Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 08:11 - Пет благодетели у нас... и пет в чужбина
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 5899 Коментари: 0 Гласове:
0



Кой отваря сърцето си за чуждата беда и как помага на ближния

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 27 дек. 2008

 

 „Хората въобще не знаят какво е това благотворителност. Искат да седят на някой важен пост, да нареждат да се преведе някаква сума на този или онзи. Обаче това е бездушно. Да твориш добро, е дълъг процес, в който трябва да се концентрираш върху проблемите на човека и с помощта на Бог да му помогнеш да излезе от това състояние” – тези думи са на Снежана Митова. Няма да я срещнете по светски салони или в напоителни интервюта по телевизията. Митова е световнонеизвестната сивокоса жена, която всяка неделя след литургия  събира помощи за гладни деца в градинката пред църквата „Свети Георги Победоносец”. Затова миналата година я обявиха за благодеятел на 2007-а.

Кои са другите лястовици на благотворителността в България и как човеците по света и у нас решават вечната дилема „Да имаш или да бъдеш”, проверяваме в рубриката ни „Пет плюс пет този уикенд”.



Пет благодетели у нас...

 

1.     Снежана Митоваimage

 

 „Милосърдието е най-краткият път към Господа. За едно направено истинско добро, за една проявена милост, Бог спасява душата на човека”, казва Снежана Митова. През 90-те тя е безработна преводачка от руски език. Загубила е съпруга си, а в ръцете й плаче невръстно дете. Преживява като рови в боклучарските кофи. Миналата година беше обявена за благодеятелка на 2007-а. Снежана се грижи за 40 хлапета –  храни ги, облича ги, помага им в уроците. Всичко се случва в създадения от нея детски православен социален център „Света Троица”. Повечето от възпитаниците й са само с един родител. „Сред възрастните има сърдечноболни, алкохолици, шизофреници, наркомани, а те не са в състояние да се грижат за детето си”, обяснява Митова.           

До това лято кътчето на Снежана и децата беше в блок зад пазара в „Красно село”, но през август го напуснаха. Сега търсят ново помещение между 80-100 квадрата. Междувременно Митова продължава да събира помощи – всяка неделя след литургия и по празниците, тя е в градинката пред столичния храм „Свети Георги Победоносец”.


СНИМКА: БУЛФОТО

Чуе ли да я сравяват с Майка Тереза, Снежана Митова винаги контрира: „Никога не съм си въобразявала, че съм нещо повече от една каеща се грешница.  Майка на всички е Света Богородица, тя е майка и на тези деца”.

 

2.     Отец Иван Ивановimage

 

Преди двайсет години слага първата тухла на дом за сираци в двора на църквата „Света Троица” в Нови хан. Сега на това място се издига бяла къща на три етажа, а в нея освен отеца живеят още 70 души. Половината са малки деца и бебета. Някои са родени там. Йеромонах Йоан, каквито са църковната длъжност и име на духовника, е приютявал самотни жени с пеленачета, наркомани, клошари. Някои от порасналите деца, намират в приюта „Свети Николай” спътника в живота си и вече има няколко сватби. Домът се издържа изцяло от дарения.

България научи за делото на отец Иван през 2005-а след репортаж на Иван Кулеков в Шоуто на Слави. Георги Първанов лично му връчи отличие като „Българин на годината” в класацията на замлъкналото вече радио „Нет”.

В младостта си йеромонахът е служител на УБО. Обръща се към Бога след случка, която не помни – знае само, че изпада в безсъзнание за 8 часа и се озовава в болницата на МВР в София. Изписват го след три месеца, но здравето му е разклатено. Един ден Иван Иванов отива на църква. Не знае дори как да се прекръсти, но болката му изчезва. Тогава решава да се посвети на Бог. В тоталитарните времена обаче да захвърлиш пагоните, за да наденеш расо, е равносилно на самоубийство. Отецът е обявен за агент на западна радиостанция, обвиняват го и в лъжесвидетелство. Хвърлен е в затвора за три години и пет месеца. В мазето на следствието в Михайловград, където престоява седем месеца, Иван Иванов дава обет – излезе ли някога оттам, ще построи дом и ще гледа деца.

 

Отец Иван построи сам приют за сираци в Нови хан.

