ѕотребителски вход

«апомни ме | –егистраци€
ѕостинг
20.11.2009 17:49 - ѕет славни говорители на ЅЌ“Еи пет бодра см€на
јвтор: elenak  атегори€: «абавление   
ѕрочетен: 4143  оментари: 1 √ласове:
1≈Ћ≈Ќј† –Џ—“≈¬ј/ћќЌ»“ќ– - 7 ноември

Ќ€когашната другарка Ѕългарска телевизи€ днес е госпожа на петдесет години. ƒостолепни€т юбилей ще бъде отбел€зан от невиждана 12-часова програма жив ефир. ѕрекъсвани€ н€ма да има, хвал€т се от меди€та. Ќачалото е в 9 часа от студиото в зала 2 на Ќƒ . “елевизи€та подгр€ваше купона месеци наред с усмивки от старите ленти. Ќие пък отбел€зваме годишнината с разходка във времето. ¬ култовата ни рубрика "ѕет плюс пет" този уикенд стро€ваме в две редици старите говорители и новите телевизионери и правим бърза проверка на тв легендите и т€хната бодра см€на.

1.Ќикола ‘илипов

ѕърви€т говорител в половинвековната истори€ на ЅЌ“. ÷ели 32 години съобщаваше два вида новини - едните за пролетната сеитба или социалистическата жътва, а другите - за срещите на другар€ “одор ∆ивков с други отговорни другари и решени€та на ÷  на Ѕ ѕ. “ой беше и човекът, информирал тв зрителите за преврата на 10 ноември 1989 г. Ќачалниците му специално го предупредили да се €ви в черен костюм, за да прочете съобщението в 19 часа.
» тази новина, както и всички останали, ‘илипов поднас€ в типични€ си стил - с дикци€ и апломб, достойни за  ралски€ Ўекспиров театър. “ака преди години прочете новина за последователни€ и твърд курс на парти€та. „јма не ми стигна дъх за "с"-то и не можах да го кажа. ¬цепених се, но ако седна да се повтар€м, ще задълбоча грешката и продължих. Ќаблюдавщи€т от ÷  на Ѕ ѕ тогава казал на колегите ми да благодар€ на парти€та, че "онуй" е твърдо, а не меко, и затова ще мина метър", спомн€ си легендарни€т говорител в едно интервю.
’арактерни€т му глас и очила с рогови рамки са запазена марка не само на „ѕо света и у нас". Ќ€колко поколени€ пораснали деца го помн€т като „чичко ‘илипов".  огато той извадеше вълшебни€ косъм с думите „“римби-рими трука, ѕед€ човек тука" излизаше —лава –ачева и започваше „Ћека нощ, деца".

2.÷ветана √ълъбова

“еатралната ветеранка е първата говорителка на ЅЌ“. ѕрез 1960-а чете новините заедно с Ќикола ‘илипов. ѕо онова време актрисата, ко€то е дългогодишната житейска спътница на покойни€ ѕетър —лабаков, е омъжена за режисьора ћетоди јндонов. ¬ телевизи€та попада благодарение на друга легенда - Ћеон ƒаниел. —лед "разгрома" на Ѕургаски€ театър той € кани да води негови предавани€ и концерти по ЅЌ“. “елевизионното ръководство харесало √ълъбова и € направило партньорка на чичко ‘илипов. "¬сичко в телевизионните предавани€ беше на живо. јз се притесн€вах, правех грешки, след които следваха ревове. ¬ телевизи€та се беше получило писмо от зрител, горе-долу със следното съдържание: "Ќовата говорителка е най-убедителното доказателство, че от вс€ко дърво свирка не става." –ъководството на ЅЌ“ беше скрило от мен това писмо, за да не ме притесни още повече. Ќо "доброжелатели" има навс€къде, намери се кой да ми го покаже", разказва актрисата в биографичната книга "ѕолковникът-гълъб", написана от –ум€на ≈мануилиду. ѕостепенно обаче актрисата се окопитила. —тигнало се до там, че екранни€т й партньор ‘илипов ловко задел€л новините, в които в една дума има много "р". " огато откриха ретранслатора на връх Ѕотев, редакторът ни беше спретнал една новина от половин машинописна страница в едно изречение, в което четири пъти се казваше: "ретранслатори и ретранслационни устройства".  огато свърших да чета, усетих че съм залепнала за стола", връща назад лентата актрисата.

