Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 23:58 - Петима добри имитатори ... и пет техни жертви
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 5653 Коментари: 0 Гласове:
0



Кратка история на пародийния жанр и неговите герои в тв ефира

 

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР - 18 юли

 image

Да убиеш присмехулник не винаги е заглавие на роман от Харпър Лий, донесъл „Пулицър” на авторката си или едноименна екранизация с Грегъри Пек в главната роля. Понякога е първичен инстинкт на разгневена знаменитост, станала мишена на дебелашки хумор и подигравки в национален ефир. Добрите имитатори са истинските господари на ефира и скечовете им на чужд, но известен гръб, са залегнали в програмата на всяко рейтингово тв шоу.

Изглежда, че популярните личности носят на майтап и засега няма случай на саморазправа с присмехулник. В шоубизнеса и политиката явно са научили урока, че лоша реклама няма.

В култовата ни класация „Пет плюс пет” този уикенд правим бърза проверка на най-добрите имитатори към момента у нас и техните жертви. Чакаме и безпрецедентна „среща на върха”. На 22 юли, на празника на динята в Любимец актьорът Мариан Бачев, пародирал фолкпевицата Андреа в най-сладко-лютивия скеч на сезона, ще се засече за първи път на една сцена с прототипа на г-ца Опулева.

 

СНИМКА: МИЛЕНА ВИКТОРОВА/SLAVISHOW.COM

Андреа Опулева, изиграна от Мариан Бачев, е сред най-горещите образи в Шоуто на Слави Трифонов.

Пет добри имитатори...

 

 

1.     Виктор Калев

 

Ветеранът  в актьорския отбор на Слави Трифонов. Започна през 90-те имитирайки „конското” чене на тогавашния президент Петър Стоянов, но все още не се е превърнал в уморен кон. Заради него публиката сложи знак за равенство между имитатор и комик. Калев постига поразителна прилика с героите си, независимо от пола или занятието им. Каквато и кожа да му сложиш, все му е удобна. Няма значение дали майтапът ще е на гърба на Лили Иванова или Володя Стоянов.

Актьори от театър „София” пък се превиват от смях, видят ли на екрана Деса Поетеса с чаша в ръка, защото разпознават маниерите на бившата директорка Доротея Тончева. Сред важните „скалпове” в пояса с пародии на Калев е и този на „дедо Симеон”.

 

962201-1

Заради Виктор Калев публиката сложи знак за равенство между имитатор и комик.

 

 

2.     Мариан Бачевimage

 

Има поне седем различни гласа. С единия брилянтно имитира Георги Русев, с друг - Константин Коцев, а трети и четвърти  са запазени за озвучаване на анимационни герои – като готвача Лингуини от филма „Рататуй”, кмета от Хувил от „Хортън” и заека Куики от клипчетата на „Нескуик” или лисичето от праха за пране „Рекс! Със сода ефект!”.

Бачев е сред най-талантливите актьори от новото поколение и години наред игра в Театър „София”. Получи няколко номинации за „Аскеер”, но така и не му дадоха престижната награда. Не изглежда нещастен от пропуска на колегите си.

От две години е в Шоуто на Слави и този сезон удари джакпота с пародията на динената чалгаджийка Андреа Опулева. Пиперливият скеч е гледан над 50 000 пъти от сайта vbox7.com. „За да съм верен на оригинала, изгледах много пъти клипове на Андреа. При имитацията е важно да доловиш характерните жестове и мимики на образа”, обясни Бачев. Актьорът и „жертвата” му не са се сблъсквали очи в очи. Такова рандеву обаче предстои в сряда – 22 юли на празника на динята в село Любимец. Мариан е поканен за водещ на веселбата, а Андреа е гост певицата.

В галерията с „дружески шаржове” на Бачев е и Галена Прехвалена, вдъхновена от певицата с най-напомпано деколте във фолка. Не са за пропускане и изявите му като зализания Денди Пенди и експерта Лозан Гогов.

