ѕотребителски вход

«апомни ме | –егистраци€
ѕостинг
28.02.2009 00:30 - ѕетте най-скъпи картини на търг у нас...и пет в чужбина
јвтор: elenak  атегори€: «абавление   
ѕрочетен: 29656  оментари: 7 √ласове:
0Ѕърз мониторинг на рекордите в родни€ и световни€ арт пазар

≈Ћ≈Ќј  –Џ—“≈¬ј/ћќЌ»“ќ–, 28 февруари

“иха лудост или умна инвестици€ е да вложиш парите си в картини? јктуален въпрос преди кра€ на първата изложба на гени€ ѕикасо в Ѕългари€, ко€то продължава до 15 март в √алери€та за чуждестранно изкуство.

јрт гилди€та се раздвижи не само заради тази експозици€, а и защото започва сезонът на търговете.

“ези дни мина наддаването на столичната галери€ GreenCat, на 5 март иде аукционът на „¬иктори€”, а на 26 март „јполон и ћеркурий” организират надпреварапод мотото „—ъвременници”. ¬ култовата ни рубрика „ѕет плюс пет този уикенд” събрахме любопитни факти и статистика за най-скъпо продадените платна у нас и по света.Ѕързи€тпреглед на рекордите от търговете води до тъжен извод. ÷ените навсички картини, предложени на аукциону нас, едва стигат 1млн. евро. «а водещите къщи на «апад тази сума е смешна.

1.†††† ¬ешин на „ онски пазар в —офи€”

image

“ози шедьовър на ярослав ¬ешин влиза като изключение в нашата класаци€, защото не е продаден на търг. Ќасто€щи€т му собственик го купува за 160 000 евро и това прави „ онски пазар в —офи€” най-скъпата картина в Ѕългари€. ѕритежател€т държи да остане анонимен за широката публика.

¬ешин рисува тържището на атове през 1898-а – само година след като е дошъл в Ѕългари€. ѕо онова време го вълнуват основно битови сюжети. —лед н€колко години живописецът вече е щатен художник на ¬оенното министерство и остав€ като наследство баталните шедьоври „Ќа нож” и „Ѕитката за ќрлово гнездо”. ƒесетилети€ наред историците на изкуството приписваха чешки произход на майстора на четката. ѕреди 4 години обаче, на откриването на юбилейна изложба на класика във ¬оенноисторически€ музей, негови€т внвук ярослав √енов (син на гол€мата дъщер€ на художника  орнели€) осветли, че ¬ешин всъщност е словак.

962201-1 и 962201-1_1

—Ќ»ћ »: ј–’»¬

„ онски пазар в —офи€” е с размери82х141 сантиметра и носи два подписа на художника – на български в долни€ л€в ъгъл, и на латиница в десни€. –епродукци€ на емблематичната картина беше публикувана в рубриката „јрт азбука” на вестник „ћонитор” преди две години.

2.†††† Ќа „–ъченица” с ћърквичка

image

„ехът ян ¬ацлав ћърквичка, тачен като родоначалник на българската живопис, рисува прочутото си платно „–ъченица” поне в два варианта. ≈дини€т е изложен в Ќационалната художествена галери€, а други€т беше в неизвестност през последните 80 години. ѕо€ви се сензационно на търг на аукционна къща „јполон и ћеркурий” в кра€ на миналата година и беше откупено за 75†000 евро от бизнесмен. »мето му се пази от организаторите на наддаването по-добре от държавна тайна. ћистериозни са и предишните собственици. Ќай-напред картина е принадлежала на известен българин, заминал с указ на Ќ.¬. цар Ѕорис “рети да открие търговско представителство в Ўвейцари€ през 1942-1943 г. „овекът повече не се връща у нас. ѕрез 1959-а обаче наша правителствена делегаци€ заминава за страната на шоколадите „ћилка". –ъководител€т й се среща с емигранта и го склан€ да му продаде картини на ћърквичка и други майстори на четката срещу златни наполеони. “ака втори€твариант на „–ъченица" прежив€ва соцепохата като притежание на вли€телна комунистическа фамили€.