 

 

3.     Петър Христовimage

 

Бизнесменът, който дари над 100 000 лева за лечението на Мануела Горсова. Момичето беше месеци наред в кома след катастрофата, предизвикана от фигуриста Максим Стависки. Възстановяването й продължава в израелска клиника. Въпреки разкритието, че баща й Красимир Горсов е проиграл на комар хиляди  левове от дарителските сметки, Христов не оттегли помощта си.

Роденият в Горна Оряховица бизнесмен е сред най-известните благодетели във Велиокотърновско. Редовно снабдява детските градини и социалните домове с дрехи, обувки, играчки и спално бельо. Той е и сред учредителите на фондация „Ангели в беда”, която подкрепя деца с тежки мозъчни увреждания, получени при катастрофи и други инциденти. Преди време Христов дари кувьози на болницата в старопрестолния град. Пред журналисти бизнесменът разказа как е взел решението си – един ден пътувайки с колата си, чул по радиото за бебе, починало поради липса на кувьоз.


Бизнесменът Петър Христов плаща лечението на Мануела Горсова в израелска клиника.

 

 

4.     Сестрите Малеевиimage

 

Явно Мануела – най-голямата от трите сестри Малееви, винаги повлича крак за останалите две. Първо в световния тенис, а след това и в благотворителните инициативи. По нейна идея Общественият дарителски фонд в Стара Загора и швецарската фонация Swissclinical започнаха проект в помощ на българчета с ортопедични заболявания. Повечето деца са от Дома за сираци в Града под липите. Именно там се помещава лечебният център. Главно действащо лице в него е д-р Бруно Франиер, брат на бившия съпруг на Мануела Малеева. Заедно с екип местни ортопеди той извършва сложните операции безвъзмездно. Междувременно Мануела, Катерина и Магдалена набират средства от благотворителни търгове. През август те предложиха за надаване ракети, екипи и световни награди. Сред тях бяха спортните обувки Yonex на Магдалена Малеева, с които постига най-големия си успех – първо място на турнира в Москва през 2002 г,  ракета Wilson с кордаж, скъсан по време на първата победа на Мануела Малеева над Мартина Навратилова на US Open 1992 г. Общата събрана сума стигна 25 000 лева. Катя и Магдалена, която беше в напреднала бременност с второто си дете, се пуснаха и в благотворителен мач. 70 процента от събраните пари отидоха за лечение на дечицата, 20 – за възстановяване на опожарените гори, а останалите - за развитие на детския тенис в града.

 

Трите сестри Малееви събират пари в помощ на деца с ортопедични проблеми.

СНИМКА: БУЛФОТО

 

5.     Маргарита и Димитър Бербатовиimage

„Червеният дявол” Димитър Бербатов, с каквото прозвище се сдоби футболистът след като мина в „Манчестър Юнайтед”, е сред най-ангажираните с благотворителност звезди на спорта у нас. Преди няколко години основа фондация за подкрепа на талантливи деца. Когато течеше кампанията „Не сте сами” за освобождаване на българските медици, в знак на съпричастност излизаше с лентичка на терена.

Това, че Бербо не е чужд на милосърдието, до голяма степен се дължи на майка му Маргарита. Родителката на звездата е главна медицинска сестра на болницата в Благоевград и често „вербува” сина си в помощ на хлапета в беда. От негово име тя посещава Дома за деца, лишени от родителски грижи в село Разлив и ги дарява с дрехи и храна. Самият Митко e посланик на УНИЦЕФ и лице на кампанията "Училище без насилие".

 

962201-5

Димитър Бербатов обсъжда благотворителни акции с майка си Маргарита.

СНИМКА: БУЛФОТО

 

 

...пет в чужбина

 

1.     Сър Елтън Джонimage

Легендарният певец вижда с очите си как негови  приятели умират от СПИН. Затова през 1992-а създава на свое име фондация за борба с чумата на века. Всяка година сър Елтън отваря имението си за хиляди знаменитости и кани гости на бал – от продадените пропуски набира средства за фондацията. За шестнайсет години те възлизат на $ 125 милиона. Изразходват ги в 55 страни по програми за превенция и образоване на младите хора, както и в помощ на онези болни от СПИН, станали жертва на дискриминация.

Отделно от тези пари, певецът дарява за каузата огромна част от личните си средства. Преди четири години даде над 43 милиона долара на благотворителни организации по света и така стана най-щедрата личност в музиката. Досега никой не е успял да му отнеме титлата. Тази година Елтън Джон дари 120  мотоциклета на Лесото с идеята местните лекари да ги ползват, за да посещават пациентите в отдалечените територии.

