Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2009 12:57 - Карамазов стана водолаз
Автор: elenak Категория: Забавление   
Прочетен: 6983 Коментари: 1 Гласове:
0



image
Как Христина Димитрова превръща политици и звезди на шоубизнеса в гмуркачи
ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР

Актьорът Владимир Карамазов стяга плавници за Египет и Малта. От няколко месеца звездата на Народния театър и водещ на "Сървайвър" е запален гмуркач и дори изкара курс за водолази. Когато у нас започнаха студовете, замина с компания да се гмурка в Гърция. През декември пък ще плува в топлите води на Червено море.
"Запалих се много. Може да се каже, че гмуркането ми стана мания. Дори започнах полека-лека да си купувам оборудване", разказа самият актьор. Дебюта си в подводния свят Карамазов прави през лятото на Филипините. Гмурнал се заедно с операторите, без изобщо да подозира какъв риск поема. "Беше страхотно и реших да изкарам курс като се прибера в България", обяснява Владо. Речено-сторено. Чул, че в Созопол има дайвинг клуб и се записал. Така съдбата повторно го среща с Христина Димитрова. Нежната дама е инструктор водолаз, а целокупното население може и да си я спомни от участието във втория сезон на "Сървайвър". Ина, както я наричат приятелите, беше от племето "Барбадос" и трета изгонена от шоуто за оцеляване. С днешна дата обаче е сред най-добрите инструктори по гмуркане в България и учителка на шоузвезди и политици.

****

imageimage
Да станеш водолаз на корабче на Тодор Живков - едва ли политици като Любен Дилов-син, Владимир Каролев или Богомил Бонев са мечтали за подобна чест. Тя обаче им се стоварва неканена заради чисто човешките им страсти. Тримата са любители водолази и когато се гмуркат в Черно море, рано или късно опират до кораба на Тато. Плавателният съд с многозначителното име "Пионер" е потопен край созополския остров Свети Иван и служи за тренировка на начинаещи и напреднали водолази. Идеята да го спуснат под вода е на момчетата от BSTD (Black Sea Technical Diving).

"Купиха го преди две години със собствени средства. Любопитното е, че с този кораб Тодор Живков е ходил да риболовства. Ходим там, тренираме. Имаме амбицията да направим подводен музей, който да е атракция за туристите. Искаме да потопим още обекти - там се образува и живот, защото потопеният кораб става изкуствен риф. Ето от две години "Пионер" е дом на рибки", разказва Христина Димитрова.

Целокупното население може и да помни синеоката дама покрай участието й във втория сезон на "Сървайвър". Ина, както я наричат приятелите, беше от племето Барбадос и третата изгонена от шоуто за оцеляване. С днешна дата обаче е сред най-добрите инструктори водолази и нежният двигател на дайвинг клуба в Созопол. Главни действащи лица в него са също приятелят й Росен Желязков, Владимир Явашев и Михаил Заимов. Мъжете стоят зад BSTD и обследват потънали кораби и съветски подводници, а Христина обучава мераклиите за водолази.

image Снимка: АРХИВ

Христина Димитрова е инструктор по гмуркане. Някои зрители сигурно я помнят от участието й във втория сезон на "Сървайвър".



"Курсовете са много интензивни, доволна съм от учениците си. Бях инструктор и на Владо Карамазов, и на Алекс Раева, и на Евтим Милошев, и на Любо Дилов. Вики Терзийска от "Мастило" също напредна при мен", разказва Димитрова.

Инструкторката е категорична, че под водата няма знаменитости - всички са равни. "Никой не предявява претенции. Слушат задълбочено и се стремят да изпълнят всичко", хвали Христина питомците си. "Най-важното е да наблюдаваш себе си, а не каква риба ще видиш. В този момент  си в абсолютно спокойна обстановка, забравяш всичко, което ти се случва в града. Няма телефони, компютри, суетня, няма нищо освен спокойствието. То е като наркотик", описва подводните си преживявания сървайвърката. Миналата година дошъл да се гмурка 80-годишен руснак. "Оказа се бивш подводничар в страхотна форма, влезе с нас при корабите", спомня си Димитрова.