962201-2

—Ќ»ћ ј: ј  „јѕќЋќЌ » ћ≈– ”–»…”

¬ недовършената „–ъченица” с размери 64х99 сантиметра личат уникални детайли, които показват, че ћърквичка първо е нарисувал интериора, а след това е добавил фигурите. “ова е най-скъпата картина, продадена на търг в Ѕългари€.

3.†††† ћърквичка и „ќплаквачката”

image

јрт експертите предполагат, че ћърквичка е рисувал „ќплаквачката” като ескиз към мащабната „«адушница”. ќбразът на една от тъжителките е разработен детайлно с маслени бои върху картон с размери 31х23 сантиметра. Ќа търг през миналата година цената й скочи от първоначалните 19†900 евро на 32†000.

Ѕитовата живопис не е единственото занимание на художника през всичките 40 години, прекарани в Ѕългари€. ѕодвизава се и като педагог ипърви директор на –исувалното училище в ѕловдив. Ќа него дължим и герба на  н€жество Ѕългари€, използван неофициално между 1881-1927 г. ѕроф. ян ћърквичка, когото тук побългар€ват на »ван, го прави в тандем с археолога ¬ацлав ƒобруски.

962201-3 , 962201-3_1

—Ќ»ћ »: ј–’»¬

јрт експертите предполагат, че проф. ћърквичка рисува „ќплаквачка” като ескиз към мащабната картина „«адушница”.

4.†††† «а ∆орж ѕапазов всичко е абстракци€

image

‘ренски€т критик ∆ан  респер казва за него: „“ой бе сюрреалист преди сюрреализма на Ѕретон, ћакс ≈рнст, ’уан ћиро, јндре ћасон, ѕикасо... ¬ Ѕългари€ понеже не всички са на€сно що е сюрреализъм и има ли почва у нас, обикновено изтъкваме, че е роден в ямбол.

—ами€т ѕапазов, който е шестото и последно дете в семейството на търговец, определ€ родителите си като „прости, но силни духом хора”. » едва ли е предполагал, че ще се превърне в космополит и художник със световно величие. ѕо собствените му признани€ ѕапазов не е виждал картина преди да отиде в ѕрага през 1913-а.

Ќа един от търговете в Ѕългари€ миналата година негов „јбстрактен пейзаж” с размери 50х61,5 см беше продаден за 22†500 евро.

962201-4 и 962201-4_2

—Ќ»ћ »: ј–’»¬

∆орж ѕапазов и най-скъпо продадената му картина на търг в Ѕългари€. „јбстрактен пейзаж” с размери 50х61,5 см беше продаден за 22†500 евро.

5.†††† ћайстора и неговото „ћомиче”

image

»ма н€каква ирони€ във факта, че ћайстора е бил пословичен със сво€та скромност, а към днешна дата е белег на престиж и богатство да се хвалиш с негова творба в сбирката си. „Ѕеше кротък човек, много добър, с хората се носеше много добре, много помагаше на бедните, посто€нно им даваше пари. Ќе се обличаше хубаво, понеже работеше с блажни бои”, разказва “одорка  аменова – негов модел.  олекционерката клюка пък реди, че три месеца преди да го застрел€т в јмстердам,  осьо —амоковеца купил за 50†000 долара „ опачки” – недовършена картина с образите на три сел€нки, нарамили кирки.

ћиналата година на търгове изл€зоха н€колко платна на ¬ладимир ƒимитров-ћайстора. Ќай-добре се продаде „ћомиче” – почитател на художника € откупи за 19†100 евро при първоначална цена 6600.

ќсвен оригинали, на арт пазара циркулират и доста фалшиви рисунки на ћайстора от престо€ му в —иракуза. ‘алшификаторите пускат оригиналите на ксерокс като ползват стара харти€. ѕолученото копие пак се снима н€колко пъти докато образът избледнее. Ќакра€ мошеникът повтар€ отгоре с туш рисунката. ѕосле смачква харти€та и „ћайстора” е готов.

