Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2008 07:57 - Петима най-известни ученици на Френската гимназия...... и петима на Английската
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 5550 Коментари: 0 Гласове:
1



Бърз преглед на личностите, завършили елитните училища от соцепохата до днес

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 1 ноември

Френската се бунтува, Английската празнува - по ирония на съдбата този сценарий се разиграва в двете гимназии на София, тачени като най-елитни от соцепохата насам. Поредното брожение в лицея на бул „Патриарх Евтимий" тези дни беше заради предсрочното пенсиониране на директорката Пенка Малинска. Госпожата си навлече гнева на образователния министър и неговите подчинени, защото миналата година подкрепи учителската стачка и решението на преподавателите да пишат протестни шестици на всички ученици.
Веселбата в Английската пък е заради половинвековния й юбилей, под който минава цялата 2008-а. Празненствата бяха лятото, но ехото им още не е стихнало. На фона на напрежението във Френската положението в гимназията на „Дондуков" 60 изглежда като шампанско и рози.
Продължава ли днес старото съперничество между тези две училища? Чии възпитаници са по-горе в социалната стълбица? Защо любимият лаф на тийнейджърите в Английската е „Като Първа английска няма втора"? Коя е музата на Слави Трифонов за парчето „Френската гимназия Господ нея пази я"? Все любопитни въпроси - търсете отговорите им в култовата ни рубрика „Пет плюс пет този уикенд".

1. Стефан Тафров
image СНИМКА: http://vip77.bgpro.com

Бъдещият дипломат със съучениците си от випуск"77.

Ако е уместно сравнението между строители и държавници, то Стефан Тафров е Колю Фичето на новата ни дипломация. Защото разпери мостове между България и света. Заклет франкофон, но владее поне още шест езика. Стане ли дума за него, журналистите не пропускат да отбележат как беседваше на полски с покойния папа Йоан Павел Втори, на френски с бившия президент Жак Ширак, на английски с британската кралица, с Хосе Аснар - на испански, с Карла дел Понте - на италиански, със Сергей Лавров - на руски.
През 70-те Тафров е бледен юноша от С-клас на 9-а френска гимназия в София. Три десетилетия по-късно председателства Съвета за сигурност на ООН точно в навечерието и първите дни на войната в Ирак. Бивш посланик във Франция, Великобритания, Италия.

2. Силвия Лулчева


image

„Винаги, когато искам да кажа нещо хубаво за себе си, подчертавам, че съм завършила Френската гимназия. Сегашната директорка Бойка Паликарска е любимата ми класна. Преподаваше ни френски. Току-що беше завършила, когато постъпи и може да се каже, че заедно пораснахме. В онези нелеки в политическо отношение години ни възпитаваха в дух на свобода. И явно този дух се е запазил. Затова не ме учудва, че сегашните ученици смело изразиха волята си", разказва актрисата Силвия Лулчева. Звездата на Младежкия театър и носителка на „Аскеер" учи там между 1983 и 1988 г. Училището на „Патриарха" дължи парчето „Френската гимназия Господ нея пази я" на ранния Слави Трифонов именно на любовта му към Лулчева.
Къдрокосата възпитаничка на лицея е дамата с най-популярния глас в България. Стана звезда именно с гальовния си тембър, школуван в любителските спектакли на Френската. Към днешна дата Лулчева ни изкушава не само с превъплъщения на сцената, ами ни увещава какво да си купим и в десетки реклами. Озвучи и експертката по секс и обувки Кари Брадшоу в сериала „Сексът и градът".

3. Ивайло Калфин


image

В негово лице гимназията би трябвало да има силно лоби в сегашното правителство. Външният министър обаче явно предпочита френската дипломация пред френската революция и до момента не е изразил публично нито подкрепа, нито критика към родното си школо. Бъдещият вицепремиер изучава там басните на Лафонтен в началото на 80-те. Бил образцов ученик и не създавал проблеми. Залягал не само над уроците по френски, а над всички предмети. Особено му вървяла математиката и затова по-късно се ориентирал да следва международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс" (сега УНСС).
Заради прилежанието му и като игра на думи с фамилията му съучениците му казвали „калфата", намеквайки, че вече не е чирак, а на крачка от майстора. Френският не остава единственият му чужд език - владее английски, испански и руски.


