Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 23:57 - Лили НА ОЛИМП(ИЯ)
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 9915 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2009 16:48


imageВ годината, в която става на 70, легендарната ни певица дебютира в Париж

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 10 януари

Преди 48 години тя е неизвестна медсестра в малкия български град Кубрат и за да я признаят за певица, две седмици извисява глас с цигански оркестър. Днес е Лили Иванова и когато пее в парижката "Олимпия", боговете мълчат. Символичен е фактът, че точно в годината, в която навършва 70, най-голямата звезда на българския шоубизнес дебютира в най-престижната зала на френската столица. За мнозина изпълнители такъв концерт е постигната мечта, последно стъпало на стълбата към успеха, която са катерили цял живот. Не и за Лили Иванова - тази първа изява за нея е само ново начало.
Каква е тайната й? Защо енергията и амбицията непрекъснато да се доказва не секват? Как се превърна в национален символ на България? Тези въпроси десетилетия вълнуват българите само при споменаването на Лили Иванова.
„С какво ще те запомнят с една дума?", пита я Мартин Карбовски. „Че съм Лили Иванова", кратко и с достойнство отговаря тя в най-откровеното си интервю, давано за българска тв и излъчено в предаването му „Отечествен фронт" миналата година.
Изказването обяснява що е то кралски абсолютизъм в шоубизнеса и как вирее на българска почва. Лили Иванова е наясно, че излезе ли на сцената, не е първа между равни, а Единствената. Извоювала си е това право с над 10 000 концерта в цял свят и милионни тиражи продадени албуми. След близо половин век на върха на музикалния Олимп тя може да си позволи всякакви демонстрации - дори да позира в черна рокля с надпис God Save The Queen („Господи, пази кралицата"). Има право и на собствен кралски двор. Там няма лакеи, но 

се е промъкнал един трубадур в лицето на Карбовски. 

Журналистът и автор на либретото към мюзикъла „Бог е невинен" спечели доверието є с прокурорски поглед вместо с ласкателства. Така след няколко опита на различни автори тази година очакваме първата официална биография на Лили, написана от него. В свитата на Кралицата е и продуцентката Милена Будинова, която се е захванала да прави риалити поредица за живота на естрадната дива. Ще я гледаме през април - месеца, в който певицата ще отбележи юбилея си. Както си му е редът, в двора на Нейно Величество има и художник - прочутият живописец Никола Манев. Макар че е сред най-известните представители на българското изкуство по света и у нас не му и минава през ум да се сравнява с Кралицата. Говори за нея с възхищение и благодарност, че преди много години, когато бил напълно непознат на ценители и медии, тя купила негова картина.Кралица Лили няма придворни дами. Но пък има приятелка - меценат. Собственичката на ресторантите „Чевермето" и „Рио" и баровете „Плейбой" и „Пигал" Лили Червенякова от години е сред най-близкото й обкръжение. Спонсорира повечето й клипове, помага финансово и за гастрола є в „Олимпия". Отскоро в антуража на Иванова е и Елица Тодорова - най-добре представилата се българка в конкурса „Евровизия". Тя е единствената от младото поколение, удостоена с честта да придружава Иванова в Париж. Да не забравяме и музикантите, с които грандамата работи в последните години - Явор Кирин, Огнян Енев, Бисер Иванов, Орлин Цветанов.
На пръв поглед в кралския двор не се забелязват ухажори, но не защото ги няма. Певицата е свръхдискретна, а и подозрителна и не обича да си правят реклама на неин гръб. За да раздразни гнездото с оси, от време на време публично хвърля по някоя „бомба", като новината преди няколко години, че се е сгодила за чужденец. После я опровергава. След три брака и две продължителни връзки Лили Иванова е категорична, че