—Ќ»ћ »: ј–’»¬

962201-5 и 962201-5_1

¬ладимир ƒимитров-ћайстора рисува „ћомиче” върхуплатно с размери 39,5х33,5

...и пет в чужбина

1.†††† „ћомче с лула” в ателието на ѕикасо

image

¬ зората на минали€ век е беден гений, който пон€кога гори картините си, за да се сгрее. ƒесетилити€ по-късно топлина не му липсва – остава си гений, но вече е признат и подплатен с милиони. —поред изкуствоведите, ѕикасо остав€ наследство от 80†000 произведени€ на живописта, графиката и скулптурата. — най-висока котировка към момента е платното му „ћомче с лула”. Ќа търг, организиран от „—отбис” в Ќю …орк предипет години то беше откупено за 104†158†000 долара. »спанецът рисува картината през 1905-а. ѕо онова време е на 24 години и тъкмо се е преместил в ћонмартър – свърталището на парижките бохеми.ћомчето от картината пон€кога се отбивало в ателието му, а лулата и венецът били обичайните му аксесоари.

—ъмнително е дали в —офи€ н€кога ще видим този шедьовър на живо. Ѕлагодарни сме обаче за шанса да видим оригинали на ѕикасо в √алери€та за чуждестранно изкуство. ƒо 15 март там продължава първата изложба на гени€ вЅългари€ „јз не търс€. јз намирам”. ћоже и да звучи неверо€тно, но е факт, че заради тази експозици€ сърби си прав€т автобусни екскурзии до —офи€.

962201-6

—Ќ»ћ ј: јѕ

„ћомче с лула” държи рекорда за най-скъпо продадена на търг картина с изумителните $104 милиона.

2.†††† ћузата на ѕабло – „ƒора ћаар с котка”

’ърватката ƒора ћаар – фотографка и художничка, е петата отседемте музи на ѕабло ѕикасо. —подел€ страстта му да прави изкуство и любов цели десет години. »нтелектуалните и плътските им игри раждат н€кои от най-дръзките шедьоври на художника.ѕикасо рисува този портрет на ƒора през 1941-а. Ќа тъ рг на„—отбис” през 2006 г., анонимен купувач спечели шедьовъра за 95†200†000 долара. Ќаддаването беше по телефона, а после се чуха слухове, че ценител€т е руски олигарх. —умата е колосална и изненадваща – предварителните нагласи б€ха, че таванът на платното ще стигне „едва” до 50 милиона в зелено.

962201-7 и 962201-7_1

—Ќ»ћ »: ART.COM

≈то как ѕикасо е запечатал за поколени€та образа на любовницата си ƒора ћаар. ѕортретът „ƒора ћаар с котка” става притежание на руски олигарх срещу повече от $ 95 милиона.

3.††††  лимт и покровителката јдел

image

јко се доверим на четката на √устав  лимт, то тъмнооката јдел Ѕлох-Ѕауер е най-из€щното цвете на ¬иенски€ хайлайф в началото на минали€ век. ƒамата е дъщер€ на вли€телен банкер, а неин съпруг е индустриалецът‘ердинанд Ѕлох-Ѕауер – основен спонсор на живописеца по онова време. ѕрекрасната јдел е единствени€т модел, който  лимт рисува два пъти – през 1907-а и 1912 година. ¬торото платно беше разиграно на търг на „ ристис” през 2006-а и закова чукчето на 87†936 000 долара. » двата шедьовъра имат интересна съдба. —емейство Ѕлох-Ѕауер са вли€телни евреи, които напускат јвстри€ след идването на нацистите. јдел умира още през 1925-а, но насто€ва в завещанието си съпругът й да дари картините на галери€ в родината й. ‘ердинард обаче не се раздел€ с т€х.  огато б€га отвъд ќкеана шедьоврите остават във ¬иена и попадат в ръцете на нацистите. —лед ¬тората световна война в продължение на 60 години крас€т изложбените зали в двореца „Ѕелведере”.ѕрез 1998-а че влезе в сила закон, според произведени€та, иззети от нацистки€ режим, тр€бва да бъдат върнати на притежателите си. “ака портретите на јдел се озоваха в племенницата на мъжа й ћари€ ќлтман. ≈дини€т беше разигран на търг, а други€т след частна продажба осигури на наследниците на Ѕлох-Ѕауер още 135 милиона долара.

