Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2009 22:32 - Пет знаменитости със затворническо минало у нас и пет по света...
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 3393 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 26.06.2009 22:35


Докато следственият Галев се стяга за избори, ние строяваме в две редици известните личности, обличали раирани пижами    
ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 27 юни

 

Клишираното сравнение на България с Абсурдистан пуска пресен сок и това лято. Фрешът обаче е прекалено кисел, защото сред майсторите му се нареди и Пламен Галев. Дупнишкият бизнесмен, обвинен от прокуратурата като лидер на банда с тясна специализация в изнудването, сплашването и побоя, започна предизборната си кампания в Кюстендил. Така новоизлюпеният кандидат-депутат охлади радостта ни от първия вот с мажоритарни фигури и затвърди убеждението ни, че понякога една студена вода е по-добра и от най-екзотичния фреш.

На фона на Галевите мераци за влизане в Народното събрание вместо в затвора правим култовата си класация „Пет плюс пет" този уикенд. Кои са най-популярните личности по света и у нас, лежали зад решетките? Защо са сменили цивилните дрехи с раирана пижама? Попадат ли в затвора на хора? Все интересни въпроси, чиито отговори, четете в „Пет плюс пет".

 

 

image СНИМКА БУЛФОТО

Брежнева" целувка между Тодор Славков и Евгени Минчев.

1. Тодор Славков

Внукът на Тато нямаше никакви проблеми със затварянето в Къщата на VIP Brother, защото е свикнал на живот в кафез и денонощно наблюдение от Големия брат. Придиря само за материала на клетката - държи да е златна, в каквато живя преди 10 ноември. Охраната пък трябва да е в поза „винаги готов" за най-малкия му каприз. Демокрацията „командирова" Малък Тошко зад стоманена решетка и му прати гардове с каменни физиономии. Наследникът на Иван Славков-Батето беше съден по обвинение за групово изнасилване на Мила Гешева. Процесът продължи 11 години. Началото беше на 18 декември 1989-а, по това време Тошко изобщо не беше в България. Години по-късно го оправдаха.

Раираната равносметка на младия Славков е две години по арести - в продължение на 8 месеца беше задържан в Швейцария, а след екстрадирането му през февруари 1995-а, престоя още 13 месеца в българска килия.

 

image СНИМКА: АРХИВ

На 1 юли бившият данъчен инспектор ще пее в Морската градина на Бургас на националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига".

2. Дани Милев

Вечер е музикант и шеф на бенда в "Шоуто на Азис". Денем е данъчен инспектор, който описва имуществото на длъжници, не успели да изплатят заема си. Доскоро двата Аз-а на Милев живееха в хармония. Неотдавна той окончателно изхвърли инспекторската химикалка в полза на диригентската палка. Но този период остава да го топли с прозрението, че сметките също са музика. И там обаче човек не е застрахован от фалшиви тонове. Преди единайсет години данъчният инспектор и бъдеща звезда на шоубизнеса попада в затвора и престоява там осемнайсет месеца. „Бях инспектор по ДДС. Оказа се, че от една варненска фирма незаконно са теглени суми. Мен, шефката на фирмата и други замесени ни прибраха веднага. Някои ги освободиха бързо, а трима души останахме година и половина", разкрива диригентът на Азис в едно интервю. Ежедневието на пандизчиите било сиво - без книги, вестници и телевизия. Седели времето да мине. „Няколко месеца  не знаех например, че Тодор Живков е починал. Бях извън света. В един момент погледнах по-философски на нещата. Преди 100 години как са живели хората без всичките тези екстри. Били са щастливи, нали? А съществуват много по-страшни неща. Има болести, има смърт. А аз от затвора излязох по-силен, по-зрял", откровеничи маестрото.

image СНИМКА МОНИТОР

Муши е сред най-внимателните играчи на терена, но в живота понякога избухва и това му носи неприятности с полицията.

3. Дормушали Саидходжа

23-годишният голмайстор на ЦСКА също кара школата на твърдия нар и раираната пижама. През пролетта на 2006-а Муши, както галено го наричат фенове и близки, все още играе в „Ботев" (Пловдив). Един ден обаче не се явява на тренировка. Оказва се, че  винаги кроткият и възпитан Саидходжа е в следствения арест. Вечерта на 11 март набил полицай в асеновградската дискотека „Бомбата". Ченгето не било в униформа, а бащата на Муши влязъл в кръчмарска свада с него. Положението на стария Саидходжа не било никак розово и футболистът раздал няколко юмрука в негова подкрепа. В резултат център-нападателят два месеца е „гост" на следственото в Пловдив, а след това е още трийсет дни в зандана.  Престоят му там обаче опровергава Вапцаровия стих „в затвора попаднал на хора и станал човек". „Там не се издържа. Повечето край теб са единствено олигофрени, като и там ми идеше да пребия някого. Държаха се лошо, да не говорим, че повечето от затворниците гледат да прецакат другия. Бях обезумял и от липсата на секс, но издържах някак си. Трудно е, защото съм млад човек и сексът е част от живота", разказва преживелиците си зад решетките Саидходжа. За щастие кошмарният период е само в спомените му и с днешна дата Муши дори има славата на герой и извън футболния терен. На 2 януари миналата година във вихъра на снежна виелица той измъкна с джипа си закъсал в преспите междуградски автобус, пълен с измръзнали хора. Никой нямаше да разбере за спасителната му акция, ако кметът на село Богомилово не беше разказал пред медиите за помощта на футболиста.

image

Ванко 1 може и да не остане в световната история на хип-хопа, но името му остава като скандална поправка в Наказателния кодекс на България.

