Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 08:07 - Пет актьори в блестящи женски роли...и пет актриси в мъжки
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 8602 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2008 08:13


Бърз преглед на господата в чорапогащи и дамите с мустаци

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 29 ноември 2008

 

С гладко избръснати ръце и няколко кубика силикон в пазвата Дъстин Хофман зашемети света в далечната 1982-а с филма „Тутси”. В началото на тази година пък ефирната Кейт Бланшет беше номинирана за „Оскар” за поддържаща женска роля, но за превъплъщение в легендарния музикант Боб Дилън. През 90-те Робин Уилямс се маскира като симпатичната Мисис Даутфайър, а тъмнокожият Мартин Лоурънс отбеляза идването на новото хилядолетие като „Агент XXL”, скрит под фустата на дебела лелка.

С други думи в Холивуд смяната на половете обикновено е обречена на успех. Какво е положението на местна почва? Спъват ли кариерата токчетата, ако ги носи мъж? Котират ли се дамите с мустаци и пресипнали гласове? Защо Владимир Карамазов си почива от преживелиците в „Сървайвър” с кринолин? Кое е общото между монахиня в театъра и фолкбомбата Галена? Все важни въпроси, чиито отговори ще откриете в култовата ни рубрика „Пет плюс пет този уикенд”.


1.     Мариусimage

 Мариус на сцената на Младежкия клуб в НДК в „Дамата с кученцето” преди дванайсет години.


Помните ли моноспектакъла „Дамата с кученцето”, който промени много неща в театъра? Тук Мариус изигра няколко коренно различни типажа. Достатъчно беше едно вдишване и Куркински се превръщаше ту в разказвача на историята, ту в Дмитрий Гуров, ту в Анна Сергеевна. Преди 12 години Чеховата драма донесе на Мариус не само Втора награда от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Ами му спечели и съмишленици – за тях всяко представление на Куркински е влизане в Храма, а театърът е истинската религия.

„Театърът остава огромен остров - място, където трябва да мълчиш и само да възприемаш другия. В театъра си длъжен себе си малко да снишиш, да се отречеш и само да възприемаш. Има дефицит на такива места, където се предлага информация, но никой не те кара да бързаш с отговор на своя личен егоизъм. С развитието на телевизията театърът ще бъде все по-силен като място на живата среща и ще изисква от публиката готовност да съзерцава едно сътворение, а не да бърза да реагира”, казва често Куркински.

 

 

 2.     Владимир Карамазовimage 
 Карамазов (вляво) и Деян Донков като Дездемона и ревнивия Отело.

СНИМКА: ИВО ХАДЖИМИШЕВ

Владимир Карамазов подухва копринена кърпичка към Деян Донков. Той му я връща по същия начин. Двамата актьори, белязани като новите секссимволи на българския театър, флиртуват така помежду си в спектакъла „Отело”. Представлението по Шекспир е на Лилия Абаджиева и се играе в Народния театър. В него водещият на „Сървайвър” е Дездемона, а Донков - ревнивият мавър.

Най-лесно е да имитираш жената визуално ­ с перука, грим, токчета и т.н. Но в тази постановка единственото "дамско" нещо по мен е роклята. И оттам нататък трябва да накарам публиката, която ясно вижда, че съм мъж, да повярва, че съм жена", разсъждава за образа Карамазов. Засега успява, защото въпреки, че е от няколко години в афиша на трупата, спектакълът се радва на добра посещаемост. И публиката, и критиците са категорични, че Дездемона е сред великолепните постижения в кариерата на Карамазов.

Най-новата му роля не е в кринолин, но за сметка на това изисква високи токчета. В премиерата „Балът на крадците” от Жан Ануи Карамазовата роля е мъжка. В един момент обаче героят му се маскира като жена. По този повод чаровникът се хвали, че за три дни се научил да ходи на токчета.