3.Ћюбинка Ќ€гулова

≈динствената говорителка от славните времена на ЅЌ“, останала след чистките в телевизи€та. Ќ€гулова отдавна не е на екран, но обучава на дикци€ и правилно дишане бодрата см€на телевизионери. Ћегендата на новините държи поне една златна акци€ от медийната инвази€ на ƒео. ¬ъв времето, когато перхидролени€т водещ беше просто момчето от "–екламна пауза" и "Ћюбовни квартири", Ћюбинка Ќ€гулова му показа на кои места да прави паузи и къде да слага правилното ударение на български. ѕрез нейните уроци минаха също първата водеща на "÷ветно" ƒеница јтанасова, ёли€ ћанолова от обедните новини и всички нови попълнени€ в ЅЌ“1.
“в легендата е непримирима към неправилни€ език. " ато слушам как янка “акева, ко€то е учителка, не спира да повтар€ "училища" с неправилно ударение, не се учудвам, че най-употреб€ваната дума от учениците е "ами". янка “акева тр€бва да гладува, докато не се научи да говори. Ќедопустимо е от телевизионни€ екран да се чуват и грешките, които прав€т депутатите", заклейми преди години Ќ€гулова непрофесионалистите.

4.јнахид “ачева

Ќепреходни€т секссимвол на соц епохата. «вездата й изгр€ в ЅЌ“, когато се наливаха основите и телевизи€та все още беше черно-б€ла. »стинска кралица пред камерата, маскирана като обикновена говорителка, ко€то и днешните силиконови продукти все още не могат да детронират. Ѕивша съпруга на актьора  оста ÷онев, майка на три деца. ≈дно от т€х е пораснали€т във всички посоки ƒимитър ÷онев. ѕо собствените й признани€ попада в телевизи€та на майтап. ¬ 1962-а ЅЌ“ об€вила конкурс за говорители, €вили се около 800 жени между 18 и 28 години. јнахид имала мераци да следва във ¬»“»«. ќбаче € взели за дикторка. ¬ същото време съпругът й  оста ÷онев й забранил да става актриса и така се ражда тв легендата. "ѕолучавахме много писма, по н€какви поводи получавахме картички. јз съм получавала стихове, писани за мен. Ќ€кои още ги паз€.  огато тръгнахме да правим други неща - да водим концерти, балове, навс€къде в провинци€та хората се радваха.  азваха, че им е много при€тно да ни слушат, че начинът, по-който говор€ на екрана, ги успоко€ва. —ега тр€бва да си много харесван, за да станеш попул€рен", разсъждава “ачева в едно интервю. “€ изкарва на екран близо три декади. —богуването й с камерата е в началото на 90-те. "√-н јсен јгов беше директор, не му б€хме симпатични повече, см€таше, че сме свързани с тоталитаризма, с “одор ∆ивков. ћакар че не сме виновни, че сме родени в други години и сме живели в този режим. Ќе разбрах защо тр€бваше да постъпи така специално с говорителското €дро. Ѕ€х много обидена, не исках да се мол€ или да прав€ каквото и да било само и само да бъда там".

5.Ќиколай  олев

ћоже да е цар€т на издънките в "7 дни" и вечен абонат за "√осподари на ефира", но има запазено м€сто в але€та на славата на държавната тв. –азсе€ността му е феноменална, падането на микрофони, чаши и по-тежки предмети върху него в студиото - пословично.  олев обаче прохожда на "—ан —тефано" 29 като говорител, когато ЅЌ“ н€ма конкуренци€. ѕри€тни€т му тембър и излъчване го прав€т подход€щ не само за четец, а и за водещ на концерти и рецитали. ћнозина сигурно свързват името му с атомното издание на предаването " у-ку" от зората на демокраци€та. “огава  олев не е на екран, а пред телевизора. явно е гледал разсе€но, защото изпада в паника, дочувайки, че ј≈÷-а е гръмнал. ¬ централните новини зрителите го вид€ха да гълчи кукувците като възмутен гражданин.