4. Уляна Пръмова


image

Шефката на БНТ е полиглот - освен френски владее отлично италиански, гръцки, английски, немски и руски.

Франкофонията открай време е на почит в БНТ, а с идването на демокрацията обществената телевизия започна да излъчва програми на Канал Франс ентернасионал (CFI) и така тийнейджърите през 90-те пораснаха с анимационните сериали „Костенурките Нинджа" и „Мариан Първата". Последните няколко години езикът на Наполеон е на особена почит на шефския 12-и етаж. Причината е, че и генералната директорка на БНТ Уляна Пръмова е възпитаничка на Френската гимназия. Била ученичка, акуратна във всичко. Оттогава є останала закалката все да учи нещо и любовта към граматиката. Към днешна дата домът на тв началничката е пълен с всевъзможни речници и помагала за изучаване на чужди езици. Това не е учудващо, като се има предвид, че Пръмова е завършила италианска и гръцка филология, владее също английски, немски и руски. Съпругът є Климент Пръмов е дипломат и полиглот. Дъщерите Мария и Марта също наследили любопитството към чуждите култури и езици.


5. Илияна Йотова


image

Илияна Йотова е от випуска на Калфин.

Преди да се залюби с партията столетница, червенокосата Илияна Йотова също беше представител на френската връзка в БНТ. Там между 1991 и 1997 г. изкатери стъпалата от репортер до шеф на дирекция „Новини и актуални предавания". Настоящата евродепутатка е от един випуск с вицепремиера Ивайло Калфин и има сходни политически виждания с него. Не е изключено точно Френската да е закърмила двамата с романтичната идея за „Свобода, равенство, братство", а любимата им картина да е „Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа.


... и петима на Английската 1. Филип Димитров


image

Филип Димитров се подвизава и като писател. Сред най-известните му творби са романите "Ибо живяха, Господи", "Рицарите на кръглата маса", „Светлина на човеци".

„Българският Кенеди" се излюпва тъкмо в Английската гимназия. Историята мълчи по въпроса дали съучениците на Филип Димитров са го величали така, както привържениците на СДС в зората на демокрацията. Сигурно е обаче, че Фил Кенеди попада на хора и става човек именно в школото на бул. „Дондуков" 60. За първи път точно там упражнява влудяващо равния си глас и леко флегматичен изказ. „Училището беше, а се надявам и сега да е, място, в което се трупат знания и култура на базата на езика. Там се научихме и на култура на дебата. Не е вярно, че в Английската учеха само деца от елитни фамилии. Имаше и такива, които с усилия и любознателност успяха да израснат", припомня си Филип Димитров на половинвековния юбилей на гимназията.
Засега той е единственият възпитаник на престижното школо, станал министър-председател. И единственият премиер в най-новата история на България, слязъл от политическата сцена с открит поглед. Преди 16 години Димитров поиска вот на доверие за правителството си в парламента. Не го получи и културно сдаде властта.
След края на премиерстването си Димитров беше представител на страната ни в ООН и посланик в САЩ. Беше и депутат в сегашното 40-о народно събрание. Парламентарните нрави очевидно са му дошли в повече, защото това лято българският Кенеди напусна сградата с надпис „Съединението прави силата" и обяви, че се отдава на преподаване.


2. Миряна Башева


image

Наказанието на Миряна Башева в Английската гимназия било преместване в мъжки клас.