Преди потапяне всеки попълва здравна карта.

Ограничения има, но не са възрастови, а здравословни. "Не бива да си бременна, нито да пиеш. Ако пушиш и си над 45 години, това повишава риска", изрежда скорострелно Христина. Тя се гмурка интензивно от пет години. Твърди, че за това време не е претърпявала инциденти. "Нещастията в повечето случаи се случват не под водата, а на повърхността, когато премине джет. Единствената по-сериозна ситуация при мен беше, когато ме хвана азотна наркоза", описва инструкторката. Димитрова се гмурнала под 45 метра. "При такава дълбочина се повишава парциалното налягане. Азотът, който вдишваме, започва да влияе на нервната система. Появява се опиянение, забавяне на действията. Затова техническите водолази, които се потапят още по-дълбоко, заменят азота с хелий", детайлизира инструкторката. Азотът е главен виновник и за т.нар. компресионна болест. "Под влияние на налягането този газ се втечнява и кръвта се насища с азот. Когато си под вода, няма проблем. Но тръгнем ли да излизаме изведнъж, без да сме дали време азотът отново да стане в газообразно състояние, мехурчетата му се увеличават и съдовете се задръстват", обяснява инструкторката. В този момент Димитрова звучи като дипломиран лекар. Оказва се обаче, че участничката във втория "Сървайвър" учи архитектура. Преди години следвала в Марсилия, но вместо да заляга над чертежите, ходела да се гмурка. "Там е Меката на гмуркането. От Марсилия е тръгнал бащата на съвременното гмуркане Жак-Ив Кусто, както и Жак Майол - първият човек, гмурнал се на дълбочина повече от 50 метра без апарат", обяснява Христина. Първоначално Димитрова опитала да съчетава водолазното и архитектурното изкуство. Предлагала на преподавателите си все проекти с подводни конструкции. Те обаче ги одобрявали, но тактично обяснявали, че са прекалено футуристични и трудни за реализация. "Продължавам да уча архитектура у нас и се надявам един ден да завърша. Но цялото ми същество е погълнато от гмуркането. Влезе ли ти солената вода в кръвта, остава завинаги", категорична е Христина.

САМО ФАКТИ

В соцепохата се гмуркали само военните. Имало школи при ОСО във Варна и Бургас, където са обучавани. Не са имали съвременните жилетки, нито втори апарат - т.нар. октопод за подаване на въздух на водолаз в нужда.

Най-интересно за гмуркане е Червено море. Подводният свят е богат, но тук важи принципът "колкото по-красиво, толкова по-отровно", казва Христина Димитрова. Сред най-опасните риби е Lion Fish.

В Черно море животът е беден заради замърсяването и сероводорода. То обаче съхранява чудесно потъналите обекти.

Ако начинаещ водолаз се научи да се гмурка в Черно море, ще може навсякъде. Нашето море няма видимост. При цъфтежа на планктона става като пресечено мляко, твърди инструкторката.

Гмуркането под 15 градуса е некомфортно. Топлообменът между водата и тялото е много по-интензивен, отколкото между въздуха и тялото. Затова винаги се слага неопрен. Ако стоим повече от 30-40 минути, неизбежно ще ни стане студено. Дори в басейн слагаме неопрен, обяснява инструкторката.


Тагове:   водолаз,


Гласувай:
0



1. анонимен - без акваланг!
10.09.2010 13:18
Явно Христина Димитрова не е достатъчно запозната!!! Жак Майол не е първият човек гмурнал се на 50 метра без акваланг! Още преди раждането на Жак Майол, през юли 1913 г Haggi Statti се гмурка до 77 м. без акваланг и маска - само на собствения запас от въздух, за да помогне за изваждането на котвата на италианския кораб "Кралица Маргарита". Да не споменаваме археологически факти, сочещи за практикуването на гмуркане на задържан дъх, датиращи от 10000 г. преди новата ера, японските гмуркачки "Ама" и тн..










цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenak
Категория: Забавление
Прочетен: 1537490
Постинги: 214
Коментари: 336
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930