...5 бодра см€на

1.ƒобрина „ешмеджиева

—ред най-интелигентните дами на "—ан —тефано". «а дванайсет години изкачи вс€ко стъпалце в йерархи€та, за да седне в креслото на водещ на "ѕо света и у нас" и рейтинговото предаване "–еферендум" със свой авторитет и вли€ние. "Ќе съм много миролюбива, но сблъсъци с колегите си н€мам. ћного важно е да чувстваш шефовете си като част от екипа, да има професионално при€телство. ¬ същото време обаче запазвам вътрешни€ си респект към т€х.", об€сн€ва водещата.
 акто доста от медийните лица, и т€ попада случайно в ЅЌ“ - за да изкара летни€ си стаж. “огава телевизи€та е разделена на  анал 1 и ≈фир 2. ƒобрина е разпределена в ≈фира. ѕървата й задача е да записва международни€ обмен. ¬ кра€ на стажа € кан€т за посто€нно в "старата къща", както наричат телевизи€та. ƒве години по-късно продуцентът на сутрешни€ блок по онова време јсен √ригоров и јлександър јвджиев € викат да работи в техни€ екип. Ќе след дълго една от водещите заминава в чужбина и продуцентите решават да пробват в тази рол€ ƒобрина. "ƒойде ми като гръм от €сно небе. Ќикога не съм имала амбициите да бъда водеща. Ќе ми е важно да се показвам на екран, твърди т€. ≠ „увствам се по-уверена в международните теми". —ъмнени€та обаче отдавна са останали назад и с днешна дата „ешмеджиева е сред най-наточените остриета на ЅЌ“. «а предаването си "–еферендум" казва: "“о върна истинската дискуси€ в телевизионни€ ефир. ћисл€, че това се радва на одобрението на нашата аудитори€ и затова опитваме да търсим най-горещата тема".

 акто всеки нормален водещ, и т€ има екранни изцепки. Ќай-фрапантната е от работата й в сутрешни€ блок. „ешмеджиева прочита т.нар. бланк, като след това тръгва репортажът. ћикрофонът й обаче не се изключва веднага, а в ефир се чува: "ќх, колко ми се пишка."

2.Ќад€ ќбретенова

ќсвен премиера Ѕойко Ѕорисов, т€ е другата личност, в ко€то телевизи€та и метрото намират пресечна точка. „¬нимание! ¬ратите се затвар€т. —ледваща спирка метростанци€ „—ердика", „говори" с нейни€ глас подземната железница. јко пасажерите не разпознават тембъра на тв водещата, то е защото записът е обработват многократно в √ермани€. —ъдбите на новинарката и софийски€ метрополитен се кръстосват в зората на демокраци€та. “огава ќбретенова тъкмо е завържила ¬исшето транспортно училище и подписва договор за работа в стро€щото се метро. Ћипсата на пари обаче замраз€ва проекта и Ќад€ обръща поглед към журналистиката. Ўест години трупа опит и стаж в Ќова тв, а с идването на нови€ милениум се озовава в ЅЌ“.  ани € ћирослава Ќейнска, ко€то по онова време е шеф на новините. ќбретенова приема без колебание и оттогава сме € виждали във вс€какво амплоа - репортер, редактор, водещ. јвторка е и на н€колко документални филма. Ќа прицела й са теми като съдебната реформа, финансовите пирамиди, футболното хулиганство.