„С мръсен софийски нрав,/ а той не става за маркетинг..." - с този стих на Миряна Башева, взет от нейния „Махмурлук", я описват приятелите є. Непокорната поетеса и едно от най-хапливите пера в българската журналистика учи в Английската гимназия по времето, когато формират класовете по полов признак. И понеже Миряна от малка е шило, което в торба не стои, ядосала учителското тяло. За наказание я преместили в мъжки клас. Така дъщерята на външния министър Иван Башев попаднала в компанията на бъдещия философ Николай Василев, който десетилетия по-късно става министър на образованието.
Поетесата може и да не е била с примерно поведение, но явно доста е залягала над английския, защото го владее брилянтно. Нейни колеги разказват как за отрицателно време Башева решава кръстословици-чаршафи от задните страници на английските вестници.


3. Борис Велчев


image

Когато учел в Английската, прокурорът Борис Велчев мечтаел да стане историк.

В Английската бъдещият обвинител №1 на Републиката мечтаел да остави следа в историята. Представял си, че ще бъде учен, който разкрива непознати факти от миналото. Съдбата обаче отредила друго. Велчев наистина има флирт с историята, но не като изследовател. Влезе в нея с етикета „най-млад главен прокурор в историята на България" и с амбициите това да не бъде единственият му принос. Привържениците му го сравняват с орел на правосъдието, който кълве имунитета на съгрешили депутати и корумпирани магистрати. Опонентите пък го обвиняват, че действа бавно и покрай делото на Маргините губи в битката с престъпността. За Велчев обаче е важно да спечели войната. Любопитна подробност от аналите на Английската гимназия е фактът, че там има записани двама души с името Борис Велчев. Адашът на прокурора е негов първи братовчед, по-голям с една година. Днес го познаваме като Борис Панкин - човекът, поставил за първи път в света на театрална сцена мюзикъла „Ах, този джаз". По времето, когато учи в гимназията, Панкин носи фамилията на дядо си - генерал Велчев.


4. Теодора Димова


image Снимка: БОЙКО КИЧУКОВ

Ако можеше да върне времето назад, писателката Теодора Димова щеше да си избере да учи във Френската, а не в

Писателката не се включи в патоса за половинвековния юбилей на гимназията, залял София това лято. От една страна, защото повечето є съученици са в Америка и Канада, а от друга - отношението є към Английската е далеч от възторга. „Това усещане за елитарност, което тя излъчва, винаги ми е било крайно неприятно. Усещането за превъзходство над другите... Ако можех да се върна назад, бих избрала 9-а френска гимназия. И двете ми деца учат там. Имат невероятни учители, атмосфера, дух, някакво въодушевление, което се носи по коридорите. Там чалга излъчването е сведено до минимум, колкото и да е трудно да се повярва", каза Димова в интервю за „Монитор" преди няколко месеца. Разказва ли спомени от ученичеството си в Английската, авторката на романите „Майките", „Емине" и „Адриана" винаги отбелязва многото учене и желязната дисциплина. „Имам ужасни спомени от тази дисциплина. Това бяха подстриганите коси - минавахме през директорката Бъчварова, която стоеше на входа и ни одобряваше. Ако си с 2 см по-дълги коси, не може. Ако престилките са черни, а не тъмносини, не може. Имаш 2 неизвинени, обаждане вкъщи. Беше кошмарно. Но тази дисциплина създава навик да работиш много. В момента аз мога 12 часа да не стана от бюрото", разказва Димова.


5. Крум Савов


image

Спортният редактор на Нова тв Крум Савов също е възпитаник на Английската гимназия в София.

Фабриката за бисери на Нова телевизия. Когато Крум Савов коментира футболен мач, и боговете мълчат, наострили слух за поредната изцепка. „Тъмни футболисти на цвят", "Няма жълт картон в тази ситуация. Играчът беше наказан с бърза свирка и устно предупреждение", „Левски" има още 17 минути от редовното време да търси победата и с продължението евентуално петнайсет" - това са малка част от „попаденията" на Савов в ефира. Според шегобийците светилото на Нова тв дължи забележителния си изказ на годините, прекарани в Английската гимназия. Там Савов се „отворил" на засукани фрази и тънък хумор от Албиона.



Тагове:   гимназия,   най,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1538271
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930