  

3. Мариан Бачевimage

Мариан Бачев в Шоуто на Слави с перуката и вдъхновението на Галена Прехвалена.
СНИМКА: МИЛЕНА ВИКТОРОВА
 

Женските роли явно са кадем за Бачев. Преди десетина години той проходи в театъра, ситнейки като монахиня в спектакъла на Борис Панкин „Полковникът и птиците” от Христо Бойчев в театър „София”. С високи токчета пък атакува Шоуто на Слави. Пародийните образи като Стачка Васева и Цура Миянкова му лепнаха като силикон в гърдите на фолкпевица. Превъплъщението в Галена Прехвалена категорично бетонира позицията му сред звездите на шоуиндустрията. Не можем да подминем и брилянтната му имитация на социалната министърка Масларова по повод идеята „пенсионери на море през зимата”.

„Не е чак толкова трудно да играеш жена. Просто опитваш да извадиш есенцията на образа, да му намериш опаковката и после да запълниш със съдържание”, разсъждава Мариан. „Покрай тези скечове разбирам на какво са подложени жените и изпитвам още повече респект към тях”, категоричен е актьорът.

Освен изявите му в Шоуто на Слави, почитателите на Бачев не бива да пропускат и най-новата му мъжка роля. Миналата седмица в Пловдивския театър той „разцепи мрака” в мюзикъла „Оркестър без име”. В представлението, вдъхновено от филма-класика, Бачев играе ролята на Велко Кънев. И като тартор на групата изрича: „Може ли сега, лапешки работи! Колко пъти да ви повтарям: повече репетиции... повече гаджета след концерта”.

Режисьор на спектакъла е Борис Панкин – човекът, открил Мариан за публиката.

 

4. Зюмбюл Мангасариян *image

 Силвестър Силвестров – Зюмбюл (в средата), Александър Николов –Среброто (вдясно) и Юлиян Вергов в ролите на Жулиета, дойката й и синьора Капулети 
СНИМКА: ИВО ХАДЖИМИШЕВ

Сега е Зюмбюл от „Братя Мангасариян”. Преди 7 години обаче беше Силвестър Силвестров, въвлечен във всички проекти на режисьорката Лилия Абаджиева. Тя го превърна в Жулиета и така даде на българския театър една от най-интересните трактовки на Шекспировата героиня. Както във всички постановки на Абаджиева по произведенията на Барда и тук ролите се изъпняваха само от мъже, както е било в театъра през Елизабетинската епоха. Това обаче е само подробност. Спектакълът отдавна не се играе, но финалната сцена остава незабравима – Ромео (Карамазов) и Жулиета (Силвестров) се мятат в дъжда, умирайки и възкръсвайки до безкрай. В същата постановка се подвизаваше и Среброто – другият брат Мангасариян. Той беше дойката. В третата женска роля – на синьора Капулети, видяхме Юлиян Вергов. За щастие, Вергов остана верен на театъра. Другата му роля в кринолин е в „Отело”, където играе жената на злодея Яго.

  

 

5. Дъстин Хофманimage

 Гримьорът Алън Вайзингер пудри Дъстин Хофман преди снимките на „Тутси” 
СНИМКА: СПИСАНИЕ "ЛАЙФ"

Носителят на „Оскар” обръсва ръцете си, за да изиграе жена през 1981-а. Това обаче е най-леката процедура, на която се подлага Дъстин Хофман в лентата на Сидни Полак „Тутси”. Героят му е безработен актьор с ужасна репутация. Преоблича се като жена, за да го ангажират в сапунена опера. С макиаж и перука се  превръща в Дороти Майкълс – атрактивна жена, в която всички се влюбват поголовно. Дъстин дължи физическата си метаморфоза на гримьора Алън Вайзингер. „Това беше най-тежкият макиаж, който трябваше да поддържам до този момент в кариерата ми”, признава спецът пред репортер на американското списание „Лайф”.