 

962201-2_1

962201-2_2

 

Пиперливият скеч, в който Мариан Бачев играе чалгаджийката Андреа Опулева е гледан над 50 000 пъти в интернет

 

 

3.     Албена Миховаimage

Завършила е кукловодство, но не дърпа конците на театрални марионетки, а бушоните на реални личности. Нейните пародии на Елена Костова, Надежда Михайлова, Елена Ромеле от втория сезон на Биг брадър, Катето Евро, може и да са ги изкарвали извън кожата, но никоя не си призна. Защото Албена владее до съвършенство изкуството да се подиграеш с любов. Дори устатата Венета Райкова мълчи като риба на сухо, когато Албена заема нейните стойки под кодовото название Венета Знайкова.

В арсенала на Михова е и опасната комбинация от усмихнати трапчинки и езерен поглед.

Доволни сме, че освен на тв екрана, гледаме тази  актриса и в театъра. Най-новата й роля преди закриването на сезона беше в криминалния фарс „Сухи сладки за черен следобед” в Малък градски театър „Зад канала”.

 

962201-3_1

962201-3_2

 

Албена Михова като водещата на „Зловещо” Венета Знайкова...и като себе си.

 

 

4.     Красимир Радков

 

Актьорът, който разкри потенциала на Враца и нейните трудови хора като национално богатство. И за награда стана почетен гражданин на церемония на 2 юни. Тук обаче няма да разглеждаме незнайните герои от местния плебс, а заковаваме поглед в блестящите скечове с проф. Хулиган Кучков. Ако VIP-прототипът Юлиан Вучков беше по-крехка душа, пародията на Радков отдавна да му е докарала инфаркт. Като всеки оригинал обаче, колоритният професор е жилав и няма да се даде току-така.

Освен с пълзящия език на Кучков, Радков прелъсти населението и с кичето на Гацо Бацов, номера „жик-так” и обръщението „баце”. А въпросът на героя му Станислав Христов Христосков „Абе, къде е батко?” е по-актуален от Хамлетовата дилема „Да бъдеш или да не бъдеш”. Но това не е чудно за тукашните географски ширини. У нас – особено в политиката и подземния свят, винаги е било по-важно да имаш силен батко зад гърба си, отколкото да си личност.

 

962201-4

Почетният гражданин на Враца Красимир Радков пародира сполучливо Юлиан Вучков. За отмъщение професорът му измисли прякора Грозимир Патков.

 

 

 

5.     Димитър Рачков

 

Талантът му няма усмирителна риза нито в скечовете от комедийното шоу „Пълна лудница”, нито в другите му превъплъщения. Рачков има тапия за геодезист и картограф от Строителния техникум в Бургас, но любовта му към изкуството е победила инженерната мисъл. Сред най-свежите му образи през миналия тв сезон беше този на Ники Пънчев от шоуто „Хвани богат” в проекта „Пълна лудница”.

Кънчев-оригиналът не протестира срещу майтапите на свой гръб, но забелязахме, че вече контролира онова въртене с ръце, което толкова ни забавлява при двойника му Пънчев. Геговете „Разрешена любов”, „Две и двеста”, превъплъщението в сумиста Рачоошу и незабравимия калеко Алеко един ден сигурно ще влязат като задължителни помагала в обучението на бъдещи актьори.

 

962201-5

Рачков на стола на „Хвани богат” като Ники Пънчев

 

 

...и пет техни жертви

 

 

1.     Володя Стоянов и Симеон Сакскобургготски

 

Единият е народен певец-войвода от Петрич, другият – бивш цар и премиер. Съдбите им се кръстосват под мерника на Виктор Калев, защото са негови мишени. Откакто „пенсионира” екс президента Стоянов в репертоара си, актьорът с прякор Удобното заигра хоро с нервите на изпълнителя и аристократа. Двамата „рецензираха” пародиите си по  коренно различен модел. Сакскобургготски запази аристократично мълчание и внуши, че онова, на което не обръщаме внимание, не съществува. Володя обаче се разпени и заплаши Шоуто на Слави със съд. Македонската закана явно не е стреснала хората на Дългия, защото скечовете със Стоянов продължават.

 

962201-6-1

962201-6-2

Докато Стоянов разпени македонски гняв, Сакскобургготски запази аристократично мълчание по адрес на имитатора си Виктор Калев.

