Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2009 08:18 - Пет прелетни птици в политиката...и пет в телевизиите
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 5614 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2009 08:19


Как лицата от властта и екрана сменят посоката

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 24 януари


Закон, който забранява на депутатите да сменят партията си, действа от три години в Русия. Пребоядисат ли се, представителите в Думата, губят мандата си. У нас няма подобна норма и опитът за летене между парламентарни групи и коалиции е на път да се превърне в национален спорт. Особено в навечерието на избори.

 „Прелетни птици” пикират не само във висините на политиката. Забелязват се с невъоръжено око и в тв средите.

В култовата ни рубрика „Пет плюс пет този уикенд” правим бърз преглед на политиците, сменили окраската си в името на народа.  Хвърляме птичи поглед и на водещите, кацнали в друго предаване или тв канал. Вие преценете успешни ли са такива полети или птиците умират сами.

 

 

1.     Пламен Орешарскиimage

 

От син лидер извървя пътя до участник в седенка на червено правителство и си навлече гнева на учителите. В най-силните години на СДС беше заместник на самия Иван Костов. После напусна ятото на Командира, но се класира като кандидат кмет на София под крилото на синята лидерка Надежда Михайлова. Сега е кацнал в кабинета на Станишев като министър на финансите.

На пръв поглед изглежда костелив орех. Твърдостта на Орешарски обаче е придружена със самоирония и чувство за хумор. Финансистът с тънка усмивка разправя как през 1996-а възрастна жена го сбъркала с мутра, защото носел черен балтон, а по мобифона тип „кутия” се хвалел, че е намерил три милиарда. „Мошеници, окрадохте тая държава”, развикала се бойната старица като чула разговора. Цялата работа била, че Орешарски, който по това време е зам.-министър на финансите, спешно трябвало да намери 6 милиарда лева, за да закърпи пробойна в бюджета.

Връща ли лентата назад, финансистът споменава и далеч по-приятна случка от преподавателските му времена - как студентите го избрали за шеф на жури в конкурса „Мис УНСС”. Рамо до рамо с шармантната Ивайла Бакалова Орешарски изпитвал отбор красавици.

 

 

2.     Яне Яневimage

 

Физичният закон, че природата не търпи вакуум, е в сила и при политиката. Доказателството е Яне Янев. Откакто Жорж Ганчев се оттегли от активна „творческа” дейност като народен трибун, мястото му зае аграрният инженер от Сандански. В 37-то Народно събрание беше депутат от БЗНС, после каза „чао” на Анастасия  Мозер и създаде алтернативната формация НС-БЗНС. Това донесе на Янев сравнения с Александър Стамболийски. От приближени пък получи като подарък за рождения си ден сувенирен меч. Оригиналът на оръжието уж принадлежал на Наполеон, но дали е така – не се наемаме да гадаем. Безспорен факт обаче е, че Янев се пръква на бял свят на 22 април 1971-а. Точно 101 години след раждането на Ленин. Може би затова обича да си играе на революции. Озове ли се сред широките народни маси на площада, Яне се опива. Бленува победни походи срещу гнилите управници. Размахва папки с компромати и ораторства до несвяст. Обаче гледа да е във властта. Ако не в правителството, поне в парламента. И засега успява. След няколко години бездепутатствие, Яне отново е народен представител. Влезе в 40-ия парламент с листата на ОДС, но като лидер на партията „Ред, законност и справедливост“, наследница на НС-БЗНС. Синята група обаче го изхвърли от редиците си, защото Яне обвини предишния лидер на СДС Пламен Юруков, че е забогатял незаконно от далавери с кафе.

 

3.     Стела Банковаimage

 

Наричат я цветарката. Прякорът обаче не се дължи на любов към растенията, а на факта, че не се задържа дълго в една партия. За първи път се озова на депутатска банка на 5 юли 2001-а в компанията на кавалери и дами от НДСВ. Царският двор обаче явно не й се понрави. Банкова престоя там по-малко от година и прати чрез медиите писмо до тогавашния премиер Сакскобургготски. В него настояваше за промени в икономическата и социалната политика на жълтото правителство. Вместо разбиране, Банкова постигна излючване от НДСВ. Една година беше независима, после се сдружи с други отплюспени царисти и стана зам.-шеф на скоропостижно разпадналата се група НИЕ– Национален идеал за единство.

Помним тази депутатка и с факта, че тя беше единствената народна представителка от 39-ото Народно събрание, гласувала „против” договора за влизането на България в Евросъюза.  Заради прословутата  клауза за спирането на III и IV блок на АЕЦ-Козлодуй. Скорошната криза с газа ни припомни болезнено колко права е била.