4. Ванко 1

В средите на хип-хопа лицето Иван Главчев вече тъне в забвение. За съжаление същото не може да се каже за българското законодателство, защото на Ванко 1 беше кръстена скандална поправка от член 155 на Наказателния кодекс. Според нея тежко наказание за сводничество - от 10 до 20 години, се прилага само ако престъплението е извършено с употреба на наркотици.

Така рапърът, обвинен в склоняване към проституция се отърва с лека присъда от едва четири и половина години. Излежа по-малко - за примерно поведение и работа в дранголника.

"На топло" Главчев успя да свърши важни неща - едно от тях беше да се ожени за дългогодишната си приятелка Диана, от която има три деца - Петьо, Цецко и Ивана. Другото постижение на Ванко зад решетките е, че научи занаят - рапърът стана бригадир на тухларна и като такъв командва 9 затворници.

image

Кондьо също намаза от поправката „Ванко 1"

5. Кондьо

Мургавият чалгаджия, пръкнал основополагащи за фолка парчета като "Мъни, мъни", "Доко, Доко" или "Хайде, Муцка", е записан в регистрите на Бургаския затвор. Лежа за трафик на жени и склоняване към проституция. За разлика от други сводници Кондьо не припяваше рефрените си в душна килия, а беше настанен в общежитие към зандана от отворен тип.

Въпреки че е бивш боксьор със завидно телосложение, и неговото здраве се разклати сериозно, щом разбра, че го чака тюрма. Савов влезе в затвора със закъснение, понеже редовно представяше болнични листове. Първо страдаше от хипертония и сърце, след това му правиха операция на крака заради тромбофлебит.

Каквито и болежки да го мъчат обаче, Кондьо е късметлия - и него го хвана  скандалната поправка "Ванко 1" в текста за сводничество. В резултат окръжният съд в Сливен намали присъдата му от 10 на 3 г. Глобата му също падна драстично - от 100 000 на 8000 лв.

. ... и пет по света image

След като синът му Макгато умира от СПИН, бившият президент и политзатворник се посвещава на борбата с чумата на XXI век.

1. Нелсън Мандела

Най-известният политзатворник и вдъхновение за Боно от „Ю Ту" и още дузина световни музиканти. Идния месец навършва 91 години, 28 от тях е прекарал зад решетките под кодовия номер 466/64. Сега това название носят кампаниите на Мандела за финансиране на изследвания върху СПИН и помощ за заразените с вируса. Светът го тачи като борец за човешки права и активист срещу расовата дискриминация на апартейда. За някои обаче остава в графата „терорист"-  Мандела е лидерът на военното подразделение на Африканския национален конгрес (партията на черното мнозинство в ЮАР).  Преди да получи доживотна присъда по обвинение в саботаж и опити за дестабилизация на правителството, Мандела вече е в затвора - от 1962 г. по обвинение, че е напускал нелегално страната. За близо три десетилетия сменя три зандана - първата му килия е на остров Робен, през 1984-а е преместен в затвор в Кейптаун, а четири години по-късно в зандана „Виктор Верстер" близо до Паарл. Зад стените на Робен Айлънд Мандела става инициатор на първата гладна стачка за подобряване на  битовите условия и протестът успява. В биографията си „Дългият път към свободата" Мандела разказва как затворниците общували помежду си. Пишели върху вътрешната страна на седалките в клозета, върху тоалетна хартия, неизмити чинии...

image

В момента Тапи е навирил гребен - неотдавна успя да осъди френската държава за 285 милиона евро и сега е готов за нов живот.

2. Бернар Тапи

Навремето вестник Le Parisien го нарече „последният син на Митеран", защото покойният френски президент имаше слабост към него и затваряше очи за понякога съмнителните му бизнес афери. Топлата връзка обаче не спаси магната от раирана пижама. Милионерът, станал милиардер покрай препродажбата на най-големия концерн за спортни артикули Adidas, се озова зад решетките заради далавери във футбола. Бернар Тапи беше собственик на „Олимпик Марсилия" и под неговата шапка през 1993-та тимът спечели Шампионската лига в двубой с „Милан".