 

962201-6

Сър Елтън Джон е звездата с най-щедро сърце сред музикантите. Преди четири години дари $ 43 милиона от личните си средства за битка със СПИН.

 

2.     Боноimage

На Световния икономически форум в Давос тази година вокалистът на непокорните ирландци „Ю Ту” разкритикува световните лидери, че не подкрепят Целите на хилядолетието за развитие: бедността в Африка и набирането на средства за помощи, което до 2010-а трябва да достигне $50 млрд. годишно. Боно открай време е борец срещу бедността и глада и редовно участва в концертите по проекта на Боб Гелдоф Live.

Първата благотворителна изява на Боно е през 1986-а, когато се включва в турне, за да набере средства за умиращите от глад в Етиопия. В тази страна заедно със съпругата си Али Боно развива широка  програма за здравна и хигиенна просевта. След това посещава Никарагуа и Салвадор, за да обърне вниманието на света към конфликтите в този регион и да помогне на децата там.

Боно се включва и в борбата с расизма - композира песента Silver and Gold, която става химн срещу Апартейда, а през 1993 е лице на фестивала срещу расизма в Хамбург. Музикантът се включва и анти-СПИН кампании, дарява 50 000 долара в подкрепа на жертвите на сексуално насилие.

 

СНИМКА: АП

 Боно има три номинации за Нобелова награда за мир, а миналата година британската кралица Елизабет Втора го посвети в рицарство.

 

 

 

3.     Анджелина Джоли и Брад Питimage

 

Преди две години най-красивото актьорско семейство продаде правата за снимката на първото им биологично дете Шайло Нувел на списание „Пийпъл” срещу половин милион долара. Парите отидоха за благотворителни цели.

Това не изненада никого, защото и двете звезди са с големи сърца. Анджелина всяка година обикаля лагери за бежанци по целия свят. Докато снимаше „Лара Крофт” видя мъката на изгнаниците в Судан, Сиера Леоне, Камбоджа и Танзания. Беше и в афганистански лагер в Пакистан и дари на несретниците 1 милион долара. Любимият й Брад Пит пък пътува из Африка, за да набира средства за каузата „Да пратим бедността в историята”.

Според данъчните служби на САЩ, през 2006 г. и Джоли, и Пит са дарили по осем милиона долара за благотворителни каузи. В началото на тази година актрисата и нейният брат Джеймс Хейвън удариха финансова инжекция на онкологична клиника в Лос Анджелис. Така отбелязаха годишнината от смъртта на майка си, починала от рак на яйчниците.

 

Анджелина Джоли и Брад Пит отделят милиони, за да пратят бедността в историята.

 

 

 

4.     Шарън Стоунimage

За Шарън Стоун милосърдието също е първичен инстинкт. От тринайсет години актрисата е говорителка на Американската фондация за изследване на СПИН и използва всеки случай, за да увлича поддръжници за каузата. Появата й по кинофестивали често е свързана и с благотворителни търгове.  Шарън предоставя свои вещи, а феновете и колегите й наддават за тях – парите отиват във фондацията. Така 70 нейни чанти донесоха от аукцион близо $ 25  милиона.

СПИН не е единствената мишена на Шарън. По време на Световния икономически форум в Давос тази година русокосата изкусителка дари $ 10 000 за борба с маларията.  Примерът й  се оказа заразен и няколко минути по-късно останалите участници дариха суми на обща стойност $ 1 милион. Стоун се включва и акции срещу глобалното затопляне.

 

Шарън Стоун е говорителка на Американската фондация за изследване на СПИН

 

5.     Дейвид Бекъмimage

Баща на три хлапета и идол на милиони. От три години звездата на английския футбол е посланик на УНИЦЕФ. През януари посети Сиера Леоне и ваксинира новородено момиченце срещу детски паралич. Четири дни обикаляше с лекари и здравни работници местните болници и така фокусира световното внимание върху проблема на всички развиващи се страни – високата смъртност при децата. В благотворителните си изяви Дейвид среща пълната подкрепа на половинката си Виктория. Някогашната Пош спайс също е лице на милосърдни кампании и често дарява свои вещи за благотворителни търгове.

 

СНИМКА: АП

Дейвид Бекъм се усмихва на момиченцето, което е ваксинирал срещу детски паралич минута по-рано

 



Тагове:   НАС,   чужбина,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537478
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930