В момента дамата с огромни очила кара втория си мандат в парламента. Влезе в 40-тото НС с листата на „Атака” през 2005-а. Но волният Сидеров успя да я задържи до себе си само осем месеца. На 15 март 2006-а Банкова го напусна поради несъгласие с политиката му и сега се радва на независимост.

 

 

4.     Александър Томовimage

Физиономията му има запазено място в историята на българския преход. В зората на демокрацията го галеха като Добрия вълк Лупи, сега е сред най-мразените хора в държавата.

Томов има рядка дарба – гъвкав политически гръбнак, който му позволява да се усуква сред силните на деня, независимо кои са те. Преди 20 години беше съветник на Тодор Живков, после стана ясно, че е любимият социалист на Иван Костов.

Първите демократични избори го завариха като зам.-председател на Висшия съвет на БСП. От страх, че Столетницата си е изпяла песента, я напусна и оглави Гражданското обединение за републиката (ГОР). После стана съпредседател на "Демократична алтернатива за републиката" (ДАР). И с двете организации се провали, но през 1997 успя да се промъкне пак в парламента като лидер на социалдемократическа коалиция "Българска Евролевица". След този мандат Томов не е търкал депутатските банки. Ултрасите на ЦСКА и работниците от „Кремиковци” обаче скандират, че вече му е време да търка наровете в затвора. Засега Томов отказва да си купи раирана пижама и продължава да плете комбинации. Последната му офанзива беше да изгони индиеца Прамод Митал като собственик на Кремиковци и ЦСКА и да докара украинеца Жеваго.

 

 

5.     Анастасия Мозерimage

В началото на 90-те  Анастасия Мозер тъкмо се беше прибрала в родината след десетилетия принудителна емиграция и сред земеделците имаше ореола на Райна Княгиня. Кълняха се в нея, защото е дъщеря на Г.М. Димитров – Гемето – харизматичният лидер на „Пладне” и яростен противник и на нацистите, и на комунистите. Мозер капитализира добре това и от 1994-а насам е депутат без прекъсване. Основател и лидер на БЗНС-Народен съюз, който винаги попадаше в парламента след коалиции – последния път беше на избори заедно със Софиянски и  ВМРО на Красимир Каракачанов. Депутатската им група беше известна като Български народен съюз. В края на миналата година обаче се преименува като движение „Напред”. Мозер явно не остана доволна от обвързването на коалиционните й партньори с енергийния бос Христо Ковачки, който е в основата на „Напред”. И преди броени дни напусна парламентарната група. Настоя обаче да запази зам.-председателското си  място. Така хем ще е независим народен представител пет месеца преди изборите, хем ще ползва облагите от поста.

 

 ...и пет в телевизиите

  

 

1.     Милен Цветковimage

Единственият от плеядата знайни и незнайни тв труженици, достоен да дели мегдан с телевизионния феномен Юлиан Вучков. Също като него Цветков е магнит за разнородна публика – от интелигентни и възпитани зрители до пияници и откачалки. И Милен, както и Професора, не се церемонят с представителите на последния вид.

Тази седмица Цветков направи голямото си завръщане в сутрешния блок на Нова тв. Не е изключено то да доведе до апогей в кариерата му. Преди девет години именно Милен Цветков и воденият от него блок „Здравей, България”, раздвижи часовия пояс, смятан дотогава за „мъртъв”.

Освен матинето, запазена територия за Цветков остава и следобедът – продължава да токшоуто си „Часът на Милен Цветков”.

Най-отявлените фенове на водещия го помнят още като репортер в студентското предаване „Ку-ку”. Оттам прелита при Бригита Чолакова и нейния „Телевизионен неделник”. Минава школата и на „По света и у нас”.

Полетът на водещия извън телевизията също е интересен. През Виденовата криза Цветков става колбасар. Не се притеснява да товари и пренася саламите по тържища и магазини. Тези занимания му носят прякора „Мими Кренвирша”.

 

2.     Георги Любеновimage

 

Най-ерудираната птица в новинарското гнездо на TV 2. Миналата събота чаровникът с две висши образования – Българска филология и Театрознание, дебютира като водещ на информационната емисия. Ще го прави всеки уикенд. От медията обявиха, че е по искане на зрителите. Харесвали авторското му предаване „Параграф BG”, както и изявата му като водещ на празничната емисия по Нова година.

Любенов е добре подготвен за „Спектакъла на живота”, какъвто е девизът на новините в медията.