962201-8

—Ќ»ћ ј: ART.COM

„ѕортрет на јдел Ѕлох-Ѕауер” II е високо оценената на търг творба на  лимт. —лед наддаване шедьовърът е продаден за 87†936 000 долара

4.†††† ¬ан √ог и утехата му д-р √аше

image

ѕриживе ¬инсент ван √ог все пак усп€ва да продаде десетина пейзажа и един автопортрет и да сподели за откупките в писмата до брат си “ео. Ќо получените пари са на светлинни години от баснословните суми, броени от колекционери след смъртта му. Ўедьовър на гениални€ холандец не е излизал на търг от 1990-насам, когато €понски€т бизнесмен –иоей —аито получава „ѕортрет на д-р √аше”, рисуван век по-рано, за 82,5 млн. долара. Ќаддаването е организирано от „ ристис” в Ќю …орк и още тогава става €сно желанието на нови€ собственик – €понецът толкова обожавал шедьовъра, че искал да бъде кремиран с него. Ћюбител€т на изкуството умира през 1996-а, но за щастие картината не отива с него в отвъдното.

ѕортретувани€т д-р √аше е последни€т лекар и при€тел на ¬ан √ог. ’удожникът се спри€тел€ва в него в ќвер и той е най-близки€т му човек в последните месеци от живота му. »менно д-р √ае чете слово на гроба на живописеца, но не усп€ва да го довърши, защото гласът му се дави в сълзи.

962101-9

—Ќ»ћ ј: ART.com

ѕознати са два портрета на д-р √аше, едини€т от които се пази в музе€ „ќрсе” в ѕариж.

10. Ќа танци с –еноар

imageЎестото дете на шивач и обща работничка. ѕът€т му в изкуството започва във фабрика за порцелан и рисуване върху чинии, минава през Ћувъра, където прави копи€ на картини, рисува дориукрасите на ветрила. «а да стигне върхове и прокара нови пътища в живописта. »злага за първи път картина през 1864 – става дума за „“анцуващата ≈смерадла”. √ол€мото признание идва декада по-късно – след първата изложба на импресионистите. „“анци в ћулен дьо ла √алет. ћонмартър” е най-скъпо продадени€ шедьовър на французина на търг. японецът –юей —аито € закупува през 1990-а заедно с платното на ¬ан √ог „ƒ-р √аше”. явно обаче не е обожавал така страстно –еноар, както ¬инсент, защото не се заканва да изгори платното му заедно със себе си. ќсвен това брои за него „само” 78 милиона долара.

—Ќ»ћ »: ART.COM

962201-10 и 962201-10-1

«а последен път платно на ѕиер-ќгюст –еноар излиза на търг през 1990. “огава„“анци в ћулен дьо ла √алет. ћонмартър” е откупена за 78 млн. долара.“агове:   най,   Ќј—,   чужбина,