Със специални щипки той първо опъвал кожата върху лицето на актьора. След това оформял пищна пазва с 1800 грама силикон. Бухнала перука от естествена коса и рокля от глава до пети затвърждавали крайния ефект. Гласенето на Хофман продължавало по час и половина. Минавало се и през задължителното изстискване на черните точки от носа му. За подкупваща усмивка, актьорът слагал и изкуствени зъби – по-дълги и тесни от неговите собствени.

 

 


*във вестника вместо Зюмбюл излезе Руслан Мъйнов, автор на този текст е колегата Мариана Първанова:
Руслан Мъйнов
 image
До края на годината всички билети за Старозагорската опера са разграбени. Причината е новият мюзикъл "Здравейте, аз съм ваш"та леля" с участието на  Руслан Мъйнов. Засиленият интерес на публиката към музикалната комедия се дължи на това, че пухкавият актьор слага перука и се преоблича в рокля, изобразявайки леличка милионерка на един от персонажите. Той чупи по едно ветрило на представление, а докато репетирал, му отивали по десетина, ожали се самият актьор. Според сюжета, за да избегне преследването на полицията, актьорът се прави на жена, като пътем помага на двама влюбени да се съберат, благославяйки брака им. Но всичко излиза наяве, когато пред самия финал се появява истинската леля богаташка. "Старая се да не приличам много на жена, защото все пак ролята ми е на мъж, който е принуден да носи женски дрехи. Женското е доста малко", оправдава се Мъйнов. За това, че той е майстор на женската дегизировка, знаем от "Шоуто на Слави" и "Комиците". Но тук актьорът демонстрира и завидни вокални качества, в което се убедихме и на софийска сцена.

 

... и пет актриси в мъжки

 

1.     Стоянка Мутафоваimage

 

Преди девет години законодателката на смеха си лепна мускетарска брадичка и удебели гласа си, за да изиграе слуга. И то на самия Дон Жуан в спектакъл по едноименната пиеса на Молиер. Във версията на Мутафова обаче Сганарел приличаше по-скоро на господар. Това превъплъщение на голямата актриса е по-известно в други градове, отколкото в София. Защото примата на комедията го игра с частната трупа „Перпетуум мобиле”, с която обикаляха страната.

Оттогава Мутафова не е влизала в мъжка роля, но продължава да се държи мъжки – може да учи текстовете с лупа, но на сцената се раздава с ентусиазма на дебютант.  В актуалния афиш на Сатиричния театър за момента липсват  представления с участието на Мутафова. Може обаче да я гледате в близкия Смешен театър – в бившия Дом на техниката на ул. „Раковски” 108.

 

 

 

2.     Мая Новоселскаimage
Мая Новоселска като Санчо Панса носи на плещите си Никола Додов – Дон  Кихот в спектакъла на Теди Москов „Комедия на слугите”.

В повечето случаи Новоселска не дели строго ролите си на мъжки или женски. Разсмивала ни е и с дисагите на Санчо Панса, и като житена питка. Във „Фантасмагории” сме я аплодирали дори като урод. На всички тези образи Новоселска гледа философски. За нея е важно да предаде чрез тях проблемите на човешкото създание изобщо. Затова не смята, че Санчо Панса, когото изигра в спектакъла на съпруга си Теди Москов „Комедия на слугите” е само мъжка роля. За Мая той е същество. „Мисля, че всеки от нас се е вълнувал поне веднъж в живота си от нещата, които вълнуват Санчо Панса, няма значение дали е мъж или жена. Същото е с Дон Кихот”, обяснява актрисата в свое интервю.

Друго нейно изказване също дава ключа за успех в театъра: „Когато главата ти е пълна с идеи, можеш да направиш представление с едно копче и един конец; или с пет хартии и три канчета с боя; с найлонови торбички, цип, тенджери, пуканки - с каквото се сетиш. Силата на актьора е вътре в него.