мъжете са временно явление 

в живота й. Единственият, който е изиграл важна роля, е музикантът Иван Пеев. „Само той е значел нещо за мен. Научих страшно много от него. Беше много строг, за което съм му благодарна", изповядва се тя пред Карбовски. След раздялата с Пеев се уповава само на Любовта, Истината и Вярата. „За мен те са ключът към успеха", категорична е Желязната лейди.
Понякога тя благосклонно разкрива самоличността на почитателите си. Сред тях е световният шампион по вдигане на тежести Леонид Жаботински. "Пях на рождения му ден, а неговата фондация ми подари яйце „Фаберже" и златна монета с лика на Николай II. Изобщо руснаците знаят как да покажат почит и уважение", разказва по този повод изпълнителката.
Завърти ли се разговорът около Русия, певицата може да говори с часове. „В целия бивш соцлагер има бедни и богати. Там има същите проблеми. Но кината, балетът, театрите, концертните зали никога не са преставали да бъдат пълни. В Русия и Украйна публиката изключително много цени собствената си култура. Уважението към хората на изкуството е невероятно", разказва Иванова. Тя не крие задоволството си, че се радва на обожание и в България. „Аз съм това, което съм, благодарение на народа. Значи той ме уважава", казвала е неведнъж Кралицата.

Чувствата са взаимни. Иванова свежда глава само пред публиката си и винаги пее на български.

„Сега получавам много покани от чужбина. Но аз отново поставям това условие. Искам да пея на български. Не желая да бъда копие. Имам претенции, че съм оригинал. Ако прерисувам картината на един велик художник, ще стана ли велика като него? Например да прекопирам „Мона Лиза", и то с по-хубави цветове. В този случай ще си остана жалко копие", твърда е Лили Иванова. Железният принцип има само две изключения - „Аве Мария" и „Камино". Изпя за пръв път молитвата в края на миналата година в памет на великия Лучано Павароти. А мексиканската народна песен є носи късмет и затова от 1961 г. насам излезе ли на сцената, Лили Иванова винаги подхваща „Камино". Когато я чува за първи път, няма представа за какво се говори в нея, но усеща, че ще стане нейна Съдба. "Бях медицинска сестра, а по това време Ирина Чмихова беше невероятно голяма звезда и да попаднеш на неин концерт, беше доста трудно. Именно в нейно изпълнение я чух и страшно ме впечатли. Намерих начин да получа запис на композицията, текста и я научих. Сега без нея почти не завършва мой концерт", разказва примата. Аранжиментът е на втория є съпруг Иван Пеев. „Камино" е и единствената песен в българско изпълнение, класирана сред стоте най-любими парчета от цял свят. Допитването беше по поръчка на „Сони Ериксон" сред 700 000 души от 66 държави и в него хитът на Лили Иванова зае 40-о място. Парижани също му се насладиха, и то в изпълнение на живо, защото Кралица Лили го пя на сцената на „Олимпия". Не им завиждаме, понеже сме го слушали, а и тепърва ще му се наслаждаваме отново.

EДНО КЪМ ЕДНО Приятелите и враговете

Моите професионални приятелства бих ги определила така - няма вечно приятелство, има вечни интереси. Особено към мен. Аз съм всеотдайна към тези, с които работя, и никога не съм си позволявала и няма да си позволя да излъжа когото и да било или да го измамя по някакъв начин. Или да го елиминирам, освен ако той не е заслужил с поведението си.
Някой ми е поискал два лева и не ми ги е върнал, това не е кой знае какво. Но на човек, който се е опитал да ме предаде професионално и да се кичи с моята слава, без да признава моето превъзходство, никога не прощавам. Аз съм много дребна на ръст, но забелязвам, че има хора, които все гледат да се качат на раменете ми, за да изглеждат по-високи от мен. Човек не може да надмине ръста си.
Не може да подадеш ръка на един човек, който на всичкото отгоре няма и качества, и след това да чуеш: "Благодарение на мен тя блесна." Няма такъв случай да съм простила. Но и не влизам в пререкания. Просто затварям вратата, пък и я заключвам.

Щастието

Може би е по-постижимо щастието в личния живот. Дори и да има всичко, човек трябва да продължава да търси, това е желанието за живот. Онези, които искат да достигнат върха в кариерата, щастието може би се оценява винаги в края на пътя им. Лично аз може би съм събрала някоя и друга детелина. За да имам такава кариера - това все пак са събрани детелини в огърлицата ми. Но продължавам да ги търся. Мисля, че това е градивното, но човек трябва да знае какво търси, а не да върви безцелно.