3.—пас  ьосев

—тане ли дума за свежи секссимволи в къщата на 50-годишната юбил€рка ЅЌ“, то антените веднага се насочват към —пас  ьосев. ћладокът партнира на –адина „ервенова в „ѕо света и у нас" и върти волана на предаването „ЅЌ“ “акси". ѕопада на „—ан —тефано" през 2005-а след конкурс. ѕо онова време е само на 21 и е работил една година във ¬оенни€ канал. ¬ ЅЌ“ първо води сутрешните новини, после го хвърл€т в праймтайма - времето на тв акулите. «асега медийните хищници и жестоката конкуренци€ не са сдъвкали  ьосев и той се развива отлично. „—лизам в гримьорната точно в 8 без 5, обличам си костюма за н€колко минути и готово. Ќа лицето имам само малко пудра, а прическата е още по-маловажна. —лагам вода, ако съм рошав, дори не използвам гребен. ќбръщам много повече внимание на новините, които ще вл€зат в емиси€та и на начина, по който ще ги представ€ на зрителите", уверено разправ€  ьосев.
ƒокато в студиото изглежда дистанциран и дори леко високомерен, в таксито на ЅЌ“  ьосев го раздава лъчезарно. „’аресва ми този формат. “ой е добър ход за водещ, които чете новините в студиото, а после гледа света от улицата. Ќа улицата нещата са по-истински. “ам е животът без грим. » аз съм сами€т себе си - не град€ образ, а се стрем€ да бъда естествен", детайлизира новото лице на ЅЌ“. »де€та за предаването идва на шефовете на телевизи€та след форум в »станбул, където видели необичайни€ риалити формат. ѕратили  ьосев на обм€на на опит в ”нгари€ и така тв таксито се пренас€ из българските улици.

4.√ригорий Ќед€лков

»злъчване на ерудит, кадифен тембър, ненатрапчивост. «а седемнайсет години в ЅЌ“ тв водещи€т не изневери на нито едно от тези три неща. ¬иждали сме гафовете му в ефира, засичали сме го да импровизира в столични джаз клубове, но засега не сме чули да си е пробивал път с лакти. »зпускал се е в интервюта, че телевизи€та е "гнездо на оси", но се въздържа да бълва огън и жупел по адрес на колегите си. —трани и от кулоарните клюки. ѕикантните подробности около пианиста в новинарски€ оркестър на ЅЌ“ са свързани основно с гафовете му, които сам разказва като вицове. ¬еднъж сбъркал граматическа представка и об€вил, че лидерът на  “ „ѕодкрепа" д-р  онстантин “ренчев призовава към обединение всички неокомунисти вместо всички некомунисти. ядосан подкрепаджи€ тутакси му се обадил в редакци€та и го напсувал. Ќа други€ телефон пък звъннал светски€т хроникьор ≈вгений ћинчев, който го нахокал за възела на вратовръзката. “ази пролет името на Ќед€лков обиколи всички новинарски емисии, но не заради гаф, а защото пострада от безредиците в —трасбург. ∆урналистът беше там да отраз€ва срещата на върха на Ќј“ќ. ƒокато върши работата си маскирани младежи подпалват хотела, където са настанени екипите на ЅЌ“ и bTV. —та€та на Ќед€лков, където новинар€т е оставил багажа си, изгар€ напълно.

5.–адинела Ѕусерска

€ е от преходното поколение на ЅЌ“ - направи прощъпулника си във времето на тв легендите, сега подава ръка на младите. ќт н€колко години обаче четем повече за лайфстайла и козметичните й процедури, отколкото за журналистическите й постижени€. «наем, че закусва с жито, маже т€лото си с мед и мрази всичко безлично и стандартно. Ќа€сно сме, че има стълби в бан€та и антична мозайка в антрета. „е чете сребърни книги и спи в златна спалн€, че сама е измислила интериора в мансардата си, че е посребрила мебелите в трапезари€та си. Ќо последни€ път, когато срещнахме името й професионално, беше през 2004-а, когато взе награда на —Ѕ∆ в раздел "≈лектронни медии" за документални€ си филм "ћолитвата".