 

3.     Снежина Петроваimage

 
Снежина Петрова като генерал Варравин във „Веселите Разплюеви дни”
 
СНИМКА: ТЕАТЪР 199


В кариерата на Снежина Петрова може и да има не дотам сполучливи спектакли. Неуспешен образ обаче тя няма, защото с каквото и да се захване (и на сцената, и в живота), прави го на 200 процента. Изигра и  няколко различни мъже в постановката на Младен Киселов „Веселите Разплюеви дни” по три пиеси на Александър Сухово-Кобилин. Със завиден ню
х към детайла Петрова  се префасонира от примигващия садистичен генерал Варравин в инвалид и метач. Изпълнението й на сцената на Театър 199 е великолетно и ако още не сте видели този спектакъл, побързайте.

Самата Снежина леко скромничи: „За първи път ми се случи да не мога да осъществя лична връзка с героите си. Явно става дума за някакъв друг тип актьорско умение...”, разсъждаваше тя преди години. След толкова представления и аплодисменти за превъплъщенията й обаче, нищо чудно и да е намерила връзката.

 

 

  

4.     Вяра Колароваimage

За превъплъщението си в кварталния надзирател Разплюев Вяра Коларова взе „Аскеер” за поддържаща женска роля през 2006 г.

СНИМКА: ТЕАТЪР 199

Няма нищо странно във факта, че талантът на Вяра Коларова, й носи номинации и награди. Преди две години тя гушна статуетка "Аскеер" в раздел поддържаща женска роля. Любопитното обаче е, че срази конкуренцията на Татяна Лолова и Тони Пашова с…мъжки роли. Трупата на "Българска армия" награди Вяра за превъплъщенията й в спектакъла на Младен Киселов "Веселите Разплюеви дни" в Театър 199. Там актрисата играе кварталния надзирател Иван Антонич Разплюев, екзекутора Живец и куриера Парамонов. Същото положение беше „на косъм” да се повтори тази година. Вяра отново беше номинирана за женска роля, но отново за мъжки образ. Този път на Лорд в представлението на Мариус Куркински „Укротяване на опърничавата” в Сатиричния театър.

  

5.      Кейт Бланшетimage

Дегизирана като Боб Дилън Кейт Бланшет пали цигара в почивката между снимките. Само маникюрът издава, че зад очилата на легендарния музикант се крие жена.

СНИМКА: www.vertigofilms.es

 

Тази пролет ефирната Кейт Бланшет беше сред претендентките за „Оскар” в категория „поддържаща женска роля”. Попадна там с паспорт от Боб Дилън, когото изигра в биографичната лента I"m Not There („Не съм там). В лентата на Тод Хайнс образът на музиканта е пресъздаден от 7 звезди на Холивуд, сред които Ричард Гиър, покойния Хийт Леджър, Крисчън Бейл. Бланшет изигра младия Дилън от средата на 60-те, когато той е вече на върха на славата. "Историята е странна, не е традиционен разказ, какъвто публиката би очаквала. Мисля, че определено той има смисъл, но по един замечтан, лиричен начин. Човек просто трябва да се потопи във филма", разсъждава актрисата. На екрана русокосата Бланшет е с тъмна, къдрава коса и типичните за Дилън маниери. Кейт накарала нежното си тяло да възмъжее с помощта на няколко чифта дълги чорапи под панталона.

 

 



Тагове:   мъжки,   роли,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - gotino ne6to
29.05.2009 14:20
rewgtvrsdgy ibhu;.grfbdcvx6tyvuhjngdfcole;dviokl5trgfuyhejrndyhbnfhnggrtriewutyt95yuj
цитирай
2. анонимен - в статията.....за Мариан Бачев
24.07.2009 17:06
„Полковникът и птиците” не е ли "Полоковникът - птица"?!!!
цитирай
3. elenak - Не,
26.07.2009 22:19
не е. "Полковникът-птица" и "Полковникът и птиците" са две различни заглавия. и спектакълът на Панкин е точно "Полковникът и птиците".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533231
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031