ПЪТЯТ КЪМ СЛАВАТА. 
Първият й хонорар е 8 лева
Още в Медицинския техникум във Варна Лили Иванова разбира, че има музикални заложби. Пеела в ученическия хор със сестра си и хитът им бил „Лекокрили лястовички". Когато пък се събирали в компания, извисявала глас на руски за „Чайка, белоснежная чайка". След като завършва, започва работа в кубратската болница, но наддава ухо как се става певица. За да получи категория за изпълнител, отишла в единствения ресторант в града, където се подвизавал цигански оркестър. Казала им „Трябва да пея с вас 1-2 седмици, за да се явя за категория. И така си попях в ресторанта", връща лентата Лили Иванова. Комисията в Русе є издала документ, че е певица втора категория.
След това Иванова поема пътя към София със странстваща трупа „Беше пенкилер, в нея имаше всичко - народни, естрадни певици, всичко...Тръгнахме по селата. Ослушвах се за какво си говорят. Видях как стават нещата". Иванова бързо се ориентира в обстановката и напуска трупата, защото междувременно е научила за съществуването на бюро „Естрада". Отива там, обаче удря на камък и се връща в Кубрат. Там чува за Концертната дирекция и се качва на влака за столицата. Явява на прослушване. Одобряват я и започват участията. Първият хонорар на звездата е осем лева. С тях амбициозната певица плаща престоя си в хотел „Родопи", където е отседнала срещу 40 стотинки на нощ и си купува сметанов сладолед и аерошоколад. И до днес Лили Иванова обича шоколад, но не прекалява с изкушението.


Тагове:   Олимп,


Гласувай:
1



1. rummi - Лили е явление и съм горда,
10.01.2009 13:32
и се радвам че е българка.
цитирай
2. анонимен - Велика е!
10.01.2009 23:54
Обожавам тази певица! От 10 години сериозно слушам музиката й ( просто ,защото преди това не съм я разбирал бил съм дете ;) ). Не пропускам нейн концерт в Пловдив и съм си обещал да посетя концерт и в НДК ! Продължавай напред Лили!
цитирай
3. анонимен - Г-н Първанов е добре да й връчи втори Орден Стара планина
11.01.2009 00:25
Всеки може да падне, важно е да стане, без да протегне ръка !

Лили Иванова

От БНР се хвалят, че успешният концер на Лили Иванова е успех
на българската попмузика.
Това са думи на завистливи хора !
Които искат да сложат знак на равенство между
марката Лили Иванова и българската попмузика.
Пак да има равенство.

В този тон Дългия е справедливо да се поклони
на Лили Иванова пред зрителите на btv.
Но без да се шегува.
Да се поклони с уважението, което Лили Иванова заслужава !

Г-н Първанов е добре да й връчи втори Орден Стара планина.
Първият Орден Стара планина беше за творчеството й до 1999 година.

На Концерта си в Олимпия Лили Иванова показа дух,
сравним със Стефан Стамболов, Васил Левски,
Патриарх Евтимий, Патриарх Кирил, Иван Вазов.
Сериозно !
Всеки от Великите Българи е бил важен за народа си в своята област :
религиозен или политически водач, учен, творец.
Иван Вазов ни гледа от всяка читанка.
Лили Иванова заслужава да й признаем, без завист, Уникалност !
Запазена Марка !
Освен това концертът е уникален !
От БНР не коментират нищо за отличния синхрон между Бенд и Лили.
Владимир Йосифов
цитирай
4. анонимен - Цитирайте правилно
17.01.2009 01:40
Когато Лили падна каза: Всеки може да падне, важното е да стане! - Чух това с ушите си - не преиначавайте и украсявайте думите, чути от всички в залата! Направихте я философ или поет, що ли?!!!
цитирай
5. анонимен - Аз
06.06.2009 16:12
Мале и на 80 години да е пак бих я наебал!!!!

Дали се ебе с някои?
цитирай
6. анонимен - баба
14.11.2009 16:47
Лили Иванова е бабата на чалгата в България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1533421
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031