Няколко дни преди сблъсъка с италианците гръмна скандалът, че Тапи е подкупил играчи на провинциалния „Валансиен" да не уморяват неговите футболисти преди мача с „Милан". Бизнесменът първоначално отрече, но следователите откриха пакет с 250 000 франка, заровени от  Кристоф Робер от „Валансиен" в градината на родителите му. След лъсването на истината мошеникът милионер обяви: „Да, аз лъжех, но се ръководех изключително от благородни намерения". Магистратите не се трогнаха от „благородството" и първоначално му дадоха две години затвор. После намалиха срока и бившият президент на „Олимпик" изкара в затвора 8 месеца. През 1997-а Тапи отново нацели челно правосъдието. Подгониха го за неплатените данъци на 74-метровата му яхта „Фосеа", нареждана сред най-шикозните на Стария континент, и магнатът трябваше да излежи още половин година.

image

Наследницата на луксозните хотели „Хилтън" лежа 23 дни в затвора за шофиране в нетрезво състояние с нередовни документи.

3. Парис Хилтън

4 юни е знаменателна дата за обитателите на женското отделение на американския затвор "Линууд". На тази дата преди две години там попадна разглезената хотелска наследница Парис Хилтън. Оттогава бившите посестрими по съдба на светската лъвица си правят парти с торта и чай. Парис беше лишена от свободата си, защото я хванаха да шофира пияна и с невалидна книжка. Първоначалната присъда беше 45 дни зад решетките, но после й опростиха половината. Младата Хилтън излежа три дни и изпадна в дълбока депресия. Управата на зандана изпита съчувствие към влошеното й здраве и я върна под домашен арест във вилата й в Холивуд. Прокурорът на Лос Анджелис Роки Делгадильо обаче веднага оспори тези мотиви и определи случилото се като "авария в правоохранителната система". „Не можем да приемем двукласова система на изтърпяване на наказанията, при която богатите и могъщите да се ползват с привилегии", коментира обвинителят. В крайна сметка Парис беше върната в затвора и излежа там 23 дни. Според разкрития на хора от обкръжението й се оплаквала основно от тясната килия, студения хотдог и нелюбезните тъмничари.

image

Валенса получава присъда от една година затвор за участието си в работническа стачка през 1970 г.

4. Лех Валенса

Лицето на полската "Солидарност" е с ореола на затворник със сериозен стаж зад решетките, макар че е стоял „на топло" не повече от  година. През 1970-а неизвестният работник от корабостроителницата в Гданск участва в стачка и получава едногодишна присъда. По-интересно е „затварянето" му по време на военното положение в страната. Когато генерал Ярузелски го обявява на 13 декември 1981-а, най-отявлените активисти на синдиката „Солидарност" са задържани и интернирани. Валенса е въдворен за 11 месеца в луксозна вила на МВР в Хилице и там дори приема гости. Още на втория ден идват двама представители на Епископата на полската католическа църква, а на третия - жена му Данута. „Кухнята беше превъзходна. Гледаха кое обичам най-много и ми го сервираха до втръсване. Така всеки ден цял месец освен останалите неща имаше и дробчета. Така беше и с рибата и змиорките", спомня си бунтовните младини Валенса.

Враговете му пък намекват, че е изкарал на лек режим, защото е бил човек на службите още от 70-те години. Тази версия беше тиражирана в няколко книги, но към днешна дата няма безспорни доказателства за достоверността й. Запазени са обаче видеокадри, на които ухиленият като свежа ряпа Валенса вдига наздравица с тогавашния шеф на МВР ген. Чеслав Кишчак. В тази компания е запечатан и Адам Михник - легендарният главен редактор на в. „Газета Виборча" - уж непримирим противник на комунистическия режим.

image

Кралицата на женския лайфстайл Марта Стюарт в компанията на Бил Клинтън. Иконата на всички домакини излезе от затвора с 660 милиона по-богата.

5. Марта Стюарт

Кралицата на лайфстайла. Съветите й какви пердета да купим, как да гледаме децата или обгрижваме гостите, отпечатвани в лъскави списания, са закон за домакините във всички кътчета на САЩ. Единствената жена, която пет дни след излизането си от затвора влиза в класацията на сп. „Форбс" на най-богатите хора на планетата със състояние от $1милиард.

Марта престоява пет месеца в килия заради финансови машинации. През 2003 г. я обвиняват, че е злоупотребила с вътрешна информация и е продала 4000 акции от компанията ImClone Systems ден преди стойността им рязко да падне. Наказанието й беше 5 месеца затвор и 5 месеца домашен арест с 2 години изпитателен срок.

От пандиза Марта всеки ден споделяше в куп вестници и списания преживяванията си. "Чувствам се добре. Имам време да мисля, да пиша, да се упражнявам. Имам си и работа: пера, търкам пода, мета, чистя тоалетни. Но като всички останали бих предпочела да правя това в собствения си дом. Тук има прекрасни хора. Никога няма да забравя жените, с които се запознах, които ми помагаха, които ми разказаха историите си."

 




Гласувай:
0



1. emil60 - Отлично!
26.06.2009 22:42
Зная тези неща, но се радвам на доброто им и добронамерено представяне! Много добре!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1536831
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930