 

 

 

2.     Теодора Андреева image

 

Певица, която освен на боксьорски ласки, носи и на актьорски майтап. „Не са ми приятни подигравките в Шоуто на Слави, но няма лоша реклама” -   така изпълнителката на „Хладна нежност” коментира пародийния образ Андреа Опулева, изигран от Мариан Бачев.

Пътят на Теодора Андреева към висшето общество започва от манекенския подиум. После идва титлата „Мис Туризъм”. Русата амбиция я спечели преди 4 години и така получи шанс да се замеси в тестото на известните. Теодора обаче не изтърпя целия процес на втасване, а го ускори с мая от попфолка. Подслади се  с псевдонима Андреа, взе за набухвател мускулите на боксьора Кубрат Пулев-Кобрата и опече кариера в чалга средите. По-известна обаче е не с хитове, а с факта, че около нея всяка нощ се увива „змия” тежка категория. Не можем да пропуснем и рекламата на мастика. За да покаже как страстта на кристали контролира мъжкото либидо, Андреа остава „по дини” на плажа. В рекламното филмче те са прикрити, но папарашки клип от мястото на събитието разкри изцяло прелестите на бъдещата г-жа Пулева. Еротичното видео, пуснато в сайта vbox7 проследява голата разходка на напращялата Теодора сред оставения на сух режим снимачен екип.

 

962201-7

СНИМКА: МОНИТОР

 „Естествено, че не ми е приятно да се гаврят с мен в Шоуто на Слави, но и това е реклама”, коментира Андреа

 

 

3.     Венета Райкова

 

Ако някога излезе побългарена версия на „Да убиеш присмехулник”, то Венета Райкова може и да е сред авторите. Оригиналната история на Харпър Лий е за чернокож, набеден през 30-те години на миналия век в изнасилването на бяло момиче. Райковият вариант обаче ще е друг – с потърпевши нейните душмани. Жълтата преса отдавна хапе едри парчета от авторитета й с пикантни разкрития на миналото й. Наскоро излежалият присъда за склоняване към проституция рапър Ванко 1 също разказа житейски случки от познанството си с Райкова. За капак Нова телевизия, по която върви предаването й „Горещо”, пусна пародиен сериал „Пълна лудница”. Там тв звездата и шоуто й търпят пълна гавра – Райкова е Знайкова – водеща на „Зловещо”.

Засега, покрай грижите са бебето си Патрик, Венета все още е блага и добра. Въпрос на време е обаче да отвърне на удара.

 

962201-8

Засега Венета Райкова стиска зъби и не се оплаква от пародиите на свой гръб в ефира на Нова тв.


4. Юлиан Вучков

Професорът, който докато се усмихне, вече се е озъбил. Засегнат ли го, тутакси включва на режим „Империята отвръща на удара”. Отмъсти на  имитатора си Красимир Радков като му лепна експресивния прякор Грозимир Патков.

На 73 години Вучков бълва всякакви коментари от екрана с енергията на абитуриент. За едни е неразгадан телевизионен феномен, други го изучават като полезно изкопаемо.

Каквото и да се случва, Вучков остава пълен непукист. Може да върти очила и телевизии по-често от дамите на сърцето си, но нрава си не мени. Понякога засилва жегата в мозъците на зрителите с неочаквани мерки – например да „цъфне” по билбордове с ново чене и бермуди или пък фокусиран в крупен план от камерата, бавно-бавно да оближе устни, пресъхнали от патетични монолози.

 

962201-9

Засегнат ли го с подигравки, проф. Вучков винаги отвръща на удара.

 

 

10. Ники Кънчев

 

Разбира от шоубизнес и не се страхува да пита, независимо дали води „Стани богат”, извънреден лайв на Big Brother или „Купон на Изток от Рая” по „Дарик” радио. По общо признание той е най-големият ерудит в необятния свят на тв звездите. Понякога се превръща в най-големия досадник, защото в определени периоди образът му светва повсеместно като енергоспестяваща крушка, купена от магазини „Зора”.

Кънчев печели фенове с чувството си за хумор и самоирония. Катинарчето на двойника му Ники Пънчев, отгледано от актьора Димитър Рачков, обаче едва ли ще му липсва, ако слезе от тв екрана

 

962201-10

Николай Кънчев е еталон за добър тв водещ.

 

 



 



Тагове:   Михова,   пародия,   опулева,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1538017
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930