно баклава"... Ето такива послания праща симпатичният актьор до приятелите и почитателите си от цял свят чрез социалната мрежа facebook.com. Пак оттам научаваме, че чаровникът редовно следи Dancing Stars, дори когато трябва да учи монолог.
Рахал влезе в Холивуд с нискобюджетните ленти, които снимаше New Image в зората на демокрацията у нас. Оттогава редовно го ангажират за роли на терористи и персони, която имат проблеми с правосъдието. Миналата година обаче Башар проби в хитовия американски сериал Arrested Development. В продукцията, отличена с шест награди „Еми", Рахал играе свадлив таксиджия. Най-новата му роля също е в различно амплоа. Пред „Монитор" актьорът разказа, че току-що е приключил снимки за сериала The Unit. „Играя сирийски свещеник, който помага на главния герой да спаси дъщеря си, но го прави, след като е доказал своята гледна точка. Много умело написан текст, а диалозите са брилянтни. Това може би е най-хубавото нещо, в което съм играл досега" , коментира Башар.
Роденият в Дубай в семейството на ливанец и българка актьор замина за САЩ през 1999-а заедно с половинката си Калина. И двамата бяха любимци на тв зрителите покрай вечерната програма на Канал 3. Преди това Башар ни веселеше в шоуто „Не може да бъде" по Нова тв (режисирано от Нели Андреева).

4. Росен Върбанов
image
 Аниматорът Росен Върбанов засега е единственият българин, печелил престижната телевизионна награда "Еми". И то два пъти. През 2001-ва я получи в категория storyboard за работата си в анимациония сериал „Мики Маус". Storyboard e режисьорската книга, в която художникът прави рисунките към историята, а после те се анимират. Четири години по-късно Росен дублира отличието - този път за поредицата „Бренди и мистър Уискърс" на компанията „Дисни". Призът му бе връчен за впечатляващо индивидуално постижение в анимацията.
Росен държи в колекцията си и „Ани" - най-голямата награда за анимация в категорията storyboard. „В Холивуд всеки се бори от нулата, никой не е легнал на кълката, че предишният му филм е бил суперуспешен или има награда. Всяка компания е готова по всяко време да купува нови идеи и проекти. А в България още действа правилото, че като си станал известен, трябва да толерират теб и никой друг. Всеки трябва да се бори през целия си живот и да се доказва."

СНИМКА ЛИЧЕН АРХИВ

Росен Върбанов позира с дъщеря си Алис минути след като е спечелил втората си награда „Еми".

5. Румен Петков
image
Помните ли култовия щъркел Чоко и зеления му авер - жабока Боко? Техен баща е Румен Петков. У нас всички свързват това име с бившия вътрешен министър, но то е известно далеч преди любителят на фонтаните и бръмбарите да се прочуе. Става дума за аниматора Румен Петков, когото познаваме и от комиксите в „Дъга" през соцепохата. Макар да няма крилете на Чоко, преди двайсетина години Петков прелетя Атлантика и кацна в Страната на неограничените възможности. Там развихри въображението си в продукции на Cartoon Network и Universal Studios.
Средностатистическите американци четат името Румен Петков във финалните надписи на поредиците "Джони Браво", "Лабораторията на Декстър", "Крава и Пиле" и "Уди Кълвача". Петков се подвизава и като преподавател по анимационна режисура в престижния американски университет CalArts, основан от фамилията на Уолт Дисни. Колкото и да е свързан с Холивуд, най-голямата му награда е от Европа. През 1983-а Петков спечели „Златна палма" от феситвала в Кан за съвместния си филм със Слав Бакалов „Женитба". Тандемът така и не вижда приза. Научават, че са взели палмата на първенството по телефона.

СНИМКА ПЕТЪР ГАНЕВ
Отвъд Океана Румен Петков преподава анимационна режисура. 


...и петима холивудци у нас  1. Долф Лундгрен
image
Първата лястовица, долетяла у нас от Холивуд за екшъни втори разред. Снажният скандинавец се овъргаля в калта на Софийското поле преди десет години заради „Мост на дракони". Продукцията беше сред първите, снимани у нас от New Image. Оттогава Лундгрен има няколко филма, реализирани у нас - „Компроментиран", „Механикът". Актуалният му филмов проект е „Директен контакт". Лентата отново е на New Image и в нея Лундгрен е затворник, комуто предлагат секретна мисия. В замяна му гарантират свобода. Героят на Долф приема сделката, защото мисли, че идва от правителството. Но се оказва, че е нает от престъпен бос, за да спаси отвлечената му дъщеря...
Извън снимачния терен Лундгрен може да бъде засечен по светски партита, чалга клубове и благотворителни изяви. Преди време се включи в акцията в помощ на децата от дома в Могилино. А тези дни подкрепи изграждането на медицински център „И аз мога" за хлапета с множествени увреждания в Студентския град. Екшън героят позира с фланелка с надпис
I Can Too. „На Запад, ако не правиш благотворителност, не те възприемат насериозно, благотворителността играе голяма роля в живота на актьорите", обясни по този повод актьорът.  
СНИМКА: БГНЕС

Снажният скандинавец участва във фотосесия „Аз мога" в подкрепа на медицински център за лечение на деца с множествени увреждания.