√ласувай:
11. анонимен - –Ј–∞ –≤–Њ–і–µ—Й–Є—В–µ
05.01.2010 10:35
–Т–Њ–і–µ—Й–Є—В–µ –≤ –±—К–ї–≥–∞—А—Б–Ї–Є—В–µ —В–µ–ї–µ–≤–Є–Ј–Є–є —Б–∞ –љ–∞ –љ–Є–≤–Њ—В–Њ –љ–∞ –Љ–∞—Е–ї–µ–љ—Б–Ї–Є—В–µ –Љ–Њ–Љ–Є!–Э–Є—В–Њ –і–Є–Ї—Ж–Є—П,–љ–Є—В–Њ –≥–Њ–≤–Њ—А–µ–љ–µ –љ–∞ –њ—А–∞–≤–Є–ї–µ–љ –С—К–ї–≥–∞—А—Б–Ї–Є –µ–Ј–Є–Ї/–љ–Є–µ –Ј—А–Є—В–µ–ї–Є—В–µ –Љ–Њ–ґ–µ –і–∞ —Б–Є –µ-–Ї–∞–Љ–µ,—П-–Ї–∞–Љ–µ –Є —В.–љ.–Э–Њ –≤–Њ–і–µ—Й–Є—В–µ –љ–µ.–Ч–∞ –Њ–±–ї–µ–Ї–ї–Њ—В–Њ –љ–µ –≥–Њ–≤–Њ—А—П!–Э–∞–њ—А–Є–Љ–µ—А –Ф–µ–љ–Є—Ж–∞ –Р—В–∞–љ—Б–Њ–≤–∞ –≤ –µ—Д–Є—А–∞ –Ї–∞—В–Њ"–Ї–Њ–Ј–∞" –≤—А–µ—Й–µ—И–µ ,–љ–µ –Ј–љ–∞–µ—И–µ –Ї–∞–Ї–≤–Њ –і–∞ –њ—А–∞–≤–Є –Є –Ј–∞—Й–Њ –µ —В–∞–Љ/–њ—А–µ–і –Ї–∞–Љ–µ—А–∞—В–∞/.–Т–∞–ґ–љ–Њ –±–µ—И–µ –і–∞ —Б–µ –њ–Њ–Ї–∞–ґ–µ –њ–Њ —В–µ–ї–µ–≤–Є–Ј–Њ—А–∞ –Є —В—П.–Р —З–µ –љ–µ —Б—В–∞–≤–∞ –Ј–∞ –љ–Є—Й–Њ-–љ–µ–є—Б–µ!–Ъ–Њ–є –њ–ї–∞—В–Є –Ј–∞ –љ–µ—П –і–∞ —П –≥–ї–µ–і–∞–Љ–µ?–Ш –Ј–∞ –Љ–љ–Њ–≥–Њ—В–Њ –і—А—Г–≥–Є :–Ь–Є–≥–ї–µ–љ–Є,–†–∞–ї–Є—Ж–Є,–Я–µ—В—П-–љ–Ї–Є, —З–µ –Є "–°–Њ—Д–Є—П–љ—Б–Ї–Є—В–µ"/–Љ–µ–ґ–і—Г –і—А—Г–≥–Њ –Є–Ј–Љ–Є—Б–ї–µ–љ–∞ —Д–∞–Љ–Є–ї–Є—П/ –љ–∞—Б–ї–µ–і–љ–Є—З–Ї–Є?–Т–∞–ґ–љ–Њ –µ –і–∞ –і—А—К–љ–Ї–∞—В –љ–µ—Й–Њ –њ—А–µ–і –µ–Ї—А–∞–љ,–і–∞ —А–Є–њ–∞—В –њ–Њ –Љ–∞—Б–Є—В–µ –љ–Њ—Й–љ–Њ –≤—А–µ–Љ–µ ,–і–∞ —Б–Ї–∞—З–∞—В –Њ—В "vip ?"–Љ—К–ґ –љ–∞ –і—А—Г–≥ –њ–Њ-–≤–Є–њ –Є —В–∞–Ї–∞ –њ–∞—А–Є –і–∞ –њ–∞–і–∞—В.–Р –Ґ–Х–Ы–Х–Т–Ш–Ч–Ш–ѓ–Ґ–Р –Т –С–™–Ы–У–Р–†–Ш–ѓ –Ъ–Р–Ґ–Ю –¶–ѓ–Ы–Ю –С–Ю–У –Ф–Р –ѓ –Я–†–Ю–°–Ґ–Ш!
цитирай
“ърсене

«а този блог
јвтор: elenak
 атегори€: «абавление
ѕрочетен: 1529887
ѕостинги: 214
 оментари: 336
√ласове: 3151
 алендар
«  ‘евруари, 2024  
ѕ¬ѕЌ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829