√ласувай:
01. анонимен - New blog for contemporary world and military history
24.06.2009 08:33
Dear Friend!
From may 2009, (insted the old Ц Уnikotev.wordpress.comФ)I have a new blog for modern and contemporary world history - УNikolaykotev's BlogФ with URL: http://nikolaykotev.wordpress.com/ . If you want, you can see it on this adress!
Best wishes
Nikolay Kotev
NEWS: approximately 1400 photos from the Second World War
цитирай
2. анонимен - оплакваьката
23.02.2010 15:25
много е хубава.’аресва ми много
цитирай
3. анонимен - на танци с –еноар
06.09.2010 12:07
—порет моето мислене картината е на пръв поглет тъжна но ако се загледаш и уловиш малките детайли ще остановиш че е прекрасна и пълна с енерги€ . ≈лена  ирилова ƒимитрова
цитирай
4. анонимен - ћайстора и неговото момиче
06.09.2010 13:15
—порет мен майстора е исползвал светли и плътни цветове .ћомичето е изобразено с характерните за Ѕългари€ плитки.Ќие българите се гордеем с ¬ладимир ƒимитров майстора . “ой е пробл€сък за българското общество. ≈Ћ≈Ќј  »–»Ћќ¬ј ƒ»ћ»“–ќ¬ј
цитирай
5. анонимен - ѕ–ќƒј¬јћ »ћѕ–≈—»ќЌ»—“»
18.11.2010 11:39
ѕ–ќƒј¬јћ “ќ„Ќ»  ќѕ»я Ќј »ћѕ–≈—»ќЌ»—“»: ¬јЌ √ќ√, Ўј√јЋ, Ћќ“–≈ , ћќƒ»Ћ»јЌ», ћќЌ≈.  ј–“»Ќ»“≈ —ј ¬ –≈јЋ≈Ќ –ј«ћ≈– » —ј »«÷яЋќ –»—”¬јЌ», ј Ќ≈ —ј ‘ќ“ќ ќѕ»я,  ј ¬»“ќ Ќјѕќ—Ћ≈ƒЏ  —≈ “»–ј∆»–ј“!
цитирай
6. анонимен - мамамиа
23.02.2011 16:11
не става ли най накра€ €сно, че част от скъпо продадените боклуци са ментета???
цитирай
7. анонимен - –Ґ–Ю–Ф–Ю–†
03.03.2011 00:00
–Р–Ч –Я–†–Ю–Ф–Р–Т–Р–Ь –Ґ–Ю–І–Э–Ш –Ъ–Ю–Я–Ш–ѓ –Э–Р –Ъ–Р–†–Ґ–Ш–Э–Ш –Э–Р –Ш–Ь–Я–†–Х–°–Ш–Ю–Э–Ш–°–Ґ–Ш. –Ъ–Р–Ґ–Ю –У–Ы–Х–Ф–Р–Ь –Ш–Ч–Ы–Ю–Ц–Х–Э–Ш–Ґ–Х –Ю–Ґ –С–Р–Щ –Ъ–Ю–Щ–І–Ю –Ъ–Ю–Я–Ш–ѓ –Э–Р –Э–Р–Х–Ь–Э–Ш–¶–Ш–Ґ–Х –Э–Р –Ф–Ю–Э–Ф–Х –Т –Ы–£–У–Р–Э–Ю, –Т–Ш –Ъ–Р–Ч–Т–Р–Ь: –Ь–Ю–Ш–Ґ–Х –°–Р –Ь–Э–Ю–У–Ю –Я–Ю-–Ф–Ю–С–†–Ш –Ъ–Р–Ґ–Ю –¶–Т–Х–Ґ–Ю–Т–Х –Ш –Ъ–Р–Ґ–Ю –Я–†–Ю–Я–Ю–†–¶–Ш–Ш –°–Р –Ч–Э–Р–І–Ш–Ґ–Х–Ы–Э–Ю –Я–Ю-–С–Ы–Ш–Ч–Ю –Ф–Ю –Ю–†–Ш–У–Ш–Э–Р–Ы–Р. –Р –Ъ–Ю–Щ–Ґ–Ю –Э–Х –Х –†–Ш–°–£–Т–Р–Ы –Я–Ю–Э–Х –Я–Ю –Ф–Х–°–Х–Ґ–Ш–Э–Р –Ъ–Ю–Я–Ш–ѓ –Э–Р –Т–Р–Э –У–Ю–У - –Э–Ш–©–Ю –Э–Х –Ч–Э–Р–Х –Ч–Р –Ы–£–Ф–Ю–°–Ґ–Ґ–Р –Э–Р –У–Х–Э–Ш–ѓ! 0899562502 –Ґ–Њ–і–Њ—А –Ъ.
цитирай
“ърсене

«а този блог
јвтор: elenak
 атегори€: «абавление
ѕрочетен: 1435563
ѕостинги: 214
 оментари: 336
√ласове: 3149
 алендар
«  ћай, 2022  
ѕ¬ѕЌ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031