2. Антонио Бандерас
image
Истерията „Бандерас" се разрази в България в навечерието на миналата Коледа. Магнетичният испанец, завладял и Холивуд, беше у нас за снимките на „Кодът", където играе крадец на бижута в комбина с Морган Фриймън.
Както подобава на истински кавалер, актьорът не се държа високомерно с феновете, а ги покани на среща в НДК. В рамките на Киномания той представи режисирания от самия него филм „Летен дъжд". По пътя към залата испанецът попадна в обсадата на стотици екзалтирани девойки. Валяха въздишки и крясъци „Антонио!" Самият Бандерас запази спокойствие и раздаваше окуражителни усмивки. Минути по-късно призна пред публиката, че търси алтернатива на Холивуд. „Искам младите хора да имат своя път в родната Испания, а не като мен, за да се утвърдя, трябваше да избера друг път - през Холивуд", разказа Бандерас.   СНИМКА: БОЙКО КИЧУКОВ

Докато беше в у нас, Антонио Бандерас призна, че търси алтернатива на Холивуд.

3. Морган Фриймън
image
Засега е бил у нас два пъти. През 2005-а тъкмо беше взел „Оскар" за поддържаща роля в „Момиче за милион долара" и дойде в София за филма на Брус Бересфорд „Договорът". Заради снимките се качи на Витоша и разбра защо за шопите „от нея по-високо нема". В продукцията игра наемен убиец, а извън нея - българско хоро. На среща с журналисти призна, че си пада по нашенската кухня, ракия и салата. И по българките. „Когато вървя по улиците, винаги се изненадвам колко много красиви жени има в България", галантно обяви Фриймън.
Асът на Холивуд затвърди впечатленията си и миналата година, когато беше за втори път в София. За съжаление тогава остана леко в сянката на Бандерас, с когото си партнираха като крадци на бижута в лентата „Кодът".   СНИМКА МОНИТОР

Носителят на „Оскар" Морган Фрийман засне два филма у нас.

4. Скарлет Йохансон
image
Според британския таблоид „Дейли мирър" изкушението на Холивуд Скарлет Йохансон си тръгнала от България преди три години с две любови. Едната била към колегата є Джош Хартнет, с когото се снимаха заедно у нас в „Черната далия". А другата - към историята. Звездата от „Изгубени в превода" се скитала часове наред из антиквариатите в София. От сергиите пред храм-паметника „Александър Невски" пък купувала нацистки свастики на килограм. „Там има толкова странни неща. Има толкова нацистки неща, които може да си купиш. София наистина е очарователен град", твърди Йохансон пред изданието.
Освен Йохансон и Хартнет „Черната далия" доведе у нас и режисьора Брайън де Палма и носителката на два „Оскара" Хилъри Суонк. Те обаче засега не разказват спомени от столицата ни.
Скарлет Йохансон пазарувала нацистки свастики от антикварните магазини в София. 5. Вал Килмър
imageimage
„Фалшива самоличност" - заради тази лента обичаният някога от нежната половина на човечеството Вал Килмър е в България. Заглавието на филма може да се приеме многозначително, защото у днешния Вал е останало твърде малко от красавеца сърцеразбивач от „Доорс", „Жега", „Уилоу" и „Светецът". Хванат в крачка по джапанки от родните папараци в столичен мол, Килмър е наедрял, отпуснат и небрежен. Истинска фалшива самоличност! Все пак сме оптимисти, защото истински добрият актьор се познава по таланта, а не по обувките. Сценарият на продукцията запраща Килмър в Чечня - актьорът е в ролята на американски лекар, който изпълнява хуманитарна мисия в размирната руска република. Снимките вече се завъртяха в Перник, където местният дворец на културата е превърнат в хотел.
СНИМКИ АРХИВ, БУЛФОТО

Вал Килмър по времето, когато печелеше сърцата... ...и сега по джапанки в София.



Тагове:   България,   холивуд,


Гласувай:
0



1. анонимен - Мики Маус
08.12.2008 22:10
Мики е анимационена кукла която всяко едно дете трябва да го гледа поне един път .Мики е силен и има много приятели . Гледаитего поне един път засложава си повярвайтеми. Както е казал маоя баща .Нищо не се познава отвън а от вътре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537329
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930