Едва е навършил шестнайсет, когато попада в Младежката редакция на програма „Христо Ботев”. Първата му задача била анкета. Признава, че видял зор, но пък хонорарът бил сладък – двайсетина лева. През 1998-а гласът му вече се чува в „Хоризонт” - водещ е на обедното предаване “12+3”. Зареждат се “Супер събота”, “Нощен Хоризонт”, “Хора, пътища, автомобили”, “Закуска на тревата”. В началото на 1998-а светлоокият Жоро е осветен от тв прожекторите – Люба Кулезич го кани за водещ на кинопредаването “24 квадрата” по Канал 1 на БНТ. Звездният му миг е с Хачо Бояджиев през март 2002 г. Доайенът на телевизионерите го режисира в „Полет над нощта”, което се излъчва едновременно по радиото и БНТ. „Беше войник, когато го освободих от военна служба, за да започне в "Полет над нощта". Дай Боже, Георги Любенов да стане Лари Кинг в България... Ако трябва да отговоря на въпроса какво не харесвам в него, бих казал, че не харесвам как се смее - неговият смях ми прилича на смеха на Тодор Живков”, коментира проф. Бояджиев питомеца си в интервю преди години.

 

 

3.     Миглена Чакракчиеваimage

 

Мадам „Искрено и лично” може да сменя съпрузите си, както Кари Брадшоу обувките си. Но не може да й се отрече, че независимо дали се казва Ангелова, Бедникова или Чакракчиева, е постоянна в любовта към собственото си шоу. То не й омръзна цели осем години и за това време тя го освежи само с две промени. Първата касаеше гардероба й – в началото водещата признаваше единствено алени тоалети, но после обогати визията си и с други окраски.

Кардиналната крачка в живота на „Искрено и лично” дойде след четвъртата сватба на Миглена. С халката на г-жа Чакракчиева тв водещата мина от bTV в конкурентната Нова телевизия. Шоуто й се излъчваше с нови декори и друг часови пояс, но позагуби старата си слава. Очевидно и рейтингът му е паднал, защото новите собственици на медията го спряха. Засега Миглена не казва дали ще подхване отново разговори „Искрено и лично” на друго място. От лагера й се чуват предимно закани за съдебни искове към шведите от Нова тв.

 

 

4.     Деоimage

 

Шоуто за Део започва с „Идиот” на Достоевски в оригинал и плавно минава зад бара. Там взима за отскок няколко големи уискита и превръща изкуствения блондин от блед студент по „Руска филология”, който припечелва за хляба си в кръчма, в истинска медийна звезда. Ракета-носител е Нико Тупарев и бившите му братя по продуцентство от СИА Адвъртайзинг. След кастинг, провеждан точно в бара, в който работи, Део става лице на предаването „Джубокс” по Канал 1. По онова време националната телевизия все още няма конкурент. А в музикалната кутия на Деян Славчев, както е истинското име на водещия, освен любими хитове се въртят свежи лафове, поднесени без превземки и комплексарски изцепки. Тупарев залага на Део и в следващите си проекти – „Джубокс: любовни квартири” и „Рекламна пауза”.

По едно време Део изчезна от телевизиите, но се появи на сцената на Театър 199 в спектакъла на Галин Стоев „Кислород” по Иван Вирипаев. После ликът на Славчев изгря и на големия екран – Киран Коларов му повери главната роля във филма си „Бунтът на L”. Според мнозина участието на Део е било сред най-големите достойнства на лентата.

Сега Део отново е на телевизионна вълна. Заедно с Димитър Павлов води „Това го знае всяко хлапе” и към контингента с фенове прибави четвъртокласниците и техните баби. Двигатели на новото превъплъщение на Део са Иван и Андрей.  Шоуто за умни хлапета и под шапката на тяхната продуцентска компания „Междинна станция”.

 

 

5.     Галаimage

 

Гала вечер – под това мото тв звездата се отдаде на сп. „Плейбой” в края на декември 2007-а. Тази пролет ни предстоят много подобни вечери, защото водещата ще участва в третия сезон на риалити шоуто VIP Brother.

Големият брат няколко пъти канеше Гала в покоите си, но тя винаги му отказваше. „Не бих подчинила живота си на скандалната публичност. Сега е различно. Естествено, риск има. Но в крайна сметка нещо трябва да се случи. Време е известните българи да донесат промяна.”, смята водещата.

Гала се излюпи за шоубизнеса като момиче на късмета при Къци Вапцаров. Разпери обаче криле под опеката на Магърдич Халваджиян. Той я покани в „На кафе” и Гала бързо влезе под кожата на домакините. Пет години предаването беше сред най-обичаните в ефира на Нова тв. Когато падна, тв водещата продължи проекта като списание. Гала беше лице и на следващите шоута на Магърдич – сърцераздирателните „Имате поща” и „Пълна промяна”.

За радост на феновете й – „На кафе” се завръща. Мястото на срещата е Нова тв, а датата 16 февруари.

 





Гласувай:
0



1. miroslavavramov - Ибаси
24.01.2009 20:00
а аз от ко съм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537379
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